Διαφημίσεις

Μετά από δύο «κουρέματα» και τρία χρόνια σκληρής λιτότητας με αιματηρές περικοπές μισθών και συντάξεων, το δημόσιο χρέος δεν έχει μειωθεί παρά μόνον κατά 1 δισ. (0,3%) και παραμένει ουσιαστικά μή βιώσιμο, όπως ήταν πριν από τα Μνημόνια.

Το επιβεβαιώνουν με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία τον Μάρτιο το χρέος ανήλθε σε 309 δισ. ευρώ – όσο ήταν και το 2010. Το μόνο όφελος από τα προγράμματα σταθεροποίησης και τα Μνημόνια είναι η χρονική επιμήκυνση του χρέους και η μείωση των επιτοκίων που πληρώνουμε στους δανειστές.

Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε
Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει κατά το τελευταίο 12μηνο – και παρά το δεύτερο κούρεμα ομολόγων με την επαναγορά – το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 29 δισ. ευρώ. Αν δεν είχε γίνει το δεύτερο κουρεμα, θα είχε αυξηθεί κατά 49 δισ. ευρώ και θα έφθανε σε ύψος-ρεκόρ.
Επισημαίνεται ότι πριν από τρία χρόνια, στις 31 Μαρτίου του 2010, λίγο πριν η Ελλάδα προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης και υπογράψει το πρώτο Μνημόνιο επι κυβερνήσεως Παπανδρέου, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ήταν 310,3 δισ. ευρώ.

Παραμένει μη βιώσιμο το χρέος
Τότε θεωρήθηκε μη βιώσιμο.Τώρα παραμένει στα ίδια επίπεδα ως απόλυτος αριθμός, αλλά ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι αυξημένο, καθώς εν τω μετξύ το ΑΕΚ έχει συρρικνωθεί κατά 25%. Αρα, με τα κριτήρια του 2010 είναι τώρα δύο φορές μη βιώσιμο.
Ομως η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη, καθώς εν τω μεταξύ μειώθηκαν δραστικά οι κρατικές δαπάνες και το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα.
Την κατάσταση περιγράφει με γλαφυρότητα σε έκθεσή της και η Moody’s, ενώ δεν την αμφισβήτησε και στην έκθεση αναβάθμισης η Fitch. Τα στοιχεία και η δυναμική του χρέους καθιστούν πλέον επιτακτική ανάγκη ένα νέο κούρεμα του επίσημου τομέα. Η κυβέρνηση έχει σπεύσει βέβαια να αποκηρύξει νέα αναδιάρθρωση του χρέους με συμμετοχή του επίσημου τομέα. Ομως οι ξένοι οίκοι και το ΔΝΤ κρατούν ανοιχτή τη συζήτηση.

Αλλαξαν οι πιστωτές
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το χρέος θα ανέλθει φέτος και το 2014 σε 175% του ΑΕΠ, και θα αποκλιμακωθεί στο 160% του ΑΕΠ το 2016.
Με την εφαρμογή των προγραμμάτων διάσωσης, το μόνο που άλλαξε είναι οι πιστωτές μας: Αντί να χρωστάει σε διεθνείς τράπεζες και άλλους κατόχους ομολόγων, το ελληνικό Δημόσιο χρωστάει τώρα στο ΔΝΤ, στον EFSF, στην ΕΚΤ και στους εταίρους της ΕΕ.

Πόσο και ως πότε θα πληρώνουμε
Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελληνικό πρόγραμμα, το από ΕΕ και ΔΝΤ έχουν δοθεί στην Ελλάδα 205,1 δισ. ευρώ. Αναλυτικά, δόθηκαν 73 δισ. ευρώ από το πρώτο πρόγραμμα (52,9 δισ. από κράτη μέλη ευρωζώνης και 20,1 δισ. από το ΔΝΤ) και 132,1 δισ. ευρώ από το δεύτερο πρόγραμμα από το 2012 και μετά (127,3 από τον EFSF και 4,84 από ΔΝΤ).
Μέχρι τις 31/12/2020 η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 82 δισ. ευρώ σε ομόλογα και δάνεια. Φέτος πρέπει να καταβληθούν 11,3 δισ. ευρώ. Ακολουθούν 25 δισ. ευρώ το 2014 και 16,1 δισ. ευρώ το 2015. Στη συνέχεια οι ετήσιες πληρωμές πέφτουν στα επίπεδα των 4-8 δισ. ευρώ.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

2 σχόλια στο “Δύο κουρέματα και 4 Μνημόνια δεν μείωσαν το δημόσιο χρέος”
  1. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΕΟΣ, ΟΥΤΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΩΦΛΗΘΟΥΝ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ Η ΕΝΟΣ ΔΑΝΕΙΟΥ, ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟ Ι ΟΝΤΑ ΔΟΛΟΥ.!! ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΟΠΟΙΟΣ ΔΑΝΕΙΖΕΤΕ ΝΑ ΧΑΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΕΑΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΔΑΝΕΙΟ, ΚΑΚΩΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΕ ΕΤΣΙ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΕΙΔΩΝ ΣΚΕΨΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ,Η ΜΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΗΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΣΚΕΨΗ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΕΙ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΞΩΔΕΥΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟ , ΑΥΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΣ!!!!!!! ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΤΗΣ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΟΣΟ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΚΙΝΗΤΕ ΑΥΤΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΙ =ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ, ΜΟΝΑ ΖΥΓΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ.!!!!!! ΣΤΗΝ ΦΑΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΕ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ, ΜΟΝΟ ΑΠΟΧΗ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΙΣΤΗΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΗΡΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΑΥΤΗ Η ΤΥΡΑΝΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΡΩΜΙΚΗ ΣΚΕΨΗ!!!!!!!!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *