Διαφημίσεις

Οι εξελίξεις στο ζήτημα των Σκοπίων είναι ραγδαίες και όπως φαίνεται δρομολογείται η λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Το όνομα «Μακεδονία του Βαρδάρη» αναμένεται να προτείνει η ελληνική κυβέρνηση για την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την «Real News», εκτιμώντας ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός αποκλείει τα λυτρωτικά αιτήματα της γειτονικής χώρας.

Ως εναλλακτική πρόταση επανήλθε και το «Δημοκρατία των Σκοπίων», το οποίο η γειτονική χώρα έχει αποκλείσει στο παρελθόν.

Οι πρώτες προτάσεις για τον συμβιβασμό του ονόματος έρχονται ενώ επίκειται το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στην ΠΓΔΜ στα τέλη Αυγούστου. Στην πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα υπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Ντιμίτροφ, δεν συζητήθηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα, η συγκεκριμενοποίηση του ονόματος. Παρ’ όλα αυτά, είναι σε γνώση και της ηγεσίας των Σκοπίων και του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος αναμένεται να επισκεφτεί και τις δύο χώρες.

Όπως αναφέρει το άρθρο, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι το θέμα του ονόματος θα συζητηθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, καθώς το Βερολίνο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή, την στιγμή μάλιστα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει δυνάμεις για να τις μεταφέρει στον αραβικό κόσμο. Εξάλλου, το κύριο ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση της κυβέρνησης Ζόραν Ζάεφ, την οποία θεωρούν οι αντίπαλοί του «παρένθεση».

Αναμένουμε τις εξελίξεις και ποια θα είναι η αντίδραση της κοινής γνώμης.

Υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη Τετάρτη, στην συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ, ότι για να άρει η Αθήνα το βέτο στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να υπάρξει οριστική λύση στην ονομασία. Αναμένεται το ταξίδι του Κοτζιά στα Σκόπια τον Αύγουστο, αλλά και του Γενς Στόλτενμπεργκ εντός του καλοκαιριού.

Υπενθυμίζουμε και το άρθρο μας με τις δηλώσεις του Κρασιμίρ Ουζούνοφ, ο οποίος είχε δηλώσει: «Αν, λέμε, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς ή η κυβέρνηση Τσίπρα συμφωνήσει με κάποιο τρόπο με τα Σκόπια, ώστε να κληθεί υπό την προσωρινή ονομασία “πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας”, αυτό θα είναι και το τέλος της κυβέρνησης του Τσίπρα.

»Από την άλλη πλευρά, πρέπει να γνωρίζουμε ότι εάν η κυβέρνηση του Ζάεφ, πάει τώρα στον ΟΗΕ με ένα διάβημα για να αλλάξει το όνομα της χώρας- αυτό θα είναι και το τέλος της κυβέρνησης Ζάεφ.

»Ο Ζάεφ πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες είπε μασώντας τα λόγια του και κάτι άλλο.

»Το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό και σε κάθε περίπτωση αλλαγής της προσωρινής ονομασίας, αυτή θα γίνει με ένα δημοψήφισμα.

»Δεν νομίζω ότι κάποιος θα μπορούσε να κερδίσει ένα δημοψήφισμα στα Σκόπια με μια πρόταση ενός άλλου ονόματος», δήλωσε ο Κρασιμίρ Ουζούνοφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι πραγματικότητα ότι με την έλευση στην εξουσία του Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια η θεσμική κρίση έξυπνα καθάρισε, αλλά συγχρόνως έχει ανοίξει άλλη μία πόρτα- τα δέκα χρόνια πληγών και ανικανότητας.

Στυλιανίδης: «Δικαιώθηκε η κυβέρνηση Καραμανλή με το βέτο »

«Δικαιώθηκε η κυβέρνηση Καραμανλή με το βέτο στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008», δηλώνει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι «η θέση της Ελλάδας, όπως διαμορφώθηκε επί κυβέρνησης Καραμανλή, υπήρξε γόνιμη, σαφής και ρεαλιστική».

Αναφερόμενος στο βέτο που πρόβαλε η τότε κυβέρνηση στο Βουκουρέστι ο κ. Στυλιανίδης υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση Καραμανλή τότε ανέλαβε μεγάλο πολιτικό κόστος διότι είχε το ανάστημα να βλέπει όχι τις επόμενες εκλογές αλλά τις επόμενες γενιές».

Ακολουθεί η συνέντευξη του Ευρυπίδη Στυλιανίδη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Ερ. Κύριε Στυλιανίδη, τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μία κινητικότητα σχετικά με την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Πιστεύετε ότι ήλθε πλέον η ώρα για οριστική επίλυση;

Απ. Η θέση της Ελλάδας, όπως διαμορφώθηκε επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, υπήρξε γόνιμη, σαφής και ρεαλιστική. Υποστηρίξαμε μια κοινώς αποδεκτή λύση για όλες τις χρήσεις (Erga Omnes) με τέτοιο γεωγραφικό προσδιορισμό, που δεν θα αμφισβητεί ιστορικά, πολιτιστικά και εθνοτικά την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας και ξεκαθαρίσαμε ότι θα στηρίξουμε ποικιλοτρόπως τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της γείτονος, εφόσον εγκαταλείψει την προκλητική εθνικιστική της συμπεριφορά και ρητορική. Εύχομαι και ελπίζω η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ με τη στάση της να αποδείξει έμπρακτα ότι ενστερνίζεται αυτή την αντίληψη του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας.

Ερ. Θεωρείτε ότι η Ελλάδα θα δικαιωθεί για το βέτο που πρόβαλε στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, η κυβέρνηση Καραμανλή;

Απ. Η θέση της εκάστοτε ελληνικής ηγεσίας κρίνεται πάντα όχι με όρους εκλογικούς αλλά με όρους ιστορίας. Υπ’ αυτήν την έννοια η θέση Καραμανλή δεν αναφέρονταν μόνο στους ψηφοφόρους της εποχής, αλλά κυρίως στους νεκρούς και τους αγέννητους Έλληνες. Η κυβέρνηση μας τότε ανέλαβε μεγάλο πολιτικό κόστος, διότι η ηγεσία μας είχε το ανάστημα να βλέπει όχι τις επόμενες εκλογές, αλλά τις επόμενες γενιές. Υπ’ αυτή την έννοια έχει ήδη δικαιωθεί.
pentapostagma



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

11 σχόλια στο “ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ελλάδα προτείνει την ονομασία «Μακεδονία του Βαρδάρη» για την Π.Γ.Δ.Μ – Πέφτει η κυβέρνηση;”
  1. μην λετε μαλακιες η κυβερνηση δεν πεφτει , μετα τον αθλιο κολομπαρα της Ομονιας μονο εβραιοι κυβερναν αυτον τον τοπο (ισως γεννετικα να μην ηταν ο Γαλης αλλα δεν εχει και πολυ σημασια)ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΗΤΑΝ ΟΒΡΙΟΙ και αυτος που ερχεται παλι οβριος ειναι αρα τι?

  2. O οποιοσδηποτε προσδιορισμος του ονοματος , του ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ κρατιδιου των σκοπιων ,που θα εχει Ελληνικο γεωγραφικο ‘η ιστορικο προσδιορμο ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟ !! Αυτο ωφειλει να πραξει η καθε εθνικη μας κυβερνηση!!! Τι σημαινει δηλ. δεν πρεπει να υπαρχει το ονομα Μακεδονια σκετο ‘η σε συνθετη ονομασια; Και τι εγινε;….θα πει π.χ. ο Ζαεφ ….Δεν λεμε Μακεδονια..,λεμε Χαλκιδικη !!! Ουτε αυτο; ωραια ‘φιλαρακια’ μου γειτονες ..θα πουμε την χωρα μας Αλεξανδρεια .., Φιλιππιαδα.., Ολυμπια…κλπ !! Δεν εχουμε γεωγραφικο προσδιορισμο…εχουμε ιστορικο ονοματισμο !!! Τι θα πει ο Ελληνας ΥΠΕΞ ; Ααααα..,ουτε αυτο ; …….ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ !!!!!…………ΟΠΟΙΟ ΟΝΟΜΑ ΣΥΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΟΠΟΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ‘Η ΕΙΔΟΥΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ !!!!…….ΘΕΛΕΤΕ ΛΥΣΗ; ΕΝΤΑΞΕΙ !!! …ΒΡΕΣΤΕ ΟΝΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ‘Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ και τα λεμε !!!!! ….τελεια και παυλα !!! Θα το κανουν αυτο τα λαμογια της προδοτικης κ(υ)νοβουλευτικης αγελης;

  3. εσχατη προδοσια οτιδηποτε εχει τη λεξη μακεδονια μεσα…… δεν θαφησουμε κανεναν ζωντανο….δεν ειναι κανα θεματακι οικονομιστικο με μνημονιο αντιμνημονιο….. ουαι τοις ηττημενοις!!!!!!!!!!!!!!!!

  4. ΚΑΙ ΛΕΓΑΜΕ, ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ, ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ, ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ, ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ, ΛΕΓΑΜΕ: ”ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΥ ΤΑ ΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΑ, ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΕΙ ΜΕΣΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”
    ΡΕ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΒΛΗΜΑΤΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΘΕΛΟΥΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ… ΠΟΣΟ ΠΟΙΟ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ ΠΙΑ!

    1. Σαν ‘γατα’ που εισαι ,θα καταλαβες πως στοχος ειναι ΝΕΟ ΕΝΙΑΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ,απαρτιζομενο απο τις υπαρχουσες χωρες , με πληρως την πολιτισμικη διαλυση τους και τον ελεγχο τους απο την ΣΤΟΑ (ΝΤΠ) !! Ο Σωρος ,οι ΜΚΟ , οι ετσιθελικες εισοδοι κρατων στο ΝΑΤΟ ( π.χ.Μαυροβουνιο) ,εχουν σκοπο την εκριζωση των Ρωσων απο την περιοχη ,ΚΑΙ Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΤΕΡΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ !!!.βλεπεις ‘γατε’ , το ομοθρεισκο των χωρων αυτων ,ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ Ν.Τ.Π. για την υλοποιηση των ανθρωποκτονων σχεδιων της !!!

  5. Κάτω τα χέρια από την Μακεδονία καθίκια. Οι παππούδες μας πολέμησαν για αυτήν. Είναι τουλάχιστον ντροπή στη μνήμη τους να δεχομαστε τέτοια εθνική προδοσία. Καλά έλεγε “φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους” ο Γέρος του Μωριά. Και δεν τον έλεγε για τους τουρκαλαδες..

  6. ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΛΗΣΕ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΦΗΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ; ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΘΕΣΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΕΚΕΙ ΠΕΡΑ. ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΑΠΑΡΙΑ ΤΟΥ ΖΟΥΡΑΡΗ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *