Mετά τον ιδιώτη που είχε πουλησει σε 1500 πελάτες του λογισμικό παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων, έρχονται και οι επίσημες παρακολουθήσεις με την “βούλα” της κυβέρνησης όπου αποκαλύπτεται ότι μόνο πέρσι παρακολουθούντο από τις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας 50.000 τηλέφωνα πολιτών.
Αλλά το σημαντικότερο, ίσως δεν είναι καν αυτό: Επτά εταιρείες επικοινωνιών μεταξύ των οποίων και οι μεγάλοι “παίκτες” του χώρου της κινητής τηεφωνίας κατέθεσαν αναφορές προβλημάτων υποκλοπών του δικτύου τους!
Σε ότι αφορά τις “νόμιμες” υποκλοπές, δηλαδή την υποκλοπή με την άδεια των αρμόδιων αρχών, αυξήθηκαν κατά 70% μέσα σε ένα χρόνο!
Όλα αυτά περιέχονται σε έκθεση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) που συντάχθηκε με αντικείμενο τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων αλλά και τις καταγγελίες για παραβίαση επικοινωνιών.
Τα συστήματα «νομίμων συνακροάσεων» της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ εργάζονται πυρετωδώς και μόνο το 2011 εκδόθηκαν 3.472 διατάξεις που αφορούσαν νέες περιπτώσεις άρσης επικοινωνιών για λόγους «εθνικής ασφάλειας» (υποθέσεις τρομοκρατίας και κατασκοπείας) έναντι 2.281 το 2010. Επίσης, το 2011 εκδόθηκαν 4.061 εισαγγελικές παραγγελίες με τις οποίες παρατείνονταν προγενέστερες διατάξεις, έναντι 2.950 παραγγελιών το 2010. Αυτό σημαίνει ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις συνεχιζόταν η παρακολούθηση τηλεφώνων.
Ακόμη το 2011 εκδόθηκαν 1.743 βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων, έναντι 1.169 το 2010, για την διακρίβωση εγκλημάτων όπως φόνοι, ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών κλ.π. Δηλαδή, αθροιστικά στην διάρκεια του 2011 εκδόθηκαν συνολικά 9.276 δικαστικές αποφάσεις για παρακολούθηση τηλεφώνων έναντι 6.400 το 2010 (αύξηση μεγαλύτερη από 69%).
Αν συνυπολογισθεί ότι σε κάθε μία από αυτές τις αποφάσεις περιλαμβάνεται η παρακολούθηση τουλάχιστον πέντε σταθερών ή κινητών τηλεφώνων, ο αριθμός των παρακολουθούμενων πολιτών είναι πολύ μεγάλος και αντιστοιχεί στο 1% των ενεργών συνδέσεων. Η ΑΔΑΕ εμφανίζεται να έχει επιφυλάξεις σε σχέση με την συγκεκριμένη διαδικασία παρακολούθησης τηλεφώνων, ενώ έχει ανακαλύψει παρατυπίες και «μαύρες τρύπες» στην όλη διαδικασία, δηλαδή παρακολουθήσεις τηλεφώνων “υπόπτων” χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος για την παρακολούθησή του.
Η ΑΔΑΕ, όπως αναφέρεται στην έκθεση, έχει αποστείλει επιστολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου «με προτάσεις και παρατηρήσεις που προκύπτουν από τα βουλεύματα και τις διατάξεις που κοινοποιούνται στη Αρχή».
Στην έκθεση της ΑΔΑΕ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι έλαβε 37 καταγγελίες παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών (οι 13 αφορούσαν συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, 14 σταθερής, δύο για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, δύο για συνδέσεις μέσω διαδικτύου κ.λπ.) χωρίς όμως να προσδιορίζεται πού κατέληξε η σχετική έρευνα.
Αν σε αυτές τις νόμιμες παρακολουθήσεις τηλεφώνων, περιλάβουμε και τις παράνομες (μόνο από τα 1500 λογισιμικά παρακολούθησης του συγκεκριμένου ιδιώτη, υπολογίζεται ότι παρακολουθούνται περίσσότεροι από 100.000 πολίτες και φυσικά δεν είναι τα μόνα) τότε φτάνουμε στο συμπέρασαμ ότι πρόκειται για μία χώρα όπου ο ένας παρακολουθεί την άλλο.
Ιδιαίτερη σημασία έχει να γνωρίζουμε αν τα νούμερα κινητής τηλεφωνίας που παρέχονται υπηρεσιακά στους αξιωματικούς των ΕΔ, έχουν κάποιες ελάχιστες διασφαλίσεις στην επικοινωνία τους.
Στο μεγάλο σκάνδαλο της Vodafone το 2005 (για τις παρακολουθήσεις του 2004) αποδείχθηκε ότι είχαν “κτυπηθεί” όλα τα νούμερα των κινητών που παρείχε η υπηρεσία στις ΕΔ…
Tουλάχιστον πέντε μεγάλοι επιχειρηματίες, όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές της ΕΥΠ στο defencenet.gr, διαθέτουν συστήματα παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και να διαθέτουν ολόκληρα τμήματα για να κατακσοπεύουν τις κινήσεις των αντιπάλων τους.
Και σε αυτά δεν περιλαμβάνονται βέβαια τα συστήματα παρακολούθησης των μεγάλων ξένων πρεσβειών τα οποία είναι πολύ προηγμένα και διαθέτουν ακόμα και ανιχνευτή φωνής (δηλαδή είναι ανεξάρτητα από το νούμερο που χρησιμοποιεί ο χρήστης), έτσι ώστε από οποιοδήποτε κινητό ο στόχος να μην μπορεί να ξεφύγει
defencenet.gr
….Οι διαχειριστές του katohika.gr διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης ή διαγραφής σχολίων που περιέχουν υβριστικούς – προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.
Απαγορεύεται η δημοσίευση συκοφαντικών ή υβριστικών σχολίων.Σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων μηνυμάτων θα ακολουθεί διαγραφή
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice