Του Μανώλη Κείου
Η φωνή και η εξουσία της θρησκείας είναι καθοριστικής σημασίας για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού, ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες σε συνέδριο με θέμα: “The responsibility of Religious Leaders in Peacebuilding in the Middle East” / «Η ευθύνη των θρησκευτικών αρχηγών εις την οικοδομήν της ειρήνης εις την Μέσην Ανατολήν», που διοργανώθηκε στη Νέα Υόρκη στα Κεντρικά Γραφεία των Ηνωμένων Εθνών παρουσία και του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου ως εκπροσώπου της Ορθοδοξίας.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών António Guterres μιλώντας κατά την έναρξη του συνεδρίου έκανε εκτενή αναφορά περί του σχεδίου δράσης για τους θρησκευτικούς ηγέτες σχετικά με την πρόληψη της υποκίνησης σε βία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εγκλήματα μίσους.
Η αλήθεια είναι πως οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών απέφευγαν εδώ και πολύ καιρό να μνημονεύσουν τον κόσμο της θρησκείας παρά μόνο όταν συνεργάζονταν σε θέματα όπως η βοήθεια για τους πρόσφυγες, αλλά ο Guterres, ένας πιστός Ρωμαιοκαθολικός , απευθύνθηκε στην κοινότητα των θρησκειών στο συνέδριο στη Νέα Υόρκη μιλώντας για το πώς μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού εκ μέρους ομάδων που υποστηρίζουν ότι η θρησκεία είναι το κίνητρο τους.
«Πιστεύω ακράδαντα στη δύναμη των ηγετών της πίστης να διαμορφώσουν τον κόσμο μας για πάντα», είπε παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία γνωστή ως σχέδιο Φέζ.
«Το Σχέδιο Δράσης Φέζ είναι προϊόν διετούς διαβουλεύσεων με επικεφαλής τον Ειδικό Σύμβουλο για την Πρόληψη της Γενοκτονίας. Συμμετείχαν θρησκευτικοί ηγέτες που εκπροσωπούν διαφορετικές θρησκείες σε όλο τον κόσμο, καθώς και οργανώσεις πίστης και πολλοί άλλοι», δήλωσε ο Guterres .
Ιδιαίτερη αναφορά και ευχαριστίες εκ μέρους του και για το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.
«Σε ολόκληρο τον κόσμο, βλέπουμε πως η θρησκεία είναι στριμωγμένη και χειραγωγείται κυνικά», τόνισε, ξεκινώντας το σχέδιο δράσης για την πρόληψη εγκλημάτων μίσουςς, τα οποία περιλαμβάνουν γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.
«Ο λόγος του μίσους σπέρνει τους σπόρους της υποψίας, της δυσπιστίας και της μισαλλοδοξίας και με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να πείσει τους ανθρώπους ότι η βία είναι λογική, δικαιολογημένη, ακόμη και αναγκαία»τόνισε.
ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ
Το Σχέδιο Δράσης, στο οποίο αναφέρθηκε ο Γ.Γ. Του ΟΗΕ αναπτύχθηκε σε δύο χρόνια εντατικών διαβουλεύσεων σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο.
Συνολικά 232 θρησκευτικοί ηγέτες και εκπρόσωποι από 77 χώρες συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις. Οι εργασίες περιελάμβαναν βουδιστές, χριστιανούς, Ινδουιστές, Εβραίους, Μουσουλμάνους και Σιχ από διαφορετικές ομάδες και με διαφορετικές ονομασίες, καθώς και εκπροσώπους διαφόρων θρησκευτικών μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Μπαχάι, Candom, Kakai, Yazidi και άλλους.
Πρόκειται για το πρώτο σχέδιο δράσης που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να επιτρέπει στους θρησκευτικούς ηγέτες να αποτρέπουν την υποκίνηση της βίας και τουλάχιστον το 30% των συμμετεχόντων σε όλες τις συναντήσεις ήταν γυναίκες.
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ δήλωσε ότι το Σχέδιο καθορίζει τρόπους με τους οποίους οι θρησκευτικοί ηγέτες μπορούν να αποτρέψουν την υποκίνηση στη βία και να συμβάλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα.
«Αυτές οι αρχές μας καλούν να δείξουμε σεβασμό για όλους τους ανθρώπους, ακόμη και εκείνους με τους οποίους θα μπορούσαμε να διαφωνήσουμε βαθιά ή οι πολιτισμοί τους να μας φαίνονται ξένοι», δήλωσε, ζητώντας την ευρύτερη δυνατή διάδοση και εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης.
«Ας συνεργαστούμε για την πρόληψη και τον τερματισμό των εγκλημάτων μίσους και όλων των προσβολών στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια», δήλωσε.
Το σχέδιο είναι γνωστό ως το Σχέδιο Δράσης της Φέζ από την ομώνυμη πόλη του Μαρόκου, όπου συντάχθηκε το 2015, και ζητάει την παρακολούθηση της υποκίνησης και την ανάπτυξη εναλλακτικών μηνυμάτων καθώς και τη συμμετοχή στον διάλογο.
Περιλαμβάνει προσπάθειες για την ανάπτυξη και την αναθεώρηση της εκπαίδευσης ώστε να συμπεριληφθεί η καλύτερη ενσωμάτωση της εκτίμησης όλων των πολιτισμών, (κάτι σαν κι αυτό που επιβάλλεται στη χώρα μας με το μάθημα των Θρησκευτικών), η συμμετοχή και η ενίσχυση του διαθρησκευτικού διαλόγου και άλλων παρόμοιων δραστηριοτήτων.
pentapostagma
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Και μετα ήρθε ο έρωτας….!χαχαχαχα!πως τον ονομάζετε τον χλιμιτζουρα σας;
Αρχισαν τις μαλακιες γιατι φοβουνται καταστροφες γεωτρυπανιων στην ανατολικη μεσογειο…..το λεω και δεν θα το ξαναπω , αρκετες φορες η μεσογειος θαλασσα θα γεμισει ΜΑΖΟΥΤ…
Και οι αθεοι κυριε;Αυτοι που δεν σκοτωνουν λογω θρησκειας αλλα για χρημα,δοξα κλπ.απο ποιους υποκινουνται;Και ποιος θρησκευτικος ηγετης θα τους σταματησει εφοσον δεν εχουν θρησκευτικο ηγετη;Υποκριτες…