Διαφημίσεις

H γαλλική εκδοχή της ελληνικής κακαβιάς. Σύμφωνα με ένα μύθο η Αφροδίτη, που όταν ήθελε ήταν σπουδαία μαγείρισσα, τάιζε σούπα τον άντρα της για να έχει την ησυχία της. Σύμφωνα με άλλο μύθο την επινόησε μια ηγουμένη ως γεύμα της Παρασκευής.

Η αλήθεια είναι πάντα απλή. Αρχικά, ξεκίνησε σα φαγητό των ψαράδων το 600π.κ.ε στην Μασσαλία. Καθώς ξεδιάλεγαν τα ψάρια που προορίζονταν για πούλημα, συνήθιζαν να κρατούν στην άκρη μερικά είδη ψαριού κατώτερης διαλογής που δεν μπορούσαν να πουληθούν γι’ αυτούς και την οικογένειά τους. Τα έβραζαν σε θαλασσινό νερό με μάραθο και σκόρδο. Το διαφορετικό σε αυτή τη σούπα είναι ότι τα υλικά της δεν βράζουν όλα μαζί. Το ίδιο κάνουν οι ψαράδες σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Κακαβιά ή Μπουγιαμπέσα: Πρόκειται για μια μυρωδάτη ζεστή ψαρόσουπα ιδανικό φαγητό για ένα χειμωνιάτικο κυριακάτικο μεσημέρι, που βελτιώθηκε με τον καιρό και σήμερα μπορεί να περιέχει μαλακόστρακα ή να συνοδεύεται με κάποια σάλτσα (aioli: ελαφριά μαγιονέζα με σκόρδο)

Κακαβιά ή Γαλλική μπουγιαμπέσα με Λουΐζα

Υλικά για 4 άτομα: 1 κ διάφορα βραστόψαρα φρέσκα ½ κ γαρίδες ή καβούρια ή και τα δυο φρέσκα 4 μικρές πατάτες κομμένες σε κύβους 2 καρότα κομμένα σε κύβους 3 κ. σ. σέλινο (ή σέλερι ή μαραθόριζα) κομμένα 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα 1 ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη 1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί (καλής ποότητας) 1 φύλλο δάφνης 4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 1 πρέζα κλωστίτσες σαφράν ή κουρκουμά σε σκόνη ανθό αλατιού πράσινο πιπέρι λίγο καγίεν σε σκόνη

Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα ψάρια να βράσουν για 10 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις γαρίδες ή τα καβούρια και βράζουμε για 10′ ακόμα. Σουρώνουμε και καθαρίζουμε τα ψάρια και τα θαλασσινά σε μια πιατέλα.

Στο ζωμό από τα ψάρια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Λιώνουμε με το μπίμερ τα λαχανικά και κάνουμε μια σούπα χυλωμένη. Στο τέλος προσθέτουμε σε μπουκιές τα καθαρισμένα ψάρια και θαλασσινά. Σερβίρουμε ζεστή πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένη Λουΐζα.

Για πιο έντονη γεύση αντικαταστήστε το νερό με ζωμό ψαριού.

Η κακαβιά ή μπουγιαμπέσα συνήθως συνοδεύεται με aioli μια ελαφριά μαγιονέζα με σκόρδο, με φρυγανισμένο ψωμί και κεχριμπαρένιο λευκό κρασί ή λευκά αποστάγματα.

Για εξαιρετική γεύση κι αρώματα φροντίστε τα θαλασσινά να είναι φρέσκα.

Διάφορες παραλλαγές δείτε στις φωτογραφίες.

Καλή απόλαυση

Κακαβιά ή Μπουγιαμπέσα - Εικόνα1 Κακαβιά ή Μπουγιαμπέσα - Εικόνα2 Κακαβιά ή Μπουγιαμπέσα - Εικόνα3 Κακαβιά ή Μπουγιαμπέσα - Εικόνα4 Κακαβιά ή Μπουγιαμπέσα - Εικόνα5 Κακαβιά ή Μπουγιαμπέσα - Εικόνα6
terrapapers.com



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek