Διαφημίσεις

Πολλοί σημερινοί έφηβοι ίσως δεν πρόλαβαν να γνωρίσουν το εθνικό μας νόμισμα, καθώς από το 2001 μπήκαμε στο ευρώ.

Το 1999 πάντως όταν υπήρχε το χιλιάρικο το πεντοχίλιαρο και το δεκαχίλιαρο, όποιος τα κρατούσε αισθανόταν ότι μπορούσε να κάνει αρκετά πράγματα. Συγκεκριμένα με 1 χιλιάρικο ο οποιοσδήποτε μπορούσε να φάει μια τυρόπιτα, να πάρει τσιγάρα και να πιει και ένα καφέ. Η ισοτιμία του χιλιάρικου με το ευρώ είναι 2,93 ευρώ.

Αναλυτικά το κόστος για τα προαναφερόμενα προϊόντα ήταν τα εξής:

Τσιγάρα: 400 δραχμές. Τυρόπιτα: 100 δραχμές. Καφές φραπέ: 500 δραχμές. Σύνολο χίλιες δραχμές κι όλα αυτά, με… βασικό μισθό 170 χιλιάδες δραχμές (498 €).

Σήμερα (2017) τα ίδια προϊόντα κοστίζουν: Τσιγάρα: 3,70 – 4,70 ευρώ. Τυρόπιτα 1,5 ευρώ. Καφές φραπέ ή freddo: 3 – 4 ευρώ.

Σύνολο 8-9 ευρώ, δηλαδή περίπου τρία χιλιάρικα, με βασικό μισθό 480 ευρώ.

Ο βασικό μισθός σε δραχμές υπολογίζεται ότι είναι 163.000 δρχ (περίπου όσο και το 1999). Απλά 18 χρόνια μετά, το κόστος ζωής τριπλασιάστηκε.

Ο βασικός μισθός μειώθηκε και για ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού δεν υπάρχει γιατί τότε η ανεργία ήταν σε μονοψήφιο αριθμό, ενώ τώρα πάνω από το ένα τρίτο του ενεργού πληθυσμού ψάχνει για δουλειά, ενώ και 500.οοο νέοι έχουν ξενιτευτεί.

crashonline.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

7 σχόλια στο “18 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ! Τι αγοράζαμε το 1999 με το «ταπεινό» χιλιάρικο και τι τώρα με το «ισχυρό» ευρώ”
    1. Γιατι ομως το πουλαγανε 1€ ? Γιατι μοπηκαμε με ισοτιμια 340,75 και ξαφνικα τα διαθεσιμα των επιχειρησεων εκαναν βουτια. Αποτελεσμα η ταχεια αυξηση των τιμων …εγινε ουσιαστικα η μεγαλυτερη υποτιμηση και ολα αυτα για να απομειωθει το χρεος μας. Γι’αυτο προηγηθηκε και το σκανδαλο του Χρηματιστηριου … Ακομα και εσυ τοτε, εαν ειχες ενα εκατομεριακι δραχμες στην τραπεζα αντι η ονομαστικη τους αξια να γινει ~5.000ευρω (εαν μπαιναμε με μια ισοτιμια λογικη πχ με 1/180, 1/200) εγιναν 3.000ευρω. Φαντασου λοιπον οι επιχειρησεις που ειδαν οτι ξαφνικα ειδαν οτι τα διαθεσιμα χρηματα τους δεν επαρκουσαν για πληρωμη μισθοδοσιας, εξοφληση δανειων, καλυψη επιταγων κτλ, κτλ. ακαριαια προχωρησαν σε αυξηση τιμων.

  1. ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕ υπολόγισε ότι μετά απο 18 χρόνια επί δραχμές τα προϊόντα θα είχαν αυξηθεί και 3-4 υποτίμησης…

  2. Ό,τι έχει πει ο λαός είναι σοφό.
    Ο βρεγμένος δε φοβάται τη βροχή.
    Δραχμούλα εδώ και τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek