Γράφει ο Νίκος Χειλαδάλης
Σημαντικό ενδιαφέρων έχουν οι κινήσεις του Σόρος τα προηγουμένα χρόνια με την άμεση ανάμειξη του στην Τουρκία στον οικονομικό αλλά και στον πολιτικό τομέα, καθώς και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Από τον Απρίλιο του 1999 ο Τζωρς Σόρος, που διεύθυνε όπως αναφέραμε την γιγάντια φίρμα επενδύσεων με τον τίτλο Quantum Emerging Growth (QEG), είχε στρέψει με έντονο τρόπο την προσοχή του στην Τουρκία και στο τότε πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της τουρκικής κυβέρνησης, εκδηλώνοντας τον άμεσο ενδιαφέρων του για την εξαγορά πολλών επιχειρήσεων. Η πρώτη μεγάλη διείσδυση του σε τουρκική επιχείρηση έγινε τον Δεκέμβριο του 1997 με την Τουρκική Tuborg, από την οποία απόκτησε το 11,75 %. Από τις 25 Φεβρουαρίου του 98, μέχρι τις 14 Μαΐου του ιδίου έτους , έχει ρίξει στο Τουρκικό χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης 352 εκατομμύρια 717 χιλιάδες δολάρια για την εξαγορά μετοχών της Tuborg η οποία από την αρχική τιμή των 4 χιλιάδων 100 τουρκικών λιρών, έφτασε στις 6 χιλιάδες 400 λίρες, αυξάνοντας φυσικά και τα κέρδη του Σορος.
Μετά την μεγάλη οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει τότε στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, ο Σορος είχε μεταφέρει τεραστία ποσά στην Τουρκία και τα επενδύει σε μεγάλες εταιρείες όπως η «NET Holding», η «NET Turizm» και η «EGS Γιατιρίμ» που ασχολείται με μεγάλες οικοδομικές επιχειρήσεις. Μόνο τους τελευταίους μήνες του 98 ο Σορος είχε αποκτήσει τον έλεγχο σε ποσοστό 10% αυτών των κολοσσιαίων οικονομικών Τραστ της Τουρκίας. Αλλά ο Σορος δεν αρκέστηκε σ’ αυτά. Στο μεγάλο οικονομικό Τραστ που έχει ιδρυθεί τότε στις περιοχές του Αιγαίου της Τουρκίας με τη επωνυμία «Εγκελί Ισανταμλαρί Ολουστουρντουγού», που ασχολείται επίσης με μεγάλες επενδύσεις στον χώρο των οικοδομών, ο Σορος έχει διεισδύσει με τεραστία κεφάλαια και με αγορά μεγάλου πακέτου από μετοχές των οικοδομικών εταιριών. Σύμφωνα με τον Σόρος, η Τουρκία προσφέρει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες ενώ οι Τούρκοι οικονομικοί παράγοντες, σε πρώτη φάση (γιατί πολλοί μετέπειτα άλλαξαν γνώμη), έτριβαν τα χέρια τους για το «ζεστό» χρήμα που ρέει από τις τσέπες του Σορος στην χώρα τους, αδιαφορώντας αν αυτό το χρήμα μπορεί να είναι και «μαύρο».
Την περίοδο εκείνη, δηλαδή Άνοιξη του 1999, οι Τούρκοι ανέφεραν για μια ενδιαφέρουσα συνάντηση που επισφράγισε την συνεργασία του Τζωρςτ Σόρος με ένα άλλο μεγάλο επιχειρηματία τον Τζιμ Ρότζερς. Ο Ρότζερς είχε γίνει γνωστός από το 1973 με επενδύσεις σε γνωστές εταιρείες όπως οι BMW και Metcedes SLK. Τότε ο Ρότζερς επιδίωκε να επεκτείνει την οικονομική του αυτοκρατορία στα Βαλκάνια, στην Τουρκία και στην Μέση Ανατολή. Γι’ αυτό και ήρθε σε συνεργασία με το Σόρος για να πάρει «από πρώτο χέρι» πληροφορίες για την Τουρκία, την οποία θεωρούσε ότι είναι μια τεράστια αναπτυσσόμενη αγορά με μεγάλες ευκαιρίες κέρδους. Για πρώτη φορά είχε επισκεφτεί την Τουρκία το 1990 ενώ είχε έρθει ξανά το 1996. Και τις δυο φορές είχε κάνει πολύ κολακευτικές δηλώσεις για την τουρκική οικονομία παρά τα διαρθρωτικά της προβλήματα προσβλέποντας σε ευκαιρίες μεγάλου κέρδους.
Στην τελευταία συνάντηση του με τον Σόρος που έγινε τότε, όπως ανέφερε η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» και το επιβεβαίωνε και η βρετανική «Herald Tribune», αλλά και η αμερικανική «Wall Street Journal», συζητήθηκε το νέο πλαίσιο μεγάλων ευκαιριών που παρουσιάζει η Τουρκία μετά τις εκλογές της 18ης Απριλίου 1999. Οι δυο μεγάλοι επιχειρηματίες και ιδιαίτερα ο Τζωρςτ Σόρος που γνωρίζει καλλίτερα την Τουρκία και την τουρκική οικονομία, αποφάσισαν να περιμένουν τον σχηματισμό της νέας τουρκικής κυβέρνησης και την σταθεροποίηση της πολιτικής ζωής, που μέχρι τότε θεωρείτο σαν ένας αστάθμητος παράγοντας και στη συνέχεια να επιδιώξουν την μεγαλύτερη συνεργασία για μεγάλες, όπως υποστήριξε η «Χουριέτ», επενδύσεις .
Η επικράτηση στις εκλογές της Τουρκίας του 1999 των κομμάτων της «Δημοκρατικής Αριστεράς» και της «Εθνικιστικής Δράσης», που είχαν σε γενικές γραμμές μεγάλη καχυποψία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι οπαδοί τους διακρίνονται από μεγάλο αντιευρωπαϊσμό, φαίνεται πως ευνόησε τους δυο μεγάλους κερδοσκόπους Σόρος και Ρότζερς, οι οποίοι απέβλεπαν την περίοδο εκείνη σε μια ανεξέλεγκτη από ευρωπαϊκούς περιορισμούς περιοχή για τις κερδοσκοπικές τους επενδύσεις. Το γεγονός όμως αυτό, επισημάνενονταν αποδοκιμαστικά από τον τουρκικό τύπο καθώς και από τον επιχειρηματικό κόσμο στην Τουρκία, που έβλεπε όλο και περισσότερο όχι και με πολύ καλό μάτι την μεγαλύτερη διείσδυση στην χώρα τους δυο επιχειρηματιών και ειδικά του Τζωρτζ Σόρος, που διακρίνονται από την αφερεγγυότητα των επενδύσεων τους.
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Πέραν τούτου υπάρχει και η προϊστορία της άμεσης ανάμειξης του στο μεγάλο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου του 2000 εδώ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την φημολογία που έχει κυκλοφορήσει τότε, χωρίς βέβαια επίσημη επιβεβαίωση, ο κ Σορος λίγο πριν αρχίσει η μεγάλη κατάρρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου που οδήγησε χιλιάδες ελληνικές οικογένειες στην οικονομική καταστροφή είχε συναντηθεί με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, κ Παπανδρέου και του είχε ζητήσει να προχωρήσει σε πτώση του χρηματιστηρίου, γιατί οι τότε υπέρογκες τιμές των μετοχών του δεν βοηθούσαν την επιδίωξη του να προσχωρήσει σε αγορές επιλεγμένων μετοχών.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις τότε δημοσιογραφικές πληροφορίες, ακριβώς δύο μήνες πριν από την τότε προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στη χώρα μας,
επισκέφθηκε την Αθήνα ο σύγχρονος «Μίδας», (έτσι τον αποκαλούσαν), της Ουόλ Στριτ, o ουγγρικής καταγωγής Αμερικανοεβραίος χρηματιστής, Τζωρτζ Σόρος. Ήταν πολύ χαρακτηριστικό ότι ο Σόρος πραγματοποιούσε περιοδείες στις βαλκανικές χώρες το Σεπτέμβριο του 2000, ακριβώς δύο μήνες πριν από τη περιοδεία του πλανητάρχη στις ίδιες χώρες. Η επίσκεψη του Σόρος στην Ελλάδα και η συνάντησή του με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, κ. Γ. Παπανδρέου, σηματοδότησε την ενίσχυση των βλέψεων του μεγαλοεπενδυτή για την ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τότε στο γραφείο του κ. Παπανδρέου, (λίγες ώρες μετά το θάνατο του Γ. Κρανιδιώτη), ο κ. Σόρος δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για ανάπτυξη συνεργασιών στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με ελληνικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, ο «θρύλος των αγορών», εξέφρασε στον κ. Γ. Παπανδρέου την επιθυμία του να δημιουργηθεί κοινό πεδίο δράσης μεταξύ του Ιδρύματος που έχει ιδρύσει με τα αντίστοιχα ελληνικά αλλά και των άλλων βαλκανικών χωρών.
Η δράση αυτή του Τζωρτζ Σόρος εντάσσονταν, όπως αναφέρονταν, στη συνολική πρότασή του για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Ωστόσο, ο χρηματιστής είχε επικριθεί τότε με έντονο τρόπο ότι «ειδικεύεται» στην αποδυνάμωση μη αρεστών βαλκανικών κυβερνήσεων στην Ουάσιγκτον. Πράγματι οι επαφές του Τζωρτζ Σόρος στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της περιοδείας του σε χώρες των Βαλκανίων και ο ουγγρικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος, έχει αναπτύξει πριν επαφές και στη Σόφια με τον τότε πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Ιβάν Κοστόφ, με θέμα τη δημιουργία τελωνειακής ένωσης στην οποία θα συμμετάσχουν τα βαλκανικά κράτη.
Στις 14 Σεπτεμβρίου 2000, (λίγα 24ωρα πριν επισκεφθεί την Αθήνα), επισκέφθηκε την Πρίστινα στο Κοσσυφοπέδιο και με. «ασπίδα» το ίδρυμά του «Ανοικτή Κοινωνία», δήλωσε ότι οι πολιτικές οντότητες στα Βαλκάνια είναι πολύ μικρές, ώστε να είναι οικονομικώς βιώσιμες. «Επομένως, είμαι ζωηρός υποστηρικτής των Βαλκανίων χωρίς σύνορα…», διεμήνυσε ο κ. Σόρος, στόχος του οποίου ήταν, όπως αναφέρονταν, να εξετάσει τις δυνατότητες ενός φιλόδοξου σχεδίου που θα έχει ως βασικό στόχο τον «εξοστρακισμό» του Βελιγραδίου από οποιαδήποτε συλλογική προσπάθεια οικονομικής ανόρθωσης της περιοχής. Εξάλλου. ο Τζωρτζ Σόρος έχει στηρίξει την «συναρπαστική» ιδέα του στον κ. Παπανδρέου: να δημιουργήσει δηλαδή ένα είδος βαλκανικής τελωνειακής ένωσης στην οποία θα συμμετέχουν η Αλβανία, η «Μακεδονία», η Βουλγαρία και… γιατί όχι ένα …ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο!!
Όμως η συνάντηση που είχε την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2000 στην Αθήνα με τον τότε υπουργό των Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου-και στη συνέχεια με πολλούς οικονομικούς παράγοντες, δεν είχε αντικείμενο το… όραμα της «τελωνειακής ένωσης των Βαλκανίων», (ή τέλος πάντων όχι μόνο αυτό), αλλά το παιχνίδι των ξένων θεσμικών επενδυτών στη Σοφοκλέους. Φαίνεται, ότι τότε ο Τ. Σόρος, (και όσους εκπροσωπεί), βρήκαν ότι ο «δείκτης» της Σοφοκλέους «παραήταν φούσκα» για την οικονομική διείσδυση που σκόπευαν τότε στην ελληνική χρηματαγορά. Απαίτησε λοιπόν την «εξομάλυνσή του» (γύρω στις 5.500 μονάδες) υποσχόμενος ότι στη συνέχεια θα… εκτιναχθεί στις 7.000. Τελικά, το Χρηματιστήριο έφτασε στις 5 500 μονάδες, ο Σόρος «επένδυσε» και «έβαλε πόδι» αλλά και «χέρι» και στην χώρα μας.
ΟΙ «ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ» ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ
Στις 20-23 Ιουνίου1999, ο Σόρος επισκέπτονταν, όπως τονίστηκε τότε για πρώτη φορά επίσημα την Τουρκία, (αργότερα έγινε γνωστό ότι είχε ξανάπαει στο παρελθόν), σε μια σημαντικής σημασίας επίσκεψη όπως τονίστηκε απ’ τον τουρκικό τύπο, στην Κωνσταντινούπολη. Ο Σόρος που ήταν προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου Σαμπαντζί και της γνωστής οικογένειας των Τούρκων δισεκατομμυριούχων Σαμπαντζίδων, έκανε πολύ θετικές δηλώσεις για την Τουρκία και τις δυνατότητες που προσφέρει για μεγάλες επενδύσεις.
Ο Σόρος αναφέρθηκε για το νέο παγκόσμιο σχέδιο ανοικοδόμησης και οικονομικής ανάπτυξης των Βαλκανίων, μετά την λήξη της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου. Στο σχέδιο αυτό, όπως ανέφερε ο Σορός, πρωτεύοντα ρόλο θα έχουν αναγκαστικά οι ΗΠΑ, ενώ το ΝΑΤΟ θα είναι ένας από τους μοχλούς εφαρμογής των σχεδίων ανάπτυξης. Μέσα σε αυτά τα σχέδια, σύμφωνα με τον Σόρος και η Τουρκία θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο αν όμως ήταν πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρ’ όλα αυτά η Τουρκία κατά τον Σόρο, είναι ένας ελκυστικός τόπος για μεγάλες επενδύσεις, έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης και θα πρέπει τώρα να εκμεταλλευτεί την πολιτική σταθερότητα που επιτεύχθηκε με τον σχηματισμό της νέας τουρκικής κυβέρνησης και να προχωρήσει με ταχύτητα στις νέες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Αλλά το πιο ενδιαφέρων ήταν η συνέντευξη που έδωσε τότε στο τουρκικό κανάλι NTV και η οποία υπάρχει μαγνητοσκοπημένη. Ο Σόρος από τότε είχε αναφέρει-προβλέψει, ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια νέα κυβέρνηση που πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και ότι πρόκειται να επιτευχθεί μια προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτά στις 22 Ιουνίου 1999, δηλαδή πριν από τους σεισμούς και τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν μετέπειτα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μεταξύ των άλλων ο Σόρος είχε δηλώσει και τα εξής για το κουρδικό ζήτημα που ήταν τότε σε έξαρση: «Αν θέλει η Τουρκία να γίνει ισότιμο μέλος των Ευρωπαϊκών χωρών και να κερδίσει από την οικονομική ανάπτυξη της Ενωμένης Ευρώπης, θα πρέπει πρώτα να επιλύσει οπωσδήποτε το κουρδικό πρόβλημα. Η μη επίσημη αναγνώριση της ύπαρξης της κουρδικής μειονότητας και της πολιτιστικής ταυτότητας των Κούρδων, είναι σήμερα το μεγαλύτερο εμπόδιο για την βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας Ενωμένης Ευρώπης. Αν σήμερα μπορέσετε να επιλύσετε αυτό το πρόβλημα, τότε η τουρκική οικονομία θα εκτιναχτεί προς τα πάνω. Αλλιώς δεν αποκλείεται το κουρδικό να γίνει ένα νέο Κοσσυφοπέδιο».
Ο Σόρος έκανε αναφορά και για τα εκατομμύρια που δαπανώνται κάθε χρόνο απ το τουρκικό κράτος στον πόλεμο κατά της «τρομοκρατίας», δηλαδή κατά των Κούρδων, ενώ ο πόλεμος αυτός έχει αποτρέψει όπως ανέφερε, πολλούς επενδυτές από το να φέρουν νέες επενδύσεις στην Τουρκία. Παράλληλα ο Σόρος προσπαθούσε τότε να αναδιοργανώσει την κυριότερη εταιρεία του στην Τουρκία την Tuborg, που είχε την περίοδο εκείνη τελευταία οικονομικά προβλήματα και όρισε καινούργιο διευθυντικό επιτελείο. Οι δε σχέσεις του με το τουρκικό πολιτικό κατεστημένο, από τον τουρκικό τύπο χαρακτηρίζονταν σαν άριστες.
Τον Μάρτιο του 2002 μετά από μεγάλη απουσία ο Σορος επανεμφανίστηκε στο τουρκικό προσκήνιο με καινούργια επίσκεψη και ομιλία του στο πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης, στα πλαίσια ημερίδας με θέμα, «Παγκοσμιοποίηση και Ανοιχτές Κοινωνίες», όπου είχε δηλώσει χαρακτηριστικά : «Θα συνεχίσω και θα επεκτείνω τις επενδύσεις μου στην Τουρκία».
Ο Σόρος, οι σχέσεις του οποίου, όπως αναφέρονταν από τον τουρκικό τύπο με τους τότε υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Παπανδρέου και Τζεμ, ήταν άριστες, βρέθηκε για άλλη μια φορά στην Τουρκία και έκανε γνωστό στους οικονομικούς κύκλους της γειτονικής χώρας ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις του τελευταία, οι επενδύσεις του θα συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό στην Τουρκία. Ο γνωστός μεγιστάνας υποστήριξε ότι η νέα διεθνή κατάσταση που προήλθε μετά την 11η Σεπτεμβρίου ευνοεί την Τουρκία, την οποία κάλεσε να βαδίσει με ταχύτερα βήματα προς τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις της οικονομίας της.
Αναφερόμενος για πρώτη φορά στο παρελθόν του με λεπτομερειακό τρόπο, αποκάλυψε ότι την περίοδο της γερμανικής κατοχής της Ουγγαρίας κινδύνεψε σοβαρά η ζωή του και της οικογένειας του από τους Γερμανούς. Σύμφωνα με το ιστορικό του, που για πρώτη φορά πρόβαλλε έντονα ο τουρκικός τύπος, το Φθινόπωρο του 97 είχε εκπλήξει την διεθνή οικονομική επικαιρότητα, με την αυστηρή κριτική που έχει κάνει στην αμέριστη φιλελευθεροποίηση της οικονομία και τους κινδύνους κατάλυσης κάθε κρατικής υπόστασης, έναντι της διεθνούς κερδοσκοπίας και είχε γίνει κατά κάποιο τρόπο προφήτης για την κατάληξη που θα έχουν οι οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Τα μετέπειτα γνωστά γεγονότα της κατάρρευσης της οικονομίας της Ινδονησίας επιβεβαίωσαν, όπως τονίζονταν χαρακτηριστικά, τις προβλέψεις του.
Την περίοδο εκείνη ίδρυσε την γιγάντια φίρμα επενδύσεων με τον τίτλο Quantum Emerging Growth (QEG), στρέφοντας την προσοχή του στην Τουρκία και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της τουρκικής κυβέρνησης εκδηλώνοντας τον άμεσο ενδιαφέρων του για την εξαγορά πολλών επιχειρήσεων. Ο ίδιος, όπως αποκαλύπτονταν, για πρώτη φορά επισκέφτηκε την Τουρκία το 1990 και δεύτερη το 1996. Και τις δυο φορές είχε κάνει πολύ κολακευτικές δηλώσεις για την τουρκική οικονομία παρά τα διαρθρωτικά της προβλήματα.
ΣΟΡΟΣ -ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Τον Ιανουάριο του 2003 στο γνωστό φόρουμ του Νταβός ο Τζωρτς Σορος επανεμφανίζεται στο διεθνές προσκήνιο με εντυπωσιακό τρόπο πραγματοποιώντας σημαντική με πολλαπλή σημασία συνάντηση με τον νέο πολιτικό ηγέτη της Τουρκίας, Ταϊπ Ερντογαν, όπως ανέφεραν δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Τουρκία.
Η συνάντηση αυτή που έγινε στα πλαίσια της «τουρκικής βραδιάς», που οργανώθηκε στο ελβετικό χειμερινό θέρετρο του Νταβός, κράτησε περίπου μια ώρα, και ο Τζωρτς Σόρος, όπως έγινε γνωστό, πρόσφερε την πλήρη στήριξη του στον Ερντογαν, στον οποίο υποσχέθηκε ότι θα τον βοηθήσει σε όλες του τις προσπάθειες για ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας και για την εδραίωση πολιτικής σταθερότητας στην γειτονική χώρα.
Συγκεκριμένα ο Σόρος φέρεται να είπε χαρακτηριστικά στον Ερντογαν ότι, «είναι μεγάλο αβαντάζ η ύπαρξη μονοκομματικής κυβέρνησης με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην χώρα και αυτό θα επιτρέψει την πραγματοποίηση σημαντικών οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες έχει μεγάλη ανάγκη η Τουρκία για να προχωρήσει στον δρόμο του εκσυγχρονισμού». Ο Σόρος τόνισε επίσης ότι θα αυξήσει τις επενδύσεις του στην τουρκική οικονομία, με την οποία ασχολείται εδώ και μια δεκαετία περίπου, καθώς τα κεφάλαια του έχουν διεισδύσει στην τουρκική αγορά από το 1990 περίπου. Μάλιστα επικαλέστηκε την μεγάλη γνώση που έχει ήδη αποκτήσει από την τουρκική αγορά και τόνισε πως έχει τις «χρυσές συνταγές» για την ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας.
Για τον λόγο αυτό, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Σορος, έχει οργανώσει μια «Ειδική Επιτροπή» που θα επισκέπτονταν τις επόμενες μέρες την Τουρκία για την διενέργεια έρευνας με την στήριξη του ίδιου του Ερντογαν, στο νέο πολιτικό τοπίο όπως αυτό έχει διαμορφωθεί μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2002 και τις νέες ευκαιρίες που έχουν παρουσιαστεί. Ο Σόρος κάλεσε τον Ερντογαν να εκμεταλλευτεί την μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχει για να προχωρήσει απτόητος στις αλλαγές που έχει εξαγγείλει, καθώς η ευκαιρία, όπως ισχυρίστηκε, είναι μοναδική στην σύγχρονη τουρκική ιστορία και δεν θα πρέπει να χαθεί. Παράλληλα εξήγγειλε και ένα «πρόγραμμα κοινωνικής και εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης» που πρότεινε στον Ερντογαν και το οποίο θα εφαρμοστεί με την άμεση βοήθεια του, με κύριο σκοπό την μεγάλη αλλαγή, όπως υποστήριξε, στο εσωτερικό της Τουρκία χωρίς να υπάρχουν μεγαλύτερες διευκρινίσει για το τι εννοεί με αυτή την αλλαγή.
Αλλά και στις επικείμενες τότε εξελίξεις στο Ιράκ αναφέρθηκε ο μεγάλος μεγιστάνας του πλούτου και όπως επισήμανε «προφητικά» στους Τούρκους, ο πόλεμος του Ιράκ είναι πολύ κοντά και οι μετέπειτα εξελίξεις θα επηρεάσουν την ευρύτερη περιοχή ενώ θα ωφεληθούν αυτοί που θα τις έχουν προνοήσει από πριν.
ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΨΕΥΤΟΚΡΑΤΟΣ
Υπάρχει όμως και ένα πολύ ενδιαφέρων στοιχείο στην τελευταία επίσκεψη του Σορος στην Τουρκία που έγινε στις αρχές Ιουνίου του 2005 όταν επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ», ο Σόρος με την ιδιότητα του συμβούλου του Quantum Fund, θα ενημέρωνε τους επενδυτές που έχουν εμπιστευθεί τα χρήματά τους στο Quantum Emerging Growth Partners C.V, για τις δυνατότητες επενδύσεων στην Τουρκία και θα ζητούσε την υποστήριξή τους για τα επιχειρησιακά του σχέδια στην χώρα αυτή.
Η τελευταία αυτή επίσκεψη του Σορος στην Τουρκία είχε όμως μια πολύ σημαντική και ξεχωριστή διάσταση, καθώς συνδέθηκε άμεσα για πρώτη φορά με το Κυπριακό. Συγκεκριμένα ο «αρχιτέκτονας» της Νέας Τάξης Πραγμάτων, φέρεται πως είχε υποσχεθεί στην τουρκοκυπριακή ηγεσία μεγάλη οικονομική στήριξη στο ψευτοκράτος, ενώ τόνισε πως θα «ανοίξει δρόμους» για να πραγματοποιηθούν μεγάλες επενδύσεις των οικονομικών του ιδρυμάτων στα κατεχόμενα, γεγονός που αν επαληθευτεί, θα επιβεβαιώσει τις φήμες που τον φέρουν να επιδιώκει άμεση ανάμειξη στις εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου. Είναι χαρακτηριστικό πως κάποια τελευταία τουρκικά δημοσιεύματα συνδέουν τον Σόρος με μεγάλα πεδία επενδύσεων στα κατεχόμενα που έχουν σχέση με τον τουρισμό, την μικροηλεκτρονική ακόμα και με την υπόθεση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων που σύμφωνα με τους Τούρκους υπάρχουν στην θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου, αλλά και στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Ο χαρακτηρισμός “καρκινική επιγραφή” προέρχεται από την κίνηση του “καρκίνου” (κάβουρα), ο οποίος κινείται πλαγίως, και προκειμένου να προχωρήσει μπροστά πηγαίνει δεξιά-αριστερά-δεξιά-αριστερά. Διαβάζοντας μια καρκινική επιγραφή, το βλέμμα μας πηγαίνει από αριστερά προς τα δεξιά και μετά από τα δεξιά προς τα αριστερά, όπως δηλαδή θα κινείτο αν παρακολουθούσε έναν κάβουρα (καρκίνο) να προχωρά. Εξ ου και “καρκινική” επιγραφή.
Π.χ “Νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν”
(σε ελεύθερη μετάφραση στα νέα ελληνικά: πλύνε τις αμαρτίες, όχι μόνο το πρόσωπο) η οποία χαρασσόταν συχνά σε πηγές.)
“Νοσώ. Σύ ος η ίαμα, Ιησού, σώσον”
Τα ονόματα “ΑΝΝΑ” ή “ΣΑΒΒΑΣ” αλλά και πόλεις όπως “ΣΕΡΡΕΣ” είναι ”καρκινικές”
Όπως και η λέξη “άλλα” ή “αλλά”.
Ποιά η σχέση του άρθρου με τα προηγούμενα γραπτά λόγια?
ΣΟΡΟΣ λοιπόν καρκινικό όνομα χωρίς εισαγωγικά για την γηραιά ήπειρο
και όχι μόνο…Εύλογη Απορία?Ο Τράμπ και ο Πούτιν που ισχυρίζονται ότι είναι
εχθροί του,ενω διαθέτουν τεχνολογία κυριολεκτικά να τον εξαερώσουν,
γιατί δεν το πράττουν?