Διαφημίσεις

 Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΩΝΑΣ*

Σε τουλάχιστον τρία μέτωπα εθνικής σημασίας ανοικτά (Κυπριακό και σχέσεις με Τουρκία και Αλβανία) η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να ιεραρχήσει τις επιδιώξεις της στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και να θέσει προτεραιότητες.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αναδεικνύονται και πάλι σε ζήτημα προτεραιότητας όχι μόνο λόγω της άμεσης (Κυπριακό) ή/και έμμεσης (ελληνοαλβανικές σχέσεις) επιρροής τους επί των άλλων δύο ανοικτών μετώπων αλλά κυρίως λόγω της άκρως προβληματικής εξωτερικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Δυστυχώς από την απόπειρα του πραξικοπήματος και μέχρι σήμερα η γειτονική Τουρκία επιμένει σε μια συνεχώς ενισχυόμενη «πορεία προς τα πίσω», με κλιμάκωση των διώξεων όλων των μη αρεστών στο καθεστώς Ερντογάν, υπονόμευση και αποδυνάμωση των κρατικών θεσμών, υψηλά επίπεδα πόλωσης και προσωπολατρία του απόλυτου κυρίαρχου που προοιωνίζονται την αδυναμία συναίνεσης και περαιτέρω αποσταθεροποίηση.

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο το γεγονός ότι -υπαγορευόμενη από τις εσωτερικές προτεραιότητες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- η εξωτερική συμπεριφορά της Τουρκίας θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από επιθετικότητα, τυχοδιωκτισμό και μυωπικές πολιτικές βελτιστοποίησης βραχυπρόθεσμων κερδών, αλλά ότι αυτή μπορεί να βρει «ευήκοα ώτα» τόσο σε ευρωπαϊκό έδαφος όσο και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού από τη νέα αμερικανική διοίκηση. Και τούτο διότι θα αναπτύσσεται μέσα σε ένα ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο όπου (ειδικά μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ) οι δυνάμεις του λαϊκισμού και του τυχοδιωκτισμού ενισχύονται και ο ρόλος των διεθνών θεσμών και της πολυμερούς διευθέτησης των προβλημάτων αποδυναμώνεται. Και όλα αυτά ενώ το σοβαρότερο θεσμικό αντίβαρο που συνιστούσε η ευρωπαϊκή ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας πλέον δεν υφίσταται.

Για το άμεσο μέλλον, όπου το ενδεχόμενο δραματικών εξελίξεων στο εσωτερικό της Τουρκίας (είτε βιαίως ως εσωτερική σύγκρουση ή εμφύλια διαμάχη είτε ως συνέπεια της προϊούσας οικονομικής κρίσης) δεν μπορεί να αποκλειστεί, η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι διεκδικητική και απρόβλεπτη.

Η επιλογή σκληρής και σε υψηλούς τόνους πολιτικής εκφοβισμού και «εξαναγκαστικής διπλωματίας» από τον Ερντογάν (όπως οι αναφορές στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης) συνδέεται κυρίως με τα μέτωπα πρώτης προτεραιότητας της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής (Συρία, Κουρδικό), στα οποία δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα, και αποσκοπεί στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της Τουρκίας σε αυτά τα μέτωπα.

Ετσι αν και η εξαγωγή της εσωτερικής κρίσης που βιώνει η Τουρκία στο μέτωπο του Αιγαίου δεν θεωρείται πιθανή, η περισσότερο συμφέρουσα για την Ελλάδα επιλογή είναι να συνεχίσει να παραμένει διακριτικά «εκτός του ραντάρ» ενός ασταθούς, απρόβλεπτου, διεκδικητικού και κυρίως αναξιόπιστου γείτονα.

*Kαθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Πηγή: mignatiou.com
onalert.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

2 σχόλια στο “Εξελίξεις στα ανοιχτά μέτωπα της Ελλάδας: Τουρκία, Κυπριακό, Αλβανία”
  1. Για τη Μεγάλη Αλβανία που δήθεν αποτελεί την κρυφή ατζέντα της αλβανικής εξωτερικής πολιτικής, τα επιχειρήματά του ήταν ακράδαντα. «Γιατί πρέπει να απολογηθώ εγώ», είπε, «για λογαριασμό κάποιων παρανοϊκών που φαντάζονται τέτοια πράγματα και φτιάχνουν χάρτες χωρίς αντίκρισμα;». «Θα ήταν», πρόσθεσε, «σαν η ελληνική κυβέρνηση να απολογηθεί επειδή διάφοροι παράφρονες ονειρεύονται τα σύνορα της Ελλάδας έως τη μέση της Αλβανίας».
    http://www.iefimerida.gr/opinion/303013/i-alvania-eyropi-i-ellada-valkania

  2. από ποτε η αλβανια θεωρείται ανοιχτο μετωπο;;;;
    επειδή κατι κατσαπλιαδες χασισεμποροι μιλανε για τσαμουρια;;;σαγιαν εισαστε;;βαλτοι;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek