12:16 - 02/10/2016

Ο «τυφώνας» Deutsche Bank χτύπησε την Ευρώπη

Διαφημίσεις

«Μας υπονομεύουν δυνάμεις των αγορών». Με αυτό το μήνυμα ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Τζον Κράιαν επιχείρησε να κατευνάσει τους φόβους των εργαζομένων και κυρίως των πελατών της μεγάλης γερμανικής τράπεζας, ενώ η μετοχή της κατακρημνιζόταν και έσπειρε πτωτικό ντόμινο στα χρηματιστήρια την εβδομάδα που πέρασε.

Οι εξελίξεις πήραν τροπή μετά τις αποκαλύψεις ότι τα πανίσχυρα hedge funds άρχισαν να αποσύρουν κεφάλαια δισεκατομμυρίων από τον γερμανικό χρηματοπιστωτικό κολοσσό.

Παρότι η εβδομάδα ξεκίνησε με φθινοπωρινή καταιγίδα για τις διεθνείς αγορές, ωστόσο οι πληροφορίες, ωστόσο, οι ανησυχίες φαίνεται πως άρχισαν να καταλαγιάζουν μετά και από δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου, σύμφωνα με το οποίο η τράπεζα βρίσκεται κοντά σε συμβιβασμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για το πρόστιμο ύψους 14 δισ. δολαρίων για την υπόθεση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων,  την περίοδο της «φούσκας» στην αγορά κατοικιών.

Οι νεότερες πληροφορίες ανέφεραν σήμερα πως στελέχη της Deutsche Bank θα ταξιδέψουν τις επόμενες μέρες στις ΗΠΑ για τη διευθέτηση της υπόθεσης.

Σενάρια ήθελαν την Deutsche Bank να αναζητά ακόμη και οικονομική βοήθεια από το γερμανικό κράτος για να καλύψει το υπέρογκο πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων που ζητεί το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Καγκελαρία και γερμανικό υπουργείο Οικονομικών όμως επιμένουν κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο κρατικής ενίσχυσης της Deutsche Bank. Την ίδια στιγμή, το δικό του μήνυμα έστειλε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ δηλώνοντας ότι «η Deutsche Bank πρέπει να επιβιώσει χωρίς κρατική βοήθεια».

Οι έντονες ανησυχίες για το «αύριο» του γερμανικού κολοσσού που ώθησαν τη μετοχή της σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησαν, ωστόσο, ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τον τραπεζικό κλάδο. Μετά το Brexit που δοκίμασε τις αντοχές και τα stress tests που φανέρωσαν τους «ασθενείς», οι εξελίξεις γύρω από τη Deutsche Bank δείχνουν ότι το πρόβλημα αρχίζει να αγγίζει και τον σκληρό πυρήνα του τραπεζικού συστήματος.

Τα 10 πρόσωπα που θα κρίνουν το μέλλον της Deutsche Bank

Σύμφωνα με το Bloomberg δέκα άνθρωποι παίζουν κομβικό ρόλο για το τι θα γίνει με την Deutsche Bank. Αυτοί είναι:

Μπιλ Μπάερ: Ο βοηθός γενικού εισαγγελέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Μπίλ Μπάερ έχει την ευθύνη των συνομιλιών με την Deutsche Bank. Δικηγόρος με ειδίκευση την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, ο Μπάερ ήταν μέχρι πρότινος επικεφαλής του τμήματος που έλεγχε συγχωνεύσεις και εξαγορές στην αμερικανική αγορά. Αξίζει να σημειωθεί πως πέρσι εξασφάλισε ομολογίες ενοχής και 6 δισ. δολάρια σε αποζημιώσεις από τράπεζες για παράνομες πρακτικές στην αγορά συναλλάγματος.

Τζον Κράιαν: Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank έχει μια πολύ δύσκολη δουλειά μπροστά του: Να κατευνάσει τις ανησυχίες εργαζομένων και πελατών, αλλά ταυτόχρονα να περικόψει έξοδα μειώνοντας το προσωπικό και τις εργασίες της τράπεζας.

Πολ Αχλάιτνερ: Ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Deutsche Bank, που είναι ιδιαίτερα γνωστός για τις πολλές επαφές του στον τραπεζικό κλάδο. Είναι ο άνθρωπος που επέλεξε τον Κράιαν για να ρυθμίσει τα όσα είχαν αφήσει οι προηγούμενοι επικεφαλής της γερμανικής τράπεζας.

Άνγκελα Μέρκελ: Η γερμανίδα καγκελάριος θα θα αποφασίσει για την παροχή κρατικής βοήθειας προς την Deutsche Bank.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θα κληθεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το πιθανό πρόγραμμα διάσωσης της Deutsche Bank.

Μάριο Ντράγκι: Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να κληθεί να αναλάβει δράση.

Ντανιέλ Νουί: Η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ έχει την ευθύνη του ελέγχου των δραστηριοτήτων και του ισολογισμού της Deutsche Bank.

Έλκε Κένινγκ: Η πρόεδρος του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης στις Βρυξέλλες θα κληθεί να διαχειριστεί οποιαδήποτε ρευστοποίηση χρειαστεί να γίνει στη Deutsche Bank.

Φέλιξ Χούφελντ: Ο επικεφαλής της γερμανικής εποπτικής αρχής Bafin εργάζεται μαζί με τη Bundesbank και την ΕΚΤ.

Μαργκρέτε Βεστάγκερ: Η πρώην υπουργός Οικονομικών της Δανίας είναι πλέον επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ και θα εξετάσει οποιοδήποτε σχέδιο διάσωσης της γερμανικής τράπεζας.

Πηγή



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Stranger
Μετά από την πρώτη πτώση στα 3 μου έτη από μια αντίκα κούνια της γιαγιάς δημιούργησα τα πρώτα μου κενά ! Στην πορεία ένα ατύχημα με ένα ποδήλατο, όπου σε μια κατηφόρα βουνού, συνάντησα ένα γέρικο πλάτανο με το κεφάλι,η συνάντηση αυτή με έφερε στην κατάσταση της μόνιμης Νιρβάνας που βρίσκομαι σημερα!Οι φίλοι μου μου λένε ότι κάπου κάπου ξυπνάω μέσα από τον λήθαργο μου και αρχίζω και γράφω ..η μιλάω σε ένα μικρόφωνο… δεν έχω καλους φίλους το γνωρίζω…από παιδί με κοροϊδεύουν!

Σχόλια Αναγνωστών (15)

  1. ΠΑΝΑΝΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝ 10/02/2016 @ 10:11 ΜΜ

    Αχ τα καημένα τα παιδιά….. τα χτύπησαν οι αγορές…….. Ρε μουνόπανα δεν έχετε καταλάβει ακόμη ότι οι πνευματικοί νομοί δουλεύουν; Τόσες φορές αιματοκυλήσατε τον πλανήτη και φτύσατε αίμα μετα ακόμη δεν καταλάβατε; Αυτή θα είναι η τελευταία σας μαλακια….. γιατί μετα απ’ αυτή θα κάψετε να υπάρχετε….. στα τσακίδια…

  2. ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΑΜΑΖΌΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΝΙΚΗ ΣΕΡΒΙΕΤΑ 10/02/2016 @ 11:33 ΜΜ

    Ρε πο ξεφοβήθηκε πάλι η λουλούκα και ξαναβρήκε στο μεϊντάνι!!!
    Πίστεψε η φουκαριάρα ότι έφυγαν οι… “κακοί” που την τρόμαξαν και ξεμύτησε ξανά!!!
    Ας την απολαύσουμε λοιπόν για μία ακόμη φορά!
    ΜΠΟΥΟΥΟΥ μωρή καλτάκα! χαχαχαχαχαχαχαχα

    • Γιώργος Γλυφάδα 10/03/2016 @ 1:41 ΠΜ

      Μην μου την στεναχωρείς και έχει παραφρονήσει. Από τη μια λέει ότι θα καταστραφεί η Γερμανία και από την άλλη η Τουρκία με την βοήθεια της Γερμανίας θα κάνει πόλεμο στην Ελλάδα και θα μας σκλαβώσουν! Και οι Γεροντάδες συμφωνούν ότι οι Τούρκοι θα μας κάνουν πόλεμο και το Αιγαίο θα γίνει κόκκινο! Και μετά θα ηχήσουν σάλπιγγες καθώς το Αμερικανικό Ιππικό θα καταφθάνει για βοήθεια και με τον Τζών Γουέιν, τον Λόουν Ρέιντζερ και τον Γκάρυ Κούπερ θα τους πάρουμε τα σώβρακα, όπως είπε ο Πεδινός Βάτος!! Καλά τα είπα, ή έκανα κάποιο λάθος;;;;

      • γιωργακη, αυτοσ που θα παραφρονησει, θα εισαι εσυ !!! 10/03/2016 @ 12:27 ΜΜ

        Από τη μια λέει ότι θα καταστραφεί η Γερμανία ( ΒΕΒΑΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ, ΑΠΟ ΠΥΡΑΛΟ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ )
        και από την άλλη η Τουρκία με την βοήθεια της Γερμανίας θα κάνει πόλεμο στην Ελλάδα ( ΜΑΛΙΣΤΑ, Ο ΣΤΡΑΤΟΣ, ΣΤΡΑΤΟΣ, ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ?)
        και θα μας σκλαβώσουν! ( ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΒΓΑΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ ! )
        Και οι Γεροντάδες συμφωνούν ότι οι Τούρκοι θα μας κάνουν πόλεμο ΝΑΙ, ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ? και το Αιγαίο θα γίνει κόκκινο! ( ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΠΕ Η ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ, ΕΓΩ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΓΕΡΟΝΤΑΔΕΣ ΞΕΡΩ !!! ) _______ Και μετά θα ηχήσουν σάλπιγγες ( ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ : ) καθώς το Αμερικανικό Ιππικό ( ΝΑΙ, ΝΑΙ !!! ) θα καταφθάνει για βοήθεια και με τον Τζών Γουέιν, ( ΣΩΠΑ ΡΕ ! ) τον Λόουν Ρέιντζερ ( ΑΝΤΕ, ΡΕ ! ) και τον Γκάρυ Κούπερ ( ΚΟΥΝΗΣΟΥ ΑΠ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΟΥ ΡΕ ! ) θα τους πάρουμε τα σώβρακα, όπως είπε ο Πεδινός Βάτος ( ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ !!! ) !! Καλά τα είπα, ή έκανα κάποιο λάθος;;;; ΘΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ? ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΕΙΧΕ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΠΟΥ LSD ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ ! Γιωργακη, αυτος που θα παραφρονησει, θα εισαι εσυ, μολις βγουνε οι λαθρο απο το Ελληνικο με τους σιδηροσωληνες στα χερια, και κατηφοριζουνε για τη Γλυφαδα σου ….

        • Γιώργος Γλυφάδα 10/03/2016 @ 2:57 ΜΜ

          Μόνο το ότι έκατσες και απάντησες λέξη προς λέξη για όλα όσα έγραψα δείχνει πόσο κακό κάνουν οι θρησκευτικές παρωπίδες κούκλα μου! Περαστικά!

          • γιωργακη, εγω δεν μενω στη γλυφαδα... και δεν θα μου τη πεσουνε με τα φιυσκωτα... 10/04/2016 @ 12:32 ΜΜ

            Αντι να μου πεις και ευχαριστω, που χανω τοσο χρονο μαζυ σου…. βγαζεις και αυθαιρετα συμπεραματα τωρα… αγνοεις οτι δε μιλαμε μεταξυ μας, αλλα γραφονται και διαβαζονται και απο αλλους, και οι αρλουμπες η μη, εκτιμωνται…. Εγω τα λεω της πεθερας, για να τ ακουνε οι νυφες, οσες “νυφες” και “νυμφιοι” διαβαζουνε, μπας και σωθει κανεις, απο αυτο που ερχεται, και το οποιο εσυ αρνεισαι να το δεις… Και επειδη μας διαβαζουνε και μικρα παιδια, καλο θα ητανε να δινουμε το καλο παραδειγμα συμπεριφορας… για να μην γινουνε τελειως αλητες, και μας ξεκοιλιαζουνε αυριο…

          • Γιώργος Γλυφάδα 10/04/2016 @ 7:53 ΜΜ

            Ξεκαθάρισε τί έρχεται! Με σαφήνεια. Τί, πού, πότε και από ποιούς! Και πώς θα σωθούμε!! Πάλι με σαφήνεια!!!

      • Ανώνυμος 10/03/2016 @ 1:40 ΜΜ

        φιλε γιωργο ο”μαστροπος” και η “πορνεια και πορνη” στα εβραικα μηπως ξερεις πως λεγετε;

        • Γιώργος Γλυφάδα 10/03/2016 @ 7:52 ΜΜ

          Τί ζόρι τραβάς ρε φίλε και πας να μου χαλάσεις την δουλειά με την κοπελιά;;; Ενοχλήθηκες που με λέει Γιωργάκη;;; Ζήλεψες;;;;

          • Ανώνυμος 10/03/2016 @ 10:48 ΜΜ

            δεν στα μαθανε ακομα; φροντισε να στα μαθουν γιατι στο μελλον θα σου χρειαστουν

          • ΠΑΝΑΝΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝ 10/03/2016 @ 11:07 ΜΜ

            Το πουστογιωργακη όλους τους άντρες τις βλέπει κοπελιές …… γι’ αυτό εκεί που πάει να γλύψει βρίσκει ‘’κόκκαλο’’ αλλά συνεχίζει…… χρειάζεται ψυχίατρο για να αποδεχτεί την αλήθεια…. Γεια σου γερμανόφιλη αντίχριστη ΣΥΡΙΖΑΙΑ τσούπρα ! Esena to leo bre alvano …… giorgo apo glyfada . Χαιρετισμούς στη κολλητή σου τρολλάρα το ‘’Ροζ στριγκάκι του ΑΥΤΑ’’ ! Ρίξε μια ωραία γεωπολιτική ανάλυση από αυτές που κάνεις με νικητές τους αμερικανούς και τους γερμανούς φίλους σου ! Έχω τοσο ανάγκη να γελάσω πριν κοιμηθώ ! Άξιος μαθητής και κολλητός του ‘’ΑΥΤΑ’’ !!!!!

          • Γιώργος Γλυφάδα 10/04/2016 @ 1:35 ΠΜ

            Κι εσύ κοπέλα μου που βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα γιατί είσαι τούβλο και το μόνο που ξέρεις είναι ο φόβος των Τούρκων, διάβασε για τίποτα προφητείες Γεροντάδων που θα γίνουν κά-ποτέ και τρέμε από το φόβο σου! Έτσι θα πεθάνεις, τρέμοντας από τον (ουσιαστικά ανύπαρκτο) φόβο σου μην τυχόν μας κάνουν πόλεμο οι Τούρκοι! Θα σου έλεγα τί θα μας κάνουν οι Τούρκοι και όλοι αυτοί που επιβουλεύονται την χώρα μας, αλλά το επίπεδο του χώρου που μας φιλοξενεί δεν μου το επιτρέπει. Άλλως τε έχω σταματήσει να ασχολούμαι μαζί σου και με όσα λες, ενώ εσύ συνεχίζεις χωρίς να σε αφορά να φυτρώνεις εκεί που δεν σε σπέρνουν. Αν δεν σου απευθύνω τον λόγο σταμάτα να προκαλείς και να ασχολείσαι μαζί μου και βάζε όσα dislike γουστάρεις σε ό,τι λέω, αλλά μην ασχολείσαι μαζί μου.

          • Ανώνυμος 10/04/2016 @ 7:15 ΠΜ

            ΠΑΝΑΝΔΡΕ γελοιοποιήσαι και δεν το περίμενα από εσένα. Όσο δε για την εμμονή σου με τον “Αυτά” και το ότι σε όποιον απευθύνεσαι μιλάς για αυτόν και τον βλέπεις παντού σαν φάντασμα δείχνει ότι έχει μπει στο μυαλό σου και ότι τραβάς μεγάλο ζόρι. Δείχνεις μόνος σου την εικόνα του ηττημένου. Πάρτο αλλιώς γιατί μας συνήθησες σε άλλο στύλ και έχουμε άλλη εικόνα για εσένα.

          • ΠΑΝΑΝΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝ 10/04/2016 @ 11:32 ΠΜ

            Η όλη φιλολογία για τον ΑΥΤΑ ΕΊΝΑΙ 100 % συνειδητοποιημενη γιατί είναι τσεκαρισμενο ότι έκανε εβραικη προπαγανδα και η απόδειξη είναι ότι δέχομαι προσωπικές αστείες επιθέσεις από hasbara της ομάδας του. Θα εξακολουθώ λοιπόν να τους ξεφωνιζω και να τους αποδομω μέχρι να τους αφανησω … Όταν ήμουν ο μοναδικός που κατάλαβα ότι έκανε εβραικη προπαγανδα οι περισσότεροι του χτυπούσε να παλαμακια και έτρωγαν το καλαμπόκι που πετούσε. …. επετρεψε μου λοιπόν να γνωρίζω καλύτερα από σένα τι έχει γίνει με τον εν λόγω οβριο μιας και έχω βιωσει καλά και προσωπικά και χρονικά τα γεγονότα. … Η περίοδος της αδιαφορίας στην ανθελληνικη προπαγάνδα έχει τελειώσει. …. δε νομίζεις;

  3. προς τους εραστες της Deutsche Bank : ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑ-ΜΠΟΥΜ !!! 10/03/2016 @ 2:50 ΜΜ

    Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2016 : Phoenix Capital: ΕΚΤ και Γερμανία δε μπορούν να σώσουν τη Deutsche Bank – Θα καταρρεύσει
    Πολύ μεγάλη για να σωθεί η Deutsche Bank

    Την εκτίμηση ότι η Deutsche Bank είναι πολύ μεγάλη για να σωθεί, είτε με bailout, είτε με bail-in, διατυπώνει η ανεξάρτητη εταιρεία επενδυτικών μελετών Phoenix Capital.

    Παράλληλα, προειδοποιεί πως τόσο η ΕΚΤ, όσο και η Γερμανία δε μπορούν αν σταματήσουν την επερχόμενη κατάρρευσή της, που θα είναι καταστροφική για τον χρηματοπιστωτικό κόσμο συνολικά.

    Αναλυτικότερα, η Phoenix Capital αναφέρει:

    Ας μιλήσουμε για τη Deutsche Bank.

    Η Deutsche Bank είναι η 11η μεγαλύτερη τράπεζας στον κόσμο.

    Έχει στοιχεία ενεργητικού ύψους 1,8 τρισ. δολαρίων και πάνω από 60 τρισ. δολάρια στο βιβλίο παραγώγων της.

    Από άποψη ισολογισμού, ο ισολογισμός της Deutsche Bank είναι 50% του ΑΕΠ της Γερμανίας.
    Σε συγκρίσιμα μεγέθη, θα ήταν σαν η JPMorgan να ήταν τράπεζα 9 τρισ. δολαρίων.
    Τόσο ισχυρό είναι η θέση της Deutsche Bank στη Γερμανία.

    Ωστόσο, το πραγματικό πρόβλημα της Deutsche Bank, σε ό,τι απασχολεί τις αγορές, είναι το βιβλίο παραγώγων της.

    Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η Deutsche Bank έχει 60 τρισ. δολάρια σε παράγωγα.

    Και σε αντίθεση με τους υπόλοιπους γίγαντες παραγώγων του χρηματοπιστωτικού κόσμου (π.χ. η JPMorgan έχει 52 τρισ. δολάρια σε παράγωγα), η Deutsche Bank έχει την έδρα της στην Ευρώπη.

    Ποιες είναι οι διαφορές;

    Η Ευρώπη είναι που η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων, το Brexit και η έκθεση στο τραπεζικό σύστημα -που είναι υπερφορτωμένη- έχουν δημιουργήσει ένα καταστροφικό κοκτέιλ.

    Τι ακριβώς έχει πλήξει της Deutsche Bank μένει να αποδειχτεί.

    Αλλά κάτι συνέβη τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου που οδήγησαν την αγορά σε κατάρρευση.

    Οι μετοχές της Deutsche Bank υποχώρησαν συνολικά 27% από τότε.

    Τώρα βρισκόμαστε στην πλήρη κορύφωση του πανικού.

    Αυτή η τράπεζα είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί, είτε με bailout, είτε με bail-in.
    Επιπροσθέτως, αυτό το τεράστιο βιβλίο παραγώγων συνδέει τη Deutsche Bank με πάνω από 200 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

    Η πτώση της Deutsche Bank θα είναι καταστροφική.

    Θα μπορούσε, δε, να οδηγήσει σε κραχ τύπου 2008.

    Για να είμαστε απότομοι, δεν μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο που η Γερμανία ή η ΕΚΤ μπορεί να σταματήσει αυτή την καταστροφή.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*