Της δασκάλας Ελευθερίας Σιώπη*
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, των πανελληνίων εξετάσεων, προκύπτουν συζητήσεις γύρω από το επίπεδο απόδοσης και την πτώση της γλωσσικής και κριτικής ικανότητας των μαθητών. Οι προβληματισμοί ωστόσο παραμερίζονται σύντομα και ξαναρχίζουμε κάθε Σεπτέμβριο τη νέα σχολική χρονιά στο ίδιο μοτίβο, με την ίδια λάθος συνταγή και δίχως καμία ουσιαστική ελπίδα να αλλάξει το παραμικρό. Κι όλα αυτά, ενώ συμπληρώνονται ήδη 10 χρόνια από την εισαγωγή-εισβολή των νέων σχολικών εγχειριδίων, των εργαλείων δηλαδή που έχουν στα χέρια τους οι εκπαιδευτικοί (και όχι πλέον παιδαγωγοί, αφού έχει «ποινικοποιηθεί» ιδεολογικά ο τίτλος) για να χρησιμοποιήσουν, ώστε να πετύχουν τον ποθούμενο στόχο της βελτίωσης του μορφωτικού (;) επιπέδου των «πελατών» τους…
Η συζήτηση γύρω από το περιεχόμενο των σχολικών εγχειριδίων έχει ανοίξει εδώ και χρόνια, χάρη κυρίως στον επίμονο αγώνα του Δασκάλου Δημήτρη Νατσιού. Δυστυχώς όμως διαπιστώνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα δασκάλων και γονέων παραμένει ανυποψίαστη, μη έχοντας συνειδητοποιήσει ακόμη την έκταση του ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ, που έχει περάσει πια σε τελικό στάδιο την τελευταία δεκαετία (ενώ η εφαρμογή του έχει βέβαια αρχίσει πολύ νωρίτερα). Η αλλαγή του προσανατολισμού της παιδείας στην πατρίδα μας και η καθήλωση – πνευματική, διανοητική, συμπεριφορική – στα κατώτερα επίπεδα δυναμικότητας, συζητιούνται μόνο σποραδικά και με αφορμή μεμονωμένες διαπιστώσεις δασκάλων ή γονέων. Υποσκελίζονται δε σύντομα από τις ανησυχίες για το οικονομικό ή το όποιο μέλλον της χώρας, χωρίς να έχει συνειδητοποιηθεί ότι η ολοκληρωτική καταστροφή έχει ήδη υπογραφεί μέσα στις σχολικές τάξεις εδώ και δεκαετίες. Το ύπουλο έγκλημα έχει συντελεστεί κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη μας…
Τα όμορφα μυαλά όμορφα καίγονται στα σχολικά ιδρύματα της χώρας μας. Ας αναλογιστούν αρχικά γονείς και δάσκαλοι την αμηχανία που προξενεί το επίπεδο α-νοησίας που χρωματίζει κάθε έκφραση κοινωνικής συμπεριφοράς των νέων μας. Στέρηση παντού. (Και δεν πρόκειται απλώς για το διαχρονικό χάσμα των γενεών). Ας επιχειρήσουμε μία απλή επίκληση στη λογική, για ν’αντιληφθούμε τη μετάλλαξη που έχουν υποστεί τα παιδιά μας. Όσοι έχουν έστω φυλλομετρήσει τα σχολικά βιβλία, ας αναλογιστούν τι καλύτερο περιμέναμε να συμβεί, όταν ανεχτήκαμε τον παραγκωνισμό του Αισώπου από τη …Χωχαρούπα (βλ. Γλώσσα Β ́Δημοτικού), της Ορθοδοξίας από φλύαρες αγαπολογίες και θρησκειολογικούς συγκρητισμούς, του Πυθαγόρα από τα κινέζικα τάγκραμ! Ας αναπτύξουμε όμως εξ αρχής τους προβληματισμούς μας, ως προς τους εξής άξονες:
Α) Θεματολογία
Σε όλες τις τάξεις επαναλαμβάνονται μονότονα οι ίδιες θεματικές ενότητες: διατροφή και συνταγές μαγειρικής, οδηγίες χρήσης συσκευών, πολυπολιτισμικότητα, ρατσισμός, ειρήνη στον κόσμο, κυκλοφοριακή αγωγή, διαφήμιση και καταναλωτισμός, το αττικό μετρό (!!!), το νερό, το περιβάλλον, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές,και λοιπά υψίστου ενδιαφέροντος θέματα. Το σχολείο γίνεται προέκταση του κόσμου της τηλεόρασης και του διαδικτύου. Ενώ θα έπρεπε να αποθαρρύνουμε τα παιδιά από την κατάχρηση αυτών των μέσων, στην πράξη τα αποθεώνουμε, προσδίδοντάς τους κύρος. Και μάλιστα με θέματα που κάθε άλλο παρά συγκινούν τις παιδικές ψυχές. Υποτιμούμε την αισθαντικότητά τους και μας επιστρέφουν την ανία με ποικίλες παρεκτροπές συμπεριφοράς.
Στο «Σκολειό του κόσμου» – όπως τιτλοφορείται το Ανθολόγιο – εκπαιδεύονται οι αυριανοί φρόνιμοι πολίτες του παγκοσμιοποιημένου χυλού, εξ ου και ο περιορισμός στην εν λόγω θεματική ατζέντα. Ούτε λόγος βέβαια για καλλιέργεια της ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας. Τα παιδιά μας – λένε -πρέπει να προετοιμαστούν για τον σύγχρονο κόσμο. Χωρίς όμως να γνωρίσει πρώτα τον κόσμο της δικής του κοινότητας, της δικής του πατρίδας;
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
ετσι ειναι,Συγχαρητηρια στους εκπαιδευτικους που αντιστεκονται και δειχνουν οτι σεβονται και αντιλαμβανονται το σπουδαιο εργο που επιτελουν
Δυστυχώς ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Δυστυχώς τα σκατά και τα κούτσουρα επιπλέουν και βασιλεύουν.
Αλλά ευτυχώς σύντομα έρχεται και η ΛΥΣΗ. Πολύ σύντομα.
Αγαπητή δασκάλα κα Ελευθερία Σιώπη,
Το κείμενο σας είναι εξαιρετικό. Ελπίζω να συνεχίσεται να υποστηρίζεται τις “οπισθοδρομικές” ιδέες σας κόντρα στους νεωτερισμούς του Παιδαγωγικού Ιστιτούτου.
Είστε η δασκαλα που θα ήθελα να διδάξει τα παιδιά μου.
ολα αυτα ειναι οντως, πικρες αληθειες.
τα βλεπουμε, τα αναγνωριζουμε, τα ζουμε, καποιοι γονεις και ορισμενοι δασκαλοι.
το ζητημα ειναι: ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ?
Το πραγμα παει απο το κακο στο χειροτερο ιδιαιτερα με καποιους υπουργους(ονομα και μη χωριο).
Όταν η παιδεία είναι υποχρεωτική, όταν η πρωτοβουλία δεν επικροτείται, έχουμε ανθρώπους πού δεν εμπιστεύονται τον εαυτό τους, δουλοπρεπείς καί μιά ανθρωπότητα σε δυσαρμονία.
Ηλίας Α. Λυμπέρης
Συγχαρητηρια στην κ.Σιώπη για το άρθρο της. Τέτοιους εκπαιδευτικούς θέλουμε με καθαρό πνεύμα και σκέψη κριτική για τα παιδιά μας.Επιτέλους το Υπουργειο θα πρεπει να διοικειτε απο τετοιους εκπαιδευτικους και όχι απο ψευτοαναρχοαριστεροβρωμιαρηδες Φίλιδες.
Είμαστε Ελληνες και θα παραμείνουμε όσο και να τους χαλάμε την αισθητική της δηθεν αριστεράς τους.Να την βαλουν εκει που ξερουν. Μπορεί να πεφτει κατα καιρούς ο Έλληνας σε ψέματα και παγίδες αλλά κάποια στιγμή ξυπνάει.
Μπραβο σας κ.Σιωπη, μακαρι να υπαρξουν και αλλοι σαν εσας και τον κ Νατσιο.
Εχουμε αναγκη απο δασκαλους, που να νοιαζονται.. και οχι απο ανθρωπους ….που απλα εκτελουν εντολες …σεμιναριων.
Εχουμε αναγκη, απο δασκαλους που αγαπουν… αυτο που κανουν και οχι, γιατι αναγκαζονται να το κανουν…
Εχουμε αναγκη, απο δασκαλους που να αγαπουν τα παιδια και τη μρφωση ..και οχι, απο δασκαλους που τα θεωρουν αναγκαιο κακο.
Αυτα ειναι λογια μιας μανας που αγωνια για τα παιδια της, οπως και πολλες αλλες.
Λογια μιας μανας, που χει αφιερωση ωρες διαβασματος μαζι με τα παιδια της ….ετσι εχω την τυχη να γνωριζω απο πρωτο χερι….τι βιβλια διδασκονται τα παιδια μας….. θεωρω, οτι ειναι για τα σκουπιδια…..αλλα και οι εκπαιδευτικοι αδιαφοροι στο συνολο τους….