Μια… ανάσα πριν από την ιδιωτικοποίηση βρίσκεται η ΕΥΔΑΠ, καθώς η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων τροποποίησε το καταστατικό της εισηγμένης, αίροντας και το τελευταίο τυπικό «εμπόδιο» που προέβλεπε πλειοψηφικό ποσοστό του Δημοσίου στην εταιρεία.
Παράλληλα, με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις» αφενός ανοίγει ο δρόμος να ρυθμιστούν τα κρατικά «φέσια» προς την ΕΥΔΑΠ, τα οποία ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ, αφετέρου προβλέπονται μεγάλες περικοπές στα εφάπαξ των εργαζομένων της εισηγμένης.
Ειδικότερα, η γενική συνέλευση της ΕΥΔΑΠ προχώρησε την Παρασκευή 26 Ιουλίου στην κατάργηση του άρθρου 5 του κεφαλαίου Β του καταστατικού της, «ως αντίθετου προς το νόμο», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της εταιρείας.
Το εν λόγω άρθρο όριζε ότι το Δημόσιο δύναται να διαθέτει μετοχές της ΕΥΔΑΠ σε ποσοστό ως και 49% και, ως εκ τούτου, να διατηρεί τον έλεγχό της. Η άρση της συγκεκριμένης πρόνοιας, που αποτέλεσε προαπαιτούμενη ενέργεια για την εκταμίευση της δόσης από τους δανειστές, ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη της αποκρατικοποίησης της εταιρείας, σε συνέχεια της μεταφοράς των μετοχών που διέθετε το Δημόσιο στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Στο μεταξύ, με άλλη διάταξη της τροπολογίας έρχονται περικοπές στο εφάπαξ των 2.478 υπαλλήλων της ΕΥΔΑΠ, καθώς προβλέπεται η απαλλαγή του Δημοσίου από την υποχρέωση να καλύπτει το έλλειμμα του σχετικού λογαριασμού των εργαζομένων, ο οποίος τροφοδοτούνταν με μηνιαίες εισφορές των υπαλλήλων. Με τον ισχύοντα νόμο προβλέπεται ότι εάν υπάρξει έλλειμμα του λογαριασμού εφάπαξ των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, που θα αφορά το προσωπικό που υπηρετούσε έως τον Οκτώβριο του 1999, θα εξυπηρετείται από το Δημόσιο τέλος κάθε χρονιάς, απολογιστικά.
Ωστόσο, η κατάργηση της συγκεκριμένης νομικής υποχρέωσης αναπόφευκτα θα προκαλέσει το κλείσιμο του λογαριασμού και απώλειες στις εισφορές των εργαζομένων, διότι η συντήρησή του θα είναι αδύνατο να γίνει από τους εν ενεργεία υπαλλήλους της εταιρείας, καθώς την τελευταία τριετία αποχώρησαν από την ΕΥΔΑΠ περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι. Σημειωτέον ότι ήδη λόγω των προηγούμενων περικοπών, τα εφάπαξ έχουν μειωθεί κατά περίπου 50%.
Σε ό,τι αφορά την τιμή του νερού, τα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος θα ελέγχουν και θα ρυθμίζουν μετά τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις των εταιριών ύδρευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την προστασία των καταναλωτών. Ειδικότερα, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων θα αναλάβει τον έλεγχο των νέων συμβάσεων παραχώρησης για το νερό και θα είναι αρμόδια για τον στρατηγικό σχεδιασμό, τη διαμόρφωση και αξιολόγηση της πολιτικής για την ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση των υπηρεσιών ύδατος.
defencenet.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Να κοπει εντελως το εφαπαξ των κρατικοδιαιτων και να εξισωθει με τα συμβαινοντα στις ιδιωτικες επιχειρησεις.Η νομεκλατουρα των ΔΕΚΟ να παρει δρομο.Βαρεθηκαμε να τους χρυσοπληρωνουμε.Δυστυχως η αληθεια ειναι οτι μονο με την ιδιωτικοποιηση θα γλυτωσουμε απο τους χρυσοκανθαρους υποαπασχολουμενους δηθεν εργαζομενους που επαγγελονται τους κοινωνικα ευαισθητους.Σκεφτειτε μονο ποσο παιρνει ενας υδραυλικος που δουλευει σε μια βιοτεχνεια και ποσα παιρνει ενας υδραυλικος της ΕΥΔΑΠ.