Διαφημίσεις

Τα μυστικά της μινωϊκής τοιχογραφίας που απεικονίζει ένα εντυπωσιακό και άκρως επικίνδυνο άθλημα. Στα ταυροκαθάψια νέοι αθλητές έκαναν κατακόρυφο στη ράχη του ταύρου.

Είναι διάσημη όσο σχεδόν και τα έργα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Πολυφωτογραφημένη, πολυσυζυτημένη και ευανάγνωστη. Κάποτε κοσμούσε την αυλή του Λίθινου Στομίου στο Παλάτι της Κνωσού, ενώ σήμερα εκτίθεται προστατευμένη στην Αρχαιολογική Συλλογή Ηρακλείου. Ο λόγος για μια μινωική τοιχογραφία που φιλοτεχνήθηκε το 1450 π.Χ. και ο δημιουργός της παραμένει άγνωστος.

Με μια πρώτη ματιά ο προϊστορικός καλλιτέχνης φαίνεται να αποτύπωσε ένα εντυπωσιακό ακροβατικό. Μια νεαρή γυναίκα έχει πιάσει έναν ταύρο που τρέχει, από τα κέρατα. Ένας έφηβος κάνει σχεδόν κατακόρυφο στην πλάτη του ζώου και μια δεύτερη κοπέλα στέκει πίσω από την σκηνή με τα χέρια ψηλά. Το θέμα της τοιχογραφίας είναι τα «ταυροκαθάψια», ένα άθλημα στο οποίο οι αθλητές έπιαναν τον ταύρο που έτρεχε από τα κέρατα. Έπειτα πηδούσαν στην ράχη του, έκαναν κατακόρυφο και προσγειώνονταν στην αγκαλιά του συναγωνιστή τους, που τους περίμενε από πίσω.

Τα ταυροκαθάψια απευθύνονταν σε καλά γυμνασμένους νέους και προσέφεραν ένα εντυπωσιακό θέαμα μέσα από τις παράτολμες φιγούρες τους στο πλαίσιο κάποιας θρησκευτικής τελετής που πιθανώς να συνδεόταν με την Μητέρα Γη.

Είναι δυνατόν όμως μια κοπέλα να μπορεί να πιάσει έναν άνδρα που πηδά με φόρα για να πέσει στη γη μετά το εντυπωσιακό του άλμα; Εδώ κρύβεται το μυστικό και όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται για ένα απλό στιγμιότυπο. Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν πως πρόκειται για μια σκηνή κινουμένων σχεδίων. Μέσα σε μια τοιχογραφία παρουσιάζεται καρέ καρέ το άλμα σε τρεις φάσεις και ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε ως μοντέλα αγόρια και κορίτσια, για να δείξει πως στο άθλημα συμμετείχαν και τα δύο φύλα. Άλλοι πάλι πιστεύουν πως δεν είμαι δυνατόν να αδράξει κάποιος ένα ταύρο που τρέχει από τα κέρατα και στη συνέχεια να σταθεί κατακόρυφα στη ράχη του.

Ο «κώδικας Ντα Βίντσι» της Κνωσσού- Τα μυστικά της μινωϊκής τοιχογραφίας που απεικονίζει τα ταυροκαθάψια - Εικόνα0

Έτσι θεωρούν ότι πρώτα πηδούσαν πάνω στο ζώο οι αθλητές και αφού αυτό κουραζόταν, το έπιαναν από τα κέρατα και ύστερα σε όρθια θέση με τα χέρια ψηλά, όπως η τελευταία κοπέλα, ευχαριστούσαν τους θεούς. Παρατηρώντας τις λεπτομέρειες μπορεί κανείς να δει ότι ο καλλιτέχνης για να δείξει πως ο ταύρος τρέχει, τον αποτυπώνει να αιωρείται. Ο τρόπος των ζωγράφων για να αποδώσουν ζώα σε ορμητική στάση δεν άλλαξε ως και τον 19ο αιώνα. Επίσης ο ταύρος βρίσκεται σε στύση, ενώ μοιάζει πιο μεγάλος από τον συνηθισμένο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στην Μινωική Κρήτη ζούσε ένα είδος ταύρου με υπερμεγέθη χαρακτηριστικά.

Το «άγγιγμα του ταύρου»

Τα «ταυροκαθάψια» πιστεύεται πως προέρχονται από ακροβατικά που είχαν καθιερωθεί στην αρχαία Αίγυπτο. Ο όρος ταυροκαθάψια προέρχεται από τις λέξεις «ταύρος» και «άπτομαι». Κατά συνέπεια σημαίνει το «άγγιγμα του ταύρου». Ταυροκαθάψια εκτός από την Κρήτη τελούνταν στην Θεσσαλία, την Τίρυθνα, το Άργος, την Πύλο και τη Μικρά Ασία. Διαφέρουν από τις ταυρομαχίες καθώς σκοπός του αγωνίσματος δεν ήταν η θανάτωση του ζώου αλλά τα εντυπωσιακά άλματα.

Πηγή
apocalypsejohn.com



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

3 σχόλια στο “Ο «κώδικας Ντα Βίντσι» της Κνωσσού- Τα μυστικά της μινωϊκής τοιχογραφίας που απεικονίζει τα ταυροκαθάψια”
  1. ΚΑΤ΄ΑΡΧΗΝ, Ο ΤΙΤΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟΣ…
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΟ ΠΟΥ Ν ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ, ΠΑΡΑ ΚΟΙΝΟΤΥΠΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΙΣ ΒΡΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ WIKIPEDIA…
    EΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ
    “ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ” …!!!
    ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ “ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ” ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟ???
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ Ή ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΑΟΡΙΣΤΟ ΡΗΜΑ,ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ, ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ !!!
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΕΤΥΜΟΛΟΓΗΣΗ”, ΑΝΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΤΩ, ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΛΕΞΗ ΚΑΤΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ,ΤΑΥΡΟΚΑΘΑΨΙΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΛΑ “ΑΓΓΙΖΩ ΤΟΝ ΤΑΥΡΟ”…

    1. ΚΑΤΑΛΑΒΑΝΕΙΣ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ, ΜΑ ΕΣΥ ΕΧΕΙΣ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΟΥ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ.

      1. ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ, ΧΛΑΠΑΤΣΑ, ΔΕΝ ΣΤΡΕΦΟΜΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΣΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΛΛΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ…
        ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ, ΟΠΟΤΕ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek