Μα πως ζούσαμε τότε χωρίς κανάλια, χωρίς τάμπλετ, χωρίς πλέιστέισον, χωρίς άιφον, χωρίς εορτοδάνεια; Ελεύθεροι! Ένα καταπληκτικό αφιέρωμα με φωτογραφίες από την παλιά Ελλάδα που δείχνει πως πάιζαν τα παιδιά έξω.
ΠΕΡΝΑ, ΠΕΡΝΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ
Τα παιδιά, από 6 και πάνω, διαλέγουν από τα πιο μεγάλα, δυο μάνες και η κάθε μια παίρνει με λάχνισμα τον ήλιο ή το φεγγάρι. Οι 2 μάνες σχηματίζουν με τα χέρια τους μια καμάρα και στέκονται όρθιες στη μέση. Τα υπόλοιπα παιδιά σχηματίζουν μια γραμμή, το ένα πίσω απ’ το άλλο, κρατημένα απ’ τη μέση ή απ’ τη ζώνη τους. Όπως έχουν σχηματίσει τη σειρά προχωρούν προς την καμάρα τραγουδώντας:Περνά, περνά η μέλισσα Με τα μελισσόπουλα Και με τα παιδόπουλα!
ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΣ ΚΥΡΑ ΜΑΡΙΑ Πιάνονται απ’ το χέρι και σχηματίζουν κύκλο, ενώ ένα κορίτσι απ’ τα μεγαλύτερα, η κυρα-Μαρία, στέκεται στη μέση. Αρχίζουν να γυρίζουν γύρω γύρω και τραγουδούν, ενώ η κυρα-Μαρία προσπαθεί να περάσει ανάμεσά τους.
Τυφλόμυγα
Η τυφλόμυγα παίζεται από δύο παιδιά και πάνω. Στην αρχή όλοι τραβάνε έναν κλήρο για να δούνε ποιος θα τα φυλάει. Αυτός κλείνει τα μάτια του με ένα μαντήλι . Την ώρα που τα έχει κλειστά τα παιδιά ανακατεύονται. ΄Οποιο παιδί πιάσει πρέπει να βρει πως το λένε δηλαδή ποιο είναι. Αν το αναγνωρίσει τότε αυτό το παιδί κάνει τη τυφλόμυγα. Και έτσι αυτό συνεχίζεται.
Το Μπιζζζ!
Μαζεύονται τα παιδιά και αποφασίζουν ποιος θα τα «φυλάει». Αυτός λοιπόν κάθεται σ’ ένα σκαμνί ή στέκει σκυφτός και βάζει το δεξί του χέρι κάτω από την αριστερή του μασχάλη, κρατώντας την παλάμη ανοιχτή προς τα επάνω, ενώ με το αριστερό του χέρι κρατάει κλειστά τα μάτια του. Οι άλλοι παίκτες στέκονται προς τ’ αριστερά του και ένας απ’ αυτούς τον πλησιάζει, του χτυπάει την ανοιχτή παλάμη και ύστερα απομακρύνεται μαζί με τους άλλους. Όλοι χοροπηδούν γύρω του και στρυφογυρίζουν το δάχτυλο τους φωνάζοντας «Μπιζζ!» όπως κάνει η μέλισσα. Αυτός που τα φυλάει πρέπει να μαντέψει ποιος τον χτύπησε. Αν τον ανακαλύψει, τότε αυτός παίρνει τη θέση του αλλιώς το παιχνίδι συνεχίζεται κατά τον ίδιο τρόπο.
Απο τα χαρακτηριστικά στοιχεία της παλιότερης εποχής ήταν ότι τα πιό αγαπημένα παιχνίδια ήταν αυτά που τα φτιάχναν μόνα τους τα παιδιά αφού η κατασκευή τους, η συνεχής τροποποίηση και τελειοποίησή τους αποτελούσε από μόνη της το μεγαλύτερο ίσως παιχνίδι.
ΠΗΓΗ: www.tilestwra.com
crashonline.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΜΑΣΟΝΟΠΑΙΧΝΙΔΑ…ΘΕΛΑΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ…
ΦΑΤΕ ΣΚΑΤΑ ΜΑΛΆΚΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΖΗΛΕΨΑΤΕ ΚΑΘΕ ΤΙ ΞΕΝΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΑΦΗΣΑΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΑΣ…
ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΕΤΕ, ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ…
ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΚΑΝΑΝΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΘΑ ΤΡΙΒΕΤΕ ΤΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΣΑΣ. ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ GAY PARADE ΤΟΥ ΜΠΟΥΤΑΡΗ…ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΣΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΟΥΝ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΟΥΣ…
ΞΕΦΤΙΛΕΣ…
τα πιο ωραια ανεμελα παιδικα χρονια.
Τι μου θυμίσατε, να ξέρατε. Το αγαπημένο μου παιχνίδι ηταν τα μήλα. Το θυμάται κανεις;;; Ποσο όμορφα χρονια ηταν αυτα. Φτωχά, αλλα όμορφα. Ποτε δεν με ενόχλησε η φτωχια, σήμερα ομως η ηθική βρωμια με σκοτώνει. Δυςτυχως αυτα τα χρονια δεν θα ξανάρθουν ποτε πίσω. Χαίρομαι που τα παιδια μου τουλάχιστον πρόλαβαν να ζήσουν λιγο ετςι. Με παιχνίδια μεσα στην γειτονιά, με χώμα και πέτρες. Μεσα στην φύση. Τελευταία τυχερή γενιά νομιζω πως ηταν η γενιά του ’80. Κατι πρόλαβαν να γευτούν απο αυτην την ομορφιά.
ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ. ΤΑ ΜΟΝΑ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΕΣ ΗΤΑΝ Η ΣΒΟΥΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΙΛΙΕΣ. ΠΟΛΛΕΣ ΔΕ ΦΟΡΕΣ ΦΤΙΑΞΙΜΟ ΜΕ ΤΟΝ ΣΟΥΓΙΑ. ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΔΟΥΛΕΥΕ. ΑΠΟ ΕΙΔΟΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΦΤΙΑΧΝΟΤΑΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕ ΠΟΛΥ ΑΥΤΟ. ΕΧΩ “ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕΙ” ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΤΑ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΑΧΡΗΣΤΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΧΡΗΣΙΜΟ. ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΟΙ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ [ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΥΣΤΕΡΟΥΜΕ], ΑΛΛΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΤΟΥΣ ΟΧΙ ΤΟΣΟ. ΑΝ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΙΣ ΝΑ ΣΦΙΞΟΥΝ ΜΙΑ ΒΙΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΑ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΩ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΑΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΩ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ. ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ.