Διαφημίσεις

«Το Ταμείο δεν είχε ενημερώσει με τρόπο πρόσφορο και σαφή τους υπαλλήλους στους σταθμούς εργασίας των οποίων είχε εγκατασταθεί λογισμικό παρακολούθησης, για το γεγονός ότι η λειτουργία του σταθμού τους δύναται να παρακολουθείται»

Αυστηρές συστάσεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων απευθύνει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καλώντας το Ταμείο να συμμορφωθεί άμεσα. Είχε προηγηθεί καταγγελία εργαζόμενης η οποία είχε αναφέρει ότι παρακολουθούνταν, χωρίς να έχει ενημερωθεί γι αυτό.

Όπως αναφέρει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων στην απόφασή της, το Ταμείο, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, δεν είχε ενημερώσει με τρόπο πρόσφορο και σαφή τους υπαλλήλους του για την καταγραφή των ιστοσελίδων στις οποίες πλοηγούνται. Παράλληλα σημειώνει ότι στους περισσότερους υπολογιστές της κεντρικής Υπηρεσίας, αλλά και καταστημάτων, του Ταμείου είναι εγκατεστημένο λογισμικό παρακολούθησης σταθμού εργασίας τύπου «Εικονικού Δικτυακού Υπολογισμού» (Virtual Network Computing -VNC), το οποίο προβάλει σε απομακρυσμένο χρήστη το ηλεκτρονικό περιβάλλον εργασίας και τις κινήσεις του χρήστη, στον σταθμό εργασίας του οποίου έχει εγκατασταθεί, χωρίς κάτι τέτοιο να απαιτείται. «Το Ταμείο, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, δεν είχε ενημερώσει με τρόπο πρόσφορο και σαφή τους υπαλλήλους στους σταθμούς εργασίας των οποίων είχε εγκατασταθεί λογισμικό παρακολούθησης, για το γεγονός ότι η λειτουργία του σταθμού τους δύναται να παρακολουθείται» υπογραμμίζει η Αρχή Προστασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει ότι ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να αναθεωρήσει την πολιτική καταγραφής ενεργειών των χρηστών στις εφαρμογές και τις ΒΔ, ώστε αυτή να είναι η ελάχιστη που απαιτείται για τον εν λόγω σκοπό, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη κατάλληλων προληπτικών μέτρων ασφάλειας, όπως παρουσιάστηκε στο σκεπτικό της παρούσης.

Επίσης, ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να ενημερώσει με τρόπο πρόσφορο και σαφή τα υποκείμενα, των οποίων οι ενέργειες στις εφαρμογές και τις ΒΔ καταγράφονται για τον σκοπό της επεξεργασίας, τους αποδέκτες ή τις κατηγορίες αποδεκτών των δεδομένων και την ύπαρξη του δικαιώματος πρόσβασης.

Παράλληλα, ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να επανεξετάσει την αναγκαιότητα καταγραφής των ιστοσελίδων των χρηστών. Απαγορεύεται η γενική, συστηματική και προληπτική συλλογή και καταχώριση των δεδομένων που αφορούν τις επισκέψεις που αναφέρονται παραπάνω. Ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να ενημερώσει με τρόπο πρόσφορο και σαφή τους υπαλλήλους του για την καταγραφή των ιστοσελίδων στις οποίες πλοηγούνται. Επίσης, σύμφωνα με την οδηγία 115/2001 της Αρχής, ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να διαθέτει προσιτά στους εργαζόμενους τηλεπικοινωνιακά μέσα για τις προσωπικές επικοινωνίες τους.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι απαγορεύεται η εγκατάσταση και χρήση λογισμικού παρακολούθησης σταθμού εργασίας τύπου VNC (π.χ. TightVNC) σε μόνιμη βάση και σε κάθε περίπτωση χωρίς την σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου. Στα πλαίσια των αρχών της αναγκαιότητας και αναλογικότητας της επεξεργασίας, ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να εφαρμόσει εναλλακτικές μεθόδους υποστήριξης των χρηστών. Λόγω της φύσεως της σχέσεως απασχόλησης αλλά και της έντασης της προσβολής, σύμφωνα και με την Οδηγία 115/2001 της Αρχής, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων πρέπει να ενημερώνονται και να διατυπώνουν γνώμη πριν από την εισαγωγή μεθόδων ελέγχου και παρακολούθησης των εργαζομένων, όπως αυτός. Ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να ενημερώνει με τρόπο πρόσφορο και σαφή τους υπαλλήλους στους σταθμούς εργασίας των οποίων είχε εγκατασταθεί λογισμικό παρακολούθησης, για το γεγονός ότι η λειτουργία του σταθμού τους δύναται να παρακολουθείται.

Αναλυτικά η απόφαση της Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα:

1-psy75aai

2-bh9r9ibe

3-sdfcq0bx

4-dudhqzou

5-zdny9h6w

6-vmkqvnjg

7

8

9

10

11

12

avgi



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

14 σχόλια στο “Παρακολουθούσαν τους υπολογιστές των εργαζομένων στο Ταμείο Παρακαταθηκών”
  1. Επειδη εχω λογους να πιστευω οτι κατι τετοιο εχει κανει και το αφεντικο μου στο κομπιουτερ μου στην ιδιωτικη εταιρεια οπου δουλευω, σας ερωτω, πως θα τον παγιδεψω, και να αποδειξω στις αρχες για να κανω καταγγελια, ωστε να ζητησω αποζημιωση ? Σας ευχαριστω για τη βοηθεια σας.

    1. Να πας σε έναν Ψυχίατρο Μαριάννα μου, διότι πάσχεις από Μανία Καταδίωξης και Παρανοϊκή Σχιζοφρένεια. Χρειάζεσαι άμεσα φαρμακευτική βοήθεια. Ευτυχώς δεν θα δυσκολευτείς να αποδείξεις ότι είσαι ψυχικά άρρωστη, φαίνεται από μακριά. Αν συνεργαστείς δεν θα χρειαστεί να γίνουμε βίαιοι μαζί σου.

      1. Εσεις ειστε ιατρος ? Εαν οχι, με πιο δικαιωμα “παιζετε” τον ιατρο ? Εαν ναι, ετσι εσεις κανετε τις “διαγνωσεις σας” ? Εκανα ενα σοβαρο σχολιο, λογω γεγονοτων που εχουν συμβει, και εισπρατω χαβαλε ? Μηπως σας επροσεβαλα προσωπικα, και δεν το καταλαβα ?

        1. Καλά σου γράφει Μαριάννα το Αφεντικό σου. Έχεις πρόβλημα στο μυαλό, κι εγώ στο λέω εγγυημένα. Δεν θέλουμε να σε προσβάλουμε, από αγάπη σου λέμε την αλήθεια. Είσαι τυχερή διότι η τρέλα θεραπεύεται την σημερινή εποχή και ίσως να μην χρειαστείς εισαγωγή σε ψυχιατρείο αν ακολουθήσεις τις συμβουλές των γιατρών. Οι φαντασιώσεις και η μανία παρακολούθησης θεραπεύονται.

      2. ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΟ, ΩΡΑ 11 ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΟ, ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΡΟΥΧΛΑ ΣΟΥ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΕΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ, ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑ LIKES, KAI ΤΑ DISLIKES… ΜΙΖΕΡΙΑ, ΞΕΦΤΙΛΑ, ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΟΛΟΦΑΝΕΡΗ… ΕΑΝ ΠΟΤΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΩ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ, ΘΑ ΠΑΩ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΩ…

    2. Και για πες μας Μαριάννα ; Αναφέρει το συμβόλαιο σου κάπου , καποια παράγραφο ,σε καποι σημείο τέλος πάντων οτι μέσα στις εργατοώρες που σε απασχολεί και σε αμοιβει η εν λόγω εταιρία έχεις το δικαίωμα να κάθεσαι και να ξύνεσαι ; Να είσαι αντιπαραγωγική δις βάρος της καθώς και των συναδέλφων σου ….. Μαριάννα ; ε; Και θεωρείς το σχόλιο σου σοβαρό ;
      Καλα σου γράφουν ….σίγουρα χρειάζεσαι γιατρό .
      ΥΤ
      Κατα τα δικά μου δεδομένα κάτσε καλύτερα σπιτι σου εάν δεν έχεις όρεξη για δουλειά , να αδειάσει η θέση σου για κάποιον που θα σεβαστεί το ψωμί που τρώει .

      1. Το συμβόλαιο μου αναφέρει οτι μέσα στις εργατοώρες που με απασχολεί και με αμοιβει η εν λόγω εταιρία, έχω το δικαίωμα για 30 λεπτα της ωρας διαλειμμα, οπου μπορω να ειμαι ο,που θελω, και να κανω ο,τι θελω. Εσεις δεν σεβασθε καποιον που δεν ξερετε, και του προσαπτετε οτι : “κάθεται και να ξύνεται”, διοτι δεν ξερετε, αλλα και δεν μπορειτε να ξερετε τι κανω, “είσαι αντιπαραγωγική εις βάρος της εταιρειας” (το “καθώς και των συναδέλφων σου” να μου το εξηγησετε τι εννοειτε, παρακαλω, ευχαριστω ) και το οτι “δεν έχω όρεξη για δουλειά”, οτι “θα σεβαστεί το ψωμί που τρώει”. Πως βγαινουν ολα αυτα τα παραπανω συμπερασματα, απο την αυθαιρετη εφαρμογη μεσων παρακολουθησης της οθονης του τερματικου μου, παρακαλω ? Και με ποιο δικαιωμα, τη εκανε την αυθαιρεσια αυτη ο εν λογω κυριος ? Παρακαλω σοβαρες απαντησεις, και διαλογο, εαν φυσικα εισατε ικανος να κανετε αυτο το πραγμα… Εγω δεν βριζω και δεν γραφω βωμολοχιες σαν εσας, μας διαβαζουν και μικρα παιδια… Ευχαριστω.

        1. Μαριάννα υπάρχει λύση για σένα και έτσι δεν θα μπορέσει να σε παρακολουθήσει κανείς. Δεν χρειάζεται να ψάξεις στον υπολογιστή του τίποτα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αγοράσεις ένα μικρό φλασάκι USB και σε αυτό θα εγκαταστήσεις το πρόγραμμα TOR Browser. Είναι ένα πρόγραμμα πλήρης ανωνυμίας. Όταν θα θέλεις να μπαίνεις σε λογαριασμούς σου λοιπόν θα συνδέεις το φλασάκι, θα κάνεις κλίκ στο πρόγραμμα και θα συνδέεσαι με αυτό. Όλη η κίνηση των δεδομένων θα γίνεται μέσω του συστήματος TOR πλήρως ανώνυμα και μάλιστα δεν θα φαίνεται πουθενά ούτε η πραγματική σου διεύθυνση IP. Το TOR είναι χτισμένο επάνω στον firefox. Κατεβάζεις το αρχείο από την σελίδα TOR Project ORG, μετά το κάνεις εγκατάσταση στο φλασάκι σου και είσαι έτοιμη. Ελπίζω να σε βοήθησα. Ορίστε και η σελίδα: torproject.org/

  2. επιτελους μια ευχαριστη ειδηση……σχεδον..ειμαι πολυ εναντιον σε καθε παρακολουθηση(ουτε fb δεν εχω)αλλα στην περιπτωση του ελληνικου δημοσιου θα επρεπε να επεκταθει αυτο το μετρο σε ΟΛΕΣ τις υπηρεσιες,χωρις καμια ειδοποιηση βεβαια!και να αφορα ολους χωρις εξαιρεσεις….απο τον αργομισθο που θα απολυθει με τη δευτερη τσοντα,fb,ποκερ,παιχνιδια,τουιτερ,κατοχικα οτιδηποτε…..μεχριτον διευθυντη του που θα το σκεφτει παρα πολυ για να κουκουλωσει η να συμμετεχει στην απατη του καθενος και με ποιον νταραβεριζεται μεσα στην υπηρεσια!!
    μια ανεξαρτητη αρχη θελαμε,για να κανει αυτη τη δουλεια και μονο…καμια δουλεια δεν εχει η αρχη προστασιας προσωπικων δεδομενων!θα ειχε αν τους ψαχνανε στο σπιτι…..στην υπηρεσια οφειλουν ολοι να ειναι υπευθυνοι..οπως το κανουν ολοι οι ιδιωτικοι υπαλληλοι εξ ορισμου(εκτος συνδικαλιστων; )που δεν μπορουν να διανοηθουν οτι θα κανουν χαβαλεδες η θα εκμεταλλευτουν την επιχειρηση με οποιο τροπο…..!
    αφου τρωμε στη μαπα ολα τα κακα των γερμανων καιρος να ανακαλυψουμε και τα καλα τους…..αμα θελανε να ελεγχουνε ευκολο ηταν…..απλα δεν θελουνε γιατι τοσα χρονια ζουνε μια κατασταση ιδανικη μερικοι….απο τη μια βολεψανε τους κομματικους στρατους τους ολοι(το τυρακι για τον καθε γλειφτη,μαζι τα φαγατε..),απο την αλλη εχουν ασυδοσια,ασυλια πολιτικοι και διευθυνταδες να κανουν απατες εξωφθαλμα και να γεμιζουν τους λογαριασμους τους,γινανε ολοι παμπλουτοι….
    win win situation δηλαδη και πληρωνε εσυ βλακα τις βιλλες και τις καταθεσεις του καθενος….
    ελεγχο παντου σου λεω!να μην τολμαει κανενας να παρατυπησει…αρση μονιμοτητας,απολυση χωρις αποζημιωση,και ποινικες ευθυνες για τους κλεφτες!βρειτε μια κυβερνηση να τα κανει αυτα και εγω την ψηφιζω ας ειναι και γερμανοι και εσκιμωοι αμα θελουν…!

  3. ΕΜΕΙΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ.ΑΛΛΙΩΣ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΚΙΝΗΤΟ Ή ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΒΑΙΡΟΥΣ ΔΕΝ ΜΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ.
    ΚΡΙΜΑ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΩ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΚΑΒΛΑΝΤΙΖΩ ΟΠΩΣ ΜΕΡΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΕΙΛΩ ΜΕ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΙΟΛΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΡΠΑΞΩ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ ΑΝ ΜΑΘΩ ΟΤΙ ΜΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ…ΚΡΙΜΑ..ΚΡΙΜΑ..ΑΔΙΚΙΑ!!

  4. Οσο παράλογο είναι ένας ληστής να διαμαρτύρεται επειδή η κάμερα ασφαλείας τον κατέγραψε (χωρίς να έχει επιτρέψει ή ενημερωθεί)τόσο είναι και ένας καταχραστής να αποδοκιμάζει την εγκατάσταση λογισμικών παρακολούθησης σε μηχανήματα που ιδιοποιείται.

  5. ΠΡΟΔΟΤΕΣ… ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ.. ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΖΑΝΑΚΙ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek