Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε;
Σας αρέσει να «ξεροψήνετε» τα τρόφιμα; Τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κατά τη διαδικασία αυτή αναπτύσσονται ετεροκυκλικές αμίνες και πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH), οι οποίοι αποτελούν σοβαρούς προ-οξειδωτικούς και καρκινογόνους παράγοντες.
Επίσης, μην ψήνετε τα τρόφιμα σε «γυμνή» φλόγα! Το ψήσιμο στη θράκα είναι πραγματικά μία μια επιβλαβής πρακτική… Οι ετεροκυκλικές αμίνες παράγονται κυρίως σε κρέατα με λίγα λιπαρά και με ευαίσθητες πρωτεΐνες, όπως είναι τα πουλερικά και τα ψάρια. Ωστόσο, υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα πιο σοβαρό: το λίπος που στάζει στη θράκα πυρολύεται και από τον καπνό του παράγονται πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (που είναι πολύ πιο επικίνδυνοι από τις ετεροκυκλικές αμίνες), οι οποίοι επαναδιαλύονται στον υπόλοιπο λιπαρό ιστό του κρέατος. Έχει υπολογιστεί ότι μια μπριζόλα στα κάρβουνα έχει τόσα καρκινογόνα, όσα 600 τσιγάρα! Ευτυχώς που το πεπτικό σύστημα είναι πιο ανθεκτικό από το αναπνευστικό.
Για το θέμα αυτό ο Δρ. Γεώργιος Μπόσκου, Επίκουρος Καθηγητής Χαροκόπειου Πανεπιστημίου δηλώνει κατηγορηματικά: Μην «ξεροψήνετε» τα τρόφιμα! Ωστόσο, πολλές φορές τρώτε έξω χωρίς να έχετε τη δυνατότητα να παρέμβετε στον τρόπο ψησίματος των ζωικών τροφίμων… Τι μπορείτε να κάνετε στην περίπτωση αυτή έτσι ώστε να μειώσετε την πρόσληψη προ-οξειδωτικών και καρκινογόνων, μέσω της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων;
Υπάρχουν 2+1 λύσεις: Η πρώτη αφορά στα ζωικά τρόφιμα που διαθέτουν δέρμα όπως είναι το κοτόπουλο ή το ψάρι. Στην περίπτωση αυτή τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα! Ψήστε το κοτόπουλο ή το ψάρι με το δέρμα τους (πέτσα) και στη συνέχεια αποκρύντε τη! Με τον τρόπο αυτό δεν θα προσλάβετε τα διάφορα καρκινογόνα (πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, ετεροκυκλικές αμίνες κλπ) που έχουν αναπτυχθεί κατά τη διαδικασία του ψησίματος και φυσικά θα έχετε καταναλώσει λιγότερο κορεσμένο (ζωικό) λίπος, το οποίο στα τρόφιμα αυτά εντοπίζεται κυρίως στο δέρμα τους.
Η δεύτερη αφορά στην περίπτωση του κόκκινου κρέατος που ψήνεται χωρίς δέρμα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει είτε να το μαρινάρετε, είτε απλά να προσθέσετε τρόφιμα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το μαρινάρισμα με πηγές αντιοξειδωτικών και η προσθήκη τροφίμων που διαθέτουν αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά (λεμόνι, ξύδι, φυσικά καρυκεύματα κλπ) αποτελεί μία πολύ καλή λύση εξουδετέρωσης των ετεροκυκλικών αμινών και των πολυαρωματικών υδρογονανθράκων που αναπτύσσονται κατά το ψήσιμο.
Σε κάθε περίπτωση η κατανάλωση, μαζί με το κρέας, μίας πλούσιας εποχιακής σαλάτες με ελαιόλαδο και μπόλικο λεμόνι ή ξύδι θα σας προσφέρει επιπλέον προστασία, αφού θα αυξήσει την αντιοξειδωτική ικανότητα του πλάσματος. Η εποχιακή σαλάτα παρέχει ένα πλήθος και μία ποικιλία σημαντικών αντιοξειδωτικών ουσιών (φαινολικών ενώσεων) με συνεργική δράση, οι οποίες εξουδετερώνουν τις «προ-οξειδωτικές» και «προ-φλεγμονώδεις» ιδιότητες των γευμάτων που είναι πλούσια σε λίπη, με αποτέλεσμα να αντισταθμίζεται η αρνητική τους επίδραση.
Δημήτρης Γρηγοράκης,
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
grigorakis@logodiatrofis.gr
Πηγή: Λόγο διατροφής
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Η λύση είναι να τρώμε σουβλάκια στα κάρβουνα!
χοιρινη ή μοσχαρισια ;
ας διευκρινησει καποιος παρακαλω
ευχαριστω
..
Τι λες που θα πετάξω την πέτσα από το κοτόπουλο.
σαλάτες με ελαιόλαδο και μπόλικο λεμόνι ή ξύδι θα σας προσφέρει επιπλέον προστασία, αφού θα αυξήσει την αντιοξειδωτική ικανότητα του πλάσματος.;;;;;!!!!!!Τί ειπες τώρα;.!!!!Κύριε Δημήτρη Γρηγοράκη..δέν ξέρω αν ειστε Επιστημονικός Διευθυντής αλλά εγω ξέρω οτι το λεμόνι και τό ξύδι ειναι τα πλέων όξινα μαζί με την ντομάτα;…λέω εγω τωρα που δέν ειμαι…Επιστημονικός Διευθυντής….Πώς λέτε σέ ανθρώπους οτι μπόλικο λεμόνι ή ξύδι θα σας προσφέρει επιπλέον προστασία, αφού θα αυξήσει την αντιοξειδωτική ικανότητα του πλάσματος….μ αρέσει και πές τε μου το αντίθετο…καταστρέφεται του ανθρώπους…και μη μου πειτε οτι το λεμόνι εχει βιταμίνη c γιατι θα σας πώ και εγω οτι η πιπεριά εχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης c χωρίς να ειναι όξινη….σάς παρακαλώ σκεφτείτε το λίγο και να μην γράφουμε οτι διαβάζουμε σάν παπαγαλία…ευχαριστώ πολύ.Β.Πετρακόπουλος.
Το λεμονι ειναι απο τις ποιο αλκαλικες τροφες
λαδολεμονο και ριγανη και στο τελος λιγο φρεσκο λαδακι για το απαραιτητο λαδομπουκιον
Τα μικρά σε μέγεθος κρέατα,σουβλάκια,παϊδακια,μπριζολίτσες κ.λ.π.μην τα μαρινάρετε,τα αλάτι τραβάει τα υγρά τους και το λάδι κατά το ψήσιμο καθώς στάζει αφήνει πάνω τους την μυρωδιά της καντήλας.
Φροντίστε να έχουν το λυπάκι τους και πείτε στον κρεοπώλη να μην αφήσει μόνο κρέας.
Βγάλτετα ζουμερά και μετά ρίξτε αλατορίγανη και φρέσκο λεμονάκι αραιωμένο με λίγο νερό και λαδάκι(για να μην σφίξουν).
Αυτά για όσους τρώνε μισό γουρούνι μέχρι να βγει το αρνί….για μεζεδάκι στο τσίπουρο.
ελεως ρε παιδες με ξελιγωσατε εν καιρω νηστειας
Γίνε vegan και γλίτωσε για πάντα απο όλα αυτά τα προβλήματα.Είναι τόσο απλό.