ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σάββατο, 05 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Διαστημικός βράχος 30 μέτρων θα περάσει τον Οκτώβριο ξυστά από τη Γη

· Κατοχικά Νέα

Ένας αστεροειδής 15 έως 30 μέτρων θα περάσει αρκετά ξυστά από τον πλανήτη μας στις 12 Οκτωβρίου, σε απόσταση 44.000 χιλιομέτρων, σχεδόν στο ένα όγδοο της απόστασης Γης-Σελήνης και λίγο πάνω από τις τροχιές των γεωστατικών δορυφόρων (36.000 χλμ.).

Αυτό, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Ο «2014 TC4» κινείται με ταχύτητα περίπου 14 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και δεν αποτελεί απειλή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων για την τροχιά του.

«Είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αυτό το αντικείμενο να χτυπήσει τη Γη.  Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος» διαβεβαίωσε ο Ντέτλεφ Κόσνι της ESA, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η NASA και η ESA θα αξιοποιήσουν πάντως την ευκαιρία για να δοκιμάσουν την ετοιμότητα και την επάρκεια των συστημάτων επιτήρησης αστεροειδών και επείγουσας αντίδρασης σε περίπτωση κινδύνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εν λόγω αστεροειδής είχε για τελευταία φορά περάσει από τη Γη το 2012, σε διπλάσια τότε απόσταση από ό,τι τώρα.  Ολοκληρώνει μια τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε 609 μέρες, συνεπώς θα επανέλθει σε λίγα χρόνια (αλλά όχι ακριβώς με την ίδια τροχιά και στην ίδια απόσταση).

Ένας διαστημικός βράχος περίπου 40 μέτρων είχε πέσει στην Τουνγκούσκα της Σιβηρίας το 1908, ισοπεδώνοντας μια τεράστια έκταση έρημου δάσους.  Ένα μικρότερο αντικείμενο, πιθανώς ένα μικρό κομμάτι κομήτη και όχι αστεροειδής, με διάμετρο περίπου 20 μέτρων, είχε εκραγεί πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας το 2013, τραυματίζοντας πάνω από 1.200 ανθρώπους και σπάζοντας τα τζάμια σχεδόν 5.000 κτιρίων. Σε καμία από τις δύο αυτές περιπτώσεις δεν είχε γίνει αντιληπτό ότι ερχόταν ένα ουράνιο σώμα προς τη Γη.

Αν ένας αστεροειδής όπως ο «2014 TC4» έπεφτε στον πλανήτη μας, «θα είχε παρόμοιες επιπτώσεις με εκείνον του Τσελιάμπινσκ», σύμφωνα με την ESA.  Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα γινόταν αν το ίδιο πράγμα συνέβαινε με έναν μεγαλύτερο αστεροειδή…

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

iefimerida.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Πιλοτήριο αεροσκάφους - εικόνα αρχείου για την έρευνα του περιστατικού Air India A320ΔΙΕΘΝΗ

Air India: Σπάνια ταυτόχρονη απώλεια και των τριών υδραυλικών συστημάτων A320 στα 36.000 πόδια

Σίδνεϊ Αυστραλία - ακραία ζέστη και πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάςΔΙΕΘΝΗ

Σίδνεϊ: 33°C στην αρχή της άνοιξης – Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς και καθολική απαγόρευση φωτιάς

Ορεινή περιοχή - εικόνα αρχείου για κατολίσθηση στην επαρχία Τζιανγκσί της ΚίναςΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Πάνω από 10 εγκλωβισμένοι μετά από κατολίσθηση στην Τζιανγκσί – Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά