12:42 - 07/08/2017

Σε μία χώρα που έχει πάρει την κάτω βόλτα, το ποσοστό των ηλίθιων ανθρώπων εξακολουθεί να ισούται με η … (C.M. Cipolla)

Διαφημίσεις

Σε μία χώρα που έχει πάρει την κάτω βόλτα, το ποσοστό των ηλίθιων ανθρώπων εξακολουθεί να ισούται με η

Όλα αυτά οδηγούν σε ορισμένες σκέψεις αναφορικά με την αποδοτικότητα των κοινωνιών. Σύμφωνα με το Δεύτερο Βασικό Νόμο, το ποσοστό των ηλίθιων ανθρώπων είναι μία σταθερά η που δεν εξαρτάται από το χώρο, το χρόνο, τη φυλή, την τάξη ή οποιαδήποτε άλλη κοινωνικο-πολιτισμική ή ιστορική μεταβλητή. Θα ήταν σοβαρό σφάλμα να θεωρήσουμε πως ο αριθμός των ηλίθιων ανθρώπων σε μία φθίνουσα κοινωνία είναι μεγαλύτερος από εκείνον σε μία κοινωνία που προοδεύει. Και οι δύο τύποι των κοινωνιών μαστίζονται από το ίδιο ποσοστό ηλίθιων ατόμων. Η διαφορά μεταξύ των δύο κοινωνιών είναι πως σε μία κοινωνία που δεν αποδίδει: παρέχεται η δυνατότητα στα ηλίθια μέλη της κοινωνίας να αναλάβουν περισσότερες δραστηριότητες και να προβούν σε περισσότερες ενέργειες.

Αυτή η θεωρητική υπόθεση επιβεβαιώνεται επαρκώς με διεξοδική ανάλυση περιπτώσεων από την Ιστορία. Μάλιστα η ιστορική ανάλυσή μας επιτρέπει να επαναδιατυπώσουμε τα θεωρητικά συμπεράσματα με πιο αντικειμενικό τρόπο και πιο παραστατικές λεπτομέρειες.

Είτε εξετάσουμε την κλασική, τη μεσαιωνική, τη σύγχρονη ή την τωρινή εποχή, το εντυπωσιακό γεγονός είναι πως οποιαδήποτε χώρα, η οποία προοδεύει, διαθέτει το αναπόφευκτο ποσοστό η ηλίθιων ατόμων. Ωστόσο οι χώρες που προοδεύουν διαθέτουν επίσης και ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό ευφυών ατόμων, τα οποία κατορθώνουν να κρατούν το ποσοστό η υπό έλεγχο και παράλληλα παράγουν αρκετά κέρδη για τον εαυτό τους και για τα άλλα μέλη του κοινωνικού συνόλου ώστε να διασφαλίζεται η πρόοδος.

Σε μία χώρα που έχει πάρει την κάτω βόλτα, το ποσοστό των ηλίθιων ανθρώπων εξακολουθεί να ισούται με η· ωστόσο στον υπόλοιπο πληθυσμό παρατηρείται μεταξύ αυτών που κατέχουν την εξουσία μία δραματική εξάπλωση του πληθυσμού των κακοποιών με καλπάζουσα ηλιθιότητα και μεταξύ όσων δε μετέχουν στην εξουσία μία εξίσου ανησυχητική αύξηση του πληθυσμού των ανήμπορων ατόμων.Τέτοιες μεταβολές στη σύνθεση του μη ηλίθιου πληθυσμού αναπόφευκτα ενισχύουν την καταστροφική δύναμη του ποσοστού η και καθιστούν την παρακμή αναπόφευκτη. Και η χώρα πάει κατά διαόλου.

Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας

Carlo M. Cipolla

philosophicalchemy



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με tokoutiblog
Είμαι ένας από τους συντάκτες του μπλοκ "το κουτί"(www.koutiblog.eu). Μου αρέσει να βρίσκω ενδιαφέροντα άρθρα και να τα μοιράζομαι μαζί σας. Ευχαριστώ για τα σχόλια σας, τα βλέπω και βγάζω συμπεράσματα μέσα από τις διαφωνίες που ίσως υπάρχουν. επικοινωνία: tokoutiblog(at)outlook.com.gr

Σχόλια Αναγνωστών (4)

  1. Ανώνυμος 08/07/2017 @ 3:03 ΜΜ

    …”σε μία κοινωνία που δεν αποδίδει: παρέχεται η δυνατότητα στα ηλίθια μέλη της κοινωνίας να αναλάβουν περισσότερες δραστηριότητες και να προβούν σε περισσότερες ενέργειες”… σε αυτό ακριβώς το κοινωνικό μοτίβο βασίζεται η “ελευθερία” του καπιταλισμού. Δηλαδή στην δυνατότητα των ηλίθιων να έχουν γνώμη και άποψη για το μέλλον της υπόλοιπης κοινωνίας, αποκτώντας σταδιακά περισσότερες κοινωνικές ενέργειες. Η όποια αύξηση των ηλίθιων οφείλεται καθαρά σε χειραγώγησει των ινδαλμάτων. Όταν ένα πολιτικό σύστημα χειραγωγήσει τα ινδάλματα μιας κοινωνίας, τότε μέσα από τον μιμητισμό της μάζας θα παράγονται τα ανάλογα χειραγωγούμενα μιμίδια. Εάν και εφόσον οι χώρες της δύσης βρίσκονται σε παρακμή, αυτό δεν οφείλεται στον εθνικοσοσιαλισμό, ούτε στον κομουνισμό… αλλά μόνο στον καπιταλισμό, που μέσα σε ένα κοινωνικό πλέγμα δήθεν ελευθεριών, παράγει μόνο ηλίθια, δειλά και φοβισμένα άτομα. Αυτά.

  2. Ανωνυμος 08/07/2017 @ 3:24 ΜΜ

    Εχει απολυτο δικιο ο κυριος Cipolla ….TI ΠΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ…

  3. Ἡ Τεράστια Κοινωνικὴ Σημασία τῶν Βλακῶν ἐν τῷ Συγχρόνῳ Βίῳ 08/07/2017 @ 4:20 ΜΜ

    ΤΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙ ΟΛΑ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ:

    http://users.uoa.gr/~nektar/arts/prose/evangelos_lempesis_idiots.htm

    Ἐξ οὗ ἕπεται τὸ ἀκλόνητον δόγμα: καὶ ἡ ἀνηθικότης εἶναι ἀποκλειστικὸν προνόμιον τῶν βλακῶν!

  4. Ανώνυμος 08/08/2017 @ 1:27 ΜΜ

    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΟΧΛΟΚΡΑΤΙΑ , ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ.

    ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ-ΟΧΛΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ, ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

    Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΥΨΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ. ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΝ ΕΙΤΕ ΣΚΟΠΙΜΑ ΕΙΤΕ ΛΟΓΟ ΒΛΑΚΕΙΑΣ. ΕΙΝΑΙ Η ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΗΛΙΘΙΩΝ ΚΑΙ ΕΧΘΡΩΝ.
    Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΔΕΝ ΝΙΚΙΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΛΗΡΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ. ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΑΙ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΑΠΟΒΑΛΛΟΝΤΕ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΝΟΜΟ.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*