Υψηλοί τόνοι για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας
Το νέο μηχανισμό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ενέκρινε σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ. Στο Στρασβούργο, η συζήτηση για το προσφυγικό χαρακτηρίσθηκε από τις έντονες αντεγκλήσεις, αλλά και την αποπομπή του Έλληνα ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Ε. Συναδινού.
Η παροχή βοήθειας ύψους 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από Βρυξέλλες για την κάλυψη βασικών αναγκών στους πρόσφυγες αναμένεται να διατεθεί σε δόσεις. Ειδικότερα, μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να δοθούν ταν 300 εκ. και τα υπόλοιπα 400 το 2017 και το 2018.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Συμβούλιο συμφώνησε «σε ένα μηχανισμό στήριξης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της δύσκολης ανθρωπιστικής κατάστασης που προκλήθηκε από την κρίση των προσφύγων, ιδίως στην Ελλάδα».
Όπως αναφέρεται, αυτός ο μηχανισμός δίνει τη δυνατότητα στην ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα πληγέντα κράτη να αντιμετωπίσουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες του μεγάλου αριθμού των αφίξεων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Στόχος την ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ είναι η κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων, δηλαδή η παροχή τροφής, στέγης, νερού, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.
«Αυτή είναι μια πολύ γρήγορη και πρακτική έκφραση αλληλεγγύης της ΕΕ προς την Ελλάδα, υλοποιώντας τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ολλανδική Προεδρία θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 15ης Μαρτίου θα υιοθετήσει τον κανονισμό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, Μπερτ Κέντερς.
Πολύωρη και με διαπληκτισμούς η συζήτηση
Στο Στρασβούργο, η συζήτηση ήταν πολύωρη, κράτησε όλο το πρωινό με παρεμβάσεις άνω των 100 ευρωβουλευτών, οι περισσότεροι των οποίων επέκριναν τα πρώτα αποτελέσματα της συμφωνίας ανάμεσα σε ΕΕ- Τουρκία όπως διαμορφώθηκαν κατά τη συνάντηση της Δευτέρας.
Στη συζήτηση παραβρέθηκαν η Ολλανδή υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Πλεσάρ, εκ μέρους της Ολλανδικής προεδρίας και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντομπρόφσκις, ως εκπρόσωπος του προέδρου Γιούνκερ. Και οι δύο εκπρόσωποι τους μίλησαν για «πρόοδο» στο προσφυγικό.
Η προεδρεύουσα κα Πλεσάρ συνόψισε σε έξι σημεία, τις αρχές βάσει των οποίων συμφωνήθηκε στη Σύνοδο η συνεργασία με την Τουρκία :
Επιστροφή όλων των νέων παράτυπων μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο προς ελληνικά νησιά από την Τουρκία.
Επιτάχυνση της διαδικασίας για την χορήγηση εξαίρεσης από την ανάγκη προξενικής θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες.
Ταχεία εκταμίευση των 3 δις και πρόσθετα χρήματα για τους πρόσφυγες στη Συρία.
Προετοιμασία για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Δυνατότητα δημιουργίας στη Συρία ασφαλών περιοχών.
Επανεγκατάσταση προσφύγων από την Συρία στη βάση «ένας προς έναν», που σημαίνει η επενεγκατάσταση ενός Σύρου από την Τουρκία προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ για κάθε Σύρο μετανάστη που η Τουρκία θα δέχεται πίσω.
Αρκετοί ωστόσο εξέφρασαν επιφυλάξεις για την τελική μορφή της συνεργασίας ΕΕ- Τουρκίας που αναμένεται να καθορισθεί στην ερχόμενη συνάντηση κορυφής 17-18 Μαρτίου.
«Δεν θα πρέπει να δώσουμε καμία εν λευκώ επιταγή» στην Τουρκία είπε, και «το Συμβούλιο θα πρέπει να είναι προσεκτικό για τα θέματα των προξενικών θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες» είπε ο χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο κ. Βέμπερ διευκρίνισε ότι η σχέση με την Τουρκία θα πρέπει να είναι «εταιρική και όχι σχέση εξάρτησης». Το γεγονός ότι θα αποφασίζει στο μέλλον ποιους πρόσφυγες θα φέρνει ή όχι στην Ευρώπη, θα μπορεί να ασκεί πίεση. Προσοχή, μια τέτοια κατάσταση μπορούσε να μιμηθεί και το Μαρόκο ανοίγοντας τα σύνορα προς την Ισπανία», τόνισε ο κ. Βέμπερ. Εκτίμησε πάντως ότι «το καλό» από τη συζήτηση της Δευτέρας είναι ότι για πρώτη φορά έχουμε «το διάγραμμα μιας πλήρους και αποτελεσματικής λύσης.
«Εξάγουμε τα προβλήματά μας και δίνουμε τα κλειδιά της Ευρώπης στην Τουρκία» είπε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ.
Αναλύοντας τη συμφωνία, ο κ. Φερχόφστατ τόνισε πως πρόκειται για μια προβληματική συμφωνία γιατί μιλάει για συλλογική απώθηση ατόμων, κάτι που απαγορεύεται από τη Σύμβαση της Γενεύης: Με βάση την ανταλλαγή «έναν προς έναν», (δηλαδή την επανεγκατάσταση ενός Σύρου από την Τουρκία προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ για κάθε μετανάστη που η Τουρκία θα δέχεται πίσω), η Ευρώπη μπλοκάρει την συλλογική είσοδο των Σύρων και άλλων ατόμων στην Ε.Ε., για τα οποία τελικά θα αποφασίζει η Τουρκία.
«Προφανώς οι Αφγανοί ή οι Κούρδοι, που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος, δεν θα γίνουν δεκτοί στο εν λόγω πρόγραμμα», σημείωσε.
πηγη: ert.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice