11:28 - 17/04/2016

«Χαράτσι» και σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές; – Δείτε πόσο θα πληρώνουμε

Διαφημίσεις

«Χαράτσι» και σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές; – Δείτε πόσο θα πληρώνουμε
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΤΡΑ 3,6 ΔΙΣ. ΕΝΩ 2,7 ΕΚΑΤ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ
της Μαρίνας Νικολάκη

Μετά από μία σειρά συναντήσεων μεταξύ των βασικών «παικτών» της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά την διάρκεια των εαρινών συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον ίσως (λέμε με κάθε επιφύλαξη) να βρέθηκε η φόρμουλα για να ξεπεραστεί το «αιώνιο» πλέον αδιέξοδο που υπάρχει ανάμεσα στους θεσμούς και της Κυβέρνησης για το ελληνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα στο κατά πόσο τα προτεινόμενα δημοσιονομικά μέτρα ικανοποιούν τους συμφωνηθέντες στόχους.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal θα υποχρεωθεί να πάρει 3.6 δις ευρώ επιπλέον μέτρα ( 2% του ΑΕΠ) από αυτά που ήδη γνωρίζουμε και συζητούνται με τους θεσμούς ( δηλαδή τα 5,4 δισ). Αυτά όμως τα περαιτέρω μέτρα θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να τα νομοθετήσει αλλά να τα εφαρμόσει μόνο εάν χρειαστεί, αν δηλαδή δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί. Η πρόταση για “μέτρα εν αναμονή” 3.6 δισ είναι ο συμβιβασμός που προτείνεται από την ευρωπαϊκή πλευρά προκειμένου να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει πλήρως και με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, σημειώνεται πως αυτή την στιγμή υπάρχει κάποια συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι μέτρα αξίας 2.5%- 3% του ΑΕΠ τα οποία έχουν συμφωνηθεί θα έχουν το και αποτέλεσμα του 3.5 % πρωτογενές πλεόνασμα. Το ΔΝΤ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι αυτά τα μέτρα θα φέρουν ως αποτέλεσμα 1.5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 πολύ μακριά από το 3.5% που είναι συμφωνημένο από τον περασμένο Ιούλιο.

Λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσει ο νέος και πιο καθοριστικός γύρος των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο των δανειστών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η κυβέρνηση «γράφει-σβήνει» τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η λίστα με τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους που θα πρέπει να αποδώσουν 1,8 δισ. ευρώ για να «κλείσει» το δημοσιονομικό κενό.

Ενα μέτρο που μπαίνει και βγαίνει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η επιβολή ειδικού τέλους 1 τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες καθημερινής εφημερίδας, το μέτρο αυτό, βγήκε ξανά από τα συρτάρια, με κάποιες εξαιρέσεις. Στο ρεπορτάζ, επισημαίνεται πως οι Θεσμοί δεν συμφωνούν με την επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, αλλά οι υποστηρικτές του μέτρου εκτιμούν ότι το τέλος αυτό δεν θα επιβαρύνει σημαντικά τους πολίτες, ενώ θα έχει σημαντικά ετήσια έσοδα για το κράτος. Στην περίπτωση επιβολής φόρου 0,01% στις τραπεζικές συναλλαγές υπολογίζεται ότι τα έσοδα μπορούν να φτάσουν τα 300 εκατ. ευρώ. Για παράδειγμα, με φόρο ένα τοις χιλίοις, αν κάποιος πληρώνει μέσω τράπεζας ενοίκιο 500 ευρώ, τότε το ειδικό τέλος θα ήταν 50 λεπτά του ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η νέα φορολογική καταιγίδα που σχεδιάζεται αναμένεται να πλήξει ακόμη περισσότερο τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση αλλά και στα έσοδα του Δημοσίου, καθώς όπως έχει αποδειχθεί στα χρόνια των Μνημονίων οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα. Αντί για αύξηση εσόδων προκύπτει μείωση, συμβάλλοντας στην αέναη τροφοδότηση του φαύλου κύκλου.

Στο παρά πέντε της συμφωνίας;

Σε αντίθεση με την Κριστίν Λαγκάρντ, που δήλωσε πως: «δεν αναμένονται άμεσα αποτελέσματα, καθώς πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά», αλλά και του «συμμάχου» της κυβέρνησης, Επίτροπου Πιέρ Μοσκοβισί που τόνισε ότι: «Χρειάζεται να νομοθετηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις με αξιόπιστο τρόπο και θα πρέπει να γίνουν περισσότερα προκειμένου να φτάσουμε σε ένα σημείο, που θα επιτρέπει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε μέσω της κρατικής τηλεόρασης ότι: «Ο στόχος του κλεισίματος της αξιολόγησης μέχρι το Ορθόδοξο Πάσχα είναι εφικτός», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, το «γράμμα της οποίας δεν προβλέπει μείωση κύριων συντάξεων».

Επισήμανε δε, ότι η Ελλάδα έχει πληρώσει 63 δισ. ευρώ μέχρι τώρα, με την κυβέρνηση μετά την τελευταία συμφωνία να φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3/5 έχουν εκπληρωθεί. «Θα φέρουμε συμφωνία, ενώ το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό θα διευθετηθούν με δίκαιο τρόπο, χωρίς επιβάρυνση των χαμηλότερων στρωμάτων» προσθέτοντας πως «γι’ αυτό διαφωνεί το ΔΝΤ», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (1)

  1. ΒΑΣΙΛΗΣ 04/17/2016 @ 3:52 ΜΜ

    ΟΛΟ ΓΙΑ ΦΟΡΟΥΣ ΑΚΟΥΩ ΚΑΙ ΕΧΩ ΠΑΘΕΙ ΑΝΟΣΙΑ ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΒΑΛΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΩΡΑ ΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΣΠΥΡΙΑ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ.ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ; Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΖΗΤΩ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*