Βουλιάζει σε βαθιά πολιτική κρίση η ΠΓΔΜ, καθώς η κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι και η αντιπολίτευση έχουν επιδοθεί σε αγώνα αλληλοεξόντωσης με κατηγορίες για προδοσία, για πραξικόπημα και συνεργασία με ξένες μυστικές υπηρεσίες, ενώ στην κρίση αυτή έχει επιχειρηθεί να εμπλακεί και η Ελλάδα.
Ήδη ανώτεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αλλά και η Ουάσινγκτον, καλούν τις δύο πλευρές να ρίξουν τους τόνους προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα στη χώρα, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που υπάρχουν τόσο για την ευρωατλαντική πορεία όσο και για την ίδια την ασφάλεια της χώρας.
Όλα ξεκίνησαν στις τελευταίες εκλογές όταν η αξιωματική αντιπολίτευση του SDSM και ο αρχηγός του κόμματος Ζόραν Ζάεβ κατήγγειλαν νοθεία και μη αναγνωρίζοντας το αποτέλεσμα απείχαν από τις εργασίες της Βουλής.
Ο Ζ. Ζάεβ προέβη σε μια σειρά αποκαλύψεων για το αστυνομικό κράτος που έχει στήσει ο Ν. Γκρούεφσκι και το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχει δώσει στη δημοσιότητα μια σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών που προέρχονται από υποκλοπές, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει όχι μόνο σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ αλλά και στην ίδια τη λειτουργία της δικαιοσύνης.
Σε αυτόν τον φαύλο κύκλο είχαν προηγηθεί και άλλα επεισόδια, καθώς η κυβέρνηση είχε «αποκαλύψει» σχέδιο αποσταθεροποίησης κάνοντας μάλιστα λόγο για πραξικόπημα που είχε σκοπό την κατάλυση της συνταγματικής τάξης, στο οποίο ενέπλεξε τέσσερα άτομα, μεταξύ αυτών και τον Ζ. Ζάεβ. Οι τρεις έχουν προφυλακισθεί, ενώ ο κ. Ζάεβ ανακρίθηκε και υποχρεώθηκε να παραδώσει το διαβατήριό του στις Αρχές.
Σε ό,τι αφορά τις τηλεφωνικές υποκλοπές, ο κ. Γκρούεφσκι κατήγγειλε με τη σειρά του ότι έχουν γίνει από «μυστική υπηρεσία ξένης χώρας» και κατόπιν παραδόθηκαν στον Ζ. Ζάεβ, ο οποίος, σύμφωνα με τον σκοπιανό πρωθυπουργό, τον περασμένο Σεπτέμβριο επιχείρησε να τον εκβιάσει ζητώντας σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και προκήρυξη νέων εκλογών.
Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή του αδιάσειστα στοιχεία που αποκαλύπτουν την ευρύτατη νοθεία που έγινε στις εκλογές τον Απρίλιο του 2014, αλλά και πολλά στοιχεία για τεράστια οικονομικά σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται μέλη της κυβέρνησης.
Αν και δεν έχει υπάρξει καμιά δημόσια αναφορά στην Ελλάδα, ούτε στην ΕΥΠ, το κυβερνών κόμμα επεχείρησε, σε μια κίνηση αντιπερισπασμού, να εμπλέξει τη χώρα μας σε αυτήν την πολιτική κρίση.
Καθώς ο κ. Ζάεβ αποκάλυπτε σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών, προϊόντων υποκλοπής, σε μία από αυτές υπήρχαν συνομιλίες κυβερνητικών αξιωματούχων που συντόνιζαν τη σύλληψη (και την επικοινωνιακή διαχείρισή της) του Λιούμπε Μπόσκοσκι, ενώ ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της ΠΓΔΜ… γνώριζε, πριν ακόμη από τη δίκη του, ποια ποινή θα επέβαλε το Δικαστήριο στον Λ. Μπόσκοσκι.
Ο Λ. Μπόσκοσκι είχε συλληφθεί το 2011, μετά τις εκλογές, όταν το κόμμα του Ενωμένοι για τη Μακεδονία δεν είχε κατορθώσει να μπει στη Βουλή και ενώ στην προεκλογική περίοδο είχε κάνει καμπάνια στηριγμένη σε κατηγορίες κατά του κ. Γκρούεφσκι και του κόμματός του για διαφθορά, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «συμμορία» που κυβερνά τη χώρα. Ωστόσο, όλες οι κατηγορίες εναντίον του στηρίχθηκαν σε έναν ανώνυμο μαρτύρα, με αποτέλεσμα ο κ. Γκρούεφσκι να απαλλαγεί εύκολα από μια πολύ ενοχλητική φωνή.
Όμως, μετά τις αποκαλύψεις των τηλεφωνικών συνομιλιών, η κυβέρνηση προσπάθησε, στηριζόμενη στον ελεγχόμενο Τύπο, να αντιδράσει και να αποδείξει ότι ο κ. Μπόσκοσκι, εκτός όλων των άλλων, ήταν και… προδότης καθώς χρηματιζόταν από την Ελλάδα για να υποστηρίξει συγκεκριμένη λύση στο θέμα της ονομασίας.
Στο βίντεο που διέρρευσε, εμφανίζεται ο κ. Μπόσκοσκι να συνομιλεί με κάποιον του οποίου το πρόσωπο δεν διακρίνεται και μιλά τη σκοπιανή γλώσσα, αλλά, όπως επεσήμαναν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, είχε ελληνική προφορά. Ο «άγνωστος» δηλώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ικανοποιημένη μαζί του και ότι πρέπει και ο ίδιος να συμβάλει στη λύση του θέματος της ονομασίας και στο πλαίσιο αυτό θα ήταν καλό να προωθήσει την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία». Τέλος, ο κ. Μπόσκοσκι συμφωνεί να βοηθήσει έναντι αμοιβής, ύψους 70.000 ευρώ…
Δεν είναι η πρώτη φορά που κρατικοί και παρακρατικοί μηχανισμοί του κ. Γκρούεφσκι προσπαθούν να εμπλέξουν την Ελλάδα στα εσωτερικά πολιτικά παιγνίδια εναντίον των αντιπάλων του. Γι’ αυτόν τον λόγο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής η δαιμονοποίηση της Ελλάδας που επιχειρεί κάθε φορά ο κ. Γκρούεφσκι προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του στο εσωτερικό.
Σε συνέντευξή του, μάλιστα, ο κ. Γκρούεφσκι, την Τετάρτη, κατηγόρησε τον Ζ. Ζάεβ ότι τον χρησιμοποιούν ως όργανό τους οι μυστικές υπηρεσίες «ξένης χώρας» οι οποίες έχουν καταστρώσει «σκοτεινά σενάρια» για την ΠΓΔΜ.
Η αποσταθεροποίηση όμως προκαλείται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος, αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα της πολιτικής του, το ουσιαστικό πάγωμα της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας του, την οικονομική δυσπραγία αλλά και την αυξανομένη πίεση από το αλβανικό στοιχείο, καταφεύγει σε διχαστικές και εκρηκτικές μεθοδεύσεις που βαθαίνουν το εθνοτικό ρήγμα στο εσωτερικό και υπονομεύουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με την Ελλάδα. Ο κ. Γκρούεφσκι αντιλαμβάνεται, πλέον, ότι ακόμη και τα αλβανικά κόμματα, που είναι σύμμαχοί του, πιέζουν πλέον ανοικτά για συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας, όχι μόνο γιατί επιδιώκουν την ευρωατλαντική προσέγγιση, αλλά γιατί κάθε ονομασία που θα είχε γεωγραφικό προσδιορισμό είναι προς το συμφέρον του αλβανικού στοιχείου, που σήμερα «εξαφανίζεται» από την τεχνητή ομογενοποίηση κάτω από το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και «μακεδονικό έθνος»…
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
ΚΑΛΑ ΡΕ ΤΙ ΧΑΡΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ? ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ? ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ?
Τα Σκόπια είναι γύρω στα 200 Κμ πιο πάνω, και όχι πάνω στην πόλη της Φλώρινας και εντός των Ελληνικών συνόρων
η Φλωρινα εγινε skopia