Διαφημίσεις

Αμερικανός αναλυτής βλέπει με Τραμπ ανακατατάξεις και διαιρέσεις στα Βαλκάνια.

Ο Αμερικανός αναλυτής, Ντάνιελ Σέρβερ (Daniel Serwer), σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σε αμερικανική ιστοσελίδα, γράφει ότι ενδέχεται ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, να ασχοληθεί με τα Βαλκάνια . Τι όμως, μπορούμε να περιμένουμε από αυτό;

«Όχι πολλά σε πρώτη φάση. Έχει περάσει τώρα αρκετός καιρός από τότε που ένας πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρούσε τα Βαλκάνια ως προτεραιότητα».

Μια περιοχή, που στη δεκαετία του 1990 έγινε αντικείμενο δύο αμερικανικών στρατιωτικών επεμβάσεων (στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο), τώρα η παρουσία του ΝΑΤΟ είναι συνεχής, κατέβασαν (τα Βαλκάνια) από τη λίστα των προτεραιοτήτων των αμερικανικών κυβερνήσεων και τώρα παραμένουν (ως ενδιαφέρον) όχι υψηλότερα από έναν αναπληρωτή Γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αυτό δεν είναι κακό πράγμα: η Δημοκρατία και η Δημιουργία κρατών στα Δυτικά Βαλκάνια, υπήρξε σχετικά επιτυχής, με τη Σλοβενία, την Κροατία και την Αλβανία, τώρα μέλη του ΝΑΤΟ και το Μαυροβούνιο στη διαδικασία προσχώρησης.
Η Σλοβενία και η Κροατία είναι, επίσης, μέλη της ΕΕ και όλες οι άλλες χώρες της περιοχής έχουν προσανατολισθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, η κάθε μία με τον δικό της ρυθμό.

Αλλά η διαδικασία ‘εκδυτικισμού’ των Δυτικών Βαλκανίων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, πρόσφατα έχει επιβραδυνθεί και θα μπορούσε να περικοπεί ή ακόμη να αντιστραφεί κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Τραμπ.

Η Βοσνία πάσχει από επιθέσεις για τη συνταγματική νομιμότητά της, αφού δημιουργήθηκε με τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Ντέιτον του 1995, οι επιθέσεις γίνονται από τον πρόεδρο της σχετικά αυτόνομης, γνωστής ‘Ρεπούμπλικα Σέρπσκα’ που καταλαμβάνει το 49% της χώρας.

Στην Ψευδομακεδονία έχει σταματήσει (ο ‘εκδυτικισμός της), λόγω των εσωτερικών διαμαχών και την άρνηση της Ελλάδας να δεχθεί το όνομα αυτό.

Το Κοσσυφοπέδιο ξεκίνησε την ύπαρξή του ως κυρίαρχο κράτος με συνεχιζόμενα προβλήματα λόγω της μη αναγνώρισής του από τη Σερβία.

Όλες οι χώρες των Βαλκανίων υποφέρουν από μια ρωσική επίθεση ήπιας μορφής που απευθύνεται στα μέσα ενημέρωσης και στα θεσμικά τους όργανα τους.

Αν ο νέος πρόεδρος είναι διατεθειμένος να δεχθεί μια ρωσική σφαίρα επιρροής στα Βαλκάνια, οι συνέπειες για τις σχετικά νέες δημοκρατίες της περιοχής ενδέχεται να είναι δραματικές.

Η ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από την επικύρωση στη Γερουσία των ΗΠΑ.
Η πρόοδος στη Βοσνία θα απαιτήσει την ΕΕ και τις ΗΠΑ να ενεργήσουν από κοινού για την προώθηση πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας εξαρτάται, επίσης, από τη συντονισμένη δράση των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον, επίσης απαιτείται βούληση για την επίλυση των εσωτερικών και εξωτερικών προβλημάτων στην FYROM.

Μια απλή χαλάρωση επάνω σε αυτές τις συνεχιζόμενες προσπάθειες θα μπορούσαν να καταδικασθούν σε αποτυχία.
Τα χειρότερα μπορεί να ακολουθήσουν. Ο Τραμπ θέλει να βελτιώσει τις αμερικανικές σχέσεις με τη Ρωσία και μπορεί να μπει στον πειρασμό να παραχωρήσει ορισμένα θέματα για να την καταφέρει.

Αν για παράδειγμα, ήταν να δεχθεί την προσάρτηση της Κριμαίας, αυτό από μόνο του θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια σειρά διαχωρισμών εθνοτήτων όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και αλλού: στη Γεωργία, τη Μολδαβία, τη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο και στα Σκόπια.

Θα ήταν πραγματικό θαύμα εάν μια τέτοια αλυσίδα διαχωρισμού να συμβεί ειρηνικά. Είναι πολύ πιθανόν ότι θα επιφέρει αστάθεια, εθνοκάθαρση, επαναχάραξη των συνόρων και πολέμους.

Λευκοί εθνικιστές όπως ο Στηβ Μπάνον (Steve Bannon), επικεφαλής της μακροπρόθεσμης στρατηγικής του Τραμπ, αναμφίβολα, θα πει στον νέο πρόεδρο ότι η εθνική διχοτόμηση είναι φυσική ή αναπόφευκτη και όχι τόσο κακό πράγμα, μέσα στα τόσα.

The Hellenic Information Team

corfiatiko



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

5 σχόλια στο “Αμερικανός αναλυτής βλέπει με Τραμπ ανακατατάξεις και διαιρέσεις στα Βαλκάνια.”
  1. ΙΣΩΣ Η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΚΙΝΟΥΣΑΝ ΕΧΘΡΟΠΡΑΞΙΕΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ ΕΔΑΦΩΝ..ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΤΗΘΕΙ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΔΕΓΜΕΝΑ ΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΣΑΜΟΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΤΟ ΠΙΟ ΣΥΝΕΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΑΠΕΛΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ ΗΣΥΧΟ..Ο ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΠΕΤΥΧΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΕΛΟΣ.

    1. Αγιος Κοσμας ο Αιτωλος : Τα συνορα του Ρωμεικου θα ειναι ο ποταμος Αωος. Αρα, θα ενσωματωθει η Βορειος Ηπειρος στην Ελλαδα. Για την ωρα, τρωμε στη μαπα το Ψευτορωμεικο…

  2. Όταν κάποιος γράφει περί “εκδυτικισμού” των Δυτικών Βαλκανίων, ουσιαστικά αναφέρεται περί της ιουδαιοχαζαροποίησης και των δυτικών Βαλκανίων και κατευθύνσεως εναντίων των Ρώσων. Δεν θα κάνει τίποτα ο Τραμπ στα Βαλκάνια… απλά ο Τραμπ θα αφήσει τον Πούτιν να κάνει στα Βαλκάνια! Όλη η πολιτική των Η.Π.Α. από την δεκαετία του 1990 και εντεύθεν θα ανατραπεί στην Ευρώπη. Η φίλη Σερβία θα ξαναπάρει το Κόσοβο… Ο άξονας διαιρέσεως και αναδιανομής εδαφών μεταξύ του ντόμινο Κουρδιστάν – Αιγαίο – Β. Ήπειρο – Κόσοβο, θα ανατραπεί. Είναι άγνωστο αν θα μπορέσουν, η αν θα προλάβουν να “παίξουν μπάλα” οι Γερμανοί μαζί με τους Γάλλους, δηλαδή το έτερο σκέλος των ιουδαιοχάζαρων, με απαρχή άμεσα έναν Ευρωπαϊκό στρατό. Εξ’ άλλου ο Νατοϊκός βομβαρδισμός του Βελιγραδίου το 1999, έγινε επί το πλείστον από Γερμανούς πιλότους με γερμανικά πολεμικά αεροσκάφη, αλλά υπό την Αιγίδα του Ν.Α.Τ.Ο. ο βομβαρδισμός της Σερβίας το 1999 ήταν που ανάγκασε τον Μ. Γιέλτσιν να παραδώσει το ίδιο έτος την εξουσία στην Β. Πούτιν… με την δικαιολογία “για το καλό της Ρωσίας”! Από το 1999 με τα γεγονότα στην Σερβία και εντεύθεν οι Ρώσοι περίμεναν τις εξελίξεις στην Ελλάδα την Β. Αφρική, την Ουκρανία κ.λ.π. μιας και ο βασικός σχεδιασμός των Ιουδαιοχαζάρων είναι όμοιος με αυτόν του Β΄Π.Π. αλλά με την διαφορά ότι τραβάει περισσότερο σε μάκρος, μιας και οι Η.Π.Α. δεν αντέχουν έναν γενικευμένο πόλεμο, αλλά μικρές ελεγχόμενες εστίες πολέμου. Σερβία 1999- Ελλάδα 2010…- Β. Αφρική Μ. Ανατολή (Αραβική άνοιξη) 2013- Ανατολικό μέτωπο (Βαλτικές χώρες μέχρι Κριμαία) 2014… και αν η Χ. Κλίντον έβγαινε Πρόεδρος των Η.Π.Α…. το 2017 θα βλέπαμε και Μόσχα! Η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας εξαρτάται πλέον από την Ουάσιγκτον και την Μόσχα… η Βρυξέλλες ήταν και είναι ο μαλάκας της υπόθεσης… τι είναι η Βρυξέλλες; Ένας στρατός από τεχνοκράτες, τίποτα άλλο! Ο “εκδυτικισμός” των Σκοπίων έχει σταματήσει διότι εκεί έχουν μπει σφήνα τα συμφέροντα των Ασκενάζι και Σεφαρδίμ… εξ΄άλλου τα Σκόπια ως γεωπολιτικός χώρος έχουν άμεση σχέση με την Θεσσαλονίκη. Αυτά.

  3. Και επειδή δεν θ απελαθούν, δόξα σε όσους έφεδρους που υπηρετήσαν, προετοιμάζονται, για να ναι σε θέση αυτοί, στα ορεινά, να καταστήλουν την κάθε UCK.
    Δεν φτάνει αυτό όμως, θα χρειαστεί να δημιουργηθεί ολόκληρη πολιτοφυλακή, μέτωπο Β.Ήπειρο – Κόσσοβο, με πρόγραμμα και σχεδιασμό…
    Και όταν, ΑΝ ποτέ, υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο, τότε να εγκαθιδρυσθεί σαν θεσμός, συνεργαζόμενος και με τα τμήματα των Ε.Δ. στα σύνορα, εφόσον απαιτειθεί.
    Όμως, κανείς δεν το σπρώχνει το θέμα.
    Μόνο κάποιοι που δεν έχουν δημόσια πέραση, άκυροι σαν και μένα, το έχουν αναφέρει στα κοινωνικά δίκτυα και μέσω blogs, όσο γίνεται.
    Το αποτέλεσμα είναι: Κανείς εθελοντής ν ασχοληθεί με το αντικείμενο, οι ΛΕΦΕΔ δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο, διότι νόμιμος σύνδεσμος και δε μπορούν να προβούν σε ενέργειες του τύπου παίρνω το νόμο στα χέρια μου και μεις, όσοι δε μασάμε και ξέρουμε και τον τρόπο, κατανομαζόμαστε: Η τρελοί, η μας λένε ότι θα κατλήξουμε στην φυλακή με κατηγορία εγκληματικής οργάνωσης, επειδή το κράτος, δεν θέλει να δώσει δύναμη στους πολίτες, τους φοβάνται, παρά το γεγονός ότι δε θα προβαίναμε σε κατάλυση του όποιου κράτους, διότι κανείς δεν μπορεί να το κάνει αυτό, αν δεν έχει δημιουργήσει ήδη, τους θεσμούς του, προκειμένου ν αντικαταστήσει το κράτος αλλά να ναι σε θέση να καταστείλει και τις όποιες ενέργειες υπονόμευσης, των όποιων υπηρεσιών…και στην τελική, μένουμε μαλάκες, στην γωνία, απομονωμένοι, τιμωρημένοι, δίχως δυνατότητες, με τα όποια οράματα, στόχους να πάνε χαμένα…
    Και μετά φυσικά τσατιζόμαστε με τον κόσμο, για την αφιαφορία του και για την χαμηλή του αυτοεκτίμηση, που δεν τολμά να επιχειρήσει τίποτα, επειδή θεωρεί τον εαυτό του μικρό και παραμένουμε σ αυτό το επίπεδο, για χρόνια.
    (ΜΟΛΙΣ ΕΙΠΑ ΤΗΝ ΠΟΝΟ ΜΟΥ)
    Ελπίζουμε βέβαια, πως σε περίπτωση αποσταθεροποίησης της περιοχής μας, θα μας δωθούν οι δυνατότητες, να κάνουμε πράξη, τα όσα μπορούμε και θέλουμε, διότι η ικανότητα = ευθύνη και αν δεν την αναλάβεις, τότε μην περιμένεις κανέναν να σε σώσει και αν το μέλλον δε θα ναι έτσι όπως θες, θα οφείλεται στο ότι εσύ δεν προσπάθησες για να φροντίσεις να είναι αλλιώς…
    Αυτά, ελπίζω να το διαβάσουν όσοι περισσότεροι γίνεται, θα μπορούσα να μιλήσω για πάρα πολλά και για ώρες και μακάρι να μπορούσα να μεταδώσω τα πάντα, με ένα κλικ, στον εγγέφαλο ολονών, τότε θα κοιμόμουν ήσυχος αλλά δυστυχώς δεν γίνεται…
    Kάτι ακόμα: Ποτέ δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι, σε μια κοινωνία – πολιτεία, όπου δεν υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία, πολίτη με πολιτεία, όπου δεν εφαρμόζεται η Δημο-Κρατία, δηλ. μέσω του ΔΗΜΟΥ, ο κάθε πολίτης η ομάδα πολιτών, ανα τομέα, να δύναται να παρουσιάζει, το όποιο πρόγραμμα η να πραγματεύεται πάνω στο όποιο πρόγραμμα.
    Ποτέ δε θα μαστε ικανοποιημένοι, αν οι αποφάσεις δεν παιρνούν από τοπικά συμβούλια πολιτών, η αν δεν είμαστε σε νομική θέση, ν ανακαλούμε τον όποιον αντιπρόσωπο, που εκλέξαμε και δεν έπραξε το καθήκον του, η το παραβίασε.
    ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ, ΟΠΟΙΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΟΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΜΕΣΗ – ΕΜΕΣΗ, ΣΤΡΑΒΗ ΚΑΙ ΙΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΡΕΙ ΤΑ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ, ΔΗΛ. ΜΕΣΩ ΔΗΜΩΝ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΠΗΛΕΥΕΤΑΙ, ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΟ, ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ, ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΔΗΜΟ(ΔΗΜΟΣ) ΚΡΑΤΙΑ…
    ΕΙΝΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ, ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ, ΕΙΝΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Η ΠΟΛΗ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ΟΥΔΕΙΣ ΑΛΛΟΣ!!!

    1. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ: (ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΟΤΙ. ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ Θ ΑΠΕΛΑΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΩΣ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *