Διαφημίσεις

Με οικονομικό… βαμπίρ μοιάζει ο σκληρός πυρήνας της Ευρωζώνης, καθώς η αφαίμαξη των χωρών της περιφέρειας ισχυροποιεί τη Γερμανία και δευτερευόντως τη Γαλλία.

Από πολύτιμη ρευστότητα μέχρι εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, η 4ετία 2009-2012 χαρακτηρίζεται από μαζική μετακίνηση κεφαλαίων και μετανάστευση νέων επιστημόνων.

Περίοδο κατά την οποία οι καταθέσεις μόνο σε Ισπανία, Ελλάδα και Ιρλανδία μειώθηκαν δραματικά κατά 264,2 δισ. ευρώ, σε αντίθεση με τη Γερμανία, όπου αυξήθηκαν κατά 267,7 δισ. ευρώ (σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας). Θεαματικά είναι τα στοιχεία και για τη Γαλλία, που δείχνουν ενίσχυση 324 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο.

Γερμανοί οικονομικοί καθηγητές και αναλυτές επιχειρούν να εξηγήσουν την προσπάθεια του Βερολίνου να ενισχύσει τη ρευστότητα της οικονομίας, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο. Ενδεικτική θεωρείται η εκτίμηση του Peter Bofinger (καθηγητής οικονομίας και μέλος της λεγόμενης Επιτροπής Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης) πως η Γερμανία λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης και της αύξησης των δημόσιων δαπανών χρειάζεται ολοένα περισσότερη προσφορά χρήματος (Μ3). Η Γερμανία είναι στην πιο ευαίσθητη κατάσταση, διατρέχοντας τον κίνδυνο από τις εταιρείες-γίγαντες κεφαλαίου και μόχλευσης, που την καθιστούν ευάλωτη στην επόμενη ύφεση. Από αυτή την άποψη η κρίση στην περιφέρεια/Νότο συμβάλλει στη μεταφορά καταθέσεων και χρήματος προς το Βερολίνο.

Ωστόσο σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Der Spiegel» ο Bofinger προειδοποιεί ότι οι πολίτες της Ευρώπης θα πρέπει να ανησυχούν για τις καταθέσεις τους. Σημειώνει δε πως ενδεχομένως οι Ισπανοί, οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι να μην τρέξουν αύριο στις τράπεζες προκειμένου να αποσύρουν τα χρήματά τους. «Αν όμως», προσθέτει ο ίδιος, «η κρίση οξυνθεί σε μια χώρα της Ευρωζώνης, οι πολίτες εκεί θα θυμηθούν την περίπτωση της Κύπρου».

Εκτός όμως από τη μεταφορά κεφαλαίων, διογκούται και το κύμα μετανάστευσης. Πρόσφατα η «Le Monde» ανέφερε πως η βαθιά κρίση απασχόλησης στις υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες προκαλεί αναβίωση των ροών μεταναστών προς τις χώρες του Βορρά – κυρίως προς τη Γερμανία.

Για μια χώρα που γερνάει, όπως η Γερμανία, αυτοί οι νεοφερμένοι που έχουν ήδη εκπαιδευτεί είναι ένα απροσδόκητο κέρδος. Μόνο κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2012, στη Γερμανία μετανάστευσαν για να δουλέψουν πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα από χώρες της Ε.Ε., στο σύνολό τους σχεδόν από χώρες της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης. Κατά το πρώτο 9μηνο του 2012, μετανάστευσαν λοιπόν στη Γερμανία 32.633 Ιταλοί, 27.056 Ισπανοί, 26.382 Έλληνες και 9.914 Πορτογάλοι. Στην πλειονότητά τους εξειδικευμένοι και άρτια εκπαιδευμένοι νέοι, που σημαίνει ότι η γερμανική οικονομία ενσωματώνει (καρπούται) και το κόστος ανώτερης/ανώτατης εκπαίδευσης χιλιάδων νέων από την ευρω-περιφέρεια.

Μ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙΣ



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

3 σχόλια στο “Τα… βαμπίρ της Ευρωζώνης: Κεφάλαια και νέοι επιστήμονες μετακομίζουν από το Νότο στο Βορρά”
  1. ΤΡΕΧΤΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ( ΠΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΕΞΑΘΛΙΩΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΨΕΤΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ …ΤΡΕΧΤΕ ΔΟΥΛΑΚΙΑ ΤΡΕΧΤΕ.

  2. ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΝΑΞ , ΟΙ ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΤΡΙΔΑ . ΤΟ ΓΕΛΟΙΟ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ , ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΚΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΗΝ ΑΣΠΙΔΑ ΓΕΡΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥΣ . ΚΙ ΟΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕΙ-ΕΚ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΘΕΝ ΠΑΝΤΑ- ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΠΑΤΡΙΩΤΕΣ . ΑΤΙΜΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΒΑΖΕΙΣ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΕΛΝΕΙΣ ΣΤΑ ΞΕΝΑ…ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΤΟΥΣ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ.

  3. 31 Μαρτίου 2013 – 3:08 μ.μ.
    Ναι, φίλε τρέχουνε γιατί είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να φανταστούν τον εαυτό τους σε χωράφι, σε στάβλο, σε οικοδομή, σαν τεχνίτες/χειροτέχνες, κ.λ.π. από την ώρα που γεννήθηκαν (με την αγαστή βοήθεια των γονιών) ονειρεύονται τον εαυτό τους με γραβάτα και χαρτοφύλακα όχι μέσα στη λάσπη της παραγωγής αλλά στον αφρό του ….. αέρα και του αεριτζή…..
    Και προτιμούν να είναι ΣΚΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΔΟΥΛΟΙ παρά να καθαρίζουν σβουνιές από τις αγελάδες τις δικές τους που θα παράγουν.

    Εντωμεταξύ τι "είδους" επιστήμονες είναι αυτοί; Δε μας λέει ειδικότητες….. αν είναι ας πούμε: επικοινωνιολόγοι, δημόσιες σχέσεις, οικονομολόγοι, μαρκετιγκ, και λοιπές μπούρδες στο καλό να πάνε…… από αεριτζήδες χορτάσαμε

    Επιστήμονες είναι αυτοί οι οποίοι με τις καθημερινές επιλογές τους στην ειδικότητα τους ρισκάρουν καριέρες, πτυχία και ζωές για αυτό πρέπει να είναι ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, κ.λ.π.)

    Γιατί ξαφνικά και με βάσεις του 10 έχουν βρεθεί όλοι με ένα κολόχαρτο στο χέρι και το ανεμίζουν ως αξιοσύνη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek