Διαφημίσεις
Από: Μαρία Πέππα –
Εάν έχετε διαβάσει το άρθρο μου με τον τίτλο Λεκτική Κακοποίηση, η Χειρότερη Μορφή Κακοποίησης, τότε ήδη θα γνωρίζετε πως Η Σιωπηλή Θεραπεία ως μέσο Χειραγώγησης, αποτελεί μια επιμέρους συμπεριφορική τακτική κάποιων ανθρώπων για να επιτυγχάνουν τους στόχους τους …
Τι είναι η ¨σιωπηλή θεραπεία¨ ? Είναι μια μέθοδος ψυχολογικής τιμωρίας και χειραγώγησης που πιθανώς όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει ή βιώσει κάποτε, είτε το γνωρίζαμε είτε όχι. Αυτό ισχύει για κάθε ρομαντική, οικογενειακή, συναδελφική ή φιλική σχέση. Αλληλεπιδρά ακόμη και στις σχέσεις μας με ξένους προς εμάς ανθρώπους …
Όταν αγνοούμε τους ανθρώπους, δεν γινόμαστε μόνο αγενείς, ανώριμοι, σκληροί και ασυνείδητοι, αλλά τους ζημιώνουμε συναισθηματικά και σωματικά …
Η αδιαφορία προς ένα άτομο, δεν είναι ένδειξη αγάπης. Στην πραγματικότητα μπορεί να χαρακτηριστεί ως καταχρηστική και κακοποιητική συμπεριφορά …
Επειδή δεν κάνετε χρήση των χεριών σας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μπορείτε με την σιωπή σας να βλάψετε ανεπανόρθωτα κάποιον άνθρωπο. Δεν είναι θέμα στρατηγικής μια τέτοιου είδους συμπεριφορά, είναι απλώς μια ξεκάθαρη αδιαφορία για τα συναισθήματα του άλλου …
Υπάρχουν άνθρωποι που φτάνουν στα άκρα τη ¨σιωπηλή θεραπεία¨. Κανένας δεν αξίζει να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο ή να αισθάνεται ότι πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το είδος συμπεριφοράς από κάποιον άλλο. Δεν είναι κάτι που μπορείτε απλώς να ¨ξεπεράσετε¨ ή ¨απλά να προχωρήσετε¨. Το κουβαλάτε μαζί σας, αφήνει ένα βαθύ αποτύπωμα στον ψυχισμό σας, ¨στιγματίζει¨ την ζωή σας …
Ας εξετάσουμε μερικούς λόγους για τους οποίους κάποιος μπορεί να σας αγνοεί …
Σας κατηγορούν για ένα πρόβλημα που στην πραγματικότητα είναι δικό τους. Ως ενήλικες, αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη των επιλογών και των πράξεών τους. Το μεταθέτουν σε εσάς γιατί αυτός είναι και ο πιο εύκολος τρόπος της διαφυγής τους …
Κάποιος, μπορεί να σας κατηγορήσει για κάποιο πρόβλημα και να σας αγνοήσει παντελώς, θεωρώντας πως το πρόβλημα με αυτό τον τρόπο ¨θα κάνει φτερά¨ κάνοντας φυσικά τα πράγματα χειρότερα. Ανώριμες δικαιολογίες για να αποφύγουν την φροντίδα και την κατά μέτωπο αντιμετώπιση του προβλήματος …
Ίσως και να προσπαθούν να σας βλάψουν, να σας τιμωρήσουν σκόπιμα ή είναι πολύ εγωιστές για να ενδιαφερθούν για τα συναισθήματά σας, πράγμα που σημαίνει πως δεν σας σέβονται. Αισθάνονται πως ελέγχουν την κατάσταση και πως σας εξουσιάζουν. Ενδέχεται να παίξουν τον ρόλο του θύματος ή ακόμη και να αρνηθούν την ύπαρξη του προβλήματος. Είναι ικανοί να σας οδηγήσουν ακόμα και στην τρέλα …
Θεωρούν ότι πράττουν το σωστό ή ότι έτσι είναι καλύτερα για εσάς. Γίνονται οι διασώστες σας. Όταν σας αγνοούν, ίσως να μην συνειδητοποιούν τη ζημιά που προκαλούν ή το κάνουν πιστεύοντας ότι έτσι θα νιώσετε καλύτερα. Ίσως χρειάζονται χώρο, αλλά δεν μπαίνουν καν στην διαδικασία να το επικοινωνήσουν μαζί σας. Απλώς αποφεύγουν την αντιπαράθεση και δεν συνειδητοποιούν καν ότι το κάνουν με τον πιο λανθασμένο τρόπο …
Δεν ισχυρίζομαι ότι οι άνθρωποι που αγνοούν τους άλλους είναι απαραιτήτως κακοί. Όλοι έχουμε προβλήματα και για όλους η ζωή μπορεί να γίνει δύσκολη. Συνεπώς, η εξεύρεση του σωστού τρόπου αντιμετώπισης των πραγμάτων δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση και μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεστε είναι να δίνουμε λίγο χρόνο για την αποκατάσταση ή την επούλωση των σχέσεων …
Ανεξάρτητα από τους λόγους που κάποιοι άνθρωποι κάνουν συστηματική χρήση της ¨σιωπηλής θεραπείας¨, οι συνέπειες που υφίστανται τα θύματα, είναι πολύ πιο επιζήμιες από όσες φαντάζεστε …
Προκαλεί συναισθηματικό τραύμα …
Η αδιαφορία συνοδεύεται από μια μεγάλη ποικιλία αρνητικών συναισθημάτων. Τα θύματα μπορεί να εμφανίσουν κατάθλιψη, οργή και απογοήτευση, καθώς και αισθήματα ανησυχίας, απομόνωσης, απόρριψης, ενοχής, μοναξιάς και απελπισίας. Ίσως ακόμη και μια αίσθηση προδοσίας ή πικρίας. Όταν η ύπαρξη και τα συναισθήματα κάποιου απορρίπτονται και παραβιάζονται, οι άνθρωποι αισθάνονται υποτιμημένοι, ασήμαντοι και ανάξιοι να αγαπηθούν …
Προκαλεί ψυχολογικό στρες …
Η ¨σιωπηλή θεραπεία¨ μπορεί να είναι ένα παιχνίδι του νου για μερικούς ανθρώπους, σε ορισμένες περιπτώσεις όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια μορφή ψυχολογικής χειραγώγησης. Καταστρέφει την αίσθηση της αυτοεκτίμησης και την αίσθηση της αυτοπεποίθησης …
Επειδή, τα επίπεδα του άγχους αυξάνονται, τα θύματα βιώνουν περισσότερα συναισθήματα θλίψης, απώλειας, εγκατάλειψης και εξοσταρκισμού. Το θύμα μπορεί να αισθάνεται ότι δεν έχει κανέναν έλεγχο. Όσο πιο μακροχρόνιος και έντονος είναι ο εξοστρακισμός, τόσο πιο μόνιμες είναι και οι ψυχολογικές επιπτώσεις του, ιδιαίτερα στα παιδιά …
Μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες στην υγεία …
Υπάρχει ένα μέρος των μυών μας ειδικά σχεδιασμένο για να ανιχνεύει διαφορετικά επίπεδα πόνου. Ονομάζεται πρόσθιος φλοιός του προσαγωγίου. Όταν κάποιος αγνοείται, ο εγκέφαλός του ενεργοποιείται στέλνοντας σήματα σωματικού πόνου …
Τα συμπτώματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν οτιδήποτε. Από πονοκεφάλους έως διάρροια ή δυσκοιλιότητα, πόνο στο στομάχι, αϋπνία, άγχος και κόπωση. Διαφορετικές καταστάσεις συναισθηματικού στρες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρότερους κινδύνους για την υγεία, όπως διατροφικές διαταραχές, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, θρόμβους στο αίμα, ουρολογικά και εντερικά προβλήματα, στυτική δυσλειτουργία, ακόμη και καρκίνο …
Μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη συμπεριφορά …
Τι κάνω λάθος ? Υπάρχει κάτι λάθος σε μένα ? Είσαι εκεί? Φταίει κάτι που είπα ? Είμαι πολύ ενοχλητικός/η ? …
Η αδιαφορία μπορεί να σας κάνει να συμπεριφέρεστε με διαφορετικούς από τους συνηθισμένους σας τρόπους. Με αμφισβήτηση, με αμφιβολία, με δεύτερες σκέψεις για τον εαυτό σας και τους άλλους. Μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε σαν να γίνεστε ενοχλητικοί ή ακόμα και ενδεείς. Όλες αυτές οι ερωτήσεις και οι αμφιβολίες σας ωθούν να ενεργείτε με τρόπους που δεν αναγνωρίζετε στον εαυτό σας …
Θα μπορούσατε ακόμα να αισθανθείτε ενοχές, απώλεια ελέγχου και αβεβαιότητα. Καθώς αυτά τα συναισθήματα δημιουργούν μια αίσθηση απειλής για την επιβίωσή σας, εντείνονται και οι αντιδράσεις σας απέναντι στους μηχανισμούς ¨μάχης ή φυγής¨ του στρες …
Μπορεί να καταστρέψει τις σχέσεις …
Το ζήτημα εδώ αφορά την επικοινωνία. Για οποιονδήποτε από τους προαναφερθέντες λόγους ένας άνθρωπος μπορεί να αγνοήσει ή να αποστασιοποιηθεί από κάποιον άλλο. Ανεξάρτητα από την αντίδραση του αντίπαλου δέους, αυτή η ενέργεια προκαλεί ρήξη. Κάθε άνθρωπος μπορεί να αισθάνεται ότι το πρόβλημα αφορά τον άλλο και αντί να επιλέξει τον δρόμο της επικοινωνίας αναμεσά τους, να περιμένει από τον άλλο να κάνει την πρώτη κίνηση για να παραδεχτεί το λάθος του και να απολογηθεί …
Αλλά σε αυτή την περίπτωση, ο κάθε ένας από αυτούς ενδιαφέρεται περισσότερο για το δικό του δίκιο παρά για την σχέση τους. Αυτό ελαχιστοποιεί την δυνατότητα για την οικοδόμηση της οικειότητας και της εμπιστοσύνης ανάμεσά τους και μπορεί να προκαλέσει άγχος και επιθετική συμπεριφορά. Η ¨σιωπηλή θεραπεία¨ γίνετε ένα πρότυπο, το οποίο εμποδίζει την δυνατότητα της αποτελεσματικής επικοινωνίας …
Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν τους κινδύνους που ενέχει η ¨σιωπηλή θεραπεία¨. Το μέγεθος των αρνητικών συναισθημάτων και των παρενεργειών τους εξαρτάται από την ένταση και την διάρκειά της. Αυτοί οι παράγοντες την καθιστούν λιγότερο ή περισσότερο ανθυγιεινή ή καταστροφική …
Τρόποι αντιμετώπισης …
Πρώτα από όλα, παραμείνετε ήρεμοι. Είτε αγνοείτε κάποιον εσείς, είτε αγνοούν εσάς, ξεχάστε το θυμό, ξεχάστε το εγώ σας. Απλώς ζητήστε συγγνώμη. Επικοινωνήστε σαν πραγματικός ενήλικας. Δεν αξίζει τον κόπο να το παρατραβάτε τόσο πολύ παραμένοντας σιωπηλοί …
Εάν είστε αυτός/η που αγνοείται, κάντε το καλύτερο που μπορείτε για να μάθετε την πηγή του προβλήματος. Μην ανταποδίδετε πίσω τη ¨σιωπηλή θεραπεία¨. Αν κάποιος από εσάς ή και οι δυο σας χρειάζεστε χώρο, βεβαιωθείτε ότι τον παίρνετε και αντίστοιχα τον παρέχετε . Δεδομένου ότι, η προβληματική επικοινωνία είναι ένα θέμα ανάμεσά σας, προσπαθήστε να συζητήσετε για να κατανοήσετε την κατάσταση. Η κατανόηση είναι το κλειδί εδώ. Πρέπει να έχετε καλή πρόθεση, υπομονή, να είστε ευγενικοί και πρόθυμοι να καταλάβετε και τις δύο πλευρές …
Ένα από τα αίτια της αδιαφορίας μπορεί να οφείλετε στο γεγονός πως όταν ο άλλος δεν παίρνει αυτό που θέλει, με αποτέλεσμα να μην βλέπει και τον λόγο που πρέπει να συμβιβαστεί. Ίσως και να μην καταλαβαίνει τις βλαπτικές συνέπειες της πράξης του/της. Βεβαιωθείτε ότι το άλλο πρόσωπο γνωρίζει το ενδιαφέρον σας για αυτό και ότι είστε έτοιμοι να το ακούσετε όταν είναι έτοιμοι για να σας μιλήσουν …
Αν κάποιος προσπαθεί να σας βλάψει κάνοντας χρήση της ¨σιωπηλής θεραπείας¨ ενεργώντας κακόβουλα και από πρόθεση, τότε, προφανώς θα απολαμβάνει και την αρνητική αντίδρασή σας. Σε αυτή την περίπτωση μην ξεχνάτε πως σας κακοποιούν. Μην συνεχίζετε να τους ζητάτε να σας μιλήσουν, τους αποδίδετε το δίκιο που αναζητούν. Μην επιστρέφετε τη ¨σιωπηλή θεραπεία¨, σε περίπτωση που προσπαθήσουν κάποια στιγμή να σας προσεγγίσουν, αλλά και μην αφήσετε την κατάσταση να σας επηρεάσει. Είναι πιθανό η σχέση να είναι ανθυγιεινή και να πρέπει να την διακόψετε οριστικά …
Μην επιτρέπετε σε κανέναν να σας αντιμετωπίζει σαν σάκο του μποξ. Μην αφήνετε ποτέ κανέναν να σας πει ή να σας δείξει ότι δεν έχετε σημασία. Κανείς δεν αξίζει να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο ανεξάρτητα από την κατάσταση. Κανένα πρόβλημα δεν επιλύεται αγνοώντας το και οι άνθρωποι εξακολουθούν να υπάρχουν είτε τους αγνοείτε είτε όχι. Μην αγνοείτε τους ανθρώπους, ειδικά εκείνους που βρίσκονται κοντά σας. Όλοι θα νιώσετε καλύτεροι εάν αφιερώσετε χρόνο για να ξεδιαλύνετε την κατάσταση …
www.hypnotherapy4u.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Χρη σιγάν ή κρείσσονα σιγής λέγειν…θα γλιτώναμε ώρα.