13:56 - 18/01/2016

UBS: “Αγοράστε γρήγορα χρυσό έρχεται παγκόσμια οικονομική καταστροφή” – Τα ΗΑΕ σταματούν τις εξαγωγές πετρελαίου!

Διαφημίσεις

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
H αμερικανική εμμονή για να χτυπήσει την ρωσική οικονομία κατεβάζοντας τεχνητά την τιμή του πετρελαίου έχει φέρει τους συμμάχους των ΗΠΑ στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης και τα ΗΑΕ λαμβάνουν επείγοντα μέτρα σταματώντας τις εξαγωγές του “μαύρου χρυσού” σε μια απέλπιδα προσπάθεια να την ανεβάσουν, και την ίδια στιγμή ενόψει της εισόδου του ιρανικού πετρελαίου στις αγορές η ελβετική UBS προειδοποιεί: “Επενδυτές προσοχή αγοράστε χρυσό, έρχεται πτώση 30% στις μετοχές, ο 7ετής ανοδικός κύκλος στις αγορές έκλεισε…”

Ο πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και αντιπρόεδρος της χώρας Mohammed Rashid Al Maktoum, ανακοίνωσε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι ” O αδελφός μου Mohammed Bin σύντομα θα γιορτάσει το τελευταίο βαρέλι πετρελαίου το οποίο θα εξάγουμε”

Ο Al Maktoum, δήλωσε αργότερα:

“Τα ΗΑΕ στις ερχόμενες εβδομάδες θα συζητήσουν την οικονομία της χώρας μετά το πετρέλαιο, κάτι που θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, με τις τοπικές κυβερνήσεις και τους οικονομικούς αναλυτές. Θα συζητηθεί πως η οικονομία θα συνεχίσει να είναι βιώσιμη για τις επόμενες γενιές και θα ξεκινήσουμε ένα νέο πρόγραμμα ανάπτυξης για να πραγματοποιηθεί αυτό το όραμα”

“Σήμερα το 70% των εσόδων μας προέρχεται από το πετρέλαιο, στοχεύουμε να επιτύχουμε μια νέα ισορροπία, η οποία θα εξαρτάται απο εμάς για απεξάρτηση της οικονομίας μας από το πετρέλαιο”

Οι οικονομίες του Κόλπου έχουν δεχτεί ισχυρά πλήγματα από την απότομη πτώση των τιμων του πετρελαίου η οποία θα συνεχιστεί αφού τώρα που άρθηκαν οι κυρώσεις κατά του Ιράν, στην αγορά θα εισέλθει και το ιρανικό πετρέλαιο.

Η Ρωσία γρήγορα προσάρμοσε την οικονομία της και “ποντάρει” στην μεγάλη αυτάρκειά της σε πρώτες ύλες, ενέργεια, και σιτάρι για να ανταπεξέλθει.

Αντίθετα Σ.Αραβία,ΗΑΕ και άλλες χώρες του Κόλπου κινδυνεύουν σοβαρά από οικονομική κατάρρευση.

Το Ιράν αντίθετα έρχεται με μια οικονομία βιώσιμη από 47 χρόνια εμπάργκο και προβλέπεται να έχει μόνο κέρδη με την άρση των κυρώσεων, καθώς διαθέτει αυτάρκεια και σπουδαίο επιτημονικό δυναμικό, αλλά και εγχώρια παραγωγή σε πληθώρα τομέων.

Οι αμερικανικές εμμονές προκάλεσαν τεράστιες ζημιές και στην αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία.

Άλλη μια δικαίωση του pronews.gr το οποίο ήταν το μόνο μέσο που είχε αναδείξει το κόστος για την αμερικανική πετρελαιοβιομηχανία του σχιστολιθικού ορκτού πλούτου των παράλογων βασιζόμενων στις αντι-ρωσικές εμμονές κινήσεων των ΗΠΑ που οδήγησαν στην κάθετη πτώση των τιμών του πετρελαίου, με σκοπό να χτυπηθεί η Μόσχα οικονομικά, αλλά εν τέλει η Ουάσιγκτον πυροβόλησε τα “πόδια” της.

Οι πτωχεύσεις αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve of Dallas ξεπερνούν κάθε προσδοκία και “ξεβρακώνουν” όσους πίστευαν ότι οι ΗΠΑ είναι το “αφεντικό” και ότι η ρωσική οικονομία δέχεται συντριπτικά πλήγματα.

Τουλάχιστον εννέα αμερικανικές εταιρείες, των οποίων το συνολικό χρέος ξεπερνά τα δύο δισ. δολάρια, έχουν καταθέσει αίτηση για προστασία από τους πιστωτές τους κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου!

«Οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, εν μέρει γιατί βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλότερο κόστος παραγωγής σε σύγκριση με τους διεθνείς ανταγωνιστές τους», τονίζουν οι Navi Dhaliwal και Martin Stuermer, οικονομολόγοι στη Federal Reserve of Dallas και προσθέτουν «εάν οι χρεοκοπίες συνεχίσουν με αυτό τον ρυθμό, τότε θα έχουμε αρκετές και εντός του 2016».

Παράλληλα οι δύο οικονομολόγοι στην έκθεσή τους υπογραμμίζουν ότι το συνολικό εργατικό δυναμικό στον κλάδο έχει υποχωρήσει κατά 70.000 εργαζόμενους.

Τι προβλέπεται οτι θα γίνει απο Δευτέρα με την είσοδο στις αγορές και του Ιράν, πολλοί προβλέπουν ότι θα είναι “μαύρη”.

Η απόφαση της πλήρους άρσης των κυρώσεων της διεθνούς κοινότητας έναντι του Ιράν προκαλεί εντονότατο προβληματισμό για το πώς θα κινηθούν οι αγορές σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική στις επόμενες ώρες.

Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το εύρος του προβληματισμού των αναλυτών αναφορικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο συνδυασμός του χειρότερου ξεκινήματος χρονιάς στην πρόσφατη ιστορία των διεθνών χρηματιστηρίων (από την Πρωτοχρονιά και μετά) με την συνεχιζόμενη καταβαράθρωση των τιμών του πετρελαίου που αναμένεται να επιταχυνθεί μετά και την άρση του αποκλεισμού του ιρανικού πετρελαίου, οι περισσότεροι οίκοι έσπευσαν τις προηγούμενες ώρες να δημοσιοποιήσουν reports που δείχνουν ότι τα πράγματα για την Παγκόσμια Οικονομία είναι οριακά.

Η ελβετική UBS προειδοποιεί ενόψει του ανοίγματος – αύριο – των αγορών: “Επενδυτές προσοχή αγοράστε χρυσό, έρχεται πτώση 30% στις μετοχές, ο 7ετής ανοδικός κύκλος στις αγορές έκλεισε…”

Οι αναλυτές των Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America-Merrill Lynch, BlackRock, Societe Generale, Standard Chartered, αλλά και οι χρήστες της πλατφόρμας ηλεκτρονικών συναλλαγών του Bloomberg έντρομοι παρακολούθησαν νωρίτερα την Κυριακή τις αγορές των αποκαλούμενων “πετρελαϊκών μοναρχιών” του Κόλπου να σημειώνουν κατάρρευση λίγο μετά , την συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν για άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Ο Γενικός Δείκτης της Σαουδικής Αραβίας Tadawul βούλιαξε κατά 7,2% αγγίζοντας χαμηλά του 2011 ενώ ο δείκτης ADX στο Αμπου Ντάμπι εισήλθε και επίσημα σε bear market με απώλειες άνω του 5,4%.

Για όλα φταίει το πετρέλαιο το οποίο αποτελεί την “ζωή” για τις χώρες του Κόλπου.

Στην Ασία οι τιμές τόσο του μπρεντ, όσο και του αργού υποχώρησαν εκ νέου κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι. Τιμή που εφόσον θα προστεθούν και τα ιρανικά αποθέματα θα πέσει κι άλλο, εφόσον οι πιέσεις στην προσφορά σε συνδυασμό με την πτωτική ζήτηση αλλά και τον σχετικά ήπιο χειμώνα σε αρκετές αγορές, δείχνουν το δρόμο για τιμές στα 20 δολάρια ή και χαμηλότερα.

Η HSBC στο τμήμα αναλύσεων της Σιγκαπούρης εκτιμά πως τα 30 με 35 δολάρια θα είναι η “οροφή” για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Η Morgan Stanley, υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται καν το ιρανικό πετρέλαιο για να μείνουν καθηλωμένες οι τιμές. Φτάνει από μόνη της η περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου, ή μια πιθανή επιθετική υποτίμηση του κινεζικού γιουάν κατά 15%, για να οδηγήσουν τις τιμές του πετρελαίου κοντά στα επίπεδα των 20 δολαρίων ανά βαρέλι.

Η Goldman Sachs αναφέρει ότι η αυξανόμενη προσφορά πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά θα μπορούσε να στείλει τις τιμές του αργού πετρελαίου στα χαμηλά των 20 δολαρίων το βαρέλι, που θα έχει ως συνέπεια οι περισσότερες εταιρείες διύλισης να σταματήσουν την παραγωγή.

Η Bank of America-Merrill Lynch αναθεωρεί πτωτικά τις εκτιμήσεις της για την μέση τιμή του brend φέτος στα 46 δολάρια ανά βαρέλι (από 50 προηγουμένως) και του αμερικανικού αργού στα 45 δολάρια ανά βαρέλι (από 48), σημειώνοντας όμως ότι δεν είχε υπολογίσει το Ιράν!

Η Societe Generale χαμήλωσε τον πήχη στα 42,50 δολάρια ανά βαρέλι για το μπρεντ φέτος (από 53,75 προηγουμένως) και στα 40,50 δολάρια ανά βαρέλι για το αμερικανικό αργό (από 49,75). Όμως όυτε αυτή είχε υπολογίσει τον αμερικανικό παράγοντα και ετσι οι τελευταίες προβλέψεις μιλούν για διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου στα 25 ή στα 20 δολάρια το βαρέλι.

Αμέσως, μετά την επίσημη ανακοίνωση της ιστορικής συμφωνίας με το Ιράν, ο ίδιος ο πρόεδρος της BlackRock, Larry Fink, σημείωσε ότι το πετρέλαιο μπορεί να δοκιμάσει ακόμη και την περιοχή των 25 δολαρίων το βαρέλι, ενώ προέβλεψε και περαιτέρω πτώση στις αμερικανικές αγορές της τάξης του 10%.

Πτώση της τιμής του πετρελαίου στα 10 δολάρια το βαρέλι προβλέπει και η Standard Chartered, η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για το αργό πετρέλαιο, επισημαίνοντας μάλιστα ότι στον ορίζοντα “δεν φαίνεται να υπάρχει πάτος”. Σημειώνεται ότι τέτοια τιμή είχαμε μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου το 1991!

Συμφωνεί με αυτό και ο πρόεδρος του McGraw Hill Financial Institute, John Kingston ο οποίος προβλέπει πως οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν περαιτέρω και πως το πρώτο εξάμηνο του 2016 φαίνεται «πολύ άσχημο» για τις διεθνείς αγορές…

Μια ακόμα παράμετρος που καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος που μπορεί να επιφέρει στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές η αλλαγή των γεωπολιτικών ισορροπιών με επίκεντρο το Ιράν, είναι αυτή που συνδέει τη ροή των διεθνών επενδύσεων με την τιμή του μαύρου χρυσού.

Η εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie, σημειώνει πως η “βουτιά” των τιμών του πετρελαίου διεθνώς έχει προκαλέσει την αναβολή επενδύσεων συνολικής αξίας 380 δισ. δολαρίων στον τομέα της ενέργειας.

Η εταιρεία έχει εστιάσει σε τουλάχιστον 68 μεγάλα επενδυτικά έργα στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν σταματήσει λόγω της μεγάλης υποχώρησης στις τιμές του μαύρου χρυσού.

Μιλάει επίσης για κοιτάσματα 27 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου που πλέον δεν είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα λόγω των χαμηλών τιμών και τονίζει πως οι περισσότερες από τις αναβληθείσες επενδύσεις στην ενέργεια βρίσκονται στον Καναδά, στην Αγκόλα, στο Καζακστάν, στη Νιγηρία, στη Νορβηγία και στις ΗΠΑ.

Κάτι που εκ των πραγμάτων επιφέρει ένα ακόμα βάρος στους ώμους των διοικούντων την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα που έχει χαράξει μια αλλαγή στην μέχρι πρότινος “επιθετική” νομισματική πολιτική της, χωρίς όμως να έχει υπολογίσει το… πετρέλαιο.

Το ίδιο ισχύει και για την Ευρώπη, και φυσικά και για τις ευρωπαϊκές μετοχές.

“Η πτώση στο πετρέλαιο και τα εμπορεύματα, η μείωση της υποστήριξης από τη Fed, η εύθραυστη ανάκαμψη της Ευρώπης και οι φόβοι για την επιβράδυνση της Κίνας, θέτουν σε κίνδυνο έναν από τους εναπομείναντες καταλύτες για τις μετοχές, κάνοντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη των κερδών πολύ υψηλές για φέτος…”

Σύμφωνα με τη Citigroup την τελευταία εβδομάδα “οι υποβαθμίσεις των προβλέψεων για τα κέρδη των μεγαλύτερων διεθνών επιχειρήσεων από τους αναλυτές ξεπέρασαν σε αριθμό τις αυξήσεις”, ενώ και οι επενδυτές απέσυραν περίπου 12 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα από το σύνολο των διεθνών χρηματαγορών!

Η Δευτέρα ξημερώνει. Και το τελευταίο report που κυκλοφόρησε, αυτό της JPMorgan, γράφει χαρακτηριστικά: “Αυτή η εποχή μπορεί να μην καθησυχάσει τον κόσμο…”

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά τα άλλοτε κραταιά και πάμπλουτα κράτη του Περσικού Κόλπου αναγκάζονται να υιοθετήσουν μέτρα βαριάς και καθολικής φορολόγησης ώστε να αναταπεξέλθουν στην πτώση των τιμών του πετρελαίου, που έχει σαν αποτέλεσμα τα έσοδα να μην επαρκούν για να διατηρήσουν το άλλοτε πλουσιοπάροχο βίο των κρατών αυτών.

Το Συμβούλιο για την Συνεργασία στον Περσικό Κόλπο αποφάσισε την εισαγωγή ΦΠΑ στις χώρες τους για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων στρατιωτικών εξόδων τους και τα μειωμένα έσοδα από το πετρέλαιο στον προϋπολογισμό τους.

Ο οργανισμός συνεργασίας της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ, του Ομάν, του Μπαχρέιν, του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έφτασε σε αυτήν την απόφαση μετά και την αυξανόμενη εμπλοκή αυτών των χωρών σε στρατιωτικές αποστολές είτε άμεσα όπως στην Υεμένη, είτε κρυφά και έμμεσα όπως στην Συρία (μόνο η Σ.Αραβία έχει απελευθερώσει εκατοντάδες βαρυποινίτες που τους έστειλε στην μαρτυρική χώρα με σκοπό να πολεμήσουν κατά της νόμιμης συριακής κυβέρνησης), σε συνδυασμό με τις μειούμενες τιμές πώλησης του πετρελαίου που έχει οδηγήσει σε ελαττωμένα έσοδα.

Η φορολογία, προκρίνεται ως η μόνη λύση για να μπορέσουν να συντηρηθούν οι κοστοβόροι προϋπολογισμοί των κρατών αυτών και ιδιαίτερα της πολύ “ακριβής διαβίωσης” της άρχουσας τάξης τους.

Το μέτρο που θα εφαρμοσθεί ταυτόχρονα κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, με κοινή απόφαση και εφαρμογή, για να αποφευχθεί τυχόν λαθρεμπόριο από εκείνους που θα επιδιώξουν να επωφεληθούν από την διαφορά στους συντελεστές του φόρου, δεν θα βρει εφαρμογή, σύμφωνα με την απόφαση, στον τομέα της υγείας, της παιδείας, των κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και σε 94 προϊόντα τροφίμων που εξαιρέθηκαν ήδη.

Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου οφείλεται στην παράλογη και εμμονική απόφαση των φιλοαμερικανικών καθεστώντων του Κόλπου για αύξηση της παραγωγής τους, με σκοπό να χτυπηθεί η οικονομία της Ρωσίας.

Μόνο που η Ρωσία που είναι ο σιτοβολώνας του πλανήτη και διαθέτει όλες τις πρώτες ύλες στο έδαφός της, ώστε να μπορεί να ζήσει ακόμα και σε πλήρη απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο και λόγω της τεχνολογικής της υπεροχής είναι σε θέση να κατασκευάσει ή και να αντιγράψει τα πάντα, ενώ αντίθετα οι αραβικές χώρες το μόνο που διαθέτουν σε αφθονία είναι… η άμμος της ερήμου.

Οι δε ΗΠΑ έχουν πυροβολήσει τα “πόδια” τους καθώς έχουν σοβαρά προβλήματα και οι κλασικές εταιρείες πετρελαίου, ενώ οι εταιρείες παραγωγής σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει. Σημειώνεται ότι ένα βαρέλι σχιστολιθικού πετρελαίου απαιτεί 70-80 δολάρια για την εξόρυξή του.

Οι Αμερικανοί ποντάρουν ότι η Ρωσία θα καταρρεύσει πρώτη, αλλά με ένα χρέος της τάξεως του 17%, μια κλειστή αυτάρκη οικονομία όπως η ρωσική και έναν σκληρό λαό από πίσω, που έχει μάθει να τρώει και “πέτρες” όταν χρειάζεται, αυτό φαντάζει ανεδαφικό.

Αντίθετα οι ΗΠΑ έχουν ένα υπέρογκο χρέος 18 τρισ.δολαρίων και έναν πολύ καλομαθημένο λαό που αντιδρά ακόμα και στην πιο μικρή μείωση του βιοτικού του επιπέδου.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ραγδαία και σε τόσο μεγάλη κλίμακα υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου δεν είναι βιώσιμη, πολλές επενδύσεις θα αποτύχουν, αν ακυρωθούν πολλά έργα στον κλάδο της ενέργειας, η προσφορά θα υποχωρήσει απότομα και οι τιμές θα εκτοξευτούν.

Να πούμε όμως ότι όλη αυτή η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου ήταν ευεργετική για την χώρα μας. Αφού φέτος μειώθηκαν αισθητά τα έξοδα των νοικοκυριών και της χώρας για κατανάλωση υδρογονανθράκων, κάτι που σε συνδυασμό με μια εξαιρετική όπως πρβλέπεται τουριστική σεζόν θα μπορούσε ακόμα και να ανθερμάνει επιτέλους την ελληνική οικονομία. Καμιά φορά το μόνο που χρειάζεται είναι μια ευνοϊκή συγκυρία και όλα αλλάζουν, άλλωστε όπως έλεγε και ο μακαρίτης Brandon Lee στην ταινία The Crow, ” it can’t rain all the time”.

pronews



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (5)

  1. Michael_Stonner 01/18/2016 @ 3:33 ΜΜ

    Καλησπερα και ζητω συγγνωμη προκαταβολικα για οτι θα πω.Σε ποιους απευθυνεται το αρθρο?Βαρυγδουπος τιτλος.Πατε καλα μωρε?Εδω δεν εχουμε ψωμι να φαμε και εσεις λετε να αγορασουμε χρυσο?Αν ειχαμε χρηματα λετε να μην το καναμε μεχρι τωρα?5 χρονια το ιδιο τροπαριο με το χρυσο.Στον π…. αν ανεβηκε η κατεβηκε.ο χρυσος δεν τρογεται.αμα λειψει το νερο και πουμε το νερο νερακι τοτε θα σας πω εγω ποιος κλανει το χρυσο.Αραγε τι σκοπο εχει το αρθρο και σε ποιους απευθυνεται?>Αυτο που καταλαβα εγω 5 χρονια που παρακολουθω τα κατοχικα νεα ειναι οτι ποσος σας ενδιαφερει τι θεματα ανεβαινουν και αν ειναι εγκαιρα η οχι.Τα ανεβαζετε ετσι για να γεμισετε την σελιδα σας.Και προς θεου δεν λεω οτι το αρθρο ειναι ψευτικο η σαβουρα αλλα τετοια αρθρα σε εναν λαο που πειναει και ψαχνει να βρει δουλεια να πληρωσει τα προς το ζειν του μην του βαζετε τετοια αρθρα γιατι ειναι σαν να τον κοροιδευετε.Μαλλον τετοια αρθρα αφορουν τους εχοντες και κατεχοντες που ειναι μικρη μεριδα κατα την γνωμη μου.Αρα αυτοι ολοι δεν θελουν τις ντιρεκτιβες του κατοχικα για να αγορασουν χρυσο η οχι.Το εχουν κανει ηδη για τους σκοπους τους.Μονο εμεις θα παμε αδιαβαστοι οπως και αλλοστε ειναι οι μοιρα του απλου λαου τις καθε χωρας σε αυτον τον πλανητη.Μιαλο παντως δεν βαζουμε/ται.Τεσπα συνεχειστε ετσι.τους χαιραιτισμους μου.

    • ΠΑΝΑΝΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝ 01/18/2016 @ 8:31 ΜΜ

      Το άρθρο απευθύνεται σε σκεπτόμενους ανθρώπους που γνωρίζουν ότι η παγκοσμία οικονομία και τα γεωπολιτικά είναι αυτά που ρυθμίζουν και το ψωμάκι που τρως εδώ στην ψωροκώσταινα……

      Όταν θα καταλάβεις ότι όσοι έχουν δουλειά και επιχειρήσεις πατώσουν λόγο οικονομικού κραχ τότε θα καταλάβεις ότι ούτε φόρους (άρα συντάξεις και δημόσιους υπάλληλους) αλλά ούτε και τους υπαλλήλους τους θα μπορέσουν να πληρώσουν…..

  2. Εκτός από τον χρυσό υπάρχει το ασήμι και το Bitcoin !!
    Όσο για το ασήμι αυτό θα είναι το μελλοντικό νόμισμα του πλανήτη !!

  3. Ιωάννης 01/18/2016 @ 6:03 ΜΜ

    Η καλύτερη επένδυση δεν είναι ούτε ο χρυσός, ούτε το ασήμι, ούτε τα Bitcoins αλλά η προσφορά στο συνάνθρωπο που έχει ανάγκη. Κι αν εσύ που διαβάζεις αυτά που γράφω δεν έχεις τι να προσφέρεις, γιατί μπορεί κι εσύ να βρίσκεσαι σε δεινή κατάσταση ακόμα και μια κουβέντα μπορεί να βοηθήσει άλλους που ίσως είναι σε χειρότερη κατάσταση από εσένα…

  4. ΠΑΝΑΝΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝ 01/18/2016 @ 8:39 ΜΜ

    Πιστεύω ότι η καλύτερη επένδυση σ’ αυτό που έρχεται είναι τα όσπρια , το ρύζι , τα γεωργικά εργαλεία , τα διάφορα σκεύη επιβίωσης κλπ……. Τίποτα από αυτά που έχουμε δει η ακούσει δε μοιάζει σε αυτό που έρχεται…..

    Επικροτώ και συνυπογράφω επίσης και το σχόλιο του Ιωάννη παραπάνω

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*