Διαφημίσεις

Η νέα μέθοδος “Badass” χρησιμοποιεί μια μαγνητισμένη πρωτεΐνη για την ταχεία, αναστρέψιμη και μη επεμβατική ενεργοποίηση των εγκεφαλικών κυττάρων.

Ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο για τον έλεγχο των εγκεφαλικών κυκλωμάτων που σχετίζονται με πολύπλοκες συμπεριφορές ζώων, χρησιμοποιώντας γενετική μηχανική για τη δημιουργία μιας μαγνητισμένης πρωτεΐνης που ενεργοποιεί συγκεκριμένες ομάδες νευρικών κυττάρων από απόσταση.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος δημιουργεί συμπεριφορές είναι ένας από τους απώτερους στόχους της νευροεπιστήμης – και ένα από τα πιο δύσκολα ερωτήματά της. Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν αναπτύξει διάφορες μεθόδους που τους επιτρέπουν να ελέγχουν εξ αποστάσεως συγκεκριμένες ομάδες νευρώνων και να διερευνούν τη λειτουργία των νευρωνικών κυκλωμάτων.

Η πιο ισχυρή από αυτές είναι μια μέθοδος που ονομάζεται οπτογενετική, η οποία επιτρέπει στους ερευνητές να ενεργοποιούν ή να απενεργοποιούν πληθυσμούς συγγενών νευρώνων σε χρονική κλίμακα χιλιοστών του δευτερολέπτου με παλμούς φωτός λέιζερ. Μια άλλη μέθοδος που αναπτύχθηκε πρόσφατα, η λεγόμενη χημειογενετική, χρησιμοποιεί τροποποιημένες πρωτεΐνες που ενεργοποιούνται από σχεδιασμένα φάρμακα και μπορούν να στοχευθούν σε συγκεκριμένους τύπους κυττάρων.

Αν και ισχυρές, και οι δύο αυτές μέθοδοι έχουν μειονεκτήματα. Η οπτογενετική είναι επεμβατική, καθώς απαιτεί την εισαγωγή οπτικών ινών που μεταφέρουν τους παλμούς φωτός στον εγκέφαλο και, επιπλέον, ο βαθμός στον οποίο το φως διεισδύει στον πυκνό εγκεφαλικό ιστό είναι σημαντικά περιορισμένος. Οι χημειογενετικές προσεγγίσεις ξεπερνούν και τους δύο αυτούς περιορισμούς, αλλά συνήθως προκαλούν βιοχημικές αντιδράσεις που χρειάζονται αρκετά δευτερόλεπτα για να ενεργοποιήσουν τα νευρικά κύτταρα.

Η νέα τεχνική, που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο του Ali Güler στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στο Charlottesville και περιγράφεται σε προκαταρκτική ηλεκτρονική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Neuroscience, δεν είναι μόνο μη επεμβατική, αλλά μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει τους νευρώνες γρήγορα και αντιστρεπτά.

Αρκετές προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πρωτεΐνες των νευρικών κυττάρων που ενεργοποιούνται από τη θερμότητα και τη μηχανική πίεση μπορούν να τροποποιηθούν γενετικά έτσι ώστε να γίνουν ευαίσθητες στα ραδιοκύματα και τα μαγνητικά πεδία, συνδέοντάς τες με μια πρωτεΐνη που αποθηκεύει σίδηρο και ονομάζεται φερριτίνη, ή με ανόργανα παραμαγνητικά σωματίδια. Οι μέθοδοι αυτές αποτελούν σημαντική πρόοδο – έχουν, για παράδειγμα, ήδη χρησιμοποιηθεί για τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε ποντίκια – αλλά περιλαμβάνουν πολλαπλά συστατικά που πρέπει να εισαχθούν ξεχωριστά.

Η νέα τεχνική βασίζεται σε αυτή την προηγούμενη εργασία και βασίζεται σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται TRPV4, η οποία είναι ευαίσθητη τόσο στη θερμοκρασία όσο και στις δυνάμεις τάνυσης. Αυτά τα ερεθίσματα ανοίγουν τον κεντρικό πόρο της, επιτρέποντας τη ροή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της κυτταρικής μεμβράνης- αυτό προκαλεί νευρικά ερεθίσματα που ταξιδεύουν στον νωτιαίο μυελό και στη συνέχεια μέχρι τον εγκέφαλο.

Ο Güler και οι συνεργάτες του σκέφτηκαν ότι οι δυνάμεις μαγνητικής ροπής (ή περιστροφής) θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν το TRPV4 τραβώντας τον κεντρικό πόρο του και έτσι χρησιμοποίησαν γενετική μηχανική για να συντηρήσουν την πρωτεΐνη στην παραμαγνητική περιοχή της φερριτίνης, μαζί με σύντομες αλληλουχίες DNA που δίνουν σήμα στα κύτταρα να μεταφέρουν τις πρωτεΐνες στη μεμβράνη των νευρικών κυττάρων και να τις εισάγουν σε αυτήν.

Όταν εισήγαγαν αυτό το γενετικό κατασκεύασμα σε ανθρώπινα εμβρυϊκά νεφρικά κύτταρα που αναπτύσσονταν σε τρυβλία Petri, τα κύτταρα συνέθεσαν την πρωτεΐνη “Magneto” και την εισήγαγαν στη μεμβράνη τους. Η εφαρμογή ενός μαγνητικού πεδίου ενεργοποίησε την τροποποιημένη πρωτεΐνη TRPV1, όπως αποδείχθηκε από παροδικές αυξήσεις στη συγκέντρωση ιόντων ασβεστίου εντός των κυττάρων, οι οποίες ανιχνεύθηκαν με μικροσκόπιο φθορισμού.
Διαφήμιση

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εισήγαγαν την αλληλουχία DNA Magneto στο γονιδίωμα ενός ιού, μαζί με το γονίδιο που κωδικοποιεί την πράσινη φθορίζουσα πρωτεΐνη και ρυθμιστικές αλληλουχίες DNA που προκαλούν την έκφραση του κατασκευάσματος μόνο σε συγκεκριμένους τύπους νευρώνων. Στη συνέχεια έκαναν ένεση του ιού στον εγκέφαλο ποντικών, στοχεύοντας τον εντωρινό φλοιό, και τεμάχισαν τους εγκεφάλους των ζώων για να εντοπίσουν τα κύτταρα που εξέπεμπαν πράσινο φθορισμό. Χρησιμοποιώντας μικροηλεκτρόδια, έδειξαν στη συνέχεια ότι η εφαρμογή μαγνητικού πεδίου στις φέτες του εγκεφάλου ενεργοποίησε τον Magneto, ώστε τα κύτταρα να παράγουν νευρικά ερεθίσματα.

Για να διαπιστώσουν αν το Magneto μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον χειρισμό της νευρωνικής δραστηριότητας σε ζωντανά ζώα, έκαναν ένεση Magneto σε προνύμφες ψαριών ζέβρα, στοχεύοντας νευρώνες στον κορμό και την ουρά που κανονικά ελέγχουν μια αντίδραση διαφυγής. Στη συνέχεια, τοποθέτησαν τις προνύμφες ζέβρα σε ένα ειδικά κατασκευασμένο μαγνητισμένο ενυδρείο και διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε μαγνητικό πεδίο προκάλεσε κινήσεις περιέλιξης παρόμοιες με αυτές που συμβαίνουν κατά την απόκριση διαφυγής. (Στο πείραμα αυτό συμμετείχαν συνολικά εννέα προνύμφες ζέβρας και οι επακόλουθες αναλύσεις αποκάλυψαν ότι κάθε προνύμφη περιείχε περίπου 5 νευρώνες που εξέφραζαν το Magneto).

Σε ένα τελευταίο πείραμα, οι ερευνητές έκαναν ένεση Magneto στο ραβδωτό σώμα ελεύθερα συμπεριφερόμενων ποντικών, μια βαθιά δομή του εγκεφάλου που περιέχει νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη και εμπλέκονται στην ανταμοιβή και τα κίνητρα, και στη συνέχεια τοποθέτησαν τα ζώα σε μια συσκευή που χωρίζεται σε μαγνητισμένα και μη μαγνητισμένα τμήματα. Τα ποντίκια που εξέφραζαν το Magneto περνούσαν πολύ περισσότερο χρόνο στις μαγνητισμένες περιοχές από ό,τι τα ποντίκια που δεν το εξέφραζαν, επειδή η ενεργοποίηση της πρωτεΐνης έκανε τους νευρώνες του ραβδωτού σώματος που την εξέφραζαν να απελευθερώσουν ντοπαμίνη, με αποτέλεσμα τα ποντίκια να θεωρούν ότι η παραμονή σε αυτές τις περιοχές ανταμείβει. Αυτό δείχνει ότι η Magneto μπορεί να ελέγχει εξ αποστάσεως την πυροδότηση των νευρώνων βαθιά μέσα στον εγκέφαλο, και επίσης να ελέγχει πολύπλοκες συμπεριφορές.

Ο νευροεπιστήμονας Steve Ramirez του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ο οποίος χρησιμοποιεί την οπτογενετική για να χειρίζεται τις μνήμες στον εγκέφαλο των ποντικών, λέει ότι η μελέτη είναι “badass”

“Οι προηγούμενες προσπάθειες [χρήσης μαγνητών για τον έλεγχο της νευρωνικής δραστηριότητας] απαιτούσαν πολλαπλά συστατικά για να λειτουργήσει το σύστημα – έγχυση μαγνητικών σωματιδίων, έγχυση ενός ιού που εκφράζει ένα θερμοευαίσθητο κανάλι, [ή] σταθεροποίηση του ζώου στο κεφάλι ώστε ένα πηνίο να μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον μαγνητισμό”, εξηγεί. “Το πρόβλημα με την ύπαρξη ενός συστήματος πολλαπλών συστατικών είναι ότι υπάρχει τόσο μεγάλο περιθώριο για κάθε επιμέρους κομμάτι να καταρρεύσει”.

“Αυτό το σύστημα είναι ένας ενιαίος, κομψός ιός που μπορεί να εγχυθεί οπουδήποτε στον εγκέφαλο, γεγονός που καθιστά τεχνικά ευκολότερο και λιγότερο πιθανό να χαλάσουν τα κινούμενα κουδούνια και οι σφυρίχτρες”, προσθέτει, “και ο εξοπλισμός συμπεριφοράς τους σχεδιάστηκε έξυπνα ώστε να περιέχει μαγνήτες όπου χρειάζεται, ώστε τα ζώα να μπορούν να κινούνται ελεύθερα”.

Η “μαγνητογενετική” είναι επομένως μια σημαντική προσθήκη στην εργαλειοθήκη των νευροεπιστημόνων, η οποία αναμφίβολα θα αναπτυχθεί περαιτέρω και θα προσφέρει στους ερευνητές νέους τρόπους μελέτης της ανάπτυξης και της λειτουργίας του εγκεφάλου.
Αναφορά

Wheeler, M. A., et al. Γενετικά στοχευμένος μαγνητικός έλεγχος του νευρικού συστήματος. Nat. Neurosci., DOI: 10.1038/nn.4265 [Abstract].

… καθώς μας παρακολουθείτε σήμερα από την Ελλάδα, έχουμε να σας ζητήσουμε μια μικρή χάρη. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι εμπιστεύονται τη δημοσιογραφία υψηλής απήχησης του Guardian από τότε που ξεκινήσαμε να εκδίδουμε πριν από 200 χρόνια, στρεφόμενοι σε εμάς σε στιγμές κρίσης, αβεβαιότητας, αλληλεγγύης και ελπίδας. Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο αναγνώστες, από 180 χώρες, έκαναν πρόσφατα το βήμα να μας στηρίξουν οικονομικά – διατηρώντας μας ανοιχτούς σε όλους και σθεναρά ανεξάρτητους.

Χωρίς μετόχους ή δισεκατομμυριούχους ιδιοκτήτες, μπορούμε να καθορίσουμε τη δική μας ατζέντα και να παρέχουμε αξιόπιστη δημοσιογραφία που είναι απαλλαγμένη από εμπορικές και πολιτικές επιρροές, προσφέροντας ένα αντίβαρο στη διάδοση της παραπληροφόρησης. Όταν ποτέ δεν είχε μεγαλύτερη σημασία, μπορούμε να ερευνούμε και να αμφισβητούμε χωρίς φόβο ή εύνοια.

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους, η δημοσιογραφία του Guardian είναι διαθέσιμη σε όλους για ανάγνωση, ανεξάρτητα από το πόσο μπορούν να πληρώσουν. Το κάνουμε αυτό επειδή πιστεύουμε στην ισότητα της πληροφόρησης. Μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων μπορεί να παρακολουθεί τα παγκόσμια γεγονότα, να κατανοεί τον αντίκτυπό τους στους ανθρώπους και τις κοινότητες και να εμπνέεται για να αναλάβει ουσιαστική δράση.

Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους αναγνώστες μια ολοκληρωμένη, διεθνή προοπτική για τα κρίσιμα γεγονότα που διαμορφώνουν τον κόσμο μας – από το κίνημα Black Lives Matter μέχρι τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, το Brexit και την αργή ανάδυση του κόσμου από μια παγκόσμια πανδημία. Δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε τη φήμη μας για επείγοντα, ισχυρά ρεπορτάζ σχετικά με την κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πήραμε την απόφαση να απορρίψουμε τη διαφήμιση από εταιρείες ορυκτών καυσίμων, να αποσχοληθούμε από τις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου και να θέσουμε ως στόχο την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2030.

theguardian.com

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek