ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Η Frontex προειδοποιεί: Τζιχαντιστές εξοπλίζουν πρόσφυγες για τρομοκρατικές επιθέσεις

· Κατοχικά Νέα

Μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο η Ευρώπη βρίσκεται σε συναγερμό, καθώς ο φόβος ότι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν πρόσφυγες για τα χτυπήματά τους επιβεβαιώνεται.

Ενδεικτικό είναι και το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent, σύμφωνα με το οποίο η Frontex έχει σημάνει συναγερμό και προειδοποιεί ότι το Ισλαμικό Κράτος εξοπλίζει πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται ήδη στο ευρωπαϊκό έδαφος για να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ευρωπαϊκή υπηρεσία επισημαίνει πως ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί ή χειραγωγηθεί ή να έχουν χρησιμοποιηθεί από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι πιθανόν έχουν παρεισφρήσει σε στρατόπεδα προσφύγων.

Η Frontex προειδοποιεί: Τζιχαντιστές εξοπλίζουν πρόσφυγες για τρομοκρατικές επιθέσεις - Εικόνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξιωματούχοι ασφαλείας της Δύσης υπογραμμίζουν ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πιθανόν έχουν προσπαθήσει να χειραγωγήσουν πρόσφυγες ή ακόμη και να τους εκπαιδεύσουν για να τους κάνουν τρομοκράτες την ώρα που αυτοί μετακινούνται μαζικά προσπαθώντας να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου, την πείνα και την ακραία φτώχεια. 

«Η Frontex εξήρε την αναγκαιότητα ετοιμότητας των ευρωπαϊκών αρχών υπό τον φόβο τρομοκρατικών χτυπημάτων», όπως υποστηρίζει ο Φαμπρίς Λεζερί, εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, σε δηλώσεις του στο Voa News. Από την πλευρά της, η Europol έχει ανακοινώσει ότι από τον Απρίλιο του 2016 υπήρξαν περίπου 300 περιπτώσεις στις οποίες τζιχαντιστές προσπάθησαν να στρατολογήσουν πρόσφυγες που βρίσκονταν ήδη στην Ευρώπη.

Για τον Ρόμπιν Σίμκοξ, αναλυτή σε θέματα τρομοκρατίας και εθνικής ασφάλειας στο think tank Heritage Foundation, «με τον τρόπο αυτό οι τζιχαντιστές μπορούν να επεκτείνουν τις ξένες επιχειρήσεις τους».

Το έχει επισημάνει και η Europol Υπενθυμίζεται πως καιρό πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο η Europol είχε προειδοποιήσει πως οι στρατολόγοι του Ισλαμικού Κράτους βάζουν στο στόχαστρό τους ευάλωτους πρόσφυγες στην Ευρώπη για να τους ριζοσπαστικοποιήσουν σε μια προσπάθεια να φουντώσουν ακόμη περισσότερο το αντιμεταναστευτικό μένος στη Γηραιά Ηπειρο.

«Δεδομένου ότι συμφέρει τους τζιχαντιστές να φουντώσουν τη μεταναστευτική κρίση και να στρέψουν μερίδα του ευρωπαϊκού πληθυσμού κατά εκείνων που ζητούν άσυλο, υπάρχει ο κίνδυνος διείσδυσης σε προσφυγικούς καταυλισμούς», αναφέρει η ανακοίνωση. «Είναι υπαρκτός και άμεσος ο κίνδυνος στοιχεία της (σουνιτικής μουσουλμανικής) συριακής προσφυγικής διασποράς να καταστούν ευάλωτα στη ριζοσπαστικοποίηση και να στοχοποιηθούν από ισλαμιστές εξτρεμιστές στρατολόγους».

Ωστόσο, δεν είναι σαφής η έκταση μιας τέτοιας διείσδυσης, λέει η Europol, επισημαίνοντας ότι λαϊκιστικές ομάδες και ακροδεξιά κόμματα μπορεί να διογκώσουν το όλο θέμα προς εκμετάλλευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

iefimerida.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

ΔΙΕΘΝΗ

Θρίλερ με τον εγγονό της πριγκίπισσας Αικατερίνης της Ελλάδας, βρέθηκε νεκρός στα 44 του

ΔΙΕΘΝΗ

Λος Άντζελες: Συνετρίβη ειδησεογραφικό ελικόπτερο – Τρεις νεκροί

Πακιστάν, Σαουδική Αραβία και Τουρκία συγκροτούν τη «Συμμαχία Άμυνας της Μέκκας»ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία και Υεμένη σε νέα κλιμάκωση: Επιθέσεις Χούθι και εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *