Διαφημίσεις

Ιλί Ιλί Λαμάχ σαβαχθανί …είμαι σίγουρος ότι ήταν έτσι… και μιας και δεν θέλω άλλο να σε ενημερώνω για το πραξικοπημα γιαλαντζί ας κάνω την ερώτηση …. εσύ τι θυμάσαι να είπε πάνω στον σταυρό;

Μάλλον το ίδιο με μένα …. και στην ταινία αν δεις στην 1 ώρα και 18 λεπτά ..το ίδιο λέει ..!

Γιατί στην βίβλο όμως λέει ΠΛΕΟΝ κάτι που δεν θυμόμαστε;

13714285_533850203476280_932376022_n

Stranger….

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

50 σχόλια στο “Ιλί Ιλί Λαμάχ σαβαχθανί …Σωστά; Όλα αλλάζουν …άλλαξαν…”
  1. Στο κατά Μάρκον λέει Ελωι, στο κατά Ματθαίον λέει ιλι..
    Πάντα το ίδιο ήταν δεν άλλαξε τίποτα εδώ…
    Πάμε γι’αλλα..
    Γιαλαντζί λες το πραξικόπημα Ε?
    Τι προσπαθούν δηλαδή πάλι τα μπασταρδια?

    1. Αυτο που εχω κατα μαρκον ειναι και θα τσεκαρω και το ματθαιο…αλλα αν ειναι και εκει ετσι..κριμα ρε φιλε!

      1. Φίλε.. Για την αλήθεια είμαστε κι εμείς εδώ μέσα.. Μη σας τρώει η συνομωσία..
        Στα περισσότερα έχετε δίκιο, αλλά σε κάποια παρασυρεστε..
        Τσέκαρε το.. Μαζί σας είμαστε..

      2. καλησπέρα στο κατά ματθαίον το λεει ηλί ηλί λιμά σαβαχθανι? εχω του κολλιτσάρα σελίς 122 στιχος 46 .

      3. ΟΛΑ ΑΛΛΑΞΑΝ…ΠΕΡΥΣΙ ΗΤΑΝ 500 ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟ…ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ…ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ??????

    2. ηλί ηλί λιμά σαβαχθανί ..στο ματθαιου… μαλιστα … γιατι υπαρχει αυτη η διαφορα μηπως γνωριζεις ;

      1. Αραμαικα είναι αδερφέ..Αν δεν κάνω λάθος είναι διαφορετική εκδοχή του ίδιου νοήματος.. Όπως λέμε Μήτσος και Δημήτρης..

      2. Δεν είναι το μοναδικό σημείο που δύο ευαγγέλια δεν συμπίπτουν σε κάποια σημεία η αλήθεια είναι … εσύ μήπως μπορείς να μου πεις που θες να καταλήξεις όμως;

      3. Γιατι τα εγγράψαν μετα απο 80 χρονια ειναι αδύνατο να μην εχει κάποια παρερμηνεία εδω αμα εχεις δει κανουν πειράματα π.χ κλέβουν εναν στον δρομο και ο καθε ενας πολιτης εχει διαφορετική ερμηνεία να πει άλλος βλεπει να φοράει κόκκινο μπουφάν αλος μαυρο ο καθένας αλλιώς τα βλέπει τα πράματα

      4. Εμένα εκείνο που με προβληματίζει είναι η ουσία του θέματος. Θα προσπεράσω το ότι δεν λέει “Πατέρα” αλλά “Θεέ μου” και θα σταθώ σε κάτι άλλο: Αφού ολιγοπίστησε Εκείνος, γιατί ζητά πίστη από εμένα και γιατί είναι αμαρτία αν κάποια στιγμή ολιγοπιστήσω από την στιγμή που εγώ ΔΕΝ είμαι Θεός και δεν ξέρω την κατάληξη του γεγονότος για το οποίο ολιγοπίστησα, ενώ Εκείνος ήξερε;;;;;

        1. Για να σου δείξει ότι όσο δυνατός και να είσαι μπορεί κάποια στιγμή να ολιγοπιστησεις. … κι Εκείνος θα είναι εκεί για να σε συγχωρησει. …

        2. Με αυτό θέλει ο Χριστός να δείξει στους ανθρώπους (τους μελλοντικούς) ότι είχε και τέλεια ανθρώπινη φύση. Δεν ήταν μόνο Θεός, ούτε μόνο άνθρωπος.

        3. Στο σημεο αυτο φαινεται η ανθρωπινη φυση που υπήρχε μαζι με την θε κην θεικη .Λεμε οτι ο Χριστος ειχε και θεικη και ανθρωπινη .Υπαρχουν αιρεσεις οπως οι κοπτες που δεν παραδεχονται την ανθρωπινη φυση του Χριστου παρα μονο την Θεικη (μονοφυσιτες)

          Θρηεκευτικα 3 Λυκειου

          1. *θΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

            (Μεγαλώστε το πλαίσιο των σχολίων δεν βλέπουμε τι γράφουμε)

        4. Αγαπητε …λαθος ερωτηση κανεις.
          Επρεπε να ρωτησεις ….γιατι το ειπε αυτο ο Χριστος? η γιατι τον (εγκατελειψε) ο Πατερας Θεος????
          Απαντηση …Ο ΧΡΙΣΤΟΣ σταυρωθηκε για ολες τις αμαρτιες των ανθρωπων…για να μπορουμε εμεις τωρα να το παιζουμε εξυπνοι και να κοροιδευουμε οτι ιερο…παμε παρακατω….αφου φορτωθηκε ολες τις αμαρτιες μας και την βρωμια μας ….ενας θεανρωπος, που δεν ειχε ουτε… μια…. δικια του αμαρτια ….
          ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΩΣ, Η ΑΓΑΠΗ…βλεποντας ο Πατερας ΘΕΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ….ολα τα αμαρτηματα των ανθρωπων, πηρε το βλεμμα του απο πανω του για μια …στιγμη…στην πραγματικοτητα στο προσωπο του γιου του …εβλεπε εμας τους ανθρωπους και ενιωσε αποστροφη και αηδια ….
          Αυτο που θελω να πω ειναι οτι δεν βαζουμε μυαλο….συνεχιζουμε να ειμαστε μια αηδια….

          1. Φίλε μου Α++ κατ’ αρχάς δεν θέλω να βασανίζεται, να σταυρώνεται, να χύνει το αίμα του και να πεθαίνει κανείς για να σωθώ εγώ από τις αμαρτίες μου!!

            Το θέμα όμως είναι ότι αφού βασανίστηκε και σταυρώθηκε και τελικά πέθανε ο Ιησούς παίρνοντας τις αμαρτίες όλων των ανθρώπων και μετά αναστήθηκε “θανάτω θάνατον πατήσας”, εμείς εξακολουθούμε να πεθαίνουμε και να αμαρτάνουμε και ο κόσμος έχει το κακό του χάλι που βασικά προέρχεται από τις θρησκευτικές αντιδικίες των Ααβραμικών θρησκειών που λατρεύουν τον ίδιο Θεό τον Γιαχβέ και θέλουν η κάθε μία να επιβάλει αυτόν τον Θεό σύμφωνα με τις δικές της δοξασίες η κάθε μία.

            Αν δεν υπήρχαν Ιουδαίοι που κατάσφαξαν τους λαούς για να τους πάρουν την γη τους γιατί τους την είχε τάξει ο Γιαχβέ, αν δεν υπήρχαν οι Χριστιανοί που κατάσφαξαν για να επιβάλουν την θρησκεία τους (Μεσαίωνας, – διωγμοί – σταυροφορίες κλπ κλπ που πρόσφατα ζήτησε συγγνώμη για όλα αυτά ο Πάπας) και οι Μουσουλμάνοι που ακόμα και τώρα ταλαιπωρούν ολόκληρη τη Γη, ο Πλανήτης θα είχε μεγαλύτερη ανάπτυξη και ευημερία!

            Μέτρησες πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, βασανιστεί, σφαχτεί, στο όνομα του Γιαχβέ τα τελευταία χρόνια;;; Οι ισλαμιστές τον ίδιο Θεό προσκυνούν με τους Ιουδαίους και τους Χριστιανούς!

            Πες μου πόσους πολέμους έκαναν και πόσους ανθρώπους σκότωσαν για να διαδώσουν και να επιβάλουν την θρησκεία τους οι Αρχαίοι Έλληνες, οι Κινέζοι, οι διάφορες φυλές της Αφρικής, οι Μογγόλοι και γενικά ΟΛΟΙ οι λαοί του κόσμου πριν ο Αβραάμ “ανακαλύψει” τον Θεό του;;;;

            Μόνο να βάλεις το μυαλό σου να σκεφτεί χρειάζεται, αν μπορείς, αλλιώς… ο Γιαχβέ να βάλει το χέρι του και να σε φωτίσει!

          2. Αγαπητε Γιωργο απο Γλυφαδα.
            Ποιος εισαι εσυ…η…εγω που θα μας ρωτησει ο Θεος για το τι θα κανει???
            Θεος ειναι, οτι θελει κανει …λεω εγω.
            Απαντηση δευτερη…βασανιστηκε, σταυρωθηκε αλλα….δεν πεθανε…ο Χριστος…
            Οσο για μας, που συνεχιζουμε να αμαρτανουμε και να εχουμε το κακο μας ….χαλι..ειναι γιατι ειναι επιλογη μας . Κανεις δεν μας υποχρεωνει να κανουμε πραγματα που δεν θελουμε η να εχουμε παθη….αλλα επιλεγουμε το βρομικο,προστυχο,ανωμαλο….
            Απαντηση τριτη…Οι λαοι αιωνες τωρα κατασφαζονται, γιατι τους υποκινουν οι επικυριαρχοι ..και οι ανθρωποι αντι για μυαλο εχουν ΑΧΥΡΑ…..να μην γραψω παραπανω …πιστευω καταλαβες???
            Απαντηση τεταρτη…..Οι πολεμοι ανα τους αιωνες ειναι παρα πολλοι… τοσοι που βαριεσαι να μετρας….απο αυτους, (τους πολεμους) εχουν χασει τη ζωη τους αδικα ….αμετρητοι ανθρωποι…..γιατι η ζωη παντα ηταν εμποδιο στα σχεδια των επικυριαρχων….οποτε, σκοτωναν-σκοτωνουν, οσους περισσοτερους μπορουσαν-μπορουν, για να περασουν ολα αυτα …..που ειχαν-εχουν προγραμματισει.
            Το θεμα ομως ειναι ….με ποιανου το μερος συντασσεσαι????
            Οπως διαπιστωνεις το μυαλο μου το χρησιμοποιω ….και δεν το εχω διακοσμητικο…γι αυτο δεν δεχομαι τα λαθη και τις αμαρτιες μας να τις χρεωνουμε στο …ΘΕΟ… τι αλλο να κανει πια????
            οταν οι ανθρωποι εχουν μεσα τους τον… Σατανα(κακος εαυτος)…και μαλιστα, την βρισκουν μαζι του….

          3. Φίλε Α++ η απάντησή μου στο τέλος των σχολίων (σαν νέο σχόλιο) γιατί εδώ στένεψε πολύ ο χώρος!

  2. Είτε λιμά είτε λαμά το πεις είναι το ίδιο πράγμα στην ερμηνεία. Οι αραβικές λέξεις δεν έχουν τα αντίστοιχα γράμματα στην ελληνική για τους ήχους που παράγουν.
    Ετσι λοιπόν πολλά γράμματα έχουν ήχο ανάμεσα στο α και στο ε στο η και στο α κλπ.
    Αντίστοιχα και στο Ελωΐ και Ιλί.

  3. ΔΗΛΑΔΗ ΗΤΑΝ ΕΒΡΑΙΟΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΥΛΗΣ;; ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ; ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΩ.ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΒΡΑΙΟΛΑΤΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΟΚΑΛΟ…

  4. τι λιμά ρε παιδά? πόκερ παίζετε;
    ΙΛΙ ΙΛΙ ΛΑΜΑΧ ΣΑΒΑΧΘΑΝΙ και δεν το συζητάω.
    Τελεία. Τώρα με συγχωρείτε να πάω να κοπανήσω
    το κεφάλι μου στον τοίχο!

  5. δηλαδη τον νικο περιμενε ς για να τρομαξης??? χαχαχα και αν βγη αντι για τον νικο καπιος που προσπηοιται τον νικο πως θα το καταλαβης?? beware και οχι be aware !!!!!!

  6. Ο/Η ΤΖΕΡΟΥΣΑΛΕΜ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ ΜΕ ΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΧΑΪΦΑ ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ; "ΑΓΙΟΣ"ΤΟΠΟΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ! λέει:

    Κανείς δεν… “θυμάται” να είπε κάτι στο σταυρό γιατί κανείς ΔΕΝ ήταν εκεί και μάλιστα σήμερα αρκετοί αμφισβητούν και το αν έγινε το γεγονός!
    Τώρα αν εννοείς τι θυμάται από τη σειρά της δεκαετίας του 1970 του Φράνκο Τζεφιρέλι, τότε προτείνω να πιάσουμε κι άλλες σειρές υπερπαραγωγές και να κάνουμε αναδρομή στην ιστορία της τηλεόρασης!

  7. Μαντέλα εφεκτ και μ@λ@κίες…
    Άλλη μια αμερικανια είναι, αποτέλεσμα της βλακείας που δέρνει τον κόσμο συνεπεία σκοταδισμου….

  8. The planet’s lower dimensional frequency bands and their energy vortices are rolling up and dissolving into the Grail points, which changes the species memory records. As Timelines Shift, it changes previous trigger events recorded throughout history, and thus, has a chain reaction that changes future memories in the ancestral and genetic code of the planetary tribal identities. The planetary architecture is transmitting the ancient history of humanities true origins from the Ancient Builder Races, as the original instruction set is transmitted from the awakening Albion body.
    http://sananda.website/timelines-shift-via-lisa-renee-july-13th/

  9. Πώς είναι η φράση ‘ηλί,ηλί μην με ξεχάσεις’ στα αραμαϊκά;

    στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο,27:46 γράφει:
    “Γύρω στις τρεις κραύγασε ο Ιησούς με δυνατή φωνή: ‘ηλί ηλί λιμά σαβαχθανί;’

    στο Κατά Μάρκον,15:34,’Στις τρεις η ώρα κραύγασε ο Ιησούς με δυνατή φωνή: ‘Ελοΐ Ελοΐ λιμά σαβαχθανί;

    Υπενθυμίζω ότι οι φράσεις στα αραμαϊκά διαβάζονται από δεξιά προς τα αριστερά.

    http://www.glossesweb.com/2011/06/hli.html

  10. ΔΙΟΤΙ ΕΝΕΤΕΙΝΑ ΤΟΝ ΙΟΥΔΑΝ ΔΙ ΕΜΑΥΤΟΝ ΩΣ ΤΟΞΟΝ ΙΣΧΥΡΩΣ ΕΝΕΤΕΙΝΑ ΤΟΝ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΙ ΕΞΗΓΕΙΡΑ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΣΟΥ ΣΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΚΑΜΟΝ ΩΣ ΡΟΜΦΑΙΑΝ ΜΑΧΗΤΟΥ

    τι εννοει ο ζαχαριας εδω;

  11. Ερώτηση: Κάθε πότε ο Ιησούς Χριστός μιλούσε αραμαϊκά;

    Απάντηση: Όταν ήθελε να μη δώσει δημοσιότητα στα θαύματα που πραγματοποιούσε «ίνα μηδενί είπωσιν» (Μάρκ. 7,36) ή «ίνα μηδείς γνω τούτο» (Μάρκ. 5,43).

    Υπέρ αυτής της απόψεως συνηγορούν και τα κατά τη σταύρωση λαβόντα χώρα σε σχέση και συνδυασμό με την περίφημη φράση Του στο σταυρό : «Ηλί, ηλί λαμά σαβαχθανί;» (Ματθ. 27,46 και Μάρκ. 15,34), δηλ. σαβαχθανί= με άφησες…

    Χωρίς άλλο, ο Χριστός, την πικρή εκείνη ώρα του αποκορυφώματος του σταυρικού μαρτυρία Του, μίλησε αραμαϊκά θέλοντας, προφανώς να κρύψει στα μύχια της ψυχής Του το μέγα Του δράμα και όχι να το κάνει γνωστό σε όσους Εβραίους και Ρωμαίους πραιτωριανούς που βρίσκονταν γύρω Του, γιατί ήταν βεβαιως ότι και οι δύο αυτοί λαοί δεν γνώριζαν τόσο καλά τα αραμαϊκά, όπως γνώριζαν τα ελληνικά.

    Άλλωστε και αυτό το: «Ηλίαν φωνεί …άφετε ίδωμεν ει έρχεται Ηλίας καθελείν αυτόν» (Ματθ. 27,47 Μάρκ. 15,36) που είπαν οι ακούσαντες, μας εδραιώνουν τη γνώμη και την πεποίθηση ότι, όντως, δεν γνώριζαν τόσο καλά τα αραμαϊκά.

    Η συνέχεια εδώ:
    http://www.sakketosaggelos.gr/Article/1712/

  12. Οταν ο Χριστος αποκαλυφθει οτι ηταν Ελληνας τοτε ναι θα εχουμε την αποκαλυψη της χιλιετιας και θα αλλαξει η ιστορια απο τη ριζα της.
    Εγω το ξερω οτι ηταν ελληνας εσεις να δουμε ποτε θα το μαθεται..

    1. ο Ιησούς Χριστός ήταν Γαλιλαίος και ουχί Ιουδαίος, με αναφορές και αποσπάσματα της Καινής Διαθήκης και ουχί της…Μπαγκαβάντ Γκιτά, των Βεδών ή του Κορανίου που κάποιοι τεχνηέντως και επιμελώς προσπαθούν να μας διδάξουν

      Υπάρχει, όμως, μια διαφορά, που γίνεται κατ’ επανάληψιν σαφής μέσα εις την Καινήν Διαθήκην: Άλλο προέλευσις και άλλο καταγωγή! Ναι μεν ο Ιησούς Χριστός εγεννήθη εις την Βηθλεέμ της Ιουδαίας, αλλά ουδείς τονίζει το γεγονός ότι η ιδιαιτέρα Του πατρίδα ήταν η Ναζαρέτ της εξελληνισθείσης περιοχής της Γαλιλαίας!

      http://www.sakketosaggelos.gr/Article/1540/

  13. Γιατι εδω και καποια χρονια ….κυκλοφορουν μαιμου ….Καινης Διαθηκης.
    Που δεν ειναι Ελληνορθοδοξες ….

  14. Κατ’ αρχάς όλοι κάνετε ένα μεγάλο λάθος γιατί εξετάζετε μια φράση που αναφέρεται ότι είπε ο Ιησούς σε δύο Ευαγγέλια, αγνοώντας τι λένε τα άλλα δύο από τα τέσσερα συνολικά αποδεκτά Ευαγγέλια! Και μάλιστα μερικοί πήραν και θέση ότι αυτό που γράφει ο Ματθαίος είναι το σωστό και μάλιστα ξεκαθάρισαν ότι η σωστή έκφραση είναι «Ηλι ηλι λαμα σαβαχθανι» και η Βασούλα δεν το συζητά, είναι «Ηλί ηλί λαμάχ σαβαχθανί»!!!!

    Το σωστό βέβαια είναι «Ηλι ηλι λεμα σαβχθανι» και μάλιστα χωρίς τόνους και πνεύματα γιατί είναι Αραμαϊκές λέξεις και όχι Ελληνικές. Αυτό γράφει το επίσημο Ευαγγέλιο της Χριστιανικής θρησκείας, το γνήσιο και όχι το μεταφρασμένο από τα Αγγλικά ή άλλες γλώσσες. Ούτε «λιμά», ούτε «λαμά», ούτε «λαμάχ». «Λεμα» είναι στα Αραμαϊκά και «Λαμα» στα Εβραϊκά. Και αφού μιλά στα Αραμαϊκά ο Ιησούς είναι «λεμα».

    Αυτό που βάλατε εδώ στα Κατοχικά από το Ευαγγέλιο του Μάρκου λέει: «Ελωι ελωι λεμα σαβαχθανι ὅ ἐστιν μεθερμηνευόμενον Ὁ θεός μου ὁ θεός μου͵ εἰς τί ἐγκατέλιπές με;», αλλά η λέξη «Ελωι» είναι πληθυντικός του «Ελοαχ» όπου «Ελοαχ» σημαίνει Θεός και «Ελωι» σημαίνει Θεοί. Αυτή δεν είναι δική μου αυθαίρετη ερμηνεία αλλά είναι Αραμαϊκή και Εβραϊκή γραμματική. Τώρα γιατί λέει Θεοί και όχι Θεέ, είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο.

    Στο Ευαγγέλιο του Λουκά (ο Λουκάς ήταν ο γραμματέας του Αποστόλου Παύλου) ο Ιησούς λέει άλλα πράγματα: «Πάτερ, εἰς χεῖράς σου παρατίθεμαι τὸ πνεῦμά μου» (Κατά Λουκαν Ευαγγέλιον 23:46).

    Τέλος στο Ευαγγέλιο του θεωρητικού της παρέας, του Ιωάννη, του μόνου που παρακολούθησε την σταύρωση του Ιησού από πολύ κοντά, γράφει: «ο Ἰησοῦς εἶπεν͵ Τετέλεσται» (κατά Ιωάννην Ευαγγγέλιο 19:30).

    Το Ευαγγέλιο του Μάρκου είναι το πιο παλιό Ευαγγέλιο.
    Το Ευαγγέλιο του Ματθαίου είναι αντιγραφή του Ευαγγελίου του Μάρκου σε πιο «σωστά» Ελληνικά από του Μάρκου και γι’ αυτό έγινε πιο δημοφιλές από του Μάρκου.
    Το Ευαγγέλιο του Λουκά περιέχει τις δοξασίες του Αποστόλου Παύλου, όπως και οι Πράξεις των Αποστόλων που είναι και αυτές γραμμένες από τον Λουκά.
    Το Ευαγγέλιο του Ιωάννη είναι το μόνο που περιγράφει όσα έζησε ο Ιωάννης με τον Ιησού αφού ήταν μαζί από την αρχή μέχρι το τέλος και ήταν και ο αγαπημένος μαθητής του Ιησού.

    Τα συμπεράσματα για όλα αυτά που έγραψα (και δεν χωράνε καμία αμφισβήτηση) είναι θέμα του καθενός από όσους έκαναν τον κόπο να τα διαβάσουν.

  15. Κάτι διαφορετικό:
    Το “Ηλί Ηλί Λαμά Σαβαχθανί” δεν είναι αραμαϊκά, αλλά είναι ένα λογοδύναμο, το οποίο έχει αξία ως λογοδύναμο παρά σαν νόημα φράσης λέξεων. Αν είναι έτσι τότε οι συγγραφείς των ευαγγελίων το παρερμήνευσαν γι αυτό έχουμε καί τέτοιες διαφορές στην προφορά.

    Ηλίας Α. Λυμπέρης

    1. Αυτό που λες έχει νόημα αν το συνδυάσεις με την φράση που είπε ο Ιησούς σύμφωνα με το Κοπτικό χειρόγραφο που έχει βρεθεί και είναι μια σειρά από “μαγικές” λέξεις:
      “Άμπα, Αμπί, Αντάχ, Εφκίδρου, Αδωνάι, Αρόα, Σαμπέλ, Λουέλ, Ελοί, Ελεμάς, Αβακτανί, Οριώθ, Μιώθ, Ουαάθ, Σούν, Περινέεθ, Ιωθάτ¨

  16. Φίλε μου Α++ δεν μπορείς να συγκρίνεις τους πολέμους που γίνονται για οικονομικούς, επεκτατικούς, αντιποίνων κλπ λόγους μεταξύ οπλισμένων και εκπαιδευμένων πολεμιστών, στρατιωτών, με τους πολέμους που γίνονται στο όνομα του Θεού για να πιστέψουν οι άπιστου και αν δεν πιστέψουν φωνάζουμε ο Θεός είναι μεγάλος και σκοτώνουμε ή αποκεφαλίζουμε εκατοντάδες ΑΟΠΛΟΥΣ ΑΜΑΧΟΥΣ και ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΙΔΑ!!!!! Ούτε στήνουμε Ιερά εξέταση και αρχίζουμε τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις γιατί δεν δέχονται οι άνθρωποι έναν Θεό!!!!! Ούτε πάμε να σκοτώσουμε λαούς ολόκληρους γιατί μας το είπε ο Θεός και τους παίρνουμε τις περιουσίες τους και την γη τους γιατί αυτή τη γη μας την έταξε ο Θεός να μας την δώσει!!!!!!

    Κατάλαβέ το ότι ΑΥΤΟΣ ο Θεός ο Γιαχβέ σύμφωνα με την Βίβλο είναι αυτός που διέταξε αιματοχυσίες απλά και μόνο γιατί ήθελε ένα τσούρμο περιφερόμενοι γιδοβοσκοί να κατοικήσουν στην γη άλλων λαών.

    Και τελικά φίλε μου, πώς προστατεύει ο Θεός αυτούς που περπατούν αμέριμνοι ή διασκεδάζουν, ή τρώνε σε ένα εστιατόριο, οικογένειες, νέους, παιδιά, όταν ένας οπαδός του Θεού Γιαχβέ πάει και τους σκοτώνει γιατί είναι άπιστοι;;;;; ΔΕΝ μιλάμε σε καιρό πολέμου αλλά σε καιρό ειρήνης σκοτώνει άοπλους, άμαχους και γυναικόπαιδα!!! Προς τί η θυσία του Ιησού όταν αντί να αλλάξει η μοίρα των ανθρώπων χειροτέρεψε και μάλιστα στο όνομα του Θεού;;;;;;

    Πρώτα ήταν οι περιφερόμενοι γιδοβοσκοί Ισραηλίτες, μετά οι Χριστιανοί και τώρα οι Ισλαμιστές!!! Σφάζουν, σκοτώνουν, σκορπούν την δυστυχία! Όλοι οπαδοί του ίδιου Θεού! Του Γιαχβέ! Αυτό θέλει ο Θεός;;; Αν ναι, ΔΕΝ μου κάνει! Αν όχι, τότε τί κάνει για να σταματήσει αυτή την κατάσταση, όταν μάλιστα για όλα αυτά χρησιμοποιούν παράνομα και παράτυπα το όνομά του όλοι αυτοί οι παρανοϊκοί φανατικοί θρησκόληπτοι;;; Και δεν συμφωνώ με αυτό που είπες, ότι Θεός είναι ό,τι θέλει κάνει!!! Πατέρας μας είναι και σαν Πατέρας πρέπει να φροντίζει τα παιδιά του και να τα προστατεύει από κάθε κίνδυνο. Αν δεν το κάνει αυτό τότε εγώ ΔΕΝ τον θέλω τέτοιο Πατέρα!

    ΔΕΝ Θέλω να με δοκιμάζει ο Θεός και Πατέρας μου σαν να ήμουν μεζές! Εσύ αν έχεις παιδιά θα τους έβαζες κάθε μέρα δίπλα στο κρεβάτι τους μια δόση ναρκωτικά για να τα δοκιμάσεις αν θα δοκιμάσουν ή όχι;;; Αν γίνουν ναρκομανή (αμαρτωλά) ποιός θα φταίει;; Εσύ που τα έσπρωξες προ το ναρκωτικό-αμαρτία για να τα δοκιμάσεις ή εκείνα;;;;;

    Θέλω την παραβολή του ασώτου υιού, ΑΝ μπορείς να καταλάβεις το νόημά της! Θέλω ο Θεός μου να είναι Πανάγαθος και Παντοδύναμος. Δεν γουστάρω Θεό κακό, ζηλιάρη και τιμωρό! Θέλω ο Θεός μου να είναι Πατέρας και όχι Τέρας. Τελεία και παύλα!

    1. Αγαπητε Γιωργο
      Ο Θεος για μενα ειναι Παναγαθος και Παντοδυναμος….δεν σκοτωνει ο Θεος τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ!!!
      Οι ανθρωποι σκοτωνονταο μεταξυ τους.
      Ο Θεος διδαξε την αγαπη, την πραοτητα, την καλοσυνη…βλεπεις εσυ, οι ανθρωποι να εχουν αγαπη ο ενας για τον αλλο? βλεπεις καλοσυνη? βλεπεις πραοτητα? Εγω βλεπω αγρια θηρια να κατασπαραζονται …..γιατι δεν μπαινουν ….στην διαδικασια να σκεφτουν οτι κανεις δεν εχει να χωρισει τιποτα με κανεναν….αλλα το παιχνιδι ειναι τοσο καλα στημενο που καποιοι ….με βαση τα δικα τους συμφεροντα βολευονται …να βαζουν τους ανθρωπους να σκοτωνονται μεταξυ τους για την πιστη στον εναν και μοναδικο θεο ….που ειναι για ολους.
      Ο θεος ηρθε ο ιδιος στη γη…..να μας ανοιξει τα ματια….τον ΣΤΑΥΡΩΣΑΝ ….ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΑΠΕΙΛΗ…..ΚΑΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ …..ΑΚΟΜΗ.
      Οπως τοτε,ετσι και τωρα μετα την Σταυρωση του καποιοι ….εκρυψαν πολλα ….και τα εκρυψαν με τις σφαγες ….να μην μεινει ιχνος ….απο την αληθεια. Ακομη και τα Ευαγγελια που εχουμε και διαβαζουμε ….ειναι πειραγμενα.
      Αν τα διαβασεις προσεκτικα και με σειρα …θα διαπιστωσεις πως σε καποια σημεια …δεν βγαινει νοημα….απο τον ενα στιχο στον αλλο ….δηλ. γραφει κατι που δεν εχει συνεχεια…προφανως αφαιρεθηκε καποιο κομματι και συμπληρωθηκε με κατι πιο βολικο για καποιους ….ετσι ωστε να μην μαθουμε-γνωριζουμε την αληθεια ….πολυ βολικο δε βρισκεις γι αυτους που ηθελαν να ελεγχουν και να σφαζονται οι ανθρωποι ο καθενας για την δικη του πιστη.
      Τις θρησκειες τις μαγειρεψαν ανθρωποι….οχι βεβαια εσυ και εγω…..αλλα καποιοι σαν σημερα που θελουν να μαγειρεψουν παλι …..μια καινουρια ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ ….πιο βολικη για τους ιδιους….Ο Θεος για μενα δεν βρισκεται και δεν λατρευεται σε ΑΙΡΕΣΕΙΣ…Ο ΘΕΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ….ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΨΑΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ….Καθε ανθρωπος εχει μεσα του ενα μικρο κομματι του ιδιου του Θεου….αυτο ειναι το μεγαλειο του προς εμας. Εμεις ομως ….τι κανουμε γι αυτο το καμματι που μας χαρισε- δανεισε-εμπιστευτηκε?????
      Το κουρελιαζουμε, το βρομιζουμε….
      Γιατι επομενως δεν κοιταμε να διορθωσουμε τα χαλια μας ….παρα παμε στην ευκολη λυση …να κατηγορουμε τους αλλους ….ακομη και τον ιδιο το ΘΕΟ???
      Παντα Φιλικα

      1. Φίλε μου Α++ γράφεις;
        “Ο Θεος για μενα ειναι Παναγαθος και Παντοδυναμος….δεν σκοτωνει ο Θεος τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ!!!
        Οι ανθρωποι σκοτωνονταο μεταξυ τους.”

        Σύμφωνοι, αν και οπι γραφές άλλα λένε! Και τί κάνει ο Θεός για να αποτρέψει αυτό τον αλληλοσκοτωμό;;; Και μάλιστα όταν αυτοί που σκοτώνουν απροστάτευτους ανθρώπους το κάνουν επικαλούμενοι το όνομα του Θεού;;;

        Προχθές στην Νίκαια της Γαλλίας σκοτώθηκαν πάνω από 20 παιδιά από ένα μανιακό που φώναζε ο Θεός είναι μεγάλος! Τί έφταιγαν αυτά τα παιδιά;;; Γιατί δεν τα προστάτεψε ο Θεός;;; Πώς επέτρεψε ένα τέτοιο έγκλημα;;; Αυτές είναι οι απορίες μου που παραμένουν αναπάντητες!

        Φυσικά και ο Θεός όπως λες είναι μέσα στον καθένα μας! Είμαστε όλοι κομμάτι του Θεού, παιδιά του. Αλλά εφ’ όσον έστειλε τον Υιό του να θυσιαστεί για εμάς και η κατάσταση αντί να καλυτερεύσει έγινε χειρότερη από ανθρώπους πιστούς στον Θεό, όπως λένε, που ενεργούν σύμφωνα με τις εντολές του Θεού, όπως διαδίδουν, γιατί ο Θεός δεν τους τιμωρεί αλλά τους επιτρέπει να σκορπούν την δυστυχία στους ανθρώπους;;;;;;; Και Πανάγαθος είναι όπως λες και Παντοδύναμος. Ε… ας το δείξει επιτέλους! Τί περιμένει, το ολοκαύτωμα;;;

        Η συζήτηση δεν τελειώνει, οπότε αφού παραθέσαμε τις απόψεις μας σ’ ευχαριστώ για τον πολιτισμένο διάλογο που είχαμε. Ίσως τα ξαναπούμε (χαρά μου) για κάποιο άλλο θέμα.

  17. Απλα ο Ιησους Χριστος ο Υιος του Θεου μιλησε δεν ‘εκραξε’ στα Αρχαια Ελληνικα. Ο Πατηρ και ο Υιος ειναι εν αρα δεν στεκει αυτο που βαλανε και ο μονος που ηνταν κατω απο τον σταυρο απο τους μαθητες ηταν ο Ιωαννης οι υπολοιποι εφυγαν για τον φοβο των Ιουδαιων. Επειτα οσοι ακουσαν κατι απο ποιο μακρυα νομιζαν οτι φωναζε τον ηλια κτλ κτλ…τιποτα τετοιο δεν εγινε. Ο Μαρκος και ο Ματθαιος εγραψαν και παραποιηθηκαν στο ευαγγελιον απλα σταθερα Ελληνικα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *