12:11 - 04/02/2017

Κρίσιμο 10ημερο ακόμη και για παγκόσμιο πόλεμο – Ο πόλεμος της ψεύτικης πληροφορίας

Διαφημίσεις

Η «Επιχείρηση Ατλαντικής Επίλυσης» και τα 3600 αμερικάνικα τανκς, τα ψεύτικα νέα, το ρώσικο χάκινγκ, ο Πόλεμος της Πληροφορίας και ο Αίσωπος.

Όταν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών σκάρωσαν το ψέμα για τα παράνομα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ για να δικαιολογήσουν την εισβολή των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ, ο κόσμος προσχώρησε στην εκδοχή αυτή με την βοήθεια του χαρισματικού λόγου του πρόθυμου Τόνι Μπλερ.

Η Επιτροπή Σίλκοτ όμως που διερεύνησε το κατά πόσο ήταν επαρκώς δικαιολογημένη η απόφαση εμπλοκής της Βρετανίας σε αυτόν τον πόλεμο, τεκμηρίωσε ότι επρόκειτο περί ψευδών πληροφοριών και ως εκ τούτου λανθασμένης απόφασης.

Αποτέλεσμα του ψέματος ήταν η καταστροφή της χώρας του Ιράκ από τους εισβολείς και η συγκρότηση του ISIS (ταυτόχρονα με την αποχώρηση των Αμερικάνων) με τα γνωστά επακόλουθα.

Το ερώτημα είναι εάν η «έκθεση» των αμερικάνικων υπηρεσιών για το ρώσικο χάκινγκ των ηλεκτρονικών αρχείων της Χίλαρι Κλίντον και των Δημοκρατικών αποτελεί ένα αντίστοιχο ψέμα για να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας και σε τι αποσκοπεί ένας τέτοιος εφιάλτης;

Οι Ευρωπαίοι ούτε που το διανοούνται και πιθανότατα ούτε η πλειοψηφία των Αμερικανών.

Παρ΄ όλα αυτά, στο παραπέντε της παράδοσης της αμερικανικής προεδρίας στον εκλεγέντα Ντόναλντ Τραμπ, ο απερχόμενος πρόεδρος Ομπάμα κλιμάκωσε επικίνδυνα την αντιπαράθεση με την Ρωσία με την απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών και κυρίως με την αποστολή 3600 τανκς στα νατοϊκορωσικά σύνορα.

Πριν λίγες μέρες αποβιβάστηκαν στο Bremerhaven της Γερμανίας 2000 τάνκς, 4000 στρατιώτες και 2500 κοντέινερς στρατιωτικού υλικού που θα αναπτυχθούν στην Πολωνία και σε άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Πρόκειται για «πολιτική παραφροσύνη» εκτιμά ο καθηγητής Michel Chossudovsky του Κέντρου για την Έρευνα της Παγκοσμιοποίησης Global Research και αναρωτιέται εάν είναι πρόθεση του Ομπάμα να διεξάγει στρατιωτική επιχείρηση στα σύνορα της Ρωσίας πριν από τη λήξη της προεδρικής θητείας του;

Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε επικίνδυνα τετελεσμένα που ξεπερνούν κατά πολύ την συστηματική υπονόμευση της προεδρίας Τραμπ και διαμορφώνουν σκηνικό ανεξέλεγκτων καταστάσεων.

Αν η διαμάχη γύρω από την λεγόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές αποτελεί πράγματι, όπως ισχυρίστηκε ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζέιμς Κλάππερ, «υπαρξιακή απειλή» για την ασφάλεια των ΗΠΑ, την απάντηση πρέπει να την δώσει ο Τραμπ και όχι ο Ομπάμα, διότι η απάντηση μπορεί να προκαλέσει μέχρι και παγκόσμιο πόλεμο.

Με τις τελευταίες αφίξεις αμερικανικών μάχιμων δυνάμεων στην Ευρώπη που εντάσσονται στην «Επιχείρηση Ατλαντικής Επίλυσης» («Operation Atlantic Resolve») η δύναμη των τανκς φθάνει τα 3600 και η όλη επιχείρηση υποστηρίζεται από τον γερμανικό στρατό που θα αναπτύξει δυνάμεις στις Βαλτικές χώρες 75 χρόνια μετά την συντριβή του Γ΄ Ράιχ.

Στην Αμερική τα ψέματα πιάνουν πιο εύκολα, γιατί η τεχνική του πολιτικού θεάματος έχει φτάσει σε απίστευτα ύψη τελειότητας, με βασική μέθοδο την απομάκρυνση από την ουσία του ζητήματος και την ανάπτυξη διαμάχης γνωμών (debate) σε θέματα εντός, αλλά εκτός.

Με δυο λόγια κατέχουν την τέχνη να πατάνε τη μπάλα στην κερκίδα.

Παράδειγμα: Ο αρθρογράφος των New York Times Ντέιβιντ Λέονχαρντ έγραψε μια γνώμη με τίτλο «Ψέματα, δημοσιογραφία και αντικειμενικότητα» όπου σχολιάζει τον διευθυντή ειδήσεων της Wall Street Journal Τζέραρντ Μπέικερ, ο οποίος παραβιάζοντας τον άτυπο κανόνα που οι ειδησεογράφοι δεν γράφουν «γνώμες», έγραψε πως οι εφημερίδες πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τη λέξη «ψέμα» για να περιγράψουν πράξεις των πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου και του Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά τον Μπέικερ «ψέμα» σημαίνει κάτι παραπάνω από λάθος, σημαίνει εσκεμμένη πρόθεση παραπλάνησης.

Ο Λέονχαρντ συμφωνεί με αυτό και προτείνει το «μη αληθινό» (untrouth), αλλά από την άλλη λέει πως δεν μπορείς να αναλύσεις κάτι παραβλέποντας το κίνητρο του άλλου… ΟΚ! Είναι καταπληκτικοί. Έφτιαξαν ένα παρα-θέμα για να μην αναλύουν το θέμα.

Όλα αυτά την εποχή της ευμάρειας και πριν από τους τρελαμένους τρομοκράτες ήταν ανεκτά.

Τώρα όμως, δύο – τρία χρόνια μετά τη μόχλευση του εμφύλιου στην Ουκρανία, με τα γνωστά αποτελέσματα, να έρχονται στην Ευρώπη χιλιάδες αμερικάνικα τανκς, αυτό δεν είναι καλό παρά μόνο για τις πολεμικές βιομηχανίες.

Ο Ντάνιελ Εσπινόζα Γουίντερ, ένας εξειδικευμένος σε θέματα προπαγάνδας δημοσιογράφος, μας θυμίζει σε ένα άρθρο του για την «Σάγκα των Ψεύτικων Ειδήσεων» κάτι που εμείς οι Ευρωπαίοι δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε, ότι δηλαδή στις 8 Δεκεμβρίου ο Ομπάμα πέρασε από το Κογκρέσο μια Πράξη για την Καταπολέμηση της Παραπληροφόρησης και της Προπαγάνδας (CDPA) με αφορμή τις «ψεύτικες ειδήσεις» που διαχέονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το Facebook ήδη προανήγγειλε ότι θα δημιουργήσει σύστημα διαγραφής των ειδήσεων που θεωρεί ψευδείς!…

Ο Πόλεμος της Πληροφορίας και της ανάλυσής της έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό.

Όλες οι χώρες, αλλά και οργανωμένα συμφέροντα που έχουν φιλοδοξίες διεθνούς παίκτη έχουν κανάλια και ιστοσελίδες που εκπέμπουν στα αγγλικά.

Το Al Jazeera και το Russia Today είναι χαρακτηριστικά και σπάνε το μονοπώλιο της δυτικής αφήγησης για τις παγκόσμιες εξελίξεις.

Ο Πόλεμος της Πληροφορίας και η κατασκευή του πολιτικού θεάματος φαίνεται ότι εισέρχονται σε άλλη φάση.

Οι τεχνικοί της χειραγώγησης της κοινής γνώμης θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν νέες μεθόδους.

Δεν γνωρίζουμε εάν στις «σχολές» τους διδάσκονται τον μύθο του Αισώπου για τον «Ψεύτη βοσκό», αλλά στην εποχή του Wikileaks και του Σνόουντεν, θα είναι μάλλον δύσκολο να προκαλέσουν πραγματικό πόλεμο με ψέματα.

Αν το επιχειρήσουν ξεδιάντροπα και αφελώς, μπορεί να τους γυρίσει μπούμερανγκ.

ΠΗΓΗ: EXTRAPOLATION

tribune.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (4)

  1. Ανώνυμος 02/04/2017 @ 12:37 ΜΜ

    Σνόουντεν…. θα πρέπει κάποιοι να αναλογιστούν εάν και εφόσον και ο Σνόουντεν, ο Τ. Ασάνζ, ο Ντ. Τραμπ κ.λ.π. είναι μέσα σε ένα πλέγμα των Αμερικάνων πατριωτών (ειδικότερα των αγγλοσαξόνων) που δεν θέλουν να δουν τις πόλεις τους με ένα πυρηνικό μανιτάρι, επειδή οι Χάζαροι και οι καμπαλιστές των Η.Π.Α. την έχουν δει στραβά μες τους Ρώσους. Αυτά. Υγ. Οι αγγλοσάξονες δεν είναι καλοί άνθρωποι, ουσιαστικά έκλεψαν την βόρειο Αμερική από τους γηγενείς Ινδιάνους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφεθούν να γίνουν η ίδιοι όπως τους Ινδιάνους… η ακόμα χειρότερα να αφήσουν την πατρίδα τους να γίνει πυρηνική σκόνη.

  2. ΑΝΤΙ-ΜΕΤΑΤΡΟΝ 02/04/2017 @ 1:09 ΜΜ

    Στο υποθετικό σενάριο ενός ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΥ (δηλαδή χωρίς πυρηνικά) Αρμαγεδδώνα (Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος) τα πράγματα θα είναι πιο περίπλοκα από όσο φανταζόμαστε. Ήδη βαίνουμε ταχέως από έναν μονο-πολικό σε έναν πολυ-πολικό κόσμο. Σε περίπτωση επίθεσης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ρωσία, χώρες όπως η Κίνα, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Βενεζουέλα είναι απίθανο να κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια, γιατί πολύ απλά δεν θα τους συμφέρει να μείνουν ουδέτεροι. Επομένως οι Αμερικάνοι θα έχουν να καλύψουν πολλά μέτωπα. Σε περίπτωση εισόδου της Κίνας στον πόλεμο, τότε οι ΗΠΑ θα χρειαστεί να στείλουν τεράστιες αερο-ναυτικές δυνάμεις στον Ειρηνικό κάτι που θα μειώσει την δύναμη κρούσης στην Ευρώπη. Σε περίπτωση εισόδου του Ιράν στον πόλεμο κι ανοίγματος μετώπου στην Μέση Ανατολή η διασπορά (και αποδυνάμωση) των αμερικανικών δυνάμεων θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η Ρωσία είναι ΑΠΡΟΣΒΛΗΤΗ από ναυτικής άποψης. Η ασπίδα των πάγων της Αρκτικής την καλύπτει από τον Βερίγγειο Πορθμό μέχρι την Λευκή Θάλασσα. Οπότε μόνο από την Βαλτική και την Μαύρη Θάλασσα μπορούν δυτικές ναυτικές δυνάμεις να την χτυπήσουν. Η είσοδος σε δυο τόσο στενές θάλασσες θα είναι ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ για τον επιτιθέμενο, ασχέτως αριθμητικής υπεροχής. Η ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. είναι η ιστορική απόδειξη για αυτό. Στην αχανή Ρωσία η αεροπορία θα παίξει δευτερεύοντα ρόλο καθώς δεν θα μπορεί να καλύψει σε πυκνότητα πυρός τις τεράστιες εκτάσεις. Στο ρωσικό μέτωπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η αεροπορία έπαιξε – επιεικώς – δευτερεύοντα ρόλο, με τις κολοσσιαίες συγκρούσεις τεθωρακισμένων και μαζών του πεζικού (Επιχείρηση «Μπαρμπαρόσσα, Χάρκοβο, Στάλινγκραντ, Κουρσκ, Μάχη του Δνείπερου κτλ) να κρίνουν τον πόλεμο. Ακόμα και αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν μία – ενδεχόμενη – ελαφρά υπεροχή σε συγκεκριμένους τύπους αεροσκαφών, οι Ρώσοι έχουν το πλεονέκτημα σε αντιαεροπορικά και πυραυλικά συστήματα. Όσον αφορά τα άρματα μάχης Ρώσοι και Αμερικάνοι είναι πάνω-κάτω ισόπαλοι, ΑΛΛΑ υπάρχει μια διαφορά νοοτροπίας στην χρήση των τεθωρακσμένων: οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τα τανκς ως ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΟΠΛΟ ενώ οι Αμερικανοί επιμένουν στο ίδιο δόγμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δηλαδή τα χρησιμοποιούν ως ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΟ ΟΠΛΟ σε συνεργασία με επιθετικά ελικόπτερα. Υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες σε βάρος του δυτικού στρατοπέδου: 1) η Γερμανία κάθε άλλο παρά ένθερμος σύμμαχος των ΗΠΑ είναι και η στάση της είναι απρόβλεπτη, 2) η Τουρκία βρίσκεται σε περιδίνηση και οι σχέσεις της με το ΝΑΤΟ βρίσκονται σε αχαρτογράφητα ύδατα, ενώ όλη η Μέση Ανατολή είναι ήδη αποσταθεροποιημένη, 3) οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ναι μεν θα υποκύψουν στις πιέσεις της Ουάσινγκτων αλλά οι ένοπλες δυνάμεις τους είναι μικρές και αδύναμες για να αναλάβουν μια πανστρατιά κατά της Ρωσίας τύπου Επιχείρηση «Μπαρμπαρόσσα», 4) σίγουρα θα υπάρξει τεράστιο αντιπολεμικό κίνημα στην Δύση με τις τρυφηλές, απόλεμες δυτικές κοινωνίες να αντιτίθενται σε επιστρατεύσεις και την όλη ιδέα του πολέμου, οι ανατολικές κοινωνίες είναι πολύ πιο σκληραγωγημένες και με πολύ μεγαλύτερες δεξαμενές στρατεύσιμου νεανικού δυναμικού 5) με εξαίρεση την Βρετανία, τον Καναδά και την Αυστραλία οι ΗΠΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΕΝΑ – ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ – ΑΡΜΕ-ΜΠΕΤΟΝ ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΜΠΛΟΚ. Μια τέτοια προοπτική θα θέσει τις ΗΠΑ στην ίδια κατάσταση που βρέθηκε η χιτλερική Γερμανία τον Δεκέμβριο του 1941: ΝΑ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΔΙΕΥΡΥΝΟΜΕΝΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΩΝ. Όπως και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γερμανοί είχαν την πιο καλοκουρδισμένη, καλοεκπαιδευμένη πολεμική μηχανή με τα ικανότερα στρατηγικά μυαλά, αλλά στο τέλος υπέστη ολοκληρωτική συντριβή. Κατά την γνώμη μου, αν το αμερικάνικο (αγγλοσαξωνικό-σιωνιστικό) κατεστημένο ήθελε να κάνει πόλεμο με την Ρωσία θα είχαν βγάλει πρόεδρο την Χίλλαρυ Κλίντον. Βγάλαν τον Τραμπ για να διεμβολίσουν την εκκολαπτόμενη συμμαχία Ρωσίας-Κίνας (ενδεχομένως στο βάθος και της Γερμανίας) επειδή ξέρουν πως σε ενδεχόμενο παγκόσμιο συμβατικό πόλεμο οι ΗΠΑ θα είναι ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ. Δυστυχώς, όλα δείχνουν πως η ανθρωπότητα βαδίζει προς έναν παγκόσμιο Αρμαγεδδώνα γιατί το αδιέξοδο του δυτικού καπιταλισμού μαζί με την φυσική φθορά και παρακμή (πολιτική, κοινωνική, δημογραφική, ηθική) της Δύσης οδηγούν νομοτελειακά στο κλείσιμο ενός ιστορικού κύκλου. Δεν λέω πως οι ΗΠΑ έχουν παρακμάσει, αλλά επειδή έχουν οικοδομήσει την κοσμοκρατορία τους όχι τόσο με την στρατιωτική ισχύ αλλά με την οικονομική χειραγώγηση, θα χρειαστεί αργά ή γρήγορα να πολεμήσουν για να κρατήσουν αυτό το παγκόσμιο σύστημα κεφαλαιακής χειραγώγησης που οι γεωπολιτικοί εχθροί τους σιγά-σιγά αποδομούν. Οι Αγγλοσάξωνες έχουν αποδείξει ιστορικά πως στους μεγάλους πλανητικούς πολέμους ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΠΟΤΕ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ (Επταετής Πόλεμος, Ναπολέων, Α’ και Β’ παγκόσμιοι πόλεμοι) ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟ ΦΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ.

  3. Βρε Kim Jong Un.. πάτα ρε το κουμπί να τελειώνουμε..

  4. Ρε βγάλτε όλοι Ι5 και μην πάτε στο στρατό. Έτσι δε θα γίνετε ποτέ πιόνι στη σκακιέρα των παγκόσμιων πολέμων. Μη γίνετε θύματα!

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*