Διαφημίσεις

Η δέσμευση για πλεονάσματα 3,5% έως και το 2020 που ζητούν από την Ελλάδα οι δανειστές οδηγεί σε νέα συμφωνία, λόγω και της παρουσίας του ΔΝΤ – Το ερώτημα είναι εάν θα προσδιοριστούν από τώρα τα ανάλογα μέτραΠαρά τις διαψεύσεις από την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει θέμα τέταρτου Μνημονίου, μετά τη λήξη του τρέχοντος, αλλά και κάποιες ήξεις αφίξεις τοποθετήσεις εκπροσώπων των δανειστών, που επισήμως δεν παραδέχονται την επιβολή νέου περιοριστικού πλαισίου για την Ελλάδα, οι πληροφορίες και οι διαπραγματεύσεις που γίνονται ανάμεσα στις δύο πλευρές για να κλείσει η β’ αξιολόγηση και να ξεκινήσει η συζήτηση του χρέους, κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι επίκειται συμφωνία «Γολγοθάς» για τη χώρα.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές οι δανειστές καταλήγουν σε μία κοινή θέση σε σχέση με το διάστημα 2019-2020, που θα περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο είναι υποχρεωμένη να καταθέσει η κυβέρνηση ως μέρος της β’ αξιολόγησης, ζητώντας από την Αθήνα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% επί του ΑΕΠ ετησίως. Τούτο σημαίνει ότι πιθανότατα εάν όχι σίγουρα θα απαιτηθούν νέα μέτρα, πέραν όσων προβλέπονται για το 2018, χρονιά κατά την οποία η κυβέρνηση ήδη έχει συμφωνήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχουν διαμηνύσει ότι οι θεσμοί θα πρέπει να λάβουν εγγυήσεις για την τήρηση των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα υπονοώντας ότι όλα τα νέα μέτρα θα πρέπει να περιγραφούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2017-2020. Οι τοποθετήσεις τους αυτές γίνονται και για να πειστεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι πρέπει να δοθεί ρύθμιση χρέους στην Ελλάδα.

Η υποχρέωση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επί σειρά ετών περιλαμβάνεται στην πραγματικότητα στην συμφωνία του Ιουλίου του 2015, όμως ουσιαστικά με τον τρόπο, που επιμένουν σε αυτό το στόχο οι δανειστές είναι επειδή θέλουν ένα είδος εγγυήσεων με την οποιαδήποτε ρύθμιση του χρέους κάνουν μετά τη β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Η συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη με πρωτοβουλία φυσικά και της Αθήνας εδώ και καιρό, λόγω της θετικής ανταπόκρισης της κυβέρνησης στα όσα προβλέπει η συμφωνία του περσινού Ιουλίου, όμως οι «σκληροί» των δανειστών, κυρίως το Βερολίνο και σε αντίθεση με τις επιφυλάξεις της Κομισιόν ή τις διαφωνίες του ΔΝΤ, επιμένουν στη δέσμευση αυτή από μέρους της ελληνικής πλευράς.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Μπενουά Κερέ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, μιλώντας στο ΣΚΑΙ,  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% σε κάποιο σημείο μετά το τέλος του Μνημονίου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι τυχόν μείωση δεν μπορεί να έλθει αμέσως μετά το 2018, αλλά θα χρειαστεί να μεσολαβήσουν λίγα χρόνια.

Η διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων έως και το 2020 οδηγεί στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου πλαισίου και τη συνέχιση της παρακολούθησης από μέρους των δανειστών της πορείας της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή την επιβολή ενός νέου προγράμματος, με όποια μορφή ή όνομα πάρει αυτό. Έτσι κι αλλιώς η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα απαιτήσει την υπογραφή ανάμεσα στην Αθήνα και το Ταμείο μία πρόσθετης συμφωνίας. Το Ταμείο θα ήθελε μεν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θεωρεί αναγκαία τα νέα μέτρα για να επιτευχθούν οι όποιοι δημοσιονομικοί στόχοι – ιδίως εάν τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι υψηλά και η ελάφρυνση του χρέους όχι ικανοποιητική για τις δικές του μετρήσεις βιωσιμότητας.

Ο κ. Κερέ στις ίδιες δηλώσεις του ξεκαθάρισε άλλωστε ότι συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σημαίνει νέο μνημόνιο. Και παρότι σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα.

Πάντως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα νέου Μνημονίου. «Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης, ο οποίος παραμένει απολύτως εφικτός. Είναι το 2018, ένα χρόνο πριν από το 2019, οπότε και λήγει η θητεία της παρούσας κυβέρνησης, να έχει ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα και να έχουν τερματιστεί η λιτότητα και η επιτροπεία» σημείωσε.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχεται τα υψηλά πλεονάσματα, αλλά δεν δέχεται να περιγραφούν από τώρα μέτρα, θεωρώντας ότι οι υψηλοί αυτοί στόχοι μπορούν να αναθεωρηθούν προς τα κάτω όταν θα υπάρξει ρύθμιση του χρέους και η βιωσιμότητά του δεν θα έχει ανάγκη από την επίτευξη υψηλών δημοσιονομικών στόχων. Επιπλέον η κυβέρνηση εκτιμά ότι η σταθεροποίηση των αναπτυξιακών ρυθμών θα είναι ικανή να οδηγεί στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, χωρίς να απαιτούνται νέα μέτρα.
protothema.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

3 σχόλια στο “Συμφωνία «Γολγοθάς»: Αντιμέτωπη με τέταρτο Μνημόνιο η χώρα”
  1. ο Παριμπας, ο μαυροσακουλας με τα 4,5 εκατομμυρια ευρω, πανω – κατω ετρεχε για να τα κανει καταθεση….

  2. EXΩ ΔΕΙ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΜΙΚΡΟ ΡΥΘΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ (ΒΛΑΚΕΣ Η ΠΡΟΔΟΤΕΣ, ΔΕΝ ΞΕΡΩ), ΚΑΝΟΝΙΖΟΥΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ (Π.Χ ΕΚΛΟΓΕΣ), ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΕ ΥΦΕΣΗ.
    ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΠΙ ΣΑΜΑΡΑ ΠΡΙΝ 2 ΧΡΟΝΙΑ, ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΕΙΧΑΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ, ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ!
    ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΤΑ $$$ ΚΑΙ ΕΒΑΛΑΝ ΘΕΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ (ΣΤΗΜΕΝΟ), ΞΑΝΑ ΓΥΡΙΣΑΜΕ ΣΕ ΥΦΕΣΗ, ΚΑΙ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ, ΧΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΣΤΗΜΕΝΗ ΞΑΝΑ ΜΑΧΗ, ΠΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΜΠΛΟΦΑ, ΑΛΛΟ ΕΝΑ 6ΜΗΝΟ ΧΑΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΙ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΕΡΝΕΙ ΝΕΑ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΒΑΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΗΤΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΩΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΚΑΙ ΕΝΩ ΕΙΧΑΝΕ ΠΕΙ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΜΑΣ ΤΑ ΞΑΝΑΓΥΡΝΑΝΕ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΤΙ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ, ΟΤΙ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΠΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΛΙΓΑ, ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΞΑΝΑΛΕΝΕ ΓΙΑ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. . . . ΓΙΑΤΙ???
    ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΠΛΟ ΛΟΓΟ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΩΣΤΑ, ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΩΣΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΕΝΕΧΕΙΡΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΑΚΟΜΗ ΔΙΚΟ ΜΑΣ.
    ΚΑΙ ΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΗΛΙΘΙΟΣ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΤΟ ΠΡΟΔΟΤΗ ΤΟΝ ΚΟΥΛΗ, ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΟΟΟΟΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ, ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ.
    ** ΕΜΑΘΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥΣ ΤΟΤΕ ΠΑΛΙΑ ΤΟ 2000′ Ο ΣΗΜΙΤΑΚΟΣ ΕΒΑΛΕ ΥΠΟΘΗΚΗ 12 ΤΟΝΟΥΣ ΧΡΥΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩ.
    ΣΤΑΝΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ-ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΕΔΩ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ, ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΤΟΥΣ, ΞΥΠΝΗΣΤΕ.
    ΨΗΦΙΣΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ. . . ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ,ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΒΟΗΘΟΣ.
    “Τhe best name”

  3. Ο ΣΗΜΙΤΑΚΟΣ ΕΒΑΛΕ ΥΠΟΘΗΚΗ 12 ΤΟΝΟΥΣ ΧΡΥΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ??? εγω ειχα διαβασει τοτε οτι το πουλησε !!! ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΕ !!! ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ !!! ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΜΑΣ !!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *