Διαφημίσεις

Γιατί ένα παιδί γίνεται δολοφόνος; Ο ρόλος της τηλεόρασης και των βιντεοπαιχνιδιών

της Βικτωρίας Πολύζου, συμβουλευτική ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, medlabnews.gr

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως η χρησιμοποίηση όπλων από τα παιδιά μπορεί να τα εξοικειώσει με τη βία και να καταστήσει εύκολη την πραγματική χρήση τους αργότερα στη ζωή. Ως παραδείγματα περί αυτού, αρκετοί επικαλούνται τα δεκάδες περιστατικά ανά τον κόσμο -και ιδιαίτερα στις Η.Π.Α.- όπου παιδιά και έφηβοι δολοφόνησαν -φαινομενικά εν αιθρία- δασκάλους, καθηγητές και συμμαθητές τους. 


Τι όμως, μπορεί να κάνει ένα παιδί να παίρνει όπλο και να σκοτώνει;
Έρευνες υποστηρίζουν πως 1 στα 7 παιδιά παιδικής και εφηβικής ηλικίας έχουν κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα, όπως προβλήματα στην επικοινωνία και στη γλώσσα, ελλειμματική προσοχή, υπερκινητικότητα, τικ, ενούρηση, προβλήματα προσαρμογής, προβλήματα διαγωγής, συναισθηματικά προβλήματα, ψύχωση.
Αυτά τα προβλήματα δημιουργούνται είτε από γενετική προδιάθεση είτε από προβληματικό περιβάλλον (π.χ. σπίτι, σχολείο κλπ), είτε από συνδυασμό και των δύο.

Όταν κάποιος αποφασίζει να σκοτώσει εκτός από χρόνια σκέψη και την ανάγκη να φτάσει στον στόχο του, κουβαλάει ένα παρελθόν που του φόρτωσαν οι γονείς του.

Συνήθως η κακοποίηση είναι ψυχική. Απών πατέρας, αλκοολικός πατέρας, αδιάφορη μανα, καταπιεστική και δεσποτική μητέρα κοκ.

Η δεσποτική μητέρα είναι αυτή που απομονώνει το παιδί από μικρή ηλικία και του μεταφέρει φυσικά τις δικές του πεποιθήσεις. Με την σειρά της εκείνη όταν ήταν μικρή είχε υποστεί παρόμοιες καταστάσεις οι οποίες εξελίχθηκαν και επεξεργάστηκαν στο μυαλό της σαν σωστές. Η δεσποτική μητέρα γαλουχεί το παιδί σύμφωνα με τις δικές της εμπειρίες και το μισεί επειδή θέλει να του στερήσει κάτι που κ εκείνη δεν είχε. Μερικές μητέρες μισούν οποιονδήποτε και θέλουν να εξωτερικευσουν επιτέλους τον συσσωρευμένο τους θυμό, τι πιο εύκολο λοιπόν από ένα παιδί.

Η δεσποτική μητέρα το μεγαλώνει κάνοντας του μαθήματα Ζωής με ξυλοφόρτωμα καμιά φορά, με τιμωρίες πολλές φορές και σεξιστικού περιεχομένου.

Η έλλειψη του δεσμού με την μητέρα και του πατέρα, προκαλεί ελλείψεις και μη φυσιολογικές συμπεριφορές! Βασανίζουν ζώα και βάζουν φωτιά σε πράγματα (αρχή σαδισμού).

Μερικά από τα παιδιά δολοφόνοι, γεννήθηκαν ψυχικά άρρωστα αλλά κακοποιήθηκαν και τραυματίστηκαν ενώ μεγάλωναν από το περιβάλλον τους.
Οι προβληματικές προσωπικότητές τους και τα διαταραγμένα μυαλά τους προκάλεσαν υπαρξιακή οργή που βρήκε χώρο έκφρασης στη μαζική δολοφονία. Είτε όμως γεννήθηκαν ψυχικά άρρωστα είτε είχαν τρομακτικές ανατροφές τους θα μπορούσαν να βοηθηθούν.

Τα βασικότερα αίτια που επηρεάζουν τα παιδιά και τους δημιουργούν μία πιο επιθετική συμπεριφορά είναι τα εξής:

α) συγκρούσεις που προκύπτουν μεταξύ γονέων και παιδιού για θέματα καθημερινής φροντίδας (το παιδί αρνείται επίμονα να φάει, να πλυθεί, να κοιμηθεί)
β) συγκρούσεις που προκαλούνται από τις απαγορεύσεις των γονέων προς το παιδί να εκτελέσει μία δραστηριότητα ή να σταματήσει κάποια ενέργεια
γ) συγκρούσεις που είναι αποτέλεσμα δυσκολιών στις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ παιδιού και γονέων όπως 1) το παιδί πιστεύει ότι δεν το προσέχουν οι γονείς του όσο αυτό θέλει 2) το παιδί νιώθει παραμελημένο με την άφιξη του καινούριου μωρού στην οικογένεια ή 3) το παιδί δυσκολεύεται να εκφράσει εύκολα τις επιθυμίες του



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

8 σχόλια στο “Γιατί ένα παιδί γίνεται δολοφόνος; Ο ρόλος της τηλεόρασης και των βιντεοπαιχνιδιών”
  1. Παλιοτερα οι γονεις ηταν φτωχοι,δουλευαν πολλες ωρες στα χωραφια και ειχαν πολλα παιδια…..αλλα ειχαν αρχες….τα παιδια μεγαλωναν χωρις καμια σχεδον φροντιδα οπως διαβασμα, ιδιαιτερα, φροντηστηρια κτλ. παρα μοναχα τα προς το ζην.
    Οι δασκαλοι στο σχολειο φροντιζαν να δινουν τις αξιες, να καλλιεργουν τα ιδανικα την πιστη….τωρα τα παιδια διδασκονται την ασεβεια, την σεξουαλικη αγωγη,την διαφορετικοτητα,την αθεια,την ανωμαλια,τη γιορτη των gay,την γιορτη του νερου,του δεντρου,του ηλιου, σε λιγο και το ισλαμ δηλ.ολα τα αχρηστα ….γιατι βλεπεις παμε με τη μοδα …με τα ξενα προτυπα…..με το ανωμαλο-ομαλο κτλ. Το σπουδαιοτερο απο ολα μαθαινουν να μην αγαπουν τη γλωσσα τους,την πατριδα τους…
    Ας αφησουμε λοιπον την υποκρισια κατα μερος και ας ασχοληθουμε με το προβλημα …οπως πρεπεικαι οχι με δηθεν ΕΡΕΥΝΕΣ…..που εχουν γινει…. και αναθεμα αν ξερει κανεις, ποιος τις εκανε και για πιο σκοπο???
    Οσο για τις μανες ….ναι φταινε αλλα οχι για τους παραπανω λογους ……φταινε γιατι κλεινουν τα ματια και τα αυτια…φταινε γιατι καθονται ακομη και δεν εχουν παει να ξεσκισουν με τα νυχια τους, τις σαρκες αυτων που τοσα χρονια αποφασιζουν για τα παιδια μας, αυτων που τοσα χρονια καταστρεφουν τις ψυχες των παιδιων μας ….μεσα απο το εκπαιδευτικο συστημα….φταινε οι μανες, φταινε πολυ γιατι αδιαφορουν και ανεχονται τον καθε βλακα, αθεο υπουργισκο που δεν ξερει να μοιρασει δυο γαιδαρων αχυρο……υπουργισκους αγραμματους και ανθελληνες….
    Αντε γιατι, τα κανατε …..ολα αχταρμα…ενα παιδι γινεται φονιας ….γιατι οι κοινωνια και οι εκπαιδευση του …..εχουν γινει ΣΚΑΤΑ….και το χειροτερο κανεις δεν νοιαζεται…

    1. ΑΝΝΑ ολα αυτα επιβαρυνουν τον ψυχικο κοσμο ενος παιδιου αλλα δεν ειναι ο καθοριστικος παραγωντας .
      Εγω μεγαλωσα με τηλεοραση και βιντεοπαιχνιδια απο νωρις ειδα το σκληρο προσωπο της κοινωνιας ,και ομως δεν μπορω να σκοτωσω ουτε μυρμηγκι .Ακομα και οταν νευριαζω ελεγχω τον ευατο μου.ποτε δεν θα σηκωσω χερι ουτε θα σπασω κατι ..ποσο μαλλον να σκοτωσω .Νομιζω οτι η ψυχη του ανθρωπου ειναι αβυσσος.

      1. Αγαπητε Γιαννη ….ειναι απλα τα πραγματα ….τα παιδια,επαψαν να ειναι παιδια ….και γι αυτο φταιμε ολοι εμεις.
        Τα παιδια δεν μεγαλωνουν σε υγιεις κοινωνιες και δεν χρειαζεται να ειναι κανεις ψυχολογος η να γινουν ερευνες.

  2. ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΧΘΡΟ ΜΠΑΜΠΗ, μην διαβάσεις ότι θέλεις και ότι νομίζεις ότι σε συμφέρει ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ εχθρό, ακόμα και αν δραστηριοποιείται στο εσωτερικό 😉

  3. Μην δαιμονοποιούμε τα βιντεοπαιχνίδια και τις ταινίες!!! Πριν από πολλά χρόνια βίωνα τρομερό μπούλινγκ στο σχολείο και ένας συγκεκριμένα συμμαθητής μου έκανε τη ζωή μαρτύριο περισσότερο από τους υπόλοιπους της παρέας του. Με κορόιδευε, με χτυπούσε δυνατά, μου έδινε φάπες, μου άδειαζε την τσάντα κάτω, με έκανε να κλαίω, και άλλα πολλά… Μεγάλωσα κι εγώ με Videogames όπου στα παιχνίδια σκότωνες αβέρτα και έρεε άφθονο το αίμα και βίαιες ταινίες έβλεπα. Μπορούσα να σκοτώσω τον συμμαθητή μου, αλλά δεν το έκανα! Κουβαλούσαμε χαρτοκόπτη στο σχολείο λόγο του μαθήματος των καλλιτεχνικών, και ξέρετε ότι κόβει σαν νυστέρι !!! Ήταν πολλές φορές ευάλωτος ο αλήτης που μου έκανε τη ζωή κόλαση, είχα σκεφτεί ότι ήταν τόσο εύκολο για παράδειγμα να του κόψω το λαιμό όταν αυτός χαλάρωνε στην καρέκλα του και ήμουν από πίσω. Όμως παρόλα τα ψυχολογικά προβλήματα που μου δημιούργησε, επέλεξα να μην τον σκοτώσω ! Τα πάντα είναι επιλογές στη ζωή. Μόνο αν κινδύνευε άμεσα η ζωή μου θα μπορούσα να σκοτώσω. Τα βιντεοπαιχνίδια και οι ταινίες δεν με μετέτρεψαν σε δολοφόνο παρόλο που υπήρχαν οι συνθήκες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek