Διαφημίσεις

Πώς με το πέρασμα στον χριστιανικό κόσμο η θεά Αθηνά «αντικαταστάθηκε» στη θρησκευτική συνείδηση από την Παρθένο Μαρία

Στρατηγός, προστάτις και παρθένος. Είναι η θεά Αθηνά ή η Παναγία; Προστάτις των γυναικών, των παιδιών και του τοκετού. Είναι η Αρτεμις Παιδοτρόφος και Λοχεία ή μήπως η Παναγία; Συνετή, κόσμια, καλόβουλη, μειλίχια και πολυεύσπλαχνη, που δοκίμασε αβάσταχτο πόνο και γνώρισε πολλά βάσανα. Είναι η θεά Ισις ή πρόκειται για την Παναγία, μητέρα του Χριστού;

Εκεί, στο γύρισμα του ελληνικού κόσμου από τον πολυθεϊσμό στον χριστιανισμό, όταν ο δεύτερος άρχισε σιγά-σιγά να επικρατεί στη θρησκευτική συνείδηση και στη λατρευτική πρακτική, η μείξη στοιχείων του ειδωλολατρικού παρελθόντος με τη νέα θρησκεία όχι μόνο δεν θα τη μείωνε, αλλά θα συντελούσε σε μεγάλο βαθμό στην εδραίωσή της.

Πρότυπα αιώνων, εξάλλου, ήταν δύσκολο να καταργηθούν. Αντιθέτως, η αφομοίωσή τους από τον χριστιανισμό υπήρξε ο συνδετικός κρίκος που χρειάζονταν οι άνθρωποι για να τον δεχθούν ευκολότερα. Αποτέλεσμα, πολλές από τις αρχαίες θεότητες και τελετουργίες να παραμείνουν στο χριστιανικό εορτολόγιο και να προσαρμοστούν στο τυπικό και στις παραδόσεις της νέας θρησκείας.

Είναι σύμπτωση ότι η μεγάλη γιορτή της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο συμπίπτει με τα γενέθλια της θεάς Αθηνάς στις 28 του αρχαίου μήνα Εκατομβαιώνα (μέσα Ιουλίου – μέσα Αυγούστου), όταν τελούνταν τα Παναθήναια, η μεγαλύτερη γιορτή της αρχαίας Αθήνας;

Ή μήπως είναι τυχαίο ότι ο ναός της παρθένου Αθηνάς στην Ακρόπολη μετατράπηκε σε ναό της Παναγίας Παρθένου;

Αλλωστε δεν ήταν μόνον ο Παρθενώνας που έγινε χριστιανική εκκλησία, αφού σύμφωνα με το διάταγμα του Ιουστινιανού όλα τα αρχαία ιερά έπρεπε να μετατραπούν σε ναούς προκειμένου να εξαγνιστούν. Σε πολλά δε από αυτά, όπου λατρεύονταν γυναικείες, παγανιστικές θεότητες, χτίστηκαν ναοί αφιερωμένοι στην Παναγία, η οποία πολύ συχνά προσλάμβανε και τις ιδιότητες των αρχαίων θεοτήτων.

Οι ιδιότητες

Οι επαναλαμβανόμενοι εποχικοί κύκλοι του θανάτου και της αναγέννησης και τα λατρευτικά έθιμα που σχετίζονται με τη γη, τη βλάστηση και την καλή σοδειά συνδέθηκαν και με την Παναγία, όπως έχει γράψει ο μεγάλος λαογράφος Γεώργιος Μέγας.

Τα Εισόδια της Θεοτόκου συνδέονται με τη σπορά και η Παναγία λαμβάνει τα χαρακτηριστικά της θεάς Δήμητρας αποκτώντας άλλοτε το προσωνύμιο Αποσπορίτισσα και άλλοτε Μεσοσπορίτισσα.

Παραμένει μάλιστα και το αρχαίο έθιμο της πανσπερμίας, τα πολυσπόρια, όπως το λέμε σήμερα.

Αειπάρθενος, όπως οι αρχαίες θεές Αθηνά και Αρτεμη, ονομάστηκε η Παναγία από τον 6ο αιώνα.

Ταυτόχρονα όμως είναι η προστάτις των εγκύων γυναικών που για να έχουν καλό τοκετό κρατούν ένα φυλαχτό-φυτό, «της Παναγίας το χορτάρι», όπως λέγεται.

Αρχαίες μητρικές θεότητες ήταν και άλλες: η Αστάρτη, η Λητώ, η Γαία, η Ισις, με ρίζες που χάνονται στο βάθος της Νεολιθικής εποχής. Αρχέτυπο όλων όμως θεωρείται η Μεγάλη Μητέρα ή Μητέρα Γη ή Μεγάλη Μητέρα Θεά, που κατά τον Γιουνγκ πρόκειται για ένα μητριαρχικό μοντέλο που ενυπάρχει στον άνθρωπο πριν και από την κύηση.

Η Μεγάλη Μητέρα ήταν άλλωστε η κύρια θεότητα στη Μινωική Κρήτη, από κάποια εποχή μάλιστα παράλληλα με τον «νεαρό θεό» (είτε ως «θείο βρέφος» είτε ως σύζυγό της). Σύμφωνα με τον κύκλο της φύσης για τον θάνατο και την αναγέννηση η Μεγάλη Μητέρα παντρεύεται διαρκώς τον νεαρό θεό που γεννιέται και πεθαίνει κάθε χρόνο.

Προστάτις

Στρατηγός των στρατηγών, η Παναγία προστατεύει τους πιστούς της – όπως και η θεά Αθηνά τους Αθηναίους – σε κάθε δύσκολη στιγμή. Το 626, στην πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από Αβαρους και Πέρσες, οι πιστοί που έχουν συγκεντρωθεί στη Μεγάλη Εκκλησία θα δουν ξαφνικά μπροστά τους την Παναγία να έχει απλώσει προστατευτικά το πέπλο της πάνω από την πόλη (θυμηθείτε τον πέπλο της Αθηνάς στα Παναθήναια).

Και η μεγαλύτερη απόδειξη: «Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια» ψάλλουν οι πολιορκημένοι χριστιανοί στην τελευταία λειτουργία της Αγίας Σοφίας, το 1453.

Ο Ακάθιστος Υμνος ωστόσο μοιάζει κάπως με τις «ισιακές αρεταλογίες», τους ύμνους δηλαδή προς τη θεά Ισιδα, όπως λέει ο καθηγητής Αρχαιολογίας κ. Μιχάλης Τιβέριος. Πολλά από τα χαρακτηριστικά της αιγύπτιας θεάς, που είχε εξελληνιστεί, πέρασαν και στην Παναγία.

«Οπως η Παναγία, έτσι και η θεά αυτή απέκτησε μύριες προσωνυμίες, ήταν δηλαδή μυριώνυμη, όπως “παντοκράτειρα” και “βασίλισσα του ουρανού, της γης και του κάτω κόσμου”» σημειώνει ο κ. Τιβέριος.

Η βασιλική του Παρθενώνα

Είναι άγνωστο πότε ακριβώς μετατράπηκε ο Παρθενώνας σε χριστιανικό ναό, το βέβαιο όμως είναι ότι επί Ιουστινιανού (482-565) καθαγιάστηκε και ορίστηκε ως η «καθολική εκκλησία των Αθηνών». Η λατρεία της ειδωλολατρικής παρθένου έδωσε έτσι τη θέση της στη χριστιανή Παρθένο και ο ναός πήρε το όνομα Παναγία Αθηνιώτισσα. Για τον σκοπό αυτόν μάλιστα και προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της νέας λατρείας ο Παρθενώνας υπέστη πολλές επεμβάσεις και μετατράπηκε σε τρίκλιτη βασιλική.

Το κύρος του ναού ήταν μεγάλο, αφού ακόμη και ο Βασίλειος Β’ Βουλγαροκτόνος γιόρτασε τη νίκη του κατά των Βουλγάρων στην Παναγία Αθηνιώτισσα. Επρόκειτο άλλωστε για περίλαμπρο ναό, με τη χρυσή εικόνα της Παναγίας και θαυμάσια ψηφιδωτά.

Μόνο 188 ψηφίδες διασώθηκαν από αυτά και μεταφέρθηκαν το 1848 στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ σήμερα διακρίνονται ελάχιστα ίχνη των αρχικών παραστάσεων. Εκείνο όμως που διασώζεται είναι τα εκατοντάδες χαράγματα με ονόματα στρατηγών, επισκόπων κ.λπ., αλλά και απλές αναγραφές ονομάτων, θανάτων, τίτλοι και επαγγέλματα, προσευχές και συμβολικές παραστάσεις που αναγράφηκαν μέσα στους αιώνες στους κίονες του ναού.

Κατά την Αλωση των Αθηνών από τους Λατίνους όμως η εκκλησία συλήθηκε και μετατράπηκε σε καθολική με την ονομασία «Σάντα Μαρία ντι Ατένε», ενώ αργότερα έγινε τζαμί.

Στην υποτιθέμενη ομοιότητα της παράστασης μιας μαρμάρινης μετόπης του Παρθενώνα με τη σκηνή του Ευαγγελισμού οφείλεται εξάλλου η διάσωσή της κατά τον Μεσαίωνα από φανατικούς της νέας θρησκείας που κατέστρεψαν τον αρχαίο διάκοσμο του ναού.

Η μετόπη βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο Ακρόπολης.

Το αέναον και συνεχές της θρησκείας του Εθνους

Απ όλα τα παραπάνω, εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα για το αέναον της συνεχούς ύπαρξης της ελληνικής θρησκείας, που μετεξελίχθηκε σε αυτό που σήμερα αποκαλούμε Χριστιανισμό. Πάρα πολλά έθιμα, θεότητες της αρχαιότητας, συνήθειες που μας χαρακτηρίζουν ως λαό, όχι μόνο δεν χάθηκαν, αντιθέτως μάλιστα, συνέχισαν την ύπαρξή τους στους αιώνες, αλλάζοντας απλά μορφή. Η Θεά Αθηνά, η αγαπημένη θεά των Ελλήνων, κατά τη μετάβαση στον Χριστιανισμό, σχεδόν πανεύκολα αντικαταστάθηκε απο τη Μητέρα του Ιησού, την Παναγία. Ο Απόλλων, ο θεός του Φωτός, αντικαταστάθηκε στη συνείδηση όλων των Ελλήνων απο τον Ιησού Σωτήρα ημών. Ο Αγιος Νικόλαος, πήρε σχεδόν αβίαστα τη θέση του Ποσειδώνα, θεού της θάλασσας και πάει λέγοντας.

Οι μεγάλες γιορτές των Ελλήνων, συνεχίστηκαν ανα τους αιώνες, με …απλή μετάβαση σε γεγονότα που αφορούσαν τη νέα θρησκεία του Χριστιανισμού. Είναι λοιπόν ηλίου φαεινότερον, το πως οι Ελληνες είχαν πάντα τη δική τους θρησκεία, μια θρησκεία που εξελίχθηκε ανα τους αιώνες που την πέρασαν και στον υπόλοιπο κόσμο μέσω του πολιτισμού τους.

Η αρχαία ελληνική θρησκεία κατά τους ελληνιστικούς και ρωμαικούς χρόνους, ήταν η…παγκόσμια θρησκεία. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα με τον Χριστιανισμό. Η Ορθοδοξία (η κατ εξοχήν Ελληνική – αλλά και η ορθή – εκδοχή του Χριστιανισμού), λατρεύεται σε όλη σχεδόν την Ανατολική Ευρώπη (μετά τον εκχριστιανισμό των Σλάβων). Η λατινική εκδοχή του Καθολικισμού (αυτή δηλαδή που προέκυψε μετά το Σχίσμα του 1054), κατέκτησε τον υπόλοιπο κόσμο, λόγω της παρακμής και της πτώσης της Ελληνικής Αυτοκρατορίας του Βυζαντίου.

Ο Ελληνισμός λοιπόν και οι Ελληνες, ήταν η πηγή και η βάση για τη παγκόσμια θρησκεία ανα τους αιώνας και το παν-ανθρώπινο μήνυμα της Σωτηρίας του ανθρώπινου Γένους.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

35 σχόλια στο “Η Παναγία των Ελλήνων! Απο την Αθηνά Παλλάδα, στην Παναγία Υπέρμαχο Στρατηγό!”
  1. Τι ωραια που τα παρουσιαζεις ολα!
    Ελα ντε που δεν ηταν τοσο ομορφες και οι σφαγες των εθνικων απο τους χριστιανους.
    Και το παραλογο της κλοπης των αρχαιων προτυπων για την επιβολη των νεων εβραικων στοιχειων μεσα απο την καταστροφη δεν παει να πει οτι ο χριστιανισμος ειναι η φυσικη συνεχεια των θρησκευτικων πεποιθησεων των ελληνων…

    1. ΚΑΝΕΝΑΣ ΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΘΑ ΣΑΙ. ΣΤΡΑΒΩΣΕΣ ΤΟΝ ΚΥΚΛΩΠΑ ΦΤΑΝΕΙ… ΜΗΝ ΣΤΡΑΒΩΝΕΙΣ ΑΛΛΟΥΣ…ΠΑΤΡΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. ΖΗΤΩ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.

    2. Allo ellhnas kai allo orthodoksos neoellhnas.
      O kathenas dialegei ti thelei na einai…
      Oi ellhnes den ekanan kako se KAMIA thriskia…
      gia tous orthodoksous… kalhtera na mh milisoume meres pou einai….

  2. Ήταν 420 μΧ. Στην Αθήνα επικρατούσε κατήφεια . Ο Αυτοκράτορας ήταν νεκρός και μόλις είχε έρθει στον Θρόνο ο γιός του ο Θεοδόσιος ο Β ή ο μικρός και αναζητούσε νύφη . Στην πραγματικότητα τη εξουσία την είχε η αδελφή του η Πουλχερία και μετέπειτα Αγία Πουλχερία . Η Επίσημη γλώσσα ήταν η Λατινική και τα μεγαλοτσιφλίκια κατέστρεφαν τους φτωχούς μικροκτήμονες που λιμοκτονούσαν …
    Μαζεύτηκαν λοιπόν οι Σοφοί των Αθηνών μετά από κάλεσμα των Ιερέων του Ποσειδώνα και της Αθηνάς , τους Βουτάδες στην Ακρόπολη . Ο Αρχιερέας ζήτησε κοντά του τον Λεόντειο τον Βούτο και τον ρώτησε αν η κόρη του είναι έτοιμη να γίνει Ιέρεια της Αθηνάς όπως ορίζει ο άγραφος νόμος των Θεών . Ο Λεόντειος του απάντησε καταφατικά , είχε ολοκληρώσει την παιδεία της , είχε κληρονομήσει τους τρόπους και είχε μυηθεί στα τυπικά . Ήταν έτοιμη λοιπόν η Παρθένος κόρη να υπηρετήσει με όλες τις τιμές την Παρθένο Θεά Αθηνά και να γίνει Αθηναϊς , δηλαδή η ακόλουθος της Αθηνάς .
    Τότε ο Αρχιερέας ξαναπήρε τον λόγο και σηκώθηκε από την θέση του για να μιλήσει . Χτες το βράδυ είπε με επισκέφθηκε η Θεά και μου ζήτησε κάτι παράδοξο . Όλοι απόρησαν και γέμισαν περιέργεια γιά την συνέχεια του λόγου του , σιωπώντας και περιμένοντας την συνέχεια . Η Θεά λοιπόν μου ζήτησε η κόρη σου Λεόντειε να γίνει Αθηναϊς , αλλά να μην γίνει Ιέρεια της . Ο Λεόντειος κλονίστηκε και ενοχλημένος απάντησε , μα τι είναι αυτά που λες Άγιε Πατέρα ;
    Μην βιάζεσαι παιδί μου του απαντά ο Αρχιερέας αφησέ με να τελειώσω .
    Η Θεά λοιπόν μου εξήγησε πως ποιό σημαντικό είναι να σωθεί η γενιά της παρά να χάσει μια ακόλουθο , που έτσι και αλλιώς δεν θα την χάσει , αφού πάντα η Θεά θα οδηγεί τα βήματά της και τις πράξεις της .. Θα πάρεις λοιπόν την κόρη σου Λεόντειε και θα πας στην πόλη του Κωνσταντίνου , εκεί θα ζητήσεις μου είπε η Θεά να σε δει η Πουλχερία η αδελφή του και τα υπόλοιπα θα τα κανονίσει η Θεά , εσύ να μην νοιαστείς γιά την συνέχεια . θα πάρεις μόνο μαζί σου τους επτά σοφούς των Αθηνών τους Κράνος, Κάρος, Πέλωψ, Νερούας, Σιλβανός, Απελής, και Κύρβος και τις Βάκιδες τα Ιερά βιβλία που φυλάμε εδώ στο Ερεχθείο και που γράφουνε μέσα όλα τα μελλούμενα , γιατί πρέπει να τα μελετάνε οι επόμενοι που θα έρθουν μετά , μέχρι την στιγμή που το πέπλο του μυστηρίου θα σηκωθεί γιά να σηματοδοτήσει την αρχή της μάχης των μαχών και όπου ο μεγάλος και αρχαίος εχθρός μας θα συντριβεί οριστικά …
    Έτσι και έγινε , ξεκίνησε ο Λεόντειος μαζί με την κόρη του να πάει στην Πόλη . Εκεί ζήτησε ακρόαση από την Πουλχερία , η Πουλχερία τον δέχθηκε με χαρά , γιατί ήταν άρχοντας ευπατρίδης και γνωστός Ακαδημαϊκός ο Λεόντειος . Όταν η Πουλχερία είδε την Αθηναϊδα θαμπώθηκε από την ομορφιά της και το παράστημά της , μια λυγερόκορμη κοπέλα με μακριά καστανόξανθα μαλλιά , γαλανά μάτια και ψηλή ίσια κορμοστασιά , μια αληθινή πριγκιποπούλα .. Αμέσως της μπήκε η ιδέα να την κάνει νύφη της και την πήγε να την δείξει στον Θεοδόσιο . Ο Θεοδόσιος που δεν του έπεφτε και πολύ λόγος επί του θέματος του άρεσε και δέχθηκε να την κάνει Αυγούστα του .
    ΣΥΝΕΧΙΙΕΤΕ

  3. ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    Αφού λοιπόν το προξενιό έδεσε η Αθηναϊς βαφτίστηκε Χριστιανή γιά να γίνει ο Γάμος και ονομάσθηκε Ευδοκία γιατί η φυλή της ολόκληρη στήριξε πάνω της την ύπαρξή της και την Ευδοκιμία της .. Ο Γάμος ήταν μεγαλοπρεπής , όπως άρμοζε σε Αυτοκράτορες και η χρονιά ήταν 421μΧ.
    Η Ευδοκία τώρα πια όπως ονομάσθηκε , πράγματι ήταν μεγάλη ευλογία γιά το γένος μας . Από τα πρώτα πράγματα που έκανε , πέρα από το Πανεπιστήμιο που έφτιαξε με πους εφτά σοφούς που πήρε μαζί της από την Αθήνα , καθιέρωσε και σαν δεύτερη επίσημη γλώσσα τα Ελληνικά μαζί με τα Λατινικά και επέβαλε τα κρατικά έγραφα να γράφονται και στα Ελληνικά , έτσι υποχρέωσε τους γραμματείς της Αυτοκρατορίας να διαιωνίσουν την γλώσσα . Απάλλαξε από την βαριά φορολογία τους μικροκτήμονες και επέβαλε φόρους στους μεγαλοκτήμονες που μέχρι τότε δεν πλήρωναν τίποτα . Αναμόρφωσε όλη την Χριστιανική πίστη , έκτισε πολλές εκκλησίες της οποίες τις αφιέρωσε στην Παρθένο την Δέσποινα την Παναγιά μας , την Στρατηγώ , έγραψε πολλούς ύμνους και διαμόρφωσε το θρησκευτικό τυπικό , κυνηγώντας τα απομεινάρια του Μιθραϊσμού και τους Αρειανιστές .
    Έσωσε πολλούς εθνικούς και Εβραίους που βρήκαν καταφύγιο σε αυτήν από διάφορους διωγμούς φανατικών που νόμιζαν ότι κατείχαν την μοναδική αλήθεια και όταν κοιμήθηκε στην αγαπημένη της Πόλη τα Ιεροσόλυμα ανακηρύχτηκε Αγία , η Αγία Ευδοκία η Αυγούστα ..
    Αυτή λοιπόν ήταν η προ, προ… προγιαγιά μου Αθηναϊς αυτά ήταν τα έργα της και εν ολίγης αυτός ήταν ο ρόλος που της επεφύλαξε γιά αυτήν η Θεά και μητέρα μας Αθηνά που από αυτήν αναστήθηκε ο παππούς του Ερεχθέα και του Βούτου των δίδυμων αδελφών , ο Εριχθόνιος , ο γιός του Ηφαίστου . Την αποστολή να τιμήσει την Ορθοδοξία τον Χριστιανισμό και το Γένος μας στους αιώνες …
    Αυτός που από πάντα υπήρχε και που πάντα θα υπάρχει , ο Ένας , ο Κύριος και Αφέντης μας , ο Ποιητής Ουρανού και γης , των ορατών πάντων και αοράτων … Δεν άφησε τον άνθρωπο ποτέ μόνο του , όπως ο καλός πατέρας που πάντα στέκετε κοντά στα παιδιά του και φροντίζει τα δημιουργήματά του … Αυτός αποκαλύπτει και αυτός κρύβει , Αυτός σχεδιάζει και Αυτός οργανώνει ….. Αυτός δημιουργεί αυτοκρατορίες , Αυτός και τις γκρεμίζει όταν θέλει για να φτιάξει καινούργιες …
    Ένας αιώνας γιά εμάς , γιά Αυτόν δεν είναι παρά μόνο μερικά δευτερόλεπτα …. Ποτέ δεν ήμασταν μόνοι , πάντα Αυτός ήταν , είναι και θα είναι κοντά μας ..

  4. μην ξεχνάτε μετά τον ακάθιστο ύμνο πέσαμε 400 χρόνια σε σκλαβιά είναι μεγάλη βλασφημία στο πρόσωπο του θεού που είναι Άγιος να λες έναν ανθρωπο πανάγιο <> Ξυπνάτε ορθοδοξία = παλιά καλή ειδωλολατρία η Αστάρτη εγινε παναγία ο προστάτης της θαλασσας ο Ποσειδώνας εγινε ο Νικόλαος και ο αδωνις που ήταν ένα χαριτωμένο παιδάκι στην αγκαλια της μαμάς του αλλά και γυναίκας του ποιος άλλος από των μικρούλι χριστουλη που δεν έχει καμιά σχέση με τον κύριο Ιησού που η όψη του είναι φοβερή όπως την περιγράφει ο Ιωάννης στο βιβλίο της αποκάλυψης

  5. Εντελώς παραπληροφόρηση το άρθρο, καμία σχέση με την πραγματικότητα.

    Η Αθηνά είναι πάντα στις καρδιές και το νου των πραγματικών Ελλήνων.

  6. Με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται φίλε μου. Αρχικά διωγμοί γίνανε από τους εθνικούς. Σίγουρα δεν ήταν όλα ρόδινα στο πέρασμα του χρόνου αλλά οι Έλληνες είναι λαός με ανώτερα εσωτερικά χαρακτηριστικά και είδαν την αλήθεια. Τώρα κάποια πρόβατα έμειναν πίσω σαν και εσένα ίσως,ξεστρατισαν. Ελπίζω να βρούνε και αυτοί τον αληθινό δρόμο. Ι.Χ.Θ.Υ.Σ

  7. Με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται φίλε μου. Αρχικά διωγμοί γίνανε από τους εθνικούς. Σίγουρα δεν ήταν όλα ρόδινα στο πέρασμα του χρόνου αλλά οι Έλληνες είναι λαός με ανώτερα εσωτερικά χαρακτηριστικά και είδαν την αλήθεια. Τώρα κάποια πρόβατα έμειναν πίσω σαν και εσένα ίσως,ξεστρατισαν. Ελπίζω να βρούνε και αυτοί τον αληθινό δρόμο. Ι.Χ.Θ.Υ.Σ

  8. Ο Χριστιανισμος ειναι η φυσικη αποκατασταση των θρησκευτικων πεποιθησεων των Ελληνων.
    Η αποβολη του Αιγυπτιακης προελευσης Δωδεκαθεου και η επαναφορα του ΖΕΥΣ η ΔΕΥΣ σαν την μονη ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ οπως λατρευτηκε στα προομηρικα ετη,αλλα αποκαλυφθηκε στο προσωπο του ΧΡΙΣΤΟΥ ηταν η ΦΥΣΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
    Οι ΔΑΙΜΟΝΙΚΕΣ θεοτητες εκδιωχθηκαν στην θεα του ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ και ο Ελληνισμος αναγενημενος εφτιαξε μια ακομα ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ την ΡΩΜΑΝΙΑ.
    Οποιαδηποτε κλαψα για εθνικους που σφαγιαστηκαν ειναι υποκρισια μπροστα στις χιλιαδες των ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ,καλυτερα λοιπον οι Νεοεθνικοι που δεν εχουν καμμια σχεση με την ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ να σταματησουν να διαστρεφουν την ιστορια.
    Ο Ελληνισμος διαλεξε τον φυσικο του προορισμο και οποιδηποτε προσπαθεια επαναφορας αρχαιων φαντασματων επεφτε,πεφτει και θα πεφτει στο κενο.
    Χρονια πολλα σε ολους και μακαρι η ΠΑΝΑΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΦΩΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΣΚΟΤΙΣΜΕΝΟ ΝΟΥ ΜΑΣ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΜΕ.

  9. Ηταν απλά πολύ τυχερος ο Αποστολος Παυλος οταν ηρθε στην Αθήνα και μίλησε για τον Χριστό. Ξέρετε γιατι; Γιατι ο 12αθείσμός ηταν στο τελος του. Είχε ξεφτύσει . Θέλαμε κάτι άλλο τότε. Αν δεν θέλαμε θα τον παίρνανε με τις πέτρες τον Απ. Παυλο…Οπως εχει ξεφτύσει ο χριστιανισμος ετσι ξέφτυσε και ο 12αθεισμος. Και για να μην παρεξηγηθώ , πιστεύω στην ύπαρξη Χριστου Θεου και τα λοιπα , αλλα είμαι αντίθετος στην οργάνωση και στην μορφή του χριστιανισμού. Αν ήταν κατι δυνατό δεν θα πέθαινε τωρα….

  10. THN ΠΑΣΑΝ ΕΛΠΙΔΑ ΜΟΥ ΕΙΣ ΣΕ ΑΝΑΤΙΘΗΜΙ , ΜΗΤΕΡ ΘΕΟΥ , ΦΥΛΑΞΟΜΕΝ ΜΕ ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΚΕΠΗΝ ΣΟΥ . ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ . Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ .

  11. ΚΑΛΩΣ ΤΟΝ ΣΑΝ ΤΑ ΡΟΔΑ ΜΕΣ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ …ΒΡΕ ΔΩΔΕΚΑΘΕΙΣΤΑΚΟ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΧΩ ΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΒΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΝ ΤΡΙΠΑ ΣΑΣ , ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΠΗΛΑ ΤΟΥ ΕΒΡΑΙΟΥ ΠΕΡΙ – ΣΦΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ,ΒΡΕ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΠΑΡΑΧΑΡΑΚΤΕΣ ΣΑΣ ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΤΟΝ ΓΑΤΟ ΣΤΟ ΒΡΑΚΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΝ …ΓΙΑΝΝΗ ΦΟΥΡΑΚΗ …. ΝΕΕΕΕ ΑΥΤΟΝ … και δεν καταλαβαινετε τυποτα , ΒΡΕ ΚΟΙΤΑ ΑΦΘΑΔΙΑ …..ΤΑ ΜΑΣΟΝΑΚΙΑ

  12. ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΙ. ΜΗ ΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΑΣ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΟ. ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΗΣ ΤΩΡΑ. Valcon ΑΝ ΕΧΕΙ ΞΕΦΤΙΣΕΙ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Η ΠΙΣΤΗ ΚΑΝΕ ΜΕΣΑ ΣΟΥ ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΚΑΙΝΗΣΗ. Η ΨΥΧΗ ΠΑΝΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΚΑΙ ΔΙΨΑΕΙ ΓΙΑ ΑΓΑΠΗ. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΣ ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΕ ΜΟΝΟ ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ. ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΚΑ ΕΝΤΟΛΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟ. ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

  13. Όποιος συντηρεί την αντιπαράθεση των αρχαιολατρών (αριστερών διεθνιστών συγκαλυμμένων μετά χλαμύδων) και Ορθοδόξων είναι απλά προδότης συνειδητός ή ασυνείδητος.

    Μην το πουλάτε αυτό το προϊόν έχει λήξει έχει βρομίσει και κανείς πλέον δεν το αγοράζει.

    Η Παρθένος να μας ευλογεί, ημέρα που'ναι!

    Ζήτω η Ελλάς!

  14. Η μισαλοδοξια σας εβραιτραφεις οφιδες δεν εχει οριο!!!
    Ανακινειται ενα θεμα με την Θεα Αθηνα και την εβραιοπουλα μαρια και οποιος εχει αντιθετη αποψη απο αυτο το εμετικο κειμενο για εσας ειναι προδοτης και λιγοτερο πατριωτης απο εσας…
    Επισης 12:05 να αναφερεσαι ως προιον μονο για τον χριστιανισμο γιατι εχει αποδειχθει οτι ειναι ανθρωπινο κατασκευασμα…
    Περαστικα σας εβραιοπουλα και προσεχετε με την πολυ χολη που βγαζετε γιατι θα σας πειραξει κι εσας στο τελος…

  15. 6:36 Ο Κυκλωπας στραβωθηκε γιατι ειχε εστω και ενα ματι για να χασει..εσας που σας τυφλωνει ο δογματισμος σας δεν μπορει να σας στραβωσει καποιος περισσοτερο…
    Και αλλαξτε το συνθημα σε Πατρις-χριστιανισμος-οικογενεια για να καταλαβαινουμε και ποιοι ειστε αμεσως…

  16. ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΟΥΡΑΚΗΣ [ ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΣΤΟ ΔΙΑΔΗΚΤΙΟ ] ολλοι οι δωδεκαθειστες Μασονοι και απατεωνες . ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΟΥΡΑΚΗΣ

  17. ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΟΥΡΑΚΗΣ μπειτε στο διαδηκτυο και μαθετε απο ενα βασικο στελεχο των Δωδεκαθειστων τι ειναι οι δωδεκαθειστες της Ελλαδος αποκαληψεις σοκ .Γραψτε στο google – Αποκαληψεις Γιαννη Φουρακη – Μασονοι οι Δωδεκαθειστες.

  18. Μπειτε στο διαδυκτιο . Κεντρικο στελεχος των δωδεκαθειστων ο Ραδαμανθυς Αναστασακης – ναι ειμαι Μασονος , στην εκπομπη χαρδαβελα . Μπειτε και δειτε τα χαλια των Δωδεκαθειστων ,και εχουν την αφθαδια ,να βγαινουν και να προκαλουν ,και να βριζουν την ορθοδοξια παλιοτομαρα .

  19. Αφου εχεται την αφθαδια να ανακινειται τα σκατα σας τωρα θα ακουτε την βρωμα τους κυριοι Δωδεκαθειστες θα βγουνε και αλλα πολλα στην φορα ελληναραδες της πενταρας ,καταλαβες καραγκιοζη ΚΑΝΕΝΑΣ θελεται να αποκαλφθειτε τι γνωμη εχουν οι αρχηγοι σας για το Μακεδονικο – Σκοπιανο προδοτες ψευτοελληνες ε… θελεται …. μπειτε και δειτετα ολλα τωρα στο διαδικτυο θελετε φωτογραφιουλες με τους δικους σας ανγκαλια με Ραβινους του Ισραηλ ε.. καραγκιοζη κανενας …θελεται ενα καρο φωτογραφιες των στελεχων σας μεσα στις μασονικες στοες ΒΟΥΡΓΙΔΗΔΕΣ ΤΖΑΝΙΔΙΔΕΣ και….. σια και φυσικα με τις στολες τους ποδιτσες μασονικες διαβιτες τριγωνα τετραγωνα λες και ετοιμαζωνται να πουν τα εβραικα καλαντα ,καραγκιοζη ΚΑΝΕΜΑΣ γιαυτο μην ανακατωνεται τα σκατα σας…. ετσι μπραβο..

  20. 3:13 Το μονο σκατο που βλεπω να ανακινειται εισαι εσυ…
    Και μην χανεις την ψυχραιμια σου γιατι θα σου βγαλει κανα προβλημα η πιεση και ποιος θα σωσει την Ελλαδα μετα;;;
    Αντε εβραιοσπορε χρονια πολλα!!!

  21. oi triskies eine oles ftiahtes apo organoseis
    otan idan poli kosmo na pistevi ston Hristo
    skeftikan auto to systima gia na tous kodrolaroun
    diladi na tous kanoun pimnio
    valane ke nomous , kati san kratos
    o kosmos den prepi na diafoni giati alios den theorite tapinos ke prepi na akoui edoles
    entometaksi ehoun kolisi stous anthropous ke mia fovia
    gia na min mporoun na apeleftherothoun ke tous hasoun
    i pisti ston Theo eine to mono gnisio pou ehoume oloi mesa mas
    o Hristos auto mas didakse
    na eimaste eleftheroi ke na vlepoume tin pragmatikotita
    auton ton maga didaskalo ton sevomaste ke ton thaumazoume
    episis sevomaste ke thaumazoume ke tin mitera tou
    pou den tou stathike empodio sto ergo tou
    ala tou simparastathike mehri to telos

  22. ατ λήστ, πληζ ράιτ ιν γκρίκ…
    1) Οι περισσότεροι φόνοι στην ιστορία της ανθρωπότητας έχουν γίνει στο όνομα του Ιησού.
    2) Ο χριστιανισμός είναι η σωστή θρησκεία, γιατί έτσι πρέπει, έτσι μου είπε ο παπά Στέφανος, και δεν κάνει να λέμε άλλες απόψεις!! Τέλος!!!!
    3) Ο Γενάδιος Σχολάριος δεν είπε ότι "Δε γίνεται να είμαστε Έλληνες, αφού είμαστε Χριστιανοί; Απλά ομιλούμε Ελληνικά!"; Γιατί παρεξηγήστε όταν αμφισβητούμε τη λέξη Ελληνοχριστιανισμός;;;
    Γιατί πρέπει κι εξάλλου μας το πε ο παπά-Στέφανος ε;
    Υγεία και αγάπη σε όλους…

  23. Δεν απαντατε για το video του Γιαννη Φουρακη ,και του αλλου αρχηγουσας του Ροδαμανθυ Αναστασακη στην εκπομπη του χαρδαβελα μασονακια δωδεκαθειστες σας προκαλω παλιοτομαρα μπορειτε νε δικαιολογηθειτε ΄΄΄΄΄΄΄΄΄μονο βρισιες και μπαρουφες εκτοξεβετε .

    1. Apanta kai esy re gia ta esxh pou exoun ginei sto vatopedio….apanta gia ton plouto ths ekklisias se antithesh me thn pina tou kosmou… apanta k esy gia tis stayrofories…. apanta k esy gia tis… " magises sthn pyra" tou mesaiwna kai meta tha sou apantisw se oti thes….

  24. Gamo ti panagia sas pou tha mas peite oti htan h fysiki apokatastasi ton fantasmaton ton arxaion ellinon. eno ta fantasmata ton evraion ta exete dei akai epivevaiosei? proto xtypika kata ellados: ROMI deutero kai akariaio: xristianismos. Oloi eseis poy yposteirizete kai xereste gia tin epikratisei toy xristianismou den vlepete ta xalia tis ellados. pou apo pagkosmio kentro politismou kai ekpaideusis katantise to megalytero mpouderlo….pou h diafthora einai kathimerino fainomeno tou neo-greekie (de dikaiouste na apokaleiste ellines. to onoma ellin kai thn glossa tin opia mas kanate na misisoume kai oi perissoteroi tin exoun kata kreourgisei mas ta dosan oi arxaioi ellines oi opoioi milisan kai meletisan sxedon ta panta, perigrapsan ta panta me kentro olon tin elliniki ethniki thriskeia). eperxete loipon h romi kai o xristianismos kai deite pou vriskete h ellada shmera. kai katheste kai to vronto fonazete. oi papades sosan ti glossa thelete na mas peite?,..,,,, mpourdes….h rasoforoi prodosan ellines stous tourkous oxi mono gia tin periousia tous alla just for the fuck of it pou lene kai oi filoi mou oi aggloi. kai mou giortazete mia poutana (tin panagia ennoo vevaia) pou gia na dikaiologisei to oti gkastrothike apo tous poutsarades tou xoriou dioti o iosif eixe elattomatiko sperma eipe oti mou to ekane doro o theos kai ksekinaei apo tote siga siga h katastrofi tou ellinismou dioti ta ieratia vlepontas oti exei hdh aplothei h idea tou theou, xristou ktl ta opoia htane vevaia gnosta pagkosmios (h istoria tou gesoys den exei kamia protia exei lexthei pollaples fores me alla onomata mession) strafikan enantia tou ellinismou kai eimaste edo pou eimaste shmera. kai orismenoi san malakes to diatympanoyn san to ypertato agatho tou neo-greekie. h orthodoksia. na ta xereste paidia moy. Apo mena pantos mia eyxi gia tous ellhnes: GAMO TO THEO, XRISTO, PANAGIA KAI AGIO PNEYMA APO TON KOLO KAI XORIS SALIO. Kai an o kariolis einai ekei pano as kanei kati na mou to deiksei akoma kai na me timorisei. min agxoneste omos tipota de tha ginei giati h ousia einai mia. theos den yparxei, eimaste ston kosmo auto giati eimaste kai tipota allo. stamatiste na psaxneete zoi me ta thanaton kai eyxaristithite tin monh zoi gia tin opoia exete apodeiksh oti yparxei. na eiste kaloi anthopoi kakoi xristianoi

  25. 1,24@
    Σε καταλαβαινω.Παρε τωρα τα χαπια σου,και ηρεμησε.
    Τον πρωτο λογο τον ειχε ο Θεος,και τον τελευταιο παλι αυτος θα τον εχει.Οποτε,ξεκουνησου λιγο,ηρεμησε,και με τις υβρεις μονο στον εαυτο σου κακο κανεις.Με αυτα που ειπες,ολοι καταλαβαν περι τινος ατομου διαβαζουμε.Τον Θεο θα τον δεις,θελεις δεν θελεις.Ολα αυτα που ειπες ειναι ασυναρτησιες,και δεν εχουν καμια σχεση με τον Χριστο.Σε λαθος ατομα πιστεψες αν πιστεψες,και συνεχιζεις να πιστευεις.Αν εχεις φιλους τους Αγγλους,καταλαβαμε πολλα.
    Αλλωστε απαξιεις να γραψεις ελληνικα σε ελληνικο ιστοτοπο.
    Γεια σου "μεγιστε ανθρωπε" των "μεγιστων".Βριζεις κατι που παραδεχεσαι οτι δεν υπαρχει!!!Ποσο σοβαρα μπορει να σε παρει κανεις;
    Εγω προσωπικα σε λυπαμαι.

  26. ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΧΑΜΕ, ΜΑΣ ΕΛΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ!!! ΟΙ ΜΕΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΕ ΚΑΙ ΞΕΧΝΑΝΕ ΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ!!!! ΟΙ ΑΡΧΑΙΑ "ΘΡΗΣΚΕΙΑ" ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ, Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!!!! ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ, ΕΙΜΑΙ ΑΡΧΑΙΟΘΡΗΣΚΟΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ!!!! Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΛΩΣ Ή ΚΑΚΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΜΟΥ, ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΜΟΥ, ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΜΟΥ!!! ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΟΙΞΩ ΠΟΛΕΜΟ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ!!!! ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜ ΕΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΑΝ ΓΡΟΘΙΑ, ΕΙΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΧΑΙΟΘΡΗΣΚΟΙ ΕΙΤΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ!!! ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ!!! ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ, ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΙΣΤΗ!!! ΟΠΟΤΕ ΠΡΩΤΑ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *