07:58 - 07/09/2012

ΠΩΣ ΜΟΝΟ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΑΜΙΑΝΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ: ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΑΜΙΑΝΤΟΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ

Διαφημίσεις
Ο Δρ Τζέφρι Newton, σε ηλικία 81 ετών, έχασε τη ζωή του από μεσοθηλίωμα
Ο ίδιος υπερηφανευόταν πάντα στις δεξιότητες του στο Do It Yourself (DIY) φτιάχτο μόνος σου.
Ακόμα και σε ηλικία 81 ετών, είχε την τοποθέτηση μιας νέας κουζίνας και μπάνιου στο σπίτι του. 
«Με τα χρόνια είχε κάνει τα πάντα, λέει η σύζυγός του Pat, 82.
«Ήταν εξαιρετικός Τίποτα δεν ήταν ποτέ πιό μεγάλη πρόκληση ». 

Δυστυχώς, αυτό το πάθος ήταν που πιθανότατα οδήγησε στο θάνατο κ. Newton το Μάιο. 
Επασχε από μεσοθηλίωμα -και  καρκίνο του βλεννογόνου των πνευμόνων – που προκαλείται από την έκθεση στον αμίαντο. 
Οι ειδικοί λένε ότι η έκθεση ακόμη και λίγες ώρες με τις τοξικές ίνες μπορεί να είναι αρκετή για να πυροδοτήσει την κατάσταση αργότερα στη ζωή τους. 
Και λίγες ώρες ήταν το μόνο που είχε λάβει για τον κ. Newton, ο κορυφαίος ορθοπεδικός χειρουργός, για να αφαιρέσει ένα παλιό λέβητα κεντρικής θέρμανσης γεμάτο με λευκό αμίαντο από το σπίτι του. 
«Ήταν πριν από 37 χρόνια, αλλά θυμάμαι ακόμα όλη τη λευκή σκόνη που βγήκε απ’ αυτό», λέει η Pat. 
«Εκείνη την εποχή, ήταν γνωστοί ο καφέ και ο μπλε αμίαντος (υπάρχουν τρεις τύποι) ήταν επικίνδυνη, αλλά όχι ο λευκός, γι ‘αυτό θεωρείται ότι η σκόνη ήταν ακίνδυνη. 
«Αλλά είναι η μόνη περίπτωση που μπορούμε να σκεφτούμε ότι ο Τζέφρι  εκτέθηκε σε αυτό.
Ενώ ο αμίαντος έχει αφήσει μια κληρονομιά σκληρή για τις οικογένειες όπως οι Newtons, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι ακόμα πάρα πολύ επικίνδυνο, κυρίως λόγω των χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων που θα μπορούσαν να διαταράξουν άθελά τους τον αμιάντο σε ανακαινίσεις σπιτιών. 


Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από μεσοθηλίωμα έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. 
Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι οι θάνατοι θα κορυφωθούν το 2016, επειδή ο κίνδυνος του αμιάντου έγινε ευρέως γνωστός μόνο στα μέσα της δεκαετίας του εβδομήντα, και η χρονική υστέρηση μεταξύ της έκθεσης και της διάγνωσης είναι, κατά κανόνα, 30 έως 40 ετών. 
Κυρίως, με αμίαντο παραμένουν εκατομμύρια κτίρια σε όλη τη χώρα, πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να εκθέτουμε τους εαυτούς μας στον αμίαντο χωρίς να το συνειδητοποιούμε, λέει ο δρ John Moore-Gillon, επίτιμος σύμβουλος ιατρικής στη βρετανική Lung Foundation (BLF). 
Κίνδυνος: Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούσε να διαταράξει άθελά του αμιάντου, ενώ η είσοδος στο σπίτι ανακαινίσεις Neumann & Rodtmann / Corbis
Κίνδυνος: Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούσαν άθελά τους να προσβληθούν απο αμιάντο σε ανακαινίσεις σπιτιών.
«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι επειδή ο αμίαντος σταμάτησε να χρησιμοποιείται στη βιομηχανία πριν από πολλά χρόνια, δεν υπάρχει πλέον θέμα».
«Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να διαταράξουν τον αμίαντο στα σπίτια τους, χωρίς να συνειδητοποιήσουν ότι είναι εκεί. 


«Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι έχουμε μόλις και μετά βίας τους πόρους για την αντιμετώπιση της κατάστασης, έτσι ώστε αν οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται τότε θα μπορούσε να υπάρχει μια τεράστια πίεση από την άποψη της θεραπείας σε όλους.” 
Ο αμίαντος χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε εμπορικά κτίρια και σπίτια μέχρι το 1999, όταν είχε απαγορευτεί, έτσι ώστε κάθε σπίτι που έκτισε ή ανακαίνισε πριν από την ημερομηνία αυτή θα μπορούσε να περιέχει αμίαντο. 

Ο αμίαντος είναι ένα φυσικό ινώδες ορυκτό. 
Μεγάλης κλίμακας εξόρυξη κατά τα τέλη του 19ου αιώνα επέτρεψε στις βιομηχανίες όπως οι κατασκευές και η ναυπηγική βιομηχανία να επωφεληθεί της προσιτής τιμής του,και στην  ηχοαπορρόφηση και την αντοχή του στη θερμότητα. 
Έγινε πιο δημοφιλείς ως δομικό υλικό στη δεκαετία του πενήντα, βρίσκεται σε πλακάκια οροφής, μόνωση σωληνώσεων, λέβητες, ψεκασμένες επικαλύψεις, δεξαμενές νερού, το δάπεδο γκαράζ και κεραμίδια. 

πηγη

Follow Me on Pinterest

….Οι διαχειριστές του katohika.gr διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης ή διαγραφής σχολίων που περιέχουν υβριστικούς – προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

Απαγορεύεται η δημοσίευση συκοφαντικών ή υβριστικών σχολίων.Σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων μηνυμάτων θα ακολουθεί διαγραφή



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*