ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Η Γερμανία πήρε πίσω άρον άρον χρυσό αξίας 31 δισ. δολαρίων από Νέα Υόρκη και Παρίσι

· Κατοχικά Νέα

Η κεντρική τράπεζα δικαιολόγησε την κίνησή της εξηγώντας πως με την επιστροφή των ράβδων χρυσού, προσβλέπει στην επιστροφή και «της ασφάλειας και της αυτοπεποίθησης» στη γερμανική αγορά και κοινή γνώμηΗ κεντρική τράπεζα της Γερμανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη πως επαναπάτρισε ράβδους χρυσού ύψους 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τις δομές φύλαξής τους σε Παρίσι και Νέα Υόρκη.

Το Βερολίνο είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα επιστροφής των ράβδων από το 2013. Πριν από λίγους μήνες, περίπου 100 τόνοι χρυσού μεταφέρθηκαν στη χώρα από το Παρίσι.

Συνολικά, το πρόγραμμα διήρκεσε τρία χρόνια, φέρνοντας πίσω στην Γερμανία 743 τόνους χρυσού.

“Αυτό κλείνει ολόκληρο το σχέδιο αποθήκευσης χρυσού – περίπου τρία χρόνια μπροστά από το χρόνο που επιδιώκουμε”, δήλωσε ο Carl-Ludwig Thiele, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Bundesbank.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κεντρική τράπεζα δικαιολόγησε την κίνησή της εξηγώντας πως με την επιστροφή των ράβδων χρυσού, προσβλέπει στην επιστροφή και «της ασφάλειας και της αυτοπεποίθησης» στη γερμανική αγορά και κοινή γνώμη.

«Ωστόσο πρόκειται και για μία αναγνώριση πως έχουν αλλάξει οι καιροί: οι Γερμανοί δεν ανησυχούν πια για μία ενδεχόμενη αρπαγή των αποθεμάτων χρυσού από τη Ρωσία, όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου», σχολιάζει το CNN.

Άλλωστε γερμανική κεντρική τράπεζα δεν χρειάζεται πια να φυλάει τον χρυσό της στο Παρίσι, για την περίπτωση διμερούς συναλλαγής μεγάλης αξίας. Πλέον και οι δύο χώρες μοιράζονται το ίδιο κοινό νόμισμα.

Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η Γερμανία αύξησε εκ νέου τα αποθέματα χρυσού. Καθώς η οικονομία της βελτιωνόταν, το Βερολίνο αγόραζε με αμερικανικά δολάρια ράβδους χρυσού και τις αποθήκευε σε θησαυροφυλάκια του εξωτερικού.

Στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, φήμες και θεωρίες συνωμοσίας επανέφεραν στην επιφάνεια τους φόβους για τα αποθέματα χρυσού στο εξωτερικό. Η συζήτηση πέρασε από τη δημόσια σφαίρα στον πολιτικό διάλογο και τελικά το 2012, το Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο διέταξε τη διενέργεια επανελέγχου των αποθεμάτων.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας υπεραμύνθηκε της πρακτικής της τονίζοντας πως η αξιοπιστία των χώρων όπου φυλάσσονταν οι ράβδοι ήταν υπεράνω κάθε αμφισβήτησης και αμφιβολίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα χρόνο αργότερα ωστόσο, το Ίδρυμα ανακοίνωσε το πρόγραμμα επιστροφής μεγάλου ποσοστού των ράβδων στη Γερμανία.

Το 2013, η Γερμανία δήλωσε ότι είχε προγραμματίσει να μεταφέρει τουλάχιστον το ήμισυ του χρυσού της χώρας στη Φρανκφούρτη έως το 2020. Η κίνηση ήταν σε απάντηση στις ανησυχίες του κοινού για το γεγονός ότι τόσο μεγάλο μέρος του πλούτου του έθνους διατηρείται στο εξωτερικό.

Πάνω από το 50% των χρυσών αποθεμάτων της Γερμανίας βρίσκονται τώρα στη Φρανκφούρτη. Το υπόλοιπο είναι αποθηκευμένο στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, όπου μπορεί να ανταλλαγεί γρήγορα για βρετανικές λίρες ή δολάρια ΗΠΑ σε οικονομική έκτακτη ανάγκη.

Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος χρυσού στον κόσμο με 3.374 τόνους. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατέχει το μεγαλύτερο χρυσό, τα αποθέματα χρυσού της ανέρχονται σε 8.134 τόνους, σύμφωνα με το World Gold Council. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει 310 τόνους και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 505 τόνοι.

protothema.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

ΔΙΕΘΝΗ

Θρίλερ με τον εγγονό της πριγκίπισσας Αικατερίνης της Ελλάδας, βρέθηκε νεκρός στα 44 του

ΔΙΕΘΝΗ

Λος Άντζελες: Συνετρίβη ειδησεογραφικό ελικόπτερο – Τρεις νεκροί

Πακιστάν, Σαουδική Αραβία και Τουρκία συγκροτούν τη «Συμμαχία Άμυνας της Μέκκας»ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία και Υεμένη σε νέα κλιμάκωση: Επιθέσεις Χούθι και εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα

7 απαντήσεις στο “Η Γερμανία πήρε πίσω άρον άρον χρυσό αξίας 31 δισ. δολαρίων από Νέα Υόρκη και Παρίσι”

  1. Μάλλον έρχεται παγκόσμιο πιστ τικο γεγονος1) η για να ζορισουν τον τραμπ,λόγω κόντρας.

  2. Παραμυθια του Χαλι μας , μια ζωη κοροιδευουν με την Γερμανια , δηλαδη θελουν να την δειχνουν σαν ”’ξεχωριστω κρατος”’ ενω αντιθετως ειναι ακομη τιμωρημενη που δεν εξετελεσε ακριβως οσα επρεπε στον Β”Π.Π.

  3. Τρεχατε ροτσινλακια γιατί σας χεζει ο κολος σας !κόπρες…τον έχετε κλεμμένο τον χρυσο ,γοτθοοβριοι…σας έρχεται !χαχαχαχαχα !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *