Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

11:28 - 12/06/2016

Όταν οι Αμερικάνοι σχεδίαζαν να ρίξουν… ατομική βόμβα στο φεγγάρι

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Διαφημίσεις

Όλοι έχουμε ακούσει πώς μια μικρή ή και ασήμαντη αφορμή είναι αρκετή για να προκαλέσει υπέρμετρη καταστροφή. Αν και υπερ-απλουστευτική σαν θεώρηση, δεν μπορεί κανείς να μην αναλογιστεί περιπτώσεις όπως ότι η δολοφονία δύο και μόνο ανθρώπων, έστω και γαλαζοαίματων, ήταν αρκετή για να συρθεί μια ολόκληρη ήπειρος στον πόλεμο με εκατομμύρια νεκρούς. Ο λόγος για τη δολοφονία του Φερδινάνδου και της συζύγου του που στάθηκε αφορμή για να ξεσπάσει ο κατά τα φαινόμενα παράλογος μέχρι εκείνη τη στιγμή, Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Αντίστοιχα, ένας μικρός τεχνητός δορυφόρος, λίγο μεγαλύτερος από μια μπασκέτα, λίγο έλλειψε να οδηγήσει σε ένα κατακλυσμιαίο γεγονός: στον πυρηνικό βομβαρδισμό της ίδιας της Σελήνης! Βέβαια, μόνο τυχαίος δεν ήταν ο συγκεκριμένος δορυφόρος, καθώς επρόκειτο για τον πρώτο δορυφόρο που εκτόξευσε ποτέ ο άνθρωπος στο διάστημα! Το επίτευγμα, όμως αυτό, κατόρθωσαν οι Σοβιετικοί, κάτι που καθόλου δεν άρεσε στις ΗΠΑ.

Η απάντηση λοιπόν που σχεδίασαν, αλλά ευτυχώς δεν εκτέλεσαν, θα έπρεπε να ήταν εξίσου εντυπωσιακή (έστω κι αν θα ήταν καταστροφική). Κάπως έτσι ξεκίνησε η υπόθεση με το μυστηριώδες «Project A119». Αν και λίγα έχουν γίνει γνωστά, καθώς για δεκαετίες το πρόγραμμα είχε μείνει καλά κρυμμένο, ας επιχειρήσουμε να ξετυλίξουμε την ιστορία πίσω από το μυστηριώδες αυτό αμερικανικό σχέδιο…

Όταν οι Αμερικάνοι σχεδίαζαν να ρίξουν… ατομική βόμβα στο φεγγάρι - Εικόνα

Έτσι ξεκίνησαν όλα

Βρισκόμαστε στα μέσα του 20ου αιώνα, με τον Ψυχρό Πόλεμο να βρίσκεται στον κολοφώνα του και τις δύο υπερδυνάμεις, ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση, να διαγωνίζονται στην κούρσα κατάκτησης του διαστήματος. Το προβάδισμα πήραν οι Σοβιετικοί με την επιτυχημένη εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου, του Σπούτνικ I, το 1957.

Το μνημειώδες επίτευγμα γέμισε χαρά τους Σοβιετικούς, αλλά και τρόμο τους Αμερικάνους, τόσο την κυβέρνηση όσο και τους πολίτες. Η ιδέα ότι η «Κόκκινη Αρκούδα» μπορούσε να καταφέρει κάτι που οι ΗΠΑ αδυνατούσε, πλήγωσε τον εγωισμό των Γιάνκηδων. Φοβία και παράνοια, πασπαλισμένες με κάμποση άγνοια, έφτασαν σε τέτοια επίπεδα ώστε ορισμένοι να πιστεύουν πως ο δορυφόρος ήταν ικανός να σκορπήσει τον πυρηνικό όλεθρο στην Αμερική!

Όταν οι Αμερικάνοι σχεδίαζαν να ρίξουν… ατομική βόμβα στο φεγγάρι - Εικόνα1

Στην πραγματικότητα, βέβαια, εάν κάτι αποδείκνυε ο Σπούτνικ, ήταν πως οι Σοβιετικοί διέθεταν πυραύλους ικανούς να στείλουν ένα δορυφόρο σε τροχιά και άρα ενδεχομένως να τον στείλουν και στην αυλή των ΗΠΑ. Η σκέψη αυτή μέσα στην παράνοια του Ψυχρού Πολέμου, αρκούσε για να τρομάξει και τον πιο σκληροτράχηλο στρατιωτικό.

Η χώρα χρειαζόταν κάτι για να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση της, αλλά και για να δείξει στον κόσμο και πολύ περισσότερο στο μέγα εχθρό ότι παρέμενε υπολογίσιμη δύναμη. Χρειαζόταν κάτι που θα έδειχνε σε όλους για τι ήταν ικανή. Και κάπου εκεί έπεσε η ιδέα για το Project A119.

Η ανάπτυξη του Project A119

Όταν οι Αμερικάνοι σχεδίαζαν να ρίξουν… ατομική βόμβα στο φεγγάρι - Εικόνα2

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στα τέλη του ΄50, ένα πυρηνικό μανιτάρι δεν θα μπορούσε να δείξει και πολλά για μία χώρα. Έτσι στο μυαλό των αξιωματικών της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας σχηματίστηκε η ιδέα ενός σχεδίου που σίγουρα δεν θα περνούσε απαρατήρητο: την πυροδότηση μιας πυρηνικής βόμβας στο φεγγάρι που όλος ο κόσμος θα μπορούσε να δει.

Αν και μέχρι το 1958, οι ΗΠΑ είχαν κατορθώσει να εκτοξεύσουν το δικό τους δορυφόρο, (αναμφίβολα ένα επίτευγμα για τους μηχανικούς της χώρας), δεν είχε καμία σημασία για την παγκόσμια και την εγχώρια κοινή γνώμη διότι οι Σοβιετικοί τους είχαν προλάβει. Η Πολεμική Αεροπορία ήθελε κάτι κατά πολύ μεγαλύτερο! Έτσι διέταξε μια ομάδα φυσικών επιστημόνων να σχεδιάσουν μια ενδεχόμενη πυρηνική έκρηξη στη Σελήνη.

Το απόρρητο πρόγραμμα πέρασε στην Ιστορία με δύο ονόματα, το «χαλαρό» με το οποίο κυκλοφόρησε στον Τύπο, «A Study of Lunar Research Flights», και το σαφώς πιο μυστηριώδες «Project A119». Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η ατομική βόμβα θα έπρεπε να έχει την ίδια αποτελεσματικότητα με το όπλο που είχε ισοπεδώσει τη Χιροσίμα 13 χρόνια νωρίτερα.

Η συσκευή των 12 κιλοτόνων θα έπρεπε να είναι επαρκώς ισχυρή ώστε η έκρηξη να είναι ορατή από τη Γη, αλλά και σε μέγεθος τέτοιο ώστε ένας πύραυλος της εποχής να μπορεί να την στείλει στο φυσικό δορυφόρο μας. Έτσι, όλα κατέληγαν στο σενάριο μιας ατομικής βόμβας κι όχι υδρογόνου, καθώς η δεύτερη θα ήταν πολύ βαριά. Επιπλέον, η ισχύς θα έπρεπε να υπολογιστεί έτσι ώστε να μην καταστρέψει τις βασικές ιδιότητες του φεγγαριού.

Όταν οι Αμερικάνοι σχεδίαζαν να ρίξουν… ατομική βόμβα στο φεγγάρι - Εικόνα3

Την εποχή που ξεκίνησαν οι σχεδιασμοί, δεν υπήρχε πύραυλος ικανός να εκτελέσει την αποστολή. Όμως η Πολεμική Αεροπορία είχε προγραμματίσει για το 1959 την κατασκευή ενός διηπειρωτικούς βαλλιστικού πυραύλου, ικανού να ολοκληρώσει το ταξίδι των 384.403 χιλιόμετρων μέχρι το φεγγάρι. Σχεδιασμένος να σπείρει τον πυρηνικό εφιάλτη σε σοβιετικές πόλεις, ο πύραυλος θα έπρεπε έχει μέγιστη απόκλιση 3 χιλιομέτρων.

Όταν οι Αμερικάνοι σχεδίαζαν να ρίξουν… ατομική βόμβα στο φεγγάρι - Εικόνα4

Το «κλείδωμα» του στόχου

Η επιλογή του στόχου στην επιφάνεια της Σελήνης ήταν σχετικά εύκολη υπόθεση, καθώς η βόμβα έπρεπε να πυροδοτηθεί στο σημείο με την καλύτερη ορατότητα από τη Γη. Έτσι οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι καλύτερος στόχος ήταν οι άκρες του σεληνιακού δίσκου, στη σκοτεινή πλευρά του. Το σύννεφο σκόνης από την έκρηξη θα φωτιζόταν από την ήλιο και θα γινόταν έτσι ορατό από τη Γη.

Ενώ όμως στον πλανήτη μας η πυρηνική έκρηξη δημιουργούσε το περίφημο σύννεφο σε σχήμα μανιταριού, μια αντίστοιχη έκρηξη στη Σελήνη θα είχε διαφορετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η απουσία ατμόσφαιρας σε συνδυασμό με τη μικρότερη βαρυτική έλξη θα είχαν σαν αποτέλεσμα μια έκρηξη η οποία θα φάνταζε ασυνήθιστη στα ανθρώπινα μάτια.

Αντί για ένα «τακτοποιημένο» μανιτάρι, τα υπολείμματα της έκρηξης θα εξαπολύονταν ατάκτως σε διάφορα σημεία. Επιπλέον, η απίστευτη ενέργεια της πυρηνικής έκρηξης σε συνδυασμό με τη μικρότερη βαρύτητα θα διασκόρπιζαν τη ραδιενεργή σκόνη.

Οι «θετικές» παρενέργειες

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο φυσικός Carl Sagan ο οποίος την εποχή εκείνη ασπαζόταν τη θεωρία ότι η Σελήνη μπορεί να φιλοξενούσε μικροβιακή ζωή. Έτσι, έσπευσε να εντοπίσει ένα ενδεχόμενο θετικό αποτέλεσμα από την έκρηξη. Εξέφρασε λοιπόν την άποψη ότι οργανικά σωματίδια μπορεί να ήταν ανιχνεύσιμα μέσα στο σύννεφο από τα συντρίμμια. Επιπλέον, πρότεινε ότι το σύννεφο σκόνης θα μπορούσε να δώσει στους επιστήμονες μια εικόνα για τη σύσταση του φυσικού δορυφόρου της Γης.

Όταν οι Αμερικάνοι σχεδίαζαν να ρίξουν… ατομική βόμβα στο φεγγάρι - Εικόνα5

Ο φυσικός Carl Sagan

Γιατί τελικά η Σελήνη είναι ακόμη στη θέση της;

Αν και το σχέδιο φαντάζει ακραίο σήμερα, για τουλάχιστον ένα χρόνο βρισκόταν κανονικά στο τραπέζι των συζητήσεων, αν και τελικά ποτέ δεν προχώρησε ποτέ στη φάση της υλοποίησης. Κι αυτό γιατί, βρέθηκαν εν τέλει άλλοι, λιγότερο εκρηκτικοί τρόποι, για την ενίσχυση του εθνικού φρονήματος.

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Chris_
Κανείς δεν είναι τέλειος και Τίποτα δεν είναι τυχαίο, γιαυτο ψάξε κάτω από την επιφάνεια.. Οτι δεν καταλαβαίνεις δεν ειναι μαλακία και μπορείς να γίνεις καλύτερος, αρκεί να προσπαθήσεις. Μην κάνεις οτι δεν θες να σου κάνουν. Μας αξίζει καλύτερη ζωή και αρκεί μόνο να την ζητήσουμε, φανταστούμε.. Το κλειδί είναι η Πίστη.!!!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*