Τερματισμός της ανωνυμίας: Γιατί η εταιρική σχέση του WEF κατά του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο απειλεί το μέλλον της ιδιωτικής ζωής
Καθώς πολλοί επικεντρώνονται στην αυριανή άσκηση Cyber Polygon, έχει δοθεί λιγότερη προσοχή στις πραγματικές φιλοδοξίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο – να δημιουργηθεί ένας παγκόσμιος οργανισμός που θα στοχεύει στην εξάλειψη ακόμη και της πιθανότητας ανωνυμίας στο διαδίκτυο. Με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισραήλ στο τραπέζι, μαζί με μερικές από τις πιο ισχυρές εταιρείες του κόσμου, είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή στο τελικό τους παιχνίδι, όχι μόνο στις προσομοιώσεις.
Εν μέσω μιας σειράς προειδοποιήσεων και προσομοιώσεων τον περασμένο χρόνο σχετικά με μια μαζική επίθεση στον κυβερνοχώρο που θα μπορούσε σύντομα να καταστρέψει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η «ομάδα ανταλλαγής πληροφοριών» των μεγαλύτερων τραπεζών και ιδιωτικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησε πριν το καλοκαίρι του 2021 ότι οι τράπεζες «θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενο κίνδυνο» από «συγκλίνοντες» εθνικούς κρατικούς και εγκληματικούς χάκερ κατά την διάρκεια του 2021 και τα επόμενα χρόνια.
Ο οργανισμός, που ονομάζεται Κέντρο Διαμοιρασμού και Ανάλυσης Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FS-ISAC), έκανε τον ισχυρισμό στην έκθεσή του για το 2021 «Navigating Cyber», η οποία αξιολογεί τα γεγονότα του 2020 και παρέχει μια πρόβλεψη για το 2021. Αυτή η πρόβλεψη, η οποία καθιστά πρακτικά αναπόφευκτη μια καταστροφική κυβερνοεπίθεση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω τρίτων, υποστηρίζει επίσης μια «παγκόσμια χρησιμότητα fincyber (χρηματοοικονομική-κυβερνητική)» ως την κύρια λύση στα καταστροφικά σενάρια που προβλέπει.
Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας οργανισμός κοντά σε κορυφαία μέλη του FS-ISAC έχει πρόσφατα εμπλακεί στη δημιουργία των βάσεων για αυτό ακριβώς το “παγκόσμιο fincyber utility”- το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο πρόσφατα παρήγαγε το μοντέλο για ένα τέτοιο utility μέσω του έργου του Partnership against Cybercrime (WEF-PAC). Όχι μόνο εμπλέκονται κορυφαία άτομα στο FS-ISAC σε έργα κυβερνοασφάλειας του WEF, όπως το Cyber Polygon, αλλά ο Διευθύνων Σύμβουλος του FS-ISAC ήταν επίσης σύμβουλος στην έκθεση του WEF-Carnegie Endowment for International Peace που προειδοποιούσε ότι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ήταν όλο και πιο ευάλωτο σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και αποτέλεσε το αντικείμενο του πρώτου άρθρου αυτής της σειράς 2 τμημάτων.
Ένα άλλο άρθρο, που δημοσιεύτηκε νωρίτερα φέτος στο Unlimited Hangout, διερεύνησε επίσης την προσομοίωση Cyber Polygon 2020 του WEF για μια επίθεση στον κυβερνοχώρο που στοχεύει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μια άλλη επανάληψη του Cyber Polygon πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο, 9 Ιουλίου 2021 και θα επικεντρωθεί στην προσομοίωση μιας επίθεσης στον κυβερνοχώρο της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ένα σημαντικό θέμα σε αυτές τις προσπάθειες δεν ήταν μόνο η έμφαση στην παγκόσμια συνεργασία, αλλά και η συγχώνευση ιδιωτικών τραπεζών ή/και εταιρειών με το κράτος, ιδίως με υπηρεσίες πληροφοριών και επιβολής του νόμου. Επιπλέον, πολλές από τις τράπεζες, τα ιδρύματα και τα άτομα που εμπλέκονται στην δημιουργία αυτών των αναφορών και προσομοιώσεων είτε συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες που σχετίζονται με το WEF για την εισαγωγή ενός νέου παγκόσμιου οικονομικού μοντέλου «καπιταλισμού των συμμετόχων» είτε επιδιώκουν να εισαγάγουν άμεσα, ή αναπτύσσουν ενεργά ψηφιακά νομίσματα που υποστηρίζονται από κεντρικές τράπεζες ή CBDCs.
Επιπλέον και όπως αναφέρθηκε στο πρώτο άρθρο αυτής της σειράς, μια επίθεση στον κυβερνοχώρο όπως αυτές που περιγράφονται σε αυτές τις αναφορές και προσομοιώσεις θα παρείχε επίσης το τέλειο σενάριο για την εξάρθρωση του τρέχοντος χρηματοπιστωτικού συστήματος που αποτυγχάνει, καθώς θα απαλλάσσει τις κεντρικές τράπεζες και τα διεφθαρμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από οποιαδήποτε ευθύνη. Η σύγκλιση πολλών ανησυχητικών παραγόντων στον χρηματοπιστωτικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του τέλους του LIBOR στο τέλος του 2021 και του επικείμενου υπερπληθωρισμού παγκόσμιων σημαντικών νομισμάτων, υποδηλώνει ότι ο χρόνος είναι ώριμος για ένα γεγονός που όχι μόνο θα επέτρεπε την “επανεκκίνηση” της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και θα απάλλασσε τα θεμελιωδώς διεφθαρμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο από κάθε αδίκημα. Αντ’ αυτού, μπορούν να κατηγορηθούν απρόσωποι χάκερ και δεδομένων των πρόσφατων προηγούμενων στις ΗΠΑ και αλλού, μπορεί να κατηγορηθεί οποιαδήποτε ομάδα ή εθνικό κράτος με ελάχιστα αποδεικτικά στοιχεία ως πολιτικά βολικό.
Αυτή η έκθεση θα εξετάσει προσεκτικά τόσο τις πρόσφατες προβλέψεις του FS-ISAC όσο και την Συνεργασία του WEF κατά του Κυβερνοεγκλήματος, συγκεκριμένα τις προσπάθειες του WEF-PAC να τοποθετηθεί ως η συμμαχία για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο της επιλογής εάν και όταν μια τέτοια καταστροφική κυβερνοεπίθεση παραλύσει το σημερινό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκκληση τόσο της FS-ISAC όσο και της WEF Partnership κατά του Κυβερνοεγκλήματος να στοχεύσουν συγκεκριμένα κρυπτονομίσματα, ιδιαίτερα εκείνα που ευνοούν την ανωνυμία των συναλλαγών, καθώς και την υποδομή στην οποία λειτουργούν αυτά τα κρυπτονομίσματα. Αν και πλαισιώνεται ως ένας τρόπος για την καταπολέμηση του «εγκλήματος στον κυβερνοχώρο», είναι προφανές ότι τα κρυπτονομίσματα πρόκειται να αποτελέσουν ανεπιθύμητους ανταγωνιστές για τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών που πρόκειται να κυκλοφορήσουν σύντομα είναι προφανές ότι τα κρυπτονομίσματα πρόκειται να αποτελέσουν ανεπιθύμητους ανταγωνιστές για τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών που πρόκειται να κυκλοφορήσουν σύντομα.
Επιπλέον, όπως θα δείξει αυτή η έκθεση, υπάρχει μια σχετική ώθηση από τους εταίρους του WEF για την «καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο» που επιδιώκει να τερματίσει το απόρρητο και την πιθανότητα ανωνυμίας στο διαδίκτυο γενικά, συνδέοντας τις ταυτότητες που έχουν εκδοθεί από την κυβέρνηση με την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Μια τέτοια πολιτική θα επέτρεπε στις κυβερνήσεις να παρακολουθούν κάθε κομμάτι διαδικτυακού περιεχομένου στο οποίο έχει πρόσβαση καθώς και κάθε ανάρτηση ή σχόλιο που συντάσσεται από κάθε πολίτη, υποτίθεται για να διασφαλίσει ότι κανένας πολίτης δεν μπορεί να συμμετέχει σε «εγκληματικές» δραστηριότητες στο διαδίκτυο.
Συγκεκριμένα, η Συνεργασία του WEF κατά του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο χρησιμοποιεί έναν πολύ ευρύ ορισμό του τι συνιστά «κυβερνοεγκληματία», καθώς εφαρμόζουν αυτήν την ετικέτα εύκολα σε όσους δημοσιεύουν ή φιλοξενούν περιεχόμενο που θεωρείται «παραπληροφόρηση» που αποτελεί απειλή για τις «δημοκρατικές» κυβερνήσεις. Το ενδιαφέρον του WEF για την ποινικοποίηση και την λογοκρισία του διαδικτυακού περιεχομένου έγινε εμφανές από την πρόσφατη δημιουργία ενός νέου Παγκόσμιου Συνασπισμού για την Ψηφιακή Ασφάλεια με σκοπό την διευκόλυνση της αυξημένης ρύθμισης του διαδικτυακού λόγου τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.
Το FS-ISAC, η επιρροή του και οι καταστροφικές «προβλέψεις» του για το 2021
Το FS-ISAC υπάρχει επίσημα για να «βοηθήσει στην διασφάλιση της ανθεκτικότητας και της συνέχειας της παγκόσμιας υποδομής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των μεμονωμένων εταιρειών έναντι πράξεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά την ικανότητα του κλάδου να παρέχει υπηρεσίες ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας». Με άλλα λόγια, το FS-ISAC επιτρέπει στον κλάδο των ιδιωτικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να αποφασίζει και να συντονίζει τις απαντήσεις σε επίπεδο τομέα σχετικά με τον τρόπο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κατά την διάρκεια και μετά από μια δεδομένη κρίση, συμπεριλαμβανομένης στον κυβερνοχώρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι δημιουργήθηκε το 1999, την ίδια χρονιά που καταργήθηκε ο νόμος Glass-Steagall, ο οποίος ρύθμιζε τις τράπεζες μετά την έναρξη της Μεγάλης Ύφεσης.
Αν και τα μέλη της FS-ISAC δεν αναφέρονται δημόσια στον ιστότοπο της ομάδας, αναγνωρίζουν ότι τα μέλη τους περιλαμβάνουν μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, εταιρείες Fintech, ασφαλιστικές εταιρείες και φορείς επεξεργασίας πληρωμών. Στο διοικητικό τους συμβούλιο, οι εταιρείες και οι οργανισμοί που εκπροσωπούνται περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις CitiGroup, Bank of America, Wells Fargo και Morgan Stanley, γεγονός που υποδηλώνει έντονα ότι η FS-ISAC είναι σε μεγάλο βαθμό μια οντότητα που κυριαρχείται από την Wall Street. Η SWIFT, η εταιρεία που διαχειρίζεται την διατραπεζική επικοινωνία και κυριαρχεί παγκοσμίως, εκπροσωπείται επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της FS-ISAC. Συλλογικά, τα μέλη της FS-ISAC αντιπροσωπεύουν 35 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση σε περισσότερες από 70 χώρες.
Η FS-ISAC έχει επίσης δεσμούς με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ λόγω της άμεσης εμπλοκής του τότε Διευθύνοντος Συμβούλου της Steve Silberstein στην πρωτοβουλία WEF-Carnegie και της συμμετοχής της FS-ISAC στις «δεσμεύσεις των ενδιαφερομένων» της πρωτοβουλίας. Υπάρχει επίσης το γεγονός ότι ορισμένα εξέχοντα μέλη του FS-ISAC, όπως η Bank of America και η SWIFT, είναι επίσης μέλη του Κέντρου για την Κυβερνοασφάλεια του WEF, το οποίο στεγάζει το έργο του WEF Partnership κατά του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.
Σε ατομικό επίπεδο, ο ιδρυτικός διευθυντής της FS-ISAC, Charles Blauner, είναι πλέον συντελεστής της ατζέντας στο WEF, ο οποίος στο παρελθόν κατείχε κορυφαίες θέσεις στην JP Morgan, τη Deutsche Bank και τη CitiGroup. Αυτήν τη στιγμή είναι συνεργάτης και CISO-in-residence της Team8, μιας αμφιλεγόμενης θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων που λειτουργεί ως βιτρίνα για τις Ισραηλινές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με την τεχνολογία που αποτελούν μέρος της Συνεργασίας του WEF κατά της Κυβερνοασφάλειας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής του Team8 και ο πρώην διοικητής της μονάδας 8200 της Ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, Nadav Zafrir, έχει συνεισφέρει στα έγγραφα πολιτικής του Κέντρου για την Κυβερνοασφάλεια του WEF και στα πάνελ του WEF για την «Μεγάλη επαναφορά».
Επιπλέον, το σημερινό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της FS-ISAC, Laura Deaner, CISO της Northwestern Mutual, διετέλεσε συμπρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μελλοντικών Σχέσεων του WEF για την Κυβερνοασφάλεια. Η Teresa Walsh, η τρέχουσα παγκόσμια επικεφαλής πληροφοριών για το FS-ISAC, θα είναι ομιλήτρια στο Cyber Polygon 2021 του WEF σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης μιας διεθνούς αντίδρασης στις επιθέσεις ransomware. Η Walsh εργάστηκε στο παρελθόν ως αναλυτής πληροφοριών για τη Citibank, την JP Morgan Chase και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.
Η πρόσφατη έκθεση της FS-ISAC αξίζει να εξεταστεί λεπτομερώς για διάφορους λόγους, με κυριότερο την τεράστια δύναμη και επιρροή που ασκούν τα μέλη της, τόσο γνωστά όσο και άγνωστα, στο τρέχον χρηματοπιστωτικό σύστημα που βασίζεται στο χαρτονόμισμα.
Η πλήρης έκθεση είναι αποκλειστικά για τα μέλη του FS-ISAC, αλλά μια «θεματική περίληψη» είναι δημόσια διαθέσιμη.
Η προαναφερόμενη έκθεση για την «Πλοήγηση στον κυβερνοχώρο» το 2021 «βασίζεται στις συνεισφορές των μελών μας και στην ανάλυση τάσεων που προκύπτει από το Παγκόσμιο Γραφείο Πληροφοριών (GIO) της FS-ISAC» και περιλαμβάνει αρκετές «προβλέψεις» για το τρέχον ημερολογιακό έτος (2021). Το GIO του ομίλου, με επικεφαλής την Teresa Walsh, που θα είναι σύντομα ομιλήτρια στο Cyber Polygon 2021, “συντονίζεται επίσης με άλλους οργανισμούς, εταιρείες και υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας σε όλο τον κόσμο” εκτός από την συλλογή πληροφοριών από μέλη του FS-ISAC.
Στις αρχές του 2020, όταν η κρίση του COVID-19 οδήγησε σε μια απροκάλυπτη ώθηση προς την ψηφιοποίηση, η FS-ISAC ξεκίνησε μια «νέα ασφαλή πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών και συνομιλίας» που «παρείχε έναν νέο τρόπο στα μέλη να συζητούν τις απειλές και τις τάσεις ασφάλειας». Είναι δίκαιο να υποθέσουμε ότι οι ιδιωτικές συζητήσεις σε αυτήν την πλατφόρμα ενημέρωσαν άμεσα αυτήν την έκθεση. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της FS-ISAC, οι κύριες τάσεις και απειλές που συζητήθηκαν από τα μέλη της μέσω αυτής της υπηρεσίας το 2020 ήταν «κίνδυνοι τρίτων», όπως ο κίνδυνος που παρουσιάζουν μεγάλες εισβολές τρίτων παρόχων υπηρεσιών, όπως η παραβίαση της SolarWinds και «γεωπολιτικές εντάσεις».
Η έκθεση περιέχει αρκετές «προβλέψεις για το 2021 και μετά». Η πρώτη από αυτές τις προβλέψεις είναι ότι τα αντίπαλα έθνη-κράτη θα συνεργαστούν με «τον υπόκοσμο του κυβερνοεγκλήματος» προκειμένου να «συγκαλύψουν την δραστηριότητά τους και να περιπλέξουν την απόδοση». Το FS-ISAC δεν παρέχει αποδείξεις ότι συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά υποστηρίζοντας αυτόν τον ισχυρισμό καθιστά ευκολότερο να κατηγορηθούν οι κυβερνήσεις των κρατών για τις δραστηριότητες των εγκληματιών του κυβερνοχώρου όταν είναι πολιτικά βολικό χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία. Αυτό έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις με πρόσφατες παραβιάσεις υψηλού προφίλ, με πιο πρόσφατη την SolarWinds. Όπως σημειώθηκε σε προηγούμενες αναφορές, εξέχουσες εταιρείες που συνάπτουν συμβάσεις για την κυβέρνηση και τον στρατό των ΗΠΑ, όπως η Microsoft και εταιρείες κυβερνοασφάλειας που συνδέονται με μυστικές υπηρεσίες, είναι συχνά οι μοναδικές πηγές για τέτοιες αφηγήσεις στο παρελθόν και, σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία, αντίθετα χαρακτηρίζοντας τέτοιους ισχυρισμούς ως « πιθανούς» ή πιθανές». Ακόμη και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης που αναφέρουν τις «προβλέψεις» του FS-ISAC σημείωσαν ότι «η FS-ISAC δεν ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα κατασκόπων που βασίστηκαν σε τέτοιου είδους τεχνικά στο παρελθόν», υποδηλώνοντας ανοιχτά ότι υπάρχει ελάχιστη τεκμηριωμένη βάση για την υποστήριξη αυτού του ισχυρισμού.
Άλλες προβλέψεις επικεντρώνονται στον τρόπο με τον οποίο οι πάροχοι υπηρεσιών τρίτων, όπως η SolarWinds και η πιο πρόσφατα στοχευμένη Kaseya , θα κυριαρχήσουν, επηρεάζοντας δυνητικά πολλές χιλιάδες εταιρείες σε πολλούς τομείς ταυτόχρονα. Ωστόσο, η παραβίαση του SolarWinds δεν διερευνήθηκε σωστά, απλώς χαρακτηρίστηκε από τις Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ότι είχε «πιθανούς» δεσμούς με «Ρωσικούς» κρατικούς παράγοντες, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα δημόσια στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό. Αντίθετα, η εισβολή της SolarWinds φαίνεται να σχετίζεται με την εξαγορά μιας Ισραηλινής εταιρείας που χρηματοδοτείται από εταιρείες που συνδέονται με τις μυστικές υπηρεσίες, όπως αναφέρεται σε αυτήν την έκθεση από τις αρχές του 2021. Η SolarWinds εξαγόρασε την εταιρεία, που ονομάζεται Samanage, και ενσωμάτωσε πλήρως το λογισμικό της πλήρως στην πλατφόρμα της, περίπου την ίδια στιγμή που το backdoor που χρησιμοποιήθηκε για την εκτέλεση του hack τοποθετήθηκε στην πλατφόρμα SolarWinds που αργότερα παραβιάστηκε.
Το FS-ISAC προβλέπει επίσης ότι οι επιθέσεις θα διασχίζουν σύνορα, ηπείρους και κάθετους τομείς, με αυξανόμενη ταχύτητα. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η πανδημία στον κυβερνοχώρο θα ξεκινήσει με εγκληματίες του κυβερνοχώρου που «δοκιμάζουν επιθέσεις σε μια χώρα και γρήγορα κλιμακώνονται σε πολλαπλούς στόχους σε άλλα μέρη του κόσμου». Η FS-ISAC υποστηρίζει ότι είναι επομένως «κρίσιμο να έχουμε μια σφαιρική άποψη για τις απειλές στον κυβερνοχώρο που αντιμετωπίζει ο τομέας προκειμένου να προετοιμαστεί και να αμυνθεί εναντίον τους». Από τότε που η FS-ISAC έκανε αυτή την πρόβλεψη, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και ειδικά το ransomware έχουν συμβεί σε όλο τον κόσμο και στοχεύουν διαφορετικούς τομείς με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι έχει παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν. Για παράδειγμα, μετά το hack του Colonial Pipeline στις αρχές Μαΐου 2021, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και η Ιρλανδία όλες βίωσαν μεγάλες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, ακολουθούμενο από το χακάρισμα του JBS την 1η Ιουνίου της ίδιας χρονιάς. Το χακάρισμα του Kaseya, που κάποιοι πιστεύουν ότι είναι εξίσου επακόλουθο και επιζήμιο με το SolarWinds, που έλαβε χώρα περίπου ένα μήνα αργότερα, στις 2 Ιουλίου, επηρεάζοντας χιλιάδες εταιρείες σε όλο τον κόσμο.
«Οι οικονομικοί παράγοντες προς το έγκλημα στον κυβερνοχώρο θα αυξηθούν».
Η FS-ISAC ισχυρίζεται ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση που δημιουργήθηκε από τα lockdown που σχετίζονται με τον COVID θα «κάνει το έγκλημα στον κυβερνοχώρο μια ακόμη πιο ελκυστική εναλλακτική λύση», σημειώνοντας αμέσως μετά ότι «οι δραματικές αυξήσεις στην αποτίμηση κρυπτονομισμάτων μπορεί να οδηγήσουν τους παράγοντες απειλών να διεξάγουν καμπάνιες που επωφελούνται από αυτήν την αγορά, συμπεριλαμβανομένων εκστρατειών εκβιασμού κατά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των πελατών τους».
Με άλλα λόγια, η FS-ISAC βλέπει την αύξηση της αξίας των κρυπτονομισμάτων ως άμεση κινητήρια δύναμη του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, υπονοώντας ότι η αξία του κρυπτονομίσματος πρέπει να αντιμετωπιστεί για να μειωθούν τέτοιες εγκληματικές δραστηριότητες. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν ταιριάζουν με αυτούς τους ισχυρισμούς, καθώς η χρήση κρυπτονομισμάτων από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου είναι χαμηλή και μειώνεται ολοένα και περισσότερο. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο το 0,34% των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων το 2020 συνδέονταν με εγκληματικές δραστηριότητες, από 2% το προηγούμενο έτος. Αν και η μείωση μπορεί να οφείλεται σε αλματώδη αύξηση της υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων, το συνολικό ποσοστό των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων που συνδέονται με εγκλήματα είναι απίστευτα χαμηλό, γεγονός που είναι προφανώς γνωστό στην FS-ISAC και στα μέλη της.
Ωστόσο, το κρυπτονόμισμα αποτελεί απειλή για τα σχέδια των μελών του FS-ISAC και των συνεργατών του να αρχίσουν να παράγουν ψηφιακά νομίσματα που ελέγχονται είτε από εγκεκριμένες ιδιωτικούς φορείς (όπως το Sbercoin της Ρωσίας) είτε από τις ίδιες τις κεντρικές τράπεζες (όπως το ψηφιακό γουάν της Κίνας). Η επιτυχία αυτού του έργου εξαρτάται από την στείρωση του ανταγωνισμού, γι’ αυτό πιθανότατα η FS-ISAC έβαλε υπότιτλο την έκθεσή της για το 2021 ως «η περίπτωση μιας παγκόσμιας χρησιμότητας fincyber», με μια τέτοια χρησιμότητα πλαισιωμένη ως απαραίτητη για την υπεράσπιση του κλάδου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών έναντι των απειλών στον κυβερνοχώρο.
Σύμπραξη του WEF κατά του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο
Κατά τρόπο πολύ βολικό για το FS-ISAC, υπάρχει ήδη ένα έργο που ελπίζει να γίνει σύντομα αυτό το παγκόσμιο χρηστικό πρόγραμμα για τον κυβερνοχώρο – το WEF Partnership Against Cybercrime (WEF-PAC). Στους εταίρους του WEF-PAC περιλαμβάνονται μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον κόσμο, όπως η Bank of America, η Banco Santander, η Sberbank, η UBS, η Credit Suisse και η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς και σημαντικοί επεξεργαστές πληρωμών όπως η Mastercard και το PayPal. Επίσης πολύ σημαντική είναι η παρουσία και των «Big Four» παγκόσμιων λογιστικών εταιρειών: Deloitte, Ernst & Young, KPMG και PricewaterhouseCoopers.
Δεξαμενές σκέψης/μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Third Way και του Carnegie Endowment for International Peace καθώς και του ίδιου του WEF, είναι επίσης μεταξύ των μελών του καθώς και αρκετοί εθνικοί κυβερνητικοί φορείς, όπως το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το FBI και Μυστική Υπηρεσία, η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου και η Εθνική Διεύθυνση Κυβερνοχώρου του Ισραήλ. Διεθνείς και περιφερειακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, όπως η INTERPOL και η EUROPOL, που και οι δύο συμμετέχουν επανειλημμένα στο Cyber Polygon του WEF. Η Silicon Valley εκπροσωπείται επίσης καλά με την παρουσία της Amazon, της Microsoft και της Cisco, οι οποίες και οι τρεις είναι επίσης σημαντικοί συνεργάτες του Αμερικανικού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών. Οι εταιρείες κυβερνοασφάλειας που ιδρύθηκαν από αποφοίτους και πρώην διοικητές Ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών, όπως η Palo Alto Networks, η Team8 και η Check Point, είναι επίσης εξέχοντα μέλη.
Η οπτική γωνία των Ισραηλινών πληροφοριών είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά την εξέταση του WEF-PAC, καθώς ένας από τους αρχιτέκτονές του και ο σημερινός Επικεφαλής Στρατηγικής για την Κυβερνοασφάλεια του WEF είναι ο Tal Goldstein, αν και η βιογραφία του στον ιστότοπο του WEF φαίνεται να ισχυρίζεται ότι είναι επικεφαλής στρατηγικής για το WEF στο σύνολό του. Ο Goldstein είναι βετεράνος της Ισραηλινής στρατιωτικής αντικατασκοπείας, που έχει στρατολογηθεί μέσω του προγράμματος Talpiot του Ισραήλ, το οποίο τροφοδοτεί εφήβους με υψηλό IQ στο Ισραήλ στα ανώτερα κλιμάκια των επίλεκτων Ισραηλινών στρατιωτικών μονάδων αντικατασκοπείας με έμφαση στην τεχνολογία. Μερικές φορές αναφέρεται ως «MENSA» των IDF και δημιουργήθηκε αρχικά από τον διαβόητο Ισραηλινό κατασκοπευτικό Ράφι Εϊτάν. Ο Εϊτάν είναι πιο γνωστός ως χειριστής του Jonathan Pollard και εγκέφαλος πίσω από το σκάνδαλο λογισμικού PROMIS, την πιο διαβόητη Ισραηλινή επιχείρηση πληροφοριών που διεξήχθη εναντίον του υποτιθέμενου «συμμάχου» του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών.
Λόγω της εστίασής τους στην τεχνολογική ικανότητα, πολλοί νεοσύλλεκτοι Talpiot υπηρετούν στην συνέχεια στην Μονάδα 8200 του Ισραήλ, την μονάδα κατασκοπείας σημάτων της Ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που συχνά περιγράφεται ως ισοδύναμη με την NSA των ΗΠΑ ή την GCHQ του Ηνωμένου Βασιλείου, πριν προχωρήσουν στον ιδιωτικό τομέα τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εταιρειών της Silicon Valley. Άλλες αξιοσημείωτες φιγούρες Talpiot-Unit 8200 είναι ένας από τους συνιδρυτές του Check Point, Marius Nacht και Assaf Rappaport, οι οποίοι σχεδίασαν σημαντικές πτυχές των υπηρεσιών cloud της Microsoft και αργότερα διαχειρίστηκαν αυτό το τμήμα. Ο Rappaport αργότερα ανέλαβε να διαχειρίζεται μεγάλο μέρος της έρευνας και ανάπτυξης της Microsoft μέχρι την απότομη αποχώρησή του στις αρχές του περασμένου έτους.
Εκτός από το παρελθόν του ως νεοσύλλεκτος Talpiot και 8 χρόνια στην Ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, ο Tal Goldstein του WEF είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση του Εθνικού Γραφείου Κυβερνοχώρου του Ισραήλ, που τώρα ανήκει στην Εθνική Διεύθυνση Κυβερνοχώρου του Ισραήλ, που τώρα πλέον είναι εταίρος του WEF-PAC. Το National Cyber Bureau ιδρύθηκε το 2013 με ρητό σκοπό «να οικοδομήσει και να διατηρήσει την εθνική δύναμη του κράτους του Ισραήλ ως διεθνή ηγέτη στον τομέα» της κυβερνοασφάλειας. Σύμφωνα με το βιογραφικό του Goldstein στο WEF, ο Goldstein ηγήθηκε της διαμόρφωσης ολόκληρης της εθνικής στρατηγικής κυβερνοασφάλειας του Ισραήλ με έμφαση στην τεχνολογία, την διεθνή συνεργασία και την οικονομική ανάπτυξη.
Ο Goldstein ήταν επίσης ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες της αλλαγής της Ισραηλινής πολιτικής για την Κυβερνοασφάλεια που έλαβε χώρα το 2012, όπου οι επιχειρήσεις πληροφοριών που προηγουμένως πραγματοποιούνταν «εσωτερικά» από την Mossad, την Μονάδα 8200 και άλλες Ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών θα πραγματοποιούνταν αντί αυτού μέσω ιδιωτικών εταιρειών που λειτουργούν ως βιτρίνες για τις εν λόγω υπηρεσίες πληροφοριών. Ένα αποδεκτό παράδειγμα μιας τέτοιας εταιρείας βιτρίνας είναι η Black Cube, η οποία δημιουργήθηκε από την Mossad για να λειτουργεί ρητά ως υποκατάστημα του «ιδιωτικού τομέα» της. Το 2019, Ισραηλινοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν στην σύνταξη και την εκτέλεση αυτής της πολιτικής παραδέχθηκαν ανοιχτά αλλά ανώνυμα την ύπαρξη της πολιτικής σε αναφορές Ισραηλινών μέσων ενημέρωσης. Ένας από τους υποτιθέμενους στόχους της πολιτικής ήταν να αποτρέψει χώρες όπως οι ΗΠΑ από το να μποϊκοτάρουν ποτέ το Ισραήλ με οποιονδήποτε ουσιαστικό τρόπο για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, εγκαθιστώντας εξέχουσες πολυεθνικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως αυτές που εδρεύουν στην Silicon Valley, με εταιρείες βιτρίνας της Ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών. Αυτή η προσπάθεια διευκολύνθηκε άμεσα από τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Paul Singer, ο οποίος ίδρυσε το Start Up Nation Central με τον κύριο οικονομικό σύμβουλο του Benjamin Netanyahu και έναν κορυφαίο στέλεχος της AIPAC το 2012 για να διευκολύνει την ενσωμάτωση Ισραηλινών start-ups σε Αμερικανικές εταιρείες.
Η επιλογή του Goldstein από το WEF ως επικεφαλής της στρατηγικής για τις προσπάθειές του στον κυβερνοχώρο υποδηλώνει ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, που επικεντρώνονται στην Κυβερνοασφάλεια, πιθανότατα θα διαδραματίσουν τεράστιο ρόλο στις προσπάθειες του WEF-PAC, ιδιαίτερα στη φιλοδοξία του να δημιουργήσει μια νέα παγκόσμια δομή διακυβέρνησης για το διαδίκτυο. Επιπλέον, το παρελθόν του Goldstein στην ανάπτυξη μιας πολιτικής σύμφωνα με την οποία ιδιωτικές εταιρείες ενεργούσαν ως αγωγοί για επιχειρήσεις πληροφοριών προκαλεί προφανή ανησυχία δεδομένου του ενδιαφέροντος του WEF για προσομοίωση και προώθηση μιας επικείμενης «πανδημίας στον κυβερνοχώρο» στον απόηχο της κρίσης του COVID. Το WEF είχε προσομοιώσει ένα σενάριο σαν τον COVID πριν από την έναρξή του, μέσω του Event 201.
Μια παγκόσμια απειλή για να δικαιολογήσει μια παγκόσμια «λύση»
Τον Νοέμβριο του 2020, περίπου την ίδια στιγμή που κυκλοφόρησε η έκθεση WEF-Carnegie, το WEF-PAC συνέταξε τη δική του “έκθεση διορατικότητας” με στόχο τη “διαμόρφωση του μέλλοντος της κυβερνοασφάλειας και της ψηφιακής εμπιστοσύνης”. Γράφτηκε κυρίως από τον Tal Goldstein του WEF μαζί με στελέχη της Microsoft, της Cyber Threat Alliance και της Fortinet, η έκθεση προσφέρει «ένα πρώτο βήμα προς την δημιουργία μιας παγκόσμιας αρχιτεκτονικής συνεργασίας» στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας «αλλαγής παραδείγματος» στον τρόπο αντιμετώπισης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.
Ο πρόλογος συντάχθηκε από τον Jürgen Stock, τον Γενικό Γραμματέα της INTERPOL, ο οποίος είχε συμμετάσχει στην άσκηση του 2020 Cyber Polygon και το 2021 στο Cyber Polygon. Ο Stock ισχυρίζεται στην έκθεση ότι «μια σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα κατά του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο είναι ο μόνος τρόπος για να κερδίσουμε ένα πλεονέκτημα έναντι των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο». Όχι σε αντίθεση με την έκθεση WEF-Carnegie, ο Stock ισχυρίζεται ότι μόνο διασφαλίζοντας ότι οι μεγάλες εταιρείες συνεργάζονται με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου «μπορούμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στην απειλή του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο».
Η έκθεση επιδιώκει πρώτα να ορίσει την απειλή και εστιάζει συγκεκριμένα στην υποτιθέμενη σύνδεση μεταξύ κρυπτονομισμάτων, τεχνολογίας ενίσχυσης της ιδιωτικής ζωής και εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Ισχυρίζεται ότι «οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου κάνουν κατάχρηση κρυπτογράφησης, κρυπτονομισμάτων, υπηρεσιών ανωνυμίας και άλλων τεχνολογιών», παρόλο που η χρήση τους δεν είναι σχεδόν αποκλειστική σε εγκληματίες. Στην συνέχεια, η έκθεση αναφέρει ότι, εκτός από τους κυβερνοεγκληματίες με οικονομικά κίνητρα, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου περιλαμβάνουν επίσης εκείνους που χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες για να «υποστηρίξουν την τρομοκρατία» και «να διαδώσουν παραπληροφόρηση για να αποσταθεροποιήσουν κυβερνήσεις και δημοκρατίες».
Ενώ η πλειονότητα της συζήτησης της έκθεσης σχετικά με την απειλή του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο επικεντρώνεται στο ransomware, η συμπερίληψη της «παραπληροφόρησης» από το WEF-PAC υπογραμμίζει το γεγονός ότι το WEF και οι συνεργάτες τους βλέπουν τους εγκληματίες στον κυβερνοχώρο μέσα από ένα πολύ ευρύτερο πρίσμα. Αυτό, φυσικά, σημαίνει επίσης ότι οι μέθοδοι καταπολέμησης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο που περιέχονται στην έκθεση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την στόχευση όσων «διασπείρουν παραπληροφόρηση», όχι μόνο ransomware και συναφείς επιθέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί οι διακινητές «παραπληροφόρησης» θα μπορούσαν να δουν την χρήση κρυπτονομισμάτων, κρυπτογράφησης, κ.λπ. να περιορίζεται από τους κανόνες και τους κανονισμούς που επιδιώκει να προωθήσει το WEF-PAC. Ωστόσο, η έκθεση προωθεί την χρήση τεχνολογιών ενίσχυσης της ιδιωτικής ζωής για τα μέλη του WEF-PAC, ένα ξεκάθαρο διπλό πρότυπο που αποκαλύπτει ότι αυτήν η ομάδα βλέπει την ιδιωτικότητα ως κάτι που αφορά τους ισχυρούς και όχι το ευρύ κοινό.
Αυτός ο ευρύς ορισμός του «κυβερνοεγκληματία» ταιριάζει βολικά με την πρόσφατη στρατηγική «εσωτερικού τρόμου» της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία έχει ομοίως έναν πολύ ευρύ ορισμό του ποιος είναι «εγχώριος τρομοκράτης».
Η στρατηγική της κυβέρνησης Μπάιντεν δεν είναι επίσης αποκλειστική για τις ΗΠΑ, αλλά ένα πολυεθνικό πλαίσιο που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για να λογοκρίνει και να ποινικοποιήσει τους επικριτές του καπιταλιστικού μοντέλου των ενδιαφερομένων του WEF, καθώς και όσων θεωρείται ότι έχουν «αντικυβερνητικές» και «αντι-εξουσιαστικές» απόψεις.
Η έκθεση WEF-PAC, η οποία δημοσιεύτηκε αρκετούς μήνες πριν από την στρατηγική των ΗΠΑ, έχει και άλλους παραλληλισμούς με την νέα πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν, όπως η έκκλησή της για πάταξη της χρήσης λογισμικού ανωνυμίας από όσους θεωρούνται «εγκληματίες στον κυβερνοχώρο» και η έκκληση για «διεθνή ανταλλαγή πληροφοριών και συνοριακή επιχειρησιακή συνεργασία», ακόμη και αν αυτή η συνεργασία «δεν είναι πάντα ευθυγραμμισμένη με τα υπάρχοντα νομοθετικά και επιχειρησιακά πλαίσια». Επιπλέον, η στρατηγική της κυβέρνησης Μπάιντεν καταλήγει σημειώνοντας ότι αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της κυβέρνησης των ΗΠΑ να «αποκαταστήσει την πίστη» στους δημόσιους θεσμούς. Ομοίως, η έκθεση WEF-PAC πλαισιώνει την καταπολέμηση όλων των τύπων δραστηριοτήτων που ορίζουν ως κυβερνοέγκλημα απαραίτητες για την βελτίωση της «ψηφιακής εμπιστοσύνης», η έλλειψη της οποίας «υπονομεύει σε μεγάλο βαθμό τα οφέλη του κυβερνοχώρου και εμποδίζει τις διεθνείς προσπάθειες για σταθερότητα στον κυβερνοχώρο».
Κατά τη συζήτηση των «λύσεων», το WEF-PAC ζητά την παγκόσμια στόχευση «υποδομών και περιουσιακών στοιχείων» που θεωρείται ότι διευκολύνουν το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιτρέπουν «ροές εσόδων» από λύτρα, δηλαδή κρυπτονομίσματα με γνώμονα την προστασία της ιδιωτικής ζωής και επιτρέπουν την «προώθηση παράνομων ιστότοπων και την φιλοξενία εγκληματικού περιεχομένου». Σε μια άλλη ενότητα, συζητά την κατάσχεση ιστοσελίδων των «κυβερνοεγκληματιών» ως ελκυστική δυνατότητα. Δεδομένου ότι αυτό το έγγραφο περιλαμβάνει διαδικτυακή «παραπληροφόρηση» ως έγκλημα στον κυβερνοχώρο, αυτό θα μπορούσε να δει ως στόχους ανεξάρτητους ιστότοπους μέσων ενημέρωσης και την υποδομή που τους επιτρέπει να λειτουργούν (δηλ. πλατφόρμες κοινής χρήσης βίντεο που δεν λογοκρίνουν κ.λπ.).
Η έκθεση συνεχίζει, δηλώνοντας ότι «προκειμένου να μειωθεί ο παγκόσμιος αντίκτυπος του κυβερνοεγκλήματος και να περιοριστούν συστηματικά οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο πρέπει να αντιμετωπιστεί στην πηγή του αυξάνοντας το κόστος διεξαγωγής των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, μειώνοντας την κερδοφορία των δραστηριοτήτων και αποτρέποντας τους εγκληματίες αυξάνοντας τον άμεσο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν». Στη συνέχεια, υποστηρίζει, όπως είναι αναμενόμενο, ότι επειδή η απειλή του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο είναι παγκόσμιας εμβέλειας, «η λύση πρέπει επίσης να είναι μια παγκόσμια συντονισμένη προσπάθεια» και λέει ότι ο κύριος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό περιλαμβάνει «την αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα για να συνεργαστεί πλάι-πλάι με αξιωματούχους επιβολής του νόμου.» Αυτό μοιάζει πολύ με τα συμπεράσματα της έκθεσης WEF-Carnegie, που κυκλοφόρησε περίπου την ίδια περίοδο με την έκθεση WEF-PAC, η οποία καλούσε τις ιδιωτικές τράπεζες να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τις υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς και με τις ρυθμιστικές αρχές τους για να «προστατέψουν» το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου.
Το πλαίσιο για ένα παγκόσμιο κυβερνοχρηστικό σύστημα
Αυτός ο παγκόσμιος συντονισμός, σύμφωνα με το WEF-PAC, θα πρέπει να βασίζεται σε ένα νέο παγκόσμιο σύστημα που θα ενώνει τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου από όλο τον κόσμο με εταιρείες κυβερνοασφάλειας, μεγάλες εταιρείες όπως τράπεζες και άλλους «ενδιαφερομένους».
Οι ενδιαφερόμενοι φορείς που θα αποτελέσουν αυτήν την νέα οντότητα, η δομή της οποίας θα συζητηθεί σύντομα, βασίζεται σε 6 ιδρυτικές αρχές, αρκετές από τις οποίες είναι σημαντικές. Για παράδειγμα, η πρώτη αρχή είναι να «αγκαλιάζουμε μια κοινή αφήγηση για συλλογική δράση κατά του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο». Σύμφωνα με την έκθεση, αυτή η αρχή συνεπάγεται ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη που αποτελούν αυτόν τον οργανισμό έχουν «από κοινή ιδιοκτησία μιας κοινής αφήγησης και ενός κοινού στόχου για το ευρύτερο καλό της μείωσης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο σε όλους τους κλάδους και παγκοσμίως». Η δεύτερη αρχή περιλαμβάνει τα ενδιαφερόμενα μέρη να βασίζουν τη συνεργασία τους στη «μακροπρόθεσμη στρατηγική ευθυγράμμιση». Η πέμπτη αρχή περιλαμβάνει τη «διασφάλιση αξίας για τη συμμετοχή στη συνεργασία», με τέτοιο τρόπο ώστε η «αξία» ή το όφελος να «ευθυγραμμίζονται με τα στρατηγικά συμφέροντα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα». Με άλλα λόγια, τα ενδιαφερόμενα μέρη αυτής της παγκόσμιας χρησιμότητας στον κυβερνοχώρο θα ενωθούν στη δέσμευσή τους για μια κοινή, δημόσια «αφήγηση» που εξυπηρετεί τα «στρατηγικά συμφέροντα» των οργανισμών τους μακροπρόθεσμα. Η απόφαση να τονιστεί ο όρος «κοινή αφήγηση» είναι σημαντική καθώς μια αφήγηση είναι απλώς μια ιστορία που δεν χρειάζεται απαραίτητα να αντικατοπτρίζει την αλήθεια της κατάστασης, υποδεικνύοντας έτσι ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι απλώς συνεπή στις δημόσιες δηλώσεις τους, ώστε να ταιριάζουν όλες με την συμφωνημένη αφήγηση.
Πολλοί οργανισμοί που σχετίζονται ή αποτελούν επίσημα μέρος του WEF-PAC έχουν επενδύσει βαθιά στα Ψηφιακά Νομίσματα της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC) καθώς και σε προσπάθειες ψηφιοποίησης και επομένως, πιο εύκολου ελέγχου σχεδόν κάθε τομέα της παγκόσμιας οικονομίας και ρύθμισης του Διαδικτύου. Επομένως, είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι πολλές από αυτές τις ομάδες μπορεί να προσπαθούν να δικαιολογήσουν κανονισμούς και άλλα μέτρα που θα προωθήσουν αυτές τις ατζέντες στις οποίες έχουν μακροπρόθεσμα «στρατηγικά συμφέροντα» μέσω της προώθησης μιας «κοινής αφήγησης» που θεωρείται πιο ευχάριστη στο ευρύ κοινό, αλλά δεν βασίζεται απαραίτητα σε πραγματικά γεγονότα. Οι επιχειρήσεις είναι επιχειρήσεις, άλλωστε.
Η έκθεση WEF-PAC ολοκληρώνεται με το μοντέλο τριών επιπέδων για «μια παγκόσμια αρχιτεκτονική συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα κατά του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο».
Το ανώτατο επίπεδο αυτού του συστήματος αναφέρεται ως «παγκόσμια εταιρική σχέση», η οποία θα βασιστεί στην υπάρχουσα WEF-PAC και «θα συγκεντρώσει διεθνείς ενδιαφερόμενους φορείς για να παράσχουν μια γενική αφήγηση και δέσμευση για συνεργασία να προωθεί την αλληλεπίδραση σε ένα παγκόσμιο δίκτυο οντοτήτων που καθοδηγούν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και να διευκολύνουν τους στρατηγικούς διαλόγους και τις διαδικασίες με στόχο την στήριξη της συνεργασίας και την υπέρβαση των φραγμών μακροπρόθεσμα».
Σε άλλο σημείο της έκθεσης σημειώνεται ότι το κυριότερο μεταξύ αυτών των «φραγμών» είναι οι υφιστάμενες νομοθετικές πράξεις σε πολλές χώρες που απαγορεύουν στις αρχές επιβολής του νόμου και στις κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές να συγχωνεύουν ουσιαστικά τις δραστηριότητές τους με οντότητες του ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα εκείνων που προορίζονται είτε να επιβλέπουν είτε να διώκουν παραβάσεις. Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι αυτήν η «παγκόσμια εταιρική σχέση» θα επικεντρωθεί στην προώθηση «μιας κοινής αφήγησης για την αύξηση της δέσμευσης και της υπαγωγής», στην ενίσχυση της «επιχειρησιακής συνεργασίας» μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και στην βελτίωση της «κατανόησης των ενδιαφερόμενων μερών για τα αντίστοιχα συμφέροντα, τις ανάγκες, τους στόχους, τις προτεραιότητες και τους περιορισμούς”».
Το δεύτερο επίπεδο αυτού του συστήματος ονομάζεται στην έκθεση «μόνιμοι κόμβοι». Αυτοί ορίζονται ως «ένα παγκόσμιο δίκτυο υφιστάμενων οργανισμών που προσπαθούν να διευκολύνουν τη συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα σε βάθος χρόνου». Οι κύριοι υποψήφιοι για να καταλάβουν τον ρόλο των «μόνιμων κόμβων» είναι «μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που ήδη ενθαρρύνουν την συνεργασία μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών και υπηρεσιών επιβολής του νόμου», συγκεκριμένα η Cyber Threat Alliance και η Global Cyber Alliance. Και τα δύο αναλύονται λεπτομερώς στην επόμενη ενότητα. Άλλοι πιθανοί «μόνιμοι κόμβοι» που αναφέρονται στην έκθεση είναι η INTERPOL, η EURPOL και φυσικά, η FS-ISAC. Ενώ το ανώτατο επίπεδο «παγκόσμιας συνεργασίας» αντιπροσωπεύει το «στρατηγικό επίπεδο» καθώς οι κόμβοι θα παρέχουν την απαραίτητη υποδομή, τους επιχειρησιακούς κανόνες και τη διαχείριση, καθώς και τον “στρατηγικό διάλογο” μεταξύ των οργανισμών-μελών.
Οι μόνιμοι κόμβοι θα ενεργοποιήσουν άμεσα το τρίτο επίπεδο του οργανισμού, το οποίο αναφέρεται ως “Κύτταρα εστίασης απειλών” και ορίζεται ότι αντιπροσωπεύει το “επιχειρησιακό επίπεδο” του οργανισμού. Το WEF-PAC ορίζει αυτές τα κύτταρα ως «προσωρινές ομάδες εμπιστοσύνης που αποτελούνται από οργανισμούς τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα και θα επικεντρώνονται σε διακριτικούς στόχους ή ζητήματα εγκλήματος στον κυβερνοχώρο». Σύμφωνα με την αναφορά, κάθε κύτταρο «θα καθοδηγείται από κοινού από έναν συμμετέχοντα του ιδιωτικού τομέα, έναν συμμετέχοντα στην επιβολή του νόμου και έναν καθορισμένο εκπρόσωπο» του μόνιμου κόμβου που χρηματοδοτεί τον πυρήνα.
Στην ιδανική περίπτωση, δηλώνει ότι τα κύτταρα θα πρέπει να έχουν από 10 έως 15 συμμετέχοντες και ότι «οι συμμετέχοντες στον ιδιωτικό τομέα θα αντιπροσωπεύουν συνήθως οργανισμούς που μπορούν να ενεργήσουν για να ενισχύσουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο εκ μέρους μεγάλων εκλογικών περιφερειών, που έχουν μοναδική πρόσβαση σε σχετικές πληροφορίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και πληροφορίες για απειλές, ή μπορεί να συνεισφέρουν σε επίπεδο οικοσυστήματος». Έτσι, μόνο οι τεράστιες εταιρείες χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση. Επιπλέον, αναφέρει ότι τα μέλη των κυττάρων απειλών για την επιβολή του νόμου θα πρέπει να “εκπροσωπούν υπηρεσίες εθνικού επιπέδου” ή να προέρχονται από “υπηρεσίες άμυνας δικτύων ή ειδικού τομέα” σε εθνικό, περιφερειακό ή διεθνές επίπεδο. Οι δραστηριότητες των πυρήνων θα κυμαίνονται από την «ανίχνευση μιας νέας απειλής» έως την «κατάρριψη μιας υποδομής» και τις «συλλήψεις».
Το WEF-PAC καταλήγει δηλώνοντας ότι «τους επόμενους μήνες, η Ομάδα Εργασίας Σύμπραξης κατά του Κυβερνοεγκλήματος θα συνεχίσει να προετοιμάζει την εφαρμογή αυτών των ιδεών και να διευρύνει το πεδίο των προσπαθειών της πρωτοβουλίας», μεταξύ άλλων προσκαλώντας «κορυφαίες εταιρείες και υπηρεσίες επιβολής του νόμου» να δεσμευτούν για την συνεισφορά τους στις προσπάθειες του WEF-PAC. Στη συνέχεια δηλώνει ότι «η προτεινόμενη αρχιτεκτονική θα μπορούσε τελικά να εξελιχθεί σε μια νέα οραματική, ανεξάρτητη Συμμαχία για την Καταπολέμηση του Παγκόσμιου Εγκλήματος στον Κυβερνοχώρο». «Στο ενδιάμεσο», συνεχίζει, «το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη θα συνεργαστούν για να προωθήσουν τις επιθυμητές διαδικασίες και να αξιολογήσουν την εγκυρότητα της ιδέας».
Γνωρίστε τους «Κόμβους»
Μεταξύ των οργανισμών που το WEF-PAC επισημαίνει ως υποψηφίους εισόδου για «μόνιμους κόμβους» στην πρότασή τους για ένα παγκόσμιο βοηθητικό πρόγραμμα στον κυβερνοχώρο, υπάρχουν δύο που ξεχωρίζουν και αξίζει να εξεταστούν λεπτομερώς. Είναι η Cyber Threat Alliance (CTA) και η Global Cyber Alliance (GCA), οι οποίες είναι επίσημα μέλη του WEF-PAC.
Η Cyber Threat Alliance (CTA) ιδρύθηκε αρχικά από τις εταιρείες Fortinet και Palo Alto Networks τον Μάιο του 2014, πριν η McAfee και η Symantec ενταχθούν στην CTA ως συνιδρυτές τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Σήμερα, η Fortinet και η Palo Alto Networks είναι μέλη charter μαζί με την Check Point και τη Cisco, ενώ η Symantec και η McAfee είναι θυγατρικά μέλη μαζί με την Verizon, την Sophos και την Avast, μεταξύ πολλών άλλων. Η αποστολή του CTA είναι να επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των πολλών συνεργατών, μελών και συνδεδεμένων εταιρειών του προκειμένου να «επιτρέψει την κοινή χρήση πληροφοριών απειλών για την καλύτερη προστασία των πελατών τους από κυβερνοεπιθέσεις και για να καταστήσει το αμυντικό οικοσύστημα πιο αποτελεσματικό», σύμφωνα με τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο του CTA. Η CTA, σύμφωνα με τον ιστότοπό της, επικεντρώνεται επίσης στην “συνηγορία” με στόχο την ενημέρωση των πολιτικών πρωτοβουλιών των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο.
Η CTA συνεργάζεται άμεσα με το FS-ISAC και το WEF-PAC, καθώς και με τη γερακιώτικη, αμερικανική δεξαμενή σκέψης Aspen Institute, η οποία χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates Foundation και την Carnegie Corporation. Άλλοι εταίροι περιλαμβάνουν: το MITER Engenuity , το « τεχνολογικό θεμέλιο για το δημόσιο καλό» της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών και στρατιωτικών υπηρεσιών των ΗΠΑ MITRE, το Cyber Peace Institute, μια δεξαμενή σκέψης που επιδιώκει την «ειρήνη και την δικαιοσύνη στον κυβερνοχώρο» που χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την Microsoft και την Mastercard (και οι δύο είναι εταίροι του WEF και βασικοί παίκτες στο ID2020), ο Συνασπισμός Κυβερνοασφάλειας, μέλη του οποίου περιλαμβάνουν η Palo Alto Networks, η Ισραηλινή εταιρεία πληροφοριών Cybereason, η υπηρεσία πληροφοριών και στρατιωτικός, Amit Yoran’s Tenable, Intel, AT&T, Google, McAfee, Microsoft, Avast και Cisco, μεταξύ άλλων. the Cybercrime Support Network , μη κερδοσκοπικός οργανισμός που χρηματοδοτείται από την AT&T, τη Verizon, την Google, τη Cisco, την Comcast, την Google και τη Microsoft, μεταξύ άλλων. και η Παγκόσμια Συμμαχία Κυβερνοχώρου, που θα συζητηθούν σύντομα. Ένας άλλος βασικός εταίρος είναι το Ινστιτούτο Ασφάλειας και Τεχνολογίας (IST), το οποίο έχει πολυάριθμους δεσμούς με τον Αμερικανικό στρατό, ιδιαίτερα με την DARPA και το Κράτος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του In-Q-Tel της CIA. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Cyber Peace, Stéphane Duguin, συμμετείχε στο Cyber Polygon 2020 και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Δικτύου Υποστήριξης του Κυβερνοεγκλήματος, Kristin Judge , συνέβαλε στην έκθεση του WEF-PAC. Μερικοί από τους συνεργάτες του CTA αναφέρονται στην αναφορά WEF-PAC ως άλλοι πιθανοί «μόνιμοι κόμβοι».
Το CTA διευθύνεται από τον Michael Daniel, ο οποίος συνέγραψε την έκθεση WEF-PAC με τον Tal Goldstein. Ο Ντάνιελ, αμέσως πριν ενταχθεί στην CTA ως ανώτατο στέλεχος της στις αρχές του 2017, ήταν Ειδικός Βοηθός του πρώην Προέδρου Ομπάμα και συντονιστής κυβερνοασφάλειας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ομπάμα. Υπό αυτή την ιδιότητα, ο Daniel ανέπτυξε τα θεμέλια για την τρέχουσα εθνική στρατηγική κυβερνοασφάλειας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, ΜΚΟ και ξένες κυβερνήσεις. Ο Ντάνιελ έχει δηλώσει ότι ορισμένες από τις απόψεις του για την κυβερνοασφάλεια στο CTA βασίζονται «εν μέρει στην σοφία του Χένρι Κίσινγκερ» και έχει συμβάλει στην ατζέντα του WEF από την εποχή του στην κυβέρνηση Ομπάμα. Ο Daniel είναι ένας από τους εμπειρογνώμονες του Cyber Polygon 2021 και θα μιλήσει μαζί με την Teresa Walsh του FS-ISAC και τον Craig Jones της INTERPOL για τον τρόπο ανάπτυξης μιας διεθνούς αντίδρασης στις επιθέσεις ransomware.
Το γεγονός ότι η CTA ιδρύθηκε από την Fortinet και την Palo Alto Networks είναι αξιοσημείωτο καθώς και οι δύο εταιρείες συνδέονται στενά μεταξύ τους. Ο ιδρυτής της Fortinet, Ken Xie, ο οποίος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της CTA και είναι ιδρυτικό μέλος και σύμβουλος του Κέντρου Κυβερνοασφάλειας του WEF, ίδρυσε στο παρελθόν και στην συνέχεια διηύθυνε την NetScreen Technologies, όπου εργαζόταν ο ιδρυτής του Palo Alto Network, Nir Zuk, μετά την εξαγορά της προηγούμενης εταιρείας του OneSecure από NetScreen το 2002. Ο Zuk είναι απόφοιτος της Μονάδας 8200 των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και προσλήφθηκε απευθείας από την μονάδα αυτήν το 1994 από την Check Point, ένα καταστατικό μέλος του CTA, μέλος WEF-PAC και εταιρεία τεχνολογίας που ιδρύθηκε από τους αποφοίτους της Μονάδας 8200. Ο Zuk ήταν ανοιχτός σχετικά με τη διατήρηση στενών δεσμών με την Ισραηλινή κυβέρνηση κατά την λειτουργία του Palo Alto Networks που εδρεύει στην Καλιφόρνια. Η Fortinet, από την πλευρά της, είναι γνωστή για την πρόσληψη πρώην αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων πρώην ανώτατων αξιωματούχων της NSA . Η Fortinet είναι αμερικανική κυβέρνηση και στρατιωτικός ανάδοχος των ΗΠΑ και τέθηκε υπό έλεγχο το 2016 μετά από μήνυση κατά της εταιρείας για παράνομη πώληση των Αμερικανικών στρατιωτικών τεχνολογικών προϊόντων που είχαν μεταμφιεστεί για να φαίνονται ως Αμερικανικής κατασκευής, αλλά στην πραγματικότητα κατασκευάζονταν στην Κίνα. Ο Derek Manky της Fortinet είναι ένας από τους συν-συγγραφείς της έκθεσης WEF-PAC.
Ο συνιδρυτής και σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος της Check Point, Gil Shwed, είναι επί του παρόντος στο διοικητικό συμβούλιο της CTA και είναι επίσης “Παγκόσμιος ηγέτης για το αύριο” του WEF, εκτός από τους μακροχρόνιους δεσμούς του με το Ισραηλινό Κράτος Εθνικής Ασφάλειας και την προηγούμενη δουλειά του για τη Μονάδα 8200. Ένα άλλο κορυφαίο στέλεχος της Check Point, η Dorit Dor , είναι μέλος του WEF Center for Cybersecurity και ομιλήτρια στο Cyber Polygon 2021, όπου θα μιλήσει για την προστασία των αλυσίδων εφοδιασμού. Ο Gil Shwed, τις τελευταίες εβδομάδες, έχει κάνει πολλές εμφανίσεις στις ειδήσεις της καλωδιακής τηλεόρασης των ΗΠΑ για να προειδοποιήσει ότι επίκειται «πανδημία στον κυβερνοχώρο».
Εκτός από αυτές τις εμφανίσεις, ο Shwed δημιούργησε ένα βίντεο στις 23 Ιουνίου 2021 ρωτώντας «Έρχεται μια Κυβερνοπανδημία?», στο οποίο ο Shwed απαντά με ένα ηχηρό “Ναι”. Ο όρος «κυβερνοπανδημία» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην σκηνή πέρυσι κατά την εναρκτήρια ομιλία του προέδρου του WEF Klaus Schwab στην πρώτη προσομοίωση Cyber Polygon του WEF και είναι αξιοσημείωτο ότι το Shwed που συνδέεται με το WEF χρησιμοποιεί την ίδια ορολογία. Ο Schwab δήλωσε επίσης σε εκείνη την ομιλία ότι οι εκτενείς επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που θα περιλάμβαναν αυτήν την «πανδημία στον κυβερνοχώρο» θα έκαναν την κρίση του COVID-19 να φαίνεται ότι είναι «μια μικρή αναστάτωση».
Εκτός από την CTA, μια άλλη διεθνής συμμαχία που ονομάστηκε από το WEF-PAC ως υποψήφιος «μόνιμος κόμβος» είναι η Global Cyber Alliance (GCA). Η GCA φέρεται να ήταν η ιδέα του εισαγγελέα του Μανχάταν, Cyrus Vance Jr., ο οποίος «ήξερε ότι έπρεπε να υπάρξει καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της επιδημίας του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο» το 2015. Η GCA γεννήθηκε μέσα από συζητήσεις που είχε ο Vance με τον William Pelgrin, πρώην Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Κέντρου για την Ασφάλεια του Διαδικτύου (CIS) και έναν από τους κορυφαίους συμβούλους του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo. Ο Pelgrin και ο Vance προσέγγισαν αργότερα τον Adrian Leppard, τον τότε αστυνομικό επίτροπο του City του Λονδίνου, του αμφιλεγόμενου οικονομικού κέντρου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το CityUK, ο κύριος οικονομικός όμιλος λόμπι του City του Λονδίνου, είναι μέλος της GCA.
Αν κάποιος είναι εξοικειωμένος με την εποχή του Cyrus Vance ως Manhattan DA, το ενδιαφέρον του να κυνηγήσει ουσιαστικά το έγκλημα, ιδιαίτερα εάν διαπράττεται από πλούσιους και ισχυρούς, είναι αστείο. Ο Βανς απέρριψε περιβόητα υποθέσεις εναντίον ισχυρών προσωπικοτήτων της Νέας Υόρκης ή/και αρνήθηκε να διώξει ισχυρά πρόσωπα της Νέας Υόρκης, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών του Ντόναλντ Τραμπ και του Χάρβεϊ Γουάινστιν, λαμβάνοντας στην συνέχεια τεράστιες δωρεές στις εκστρατείες επανεκλογής του από την οικογένεια Τραμπ και τους δικηγόρους του Γουάινστιν. Το γραφείο του άσκησε επίσης πιέσεις σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης για λογαριασμό του παιδεραστού Τζέφρι Έπσταϊν που συνδέεται με τις μυστικές υπηρεσίες, ο οποίος ζητούσε τότε να υποβαθμιστεί η ιδιότητά του ως εγγεγραμμένου σεξουαλικού παραβάτη. Το γραφείο του Βανς αργότερα έκανε στροφή όσον αφορά τον Γουάινσταϊν και τον Έπσταϊν, αφού εμφανίστηκαν όλο και περισσότεροι κατήγοροι και αφού δόθηκε μεγάλη προσοχή από τον Τύπο στα κακουργήματά τους. Ο Βανς τέθηκε επίσης υπό έλεγχο μετά την απόσυρση των κατηγοριών εναντίον του πρώην επικεφαλή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος-Καν, για σεξουαλική επίθεση σε καμαριέρα ξενοδοχείου.
Ο Βανς χρησιμοποίησε 25 εκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων για εγκληματικές δραστηριότητες για να δημιουργήσει το GCA, εκτός από την χρηματοδότηση από την CIS του Pelgrin και την αστυνομία της πόλης του Λονδίνου που διοικείται από τους Leppard. Ο επίσημος αλλά αδιαφανής σκοπός του είναι «η μείωση του κινδύνου στον κυβερνοχώρο» σε παγκόσμια κλίμακα προκειμένου να δημιουργηθεί «ένα ασφαλές, αξιόπιστο διαδίκτυο». Τα μέσα για την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι εξίσου ασαφή καθώς ισχυρίζονται ότι «προσεγγίζουν αυτήν την πρόκληση χτίζοντας συνεργασίες και δημιουργώντας μια παγκόσμια κοινότητα που στέκεται ισχυρή μαζί». Για όλες τις προθέσεις και τους σκοπούς, η GCA είναι ένας τεράστιος οργανισμός του οποίου τα μέλη επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα πιο ρυθμισμένο, λιγότερο ανώνυμο Διαδίκτυο.
Ο ρόλος του Κέντρου για την Ασφάλεια Διαδικτύου (CIS) στο GCA είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς το CIS είναι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που διαχειρίζεται βασικούς φορείς που εμπλέκονται στην συντήρηση κρίσιμων υποδομών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των πολιτειακών και τοπικών κυβερνήσεών τους και για ομοσπονδιακές πολιτειακές και τοπικές εκλογές. Η CIS, η οποία συνεργάζεται με την CTA, συνεργάζεται επίσης στενά με τις κύριες ομάδες που είναι υπεύθυνες για την προστασία του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και των συστημάτων ύδρευσης των ΗΠΑ και επίσης συνεργάζεται άμεσα με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS). Το διοικητικό συμβούλιο της, εκτός από τον William Pelgrin, περιλαμβάνει πρώην υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και στελέχη πληροφοριών (δηλαδή τον προαναφερθέντα Amit Yoran), πρώην ανώτατα στελέχη του DHS και της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας(NSA) και ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες της κυβερνοπολιτικής των ΗΠΑ υπό τις κυβερνήσεις τόσο του Τζορτζ Μπους όσο και του Μπαράκ Ομπάμα. Το CIS δημιουργήθηκε μέσω ιδιωτικών συναντήσεων μεταξύ «μιας μικρής ομάδας επιχειρηματικών και κυβερνητικών ηγετών» που ήταν μέλη του Cosmos Club, της «ιδιωτικής κοινωνικής λέσχης» της πολιτικής και επιστημονικής ελίτ των ΗΠΑ, τα μέλη της οποίας περιλαμβάνουν τρεις προέδρους, δώδεκα δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πολυάριθμοι νικητές του βραβείου Νόμπελ.
Οι κύριοι χρηματοδότες της GCA είναι οι ιδρυτές που αναφέρονται παραπάνω καθώς και το Ίδρυμα William and Flora Hewlett, το ίδρυμα του συνιδρυτή της Hewlett-Packard (HP), ενός τεχνολογικού γίγαντα με βαθείς δεσμούς με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Το Craig Newmark Philanthropies, αυτό το «φιλάνθρωπο» σκέλος της αυτοκρατορίας επιρροής του ιδρυτή του Craigslist – και το Bloomberg, το μέσο ενημέρωσης που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο και πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Mike Bloomberg. Οι premium συνεργάτες της GCA, οι οποίοι χρηματοδοτούν επίσης την GCA και εξασφαλίζουν μια θέση στην Στρατηγική Συμβουλευτική Επιτροπή της GCA, περιλαμβάνονται το Facebook, η Mastercard, η Microsoft, η Intel και το PayPal καθώς και η C. Hoare & Co., η παλαιότερη ιδιωτική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου και η πέμπτη παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο. Άλλοι σημαντικοί premium συνεργάτες περιλαμβάνουν το Μητρώο Δημοσίου Ενδιαφέροντος, το οποίο διαχειρίζεται τον τομέα .org για ιστότοπους και το ICANN (η Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), που διαχειρίζεται μεγάλο μέρος του παγκόσμιου συστήματος ονομάτων τομέα (DNS) του Διαδικτύου. Αυτοί οι δύο οργανισμοί μαζί αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος της διαχείρισης ονομάτων ιστότοπων σε παγκοσμίο επέπεδο. Συγκεκριμένα, η ιδρυτική πρόεδρος του ICANN ήταν η Esther Dyson, της οποίας οι διασυνδέσεις με τον Jeffrey Epstein και το Edge Foundation συζητήθηκαν σε μια πρόσφατη έρευνα για το Unlimited Hangout.
Όσον αφορά τους εταίρους, η GCA είναι πολύ μεγαλύτερη από την CTA και άλλες τέτοιες συμμαχίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι οι ίδιες εταίροι της GCA. Πράγματι, σχεδόν κάθε εταίρος της CTA, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του CTA, είναι μέρος του GCA, όπως και ο συνιδρυτής του CTA Palo Alto Networks. Οι εταίροι της GCA περιλαμβάνουν πολλές διεθνείς υπηρεσίες επιβολής του νόμου, όπως: η Εθνική Αστυνομία, η Εθνική Χωροφυλακή και το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Γαλλίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Λάγκος, η Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία, η Μετεωρολογική Αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου και η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ. Οι πολιτειακές κυβερνήσεις του Μίσιγκαν και της Νέας Υόρκης είναι επίσης εταίροι. Αρκετά ιδρύματα και εταιρείες είναι βαθιά συνδεδεμένα με το Κράτος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, όπως ο όμιλος Chertoff του Michael Chertoff, το National Security Institute και η MITRE, αποτελούν μέρος της GCA όπως και μερικές από τις πιο αμφιλεγόμενες και συνδεδεμένες με τις πληροφορίες εταιρείες κυβερνοασφάλειας, όπως η Crowdstrike και η Sepio Systems, μια άλλη εταιρεία που ιδρύθηκε από τους αποφοίτους της Unit 8200, της οποίας ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο πρώην διευθυντής της Mossad, Tamir Pardo. Η Ισραηλινή πρωτοβουλία CyberNYC που συνδέεται με τις μυστικές υπηρεσίες είναι επίσης μέλος. Μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών όπως η Verizon και η Virgin εκπροσωπούνται μαζί με μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, όπως η Bank of America και η Barclays, καθώς και η FS-ISAC και το «πιο ισχυρό χρηματοπιστωτικό λόμπι» του Ηνωμένου Βασιλείου, το CityUK.
Καθοριστικής σημασίας είναι επίσης η παρουσία αρκετών οργανισμών μέσων ενημέρωσης ως συνεργάτες, μεταξύ των οποίων και το Bloomberg. Εκτός από το Bloomberg και το Craig Newmark Philanthropies (που χρηματοδοτεί πολλά κυρίαρχα ειδησεογραφικά πρακτορεία και πρωτοβουλίες “anti-fake news”), τα μέσα ενημέρωσης και οι οργανισμοί που συνεργάζονται με την GCA περιλαμβάνουν το Free Press Unlimited (που χρηματοδοτείται από το Open Society Foundations του George Soros, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ολλανδίας, του Βελγίου και του Ηνωμένου Βασιλείου), το Institute for Nonprofit News (χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων από τον Craig Newmark, το Omidyar Network του Pierre Omidyar και το Open Society Foundations του George Soros) και το Report for America (που χρηματοδοτείται από τα Craig Newmark Philanthropies, Facebook, Google και Bloomberg). Μέλος είναι και η PEN America, η γνωστή μη κερδοσκοπική και λογοτεχνική εταιρεία που επικεντρώνεται στην ελευθερία του Τύπου. Το PEN έχει ευθυγραμμιστεί πολύ πιο στενά με την πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ και ιδιαίτερα με το Δημοκρατικό Κόμμα τα τελευταία χρόνια, πιθανότατα λόγω της σημερινής διευθύνουσας συμβούλου της Suzanne Nossel, πρώην αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών για διεθνείς οργανισμούς στο State Department που διοικείται από την Hillary Clinton.
Πολλά μέλη της GCA μπορείτε να τα βρείτε όλα εδώ… https://www.globalcyberalliance.org/partner/
ή δείτε τις παρακάτω εικόνες
Το τέλος της ανωνυμίας.
Είναι σημαντική και ταυτόχρονα εξαιρετικά ανησυχητική η συμμετοχή ορισμένων από τις πιο ισχυρές εταιρείες στον κόσμο σε ορισμένους από τους πιο κρίσιμους τομείς που στηρίζουν την τρέχουσα οικονομία, καθώς και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που διαχειρίζονται βασικές υποδομές διαδικτύου, κυβέρνησης και κοινής ωφελείας σε αυτούς τους οργανισμούς που αποτελούν το WEF-PAC.
Πράγματι, εάν όλοι ακολουθούσαν την έκκληση να σχηματίσουν μια «κοινή αφήγηση», είτε είναι αλήθεια είτε όχι, επιδιώκοντας μακροπρόθεσμα «στρατηγικά συμφέροντα», τα οποία το WEF και πολλοί από τους εταίρους του σχετίζονται άμεσα με την ταχεία εφαρμογή του την 4η Βιομηχανική Επανάσταση μέσω της «Μεγάλης επαναφοράς», το παγκόσμιο βοηθητικό πρόγραμμα WEF-PAC στον κυβερνοχώρο θα μπορούσε να εμφανιστεί πολύ νωρίτερα.
Όπως αποδεικνύεται από την δομή που παρουσιάστηκε από το WEF-PAC, η εξουσία που θα είχε ο οργανισμός στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα είναι σημαντική. Ένας τέτοιος οργανισμός, μόλις θα δημιουργηθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροχρόνιες προσπάθειες τόσο για την απαίτηση ψηφιακής ταυτότητας για πρόσβαση και χρήση του Διαδικτύου όσο και για την εξάλειψη της δυνατότητας διεξαγωγής ανώνυμων οικονομικών συναλλαγών. Και οι δύο πολιτικές θα προωθούσαν τον πρωταρχικό στόχο τόσο του WEF όσο και πολλών εταιρειών και κυβερνήσεων να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή άνευ προηγουμένου επιτήρησης των απλών πολιτών.
Η προσπάθεια εξάλειψης των ανώνυμων συναλλαγών σε ψηφιακό νόμισμα έχει γίνει πολύ εμφανής σε ορισμένες χώρες τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.
Για παράδειγμα, η Anne Neuberger, σημερινή Αναπληρώτρια Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας που έχει βαθείς δεσμούς με το λόμπι ΗΠΑ-Ισραήλ, δήλωσε στις 29 Ιουνίου του 2021, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σκέφτηκε να αποκτήσει περισσότερη «ορατότητα» στις δραστηριότητες ομάδων ransomware, ιδιαίτερα στις ανώνυμες συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Τέτοιες προσπάθειες θα μπορούσαν εύκολα να περάσουν τα όρια στην κρατική επιτήρηση οποιωνδήποτε και όλων των διαδικτυακών συναλλαγών κρυπτογράφησης των Αμερικανών, ειδικά δεδομένης της ιστορίας της κυβέρνησης των Η.Π.Α. στην υπέρβαση της επιτήρησης στην εποχή μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Μια συγκεκριμένη δυνατότητα που αναφέρθηκε από τον Neuberger ήταν να απαγορεύσει στις εταιρείες να κρατούν μυστικές τις πληρωμές κρυπτονομισμάτων που προκαλούν ανησυχία, προτείνοντας πιθανή, επικείμενη ρύθμιση των ανταλλαγών κρυπτονομισμάτων. Οι τρέχουσες προσπάθειες, σύμφωνα με τον Neuberger, περιλαμβάνουν επίσης μια προσπάθεια δημιουργίας «διεθνούς συνασπισμού» ενάντια στο ransomware, που πιθανότατα θα συνδεθεί με το WEF-PAC, δεδομένου ότι το FBI, το DOJ και η μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ είναι ήδη μέλη.
Ο Neuberger δήλωσε επίσης ότι η πρόσφατη συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που κατέρριψε το botnet Trickbot «θα πρέπει να είναι το είδος της λειτουργίας που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση συμμοριών ransomware στο μέλλον». Ωστόσο, αυτήν η προσπάθεια, με επικεφαλή τον συνεργάτη του WEF, την Microsoft, κατέστρεψε προληπτικά ένα δίκτυο υπολογιστών «από φόβο ότι οι χάκερ θα μπορούσαν να αναπτύξουν [αυτό το δίκτυο] για να εξαπολύσουν επιθέσεις ransomware για να εμποδίσουν τα συστήματα πληροφορικής που υποστηρίζουν τις εκλογές» πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ. Η χρήση του Trickbot ως μοντέλου για μελλοντικές λειτουργίες ransomware σημαίνει ότι ανοίγουμε την πόρτα σε εταιρείες όπως η Microsoft να αναλαμβάνουν προληπτικά μέτρα κατά δομών και ατόμων που πιστέυουν ότι η κυβέρνηση και ο ιδιωτικός τομέας ενδέχεται να εμπλακούν σε «έγκλημα στον κυβερνοχώρο» κάποια στιγμή στο μέλλον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα με τις δηλώσεις του Neuberger, ο εκπρόσωπος του Κογκρέσου Bill Foster (D-IL) είπε στον Axios ότι «υπάρχει σημαντικό αίσθημα στο Κογκρέσο ότι εάν συμμετέχεις σε μια ανώνυμη κρυπτογραφική συναλλαγή είσαι de facto συμμετέχων σε εγκληματική συνωμοσία». Προερχόμενο από τον βουλευτή Foster, αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς είναι μέλος της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, του Blockchain Caucus και μιας πρόσφατα συσταθείσας ομάδας εργασίας του Κογκρέσου για τα κρυπτονομίσματα. Η απόφασή του να χρησιμοποιήσει την φράση “ανώνυμη κρυπτογραφική συναλλαγή” σε αντίθεση με μια συναλλαγή που συνδέεται με ransomware ή εγκληματική δραστηριότητα είναι επίσης σημαντική, καθώς υποδηλώνει ότι η πιθανότητα της πλήρης ανωνυμίας θεωρείται στόχος των επερχόμενων προσπαθειών για την ρύθμιση του χώρου κρυπτογράφησης από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Ενώ ο Foster ισχυρίζεται ότι αντιτίθεται σε ένα «πλήρως επιτηρούμενο περιβάλλον» για την κρυπτογράφηση, το προσδιορίζει δηλώνοντας ότι «πρέπει να μπορείτε να αποκαλύπτετε και ενδεχομένως να αντιστρέψετε αυτές τις [κρυπτογραφικές] συναλλαγές». Ωστόσο, αν γίνει κυβερνητική πολιτική, αυτό θα σημαίνει ότι η μόνη ομάδα που θα επιτρέπεται να έχει πλήρη ανωνυμία στις διαδικτυακές οικονομικές συναλλαγές θα είναι το κράτος και θα ανοίξει την πόρτα στην κατάχρηση της “αποκάλυψης” από την κυβέρνηση, κάτι που η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει κάνει σε πολλές περιπτώσεις κατά την διάρκεια των ετών μέσω της συστηματικής κατάχρησης των ενταλμάτων FISA.
Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι μόνες στην προσπάθειά τους να εξαλείψουν την online οικονομική ανωνυμία στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, καθώς πολλές κυβερνήσεις που υποστηρίζουν έργα Ψηφιακού Νομίσματος της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC), στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ΗΠΑ, είτε κινούνται προς την κατεύθυνση είτε έχουν ήδη καταπολεμήσει τον χώρο κρυπτογράφησης. Για παράδειγμα, αμέσως μετά την εισαγωγή του «ψηφιακού γιουάν» από την Κίνα, καταπολέμησε τους εξορύκτες bitcoin και τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων διαφημίσεων και μάρκετινγκ, σε οντότητες που σχετίζονται με την κρυπτογράφηση. Αυτό είχε σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά κρυπτογράφησης και οδήγησε σε σημαντική μείωση της αξίας του bitcoin, την οποία δεν έχει ακόμη ανακτήσει πλήρως. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι άλλες κυβερνήσεις θα εργαστούν για να ρυθμίσουν επιθετικά ή ακόμα και να απαγορεύσουν τις αγορές κρυπτογράφησης μετά την εισαγωγή των σχεδίων CBDC, προκειμένου να αναγκάσουν την ευρεία υιοθέτηση του ψηφιακού νομίσματος που ευνοεί το κράτος. Αξίζει επίσης να επισημανθεί το πρόσθετο γεγονός ότι, καθώς η Κίνα εισήγαγε το ψηφιακό γουάν, προσπάθησε επίσης να καταπολεμήσει τα μετρητά, δηλώνοντας ότι η ανωνυμία που προσφέρεται από μετρητά – όπως και οι ανώνυμες συναλλαγές κρυπτογράφησης – θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για «παράνομη δραστηριότητα».
Προφανείς τρύπες στις αφηγήσεις και τις δικαιολογίες του WEF-PAC για τις «λύσεις» του.
Για παράδειγμα, ακόμα κι αν τα κρυπτονομίσματα απαγορευτούν ή υπόκεινται σε αυστηρές ρυθμίσεις, είναι απίθανο αυτό να τερματίσει τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, με τους χάκερ να βρίσκουν πιθανότατα έναν νέο τρόπο να διεξάγουν λειτουργίες που τους παρέχουν κάποιου είδους οικονομικό όφελος. Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και το κυβερνοέγκλημα προηγούνται σημαντικά της δημιουργίας κρυπτογράφησης και θα συνεχίζονταν ακόμη και αν τα κρυπτονομίσματα αφαιρούνταν με κάποιο μαγικό τρόπο από την εξίσωση.
Επιπλέον, υπήρξαν εικασίες σχετικά με την φύση των 3 μεγάλων hacks που έγιναν τον περασμένο χρόνο: SolarWinds, Colonial και JBS. Στην περίπτωση της SolarWinds, η απόδοση ευθύνης σε «Ρώσους χάκερ» περιήλθε στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας FireEye που συνδέεται με την CIA, η οποία ισχυρίζεται ότι η «πειθαρχημένη» μεθοδολογία των χάκερ θα μπορούσε να ήταν μόνο άτομα που συνδέονται με την Ρωσική κυβέρνηση και επειδή ο Διευθύνων Σύμβουλος της FireEye έλαβε μια καρτ ποστάλ «υποψιάζεται» ότι ήταν Ρωσικής προέλευσης. Χωρίς έρευνα έμεινε η εταιρεία Samanage, η οποία συνδέεται με τα ίδια δίκτυα πληροφοριών στα οποία εργαζόταν επί χρόνια ο σημερινός επικεφαλής της στρατηγικής του WEF στον κυβερνοχώρο.
Σχετικά με το hack του αγωγού Colonial, υπάρχει το γεγονός ότι η αρχική αφήγηση αργότερα αποδείχθηκε ψευδής, καθώς ο ίδιος ο αγωγός παρέμεινε λειτουργικός, αλλά οι υπηρεσίες σταμάτησαν λόγω των ανησυχιών της εταιρείας σχετικά με την ικανότητά τους να χρεώνουν σωστά τους πελάτες. Επιπλέον, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατάφερε να κατασχέσει την συντριπτική πλειονότητα της πληρωμής ransomware με bitcoin που είχε κάνει η Colonial, υποδηλώνοντας ότι η ακραία ρύθμιση της αγοράς κρυπτογράφησης μπορεί να μην είναι πραγματικά απαραίτητη για την αποτροπή των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο ή την ανάκτηση πληρωμών ransomware. Σίγουρα, το WEF-PAC το γνωρίζει αυτό επειδή το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είναι ένα από τα μέλη του.
Με το χακάρισμα του JBS, υπάρχει το γεγονός ότι η εταιρεία, η μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας κρέατος στον κόσμο, είχε συνεργαστεί με το WEF λίγους μήνες πριν σχετικά με την ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης κρέατος και είχε αρχίσει να επενδύει σε μεγάλο βαθμό και να αποκτά εναλλακτικές λύσεις που δεν βασίζονται σε ζώα. Η Blackrock, ένας σημαντικός εταίρος του WEF, είναι ο 3ος μεγαλύτερος μέτοχος της JBS. Συγκεκριμένα, μετά το hack, η κατάσταση χρησιμοποιήθηκε γρήγορα για να προειδοποιήσει για επερχόμενες, εκτεταμένες ελλείψεις κρέατος, παρόλο που η διακοπή της εισβολής διέκοψε τις εργασίες για μία μόνο ημέρα. Επιπλέον, το χακάρισμα του JBS υποτίθεται ότι εκτελέστηκε από «Ρώσους χάκερ» που τους δόθηκε «ασφαλές καταφύγιο» από την κυβέρνηση της Ρωσίας. Ωστόσο, η JBS κατά κάποιο τρόπο δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνεργαστεί με το WEF, το οποίο συνδιοργανώνει το Cyber Polygon μαζί με την θυγατρική κυβερνοασφάλειας της Sberbank, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στην ίδια Ρωσική κυβέρνηση που υποτίθεται ότι έδωσε τη δυνατότητα στους χάκερ της JBS.
Εκτός από την προσπάθεια ρύθμισης της κρυπτογράφησης, υπάρχει επίσης μια ώθηση από τις συνεργαζόμενες με το WEF κυβερνήσεις να τερματίσουν το απόρρητο και την πιθανότητα ανωνυμίας στο Διαδίκτυο γενικά, συνδέοντας τις ταυτότητες που έχουν εκδοθεί από την κυβέρνηση με την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Αυτό θα επέτρεπε την παρακολούθηση κάθε τμήματος διαδικτυακού περιεχομένου στο οποίο έχει πρόσβαση, καθώς και κάθε ανάρτησης ή σχολίου που συντάχθηκε από κάθε πολίτη, υποτίθεται ότι θα διασφαλίζει ότι κανένας πολίτης δεν μπορεί να συμμετέχει σε «εγκληματικές» δραστηριότητες στο διαδίκτυο. Αυτή η πολιτική είναι μέρος μιας παλαιότερης προσπάθειας, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου προτάθηκε η δημιουργία μιας εθνικής «Άδειας Οδήγησης για το Διαδίκτυο» και στην συνέχεια εφαρμόστηκε πιλοτικά από την κυβέρνηση Ομπάμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε παρόμοια προσπάθεια να απαιτήσει κρατικές ταυτότητες για πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίγα χρόνια αργότερα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε επίσης το πρόγραμμα ψηφιακής ταυτότητας Verify την ίδια περίοδο, κάτι που ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και συνεργάτης του WEF Τόνι Μπλερ πίεζε επιθετικά για να επεκταθεί σε υποχρεωτική απαίτηση τους τελευταίους μήνες. Στη συνέχεια, μόλις τον περασμένο μήνα, η ΕΕ εφάρμοσε μια σαρωτική, νέα υπηρεσία ψηφιακών ταυτοτήτων που θα μπορούσε εύκολα να επεκταθεί ώστε να ταιριάζει με τις προηγούμενες προσπάθειες της Ένωσης να συνδέσει τέτοιες ταυτότητες με την πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες. Όπως σημείωσε το Unlimited Hangout νωρίτερα φέτος, η υποδομή για πολλά από αυτά τα ψηφιακά αναγνωριστικά, καθώς και τα διαβατήρια εμβολίων, έχουν δημιουργηθεί έτσι ώστε τελικά να συνδέονται με την οικονομική δραστηριότητα και πιθανώς και με διαδικτυακή δραστηριότητα.
Τελικά, αυτό που αντιπροσωπεύει το WEF-PAC είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που στοχεύει στην στείρωση της ανωνυμίας στο διαδίκτυο, είτε για οικονομικούς σκοπούς είτε για περιήγηση και άλλες δραστηριότητες.
Είναι μια παγκόσμια προσπάθεια που συνδυάζει ισχυρές κυβερνήσεις και εταιρείες που επιδιώκει να εισαγάγει μια νέα εποχή επιτήρησης που καθιστά την επιτήρηση απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή στον διαδικτυακό κόσμο ή την χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών. Πωλείται στο κοινό ως ο μόνος τρόπος για να σταματήσει μια επερχόμενη «πανδημία» του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, μια κρίση που λαμβάνει χώρα σε μεγάλο βαθμό σε σκοτεινά σημεία του Διαδικτύου που λίγοι καταλαβαίνουν ή έχουν άμεση εμπειρία. Έχοντας να βασιστείτε σε κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών και σε εταιρείες κυβερνοασφάλειας που συνδέονται με πληροφορίες για την απόδοση αυτών των εγκλημάτων και ποτέ δεν ήταν ευκολότερο για τους διεφθαρμένους παράγοντες στις υπηρεσίες αυτές ή τους συνεργάτες τους να κατασκευάσουν ή να χειραγωγήσουν μια κρίση που θα μπορούσε να ανατρέψει την ελευθερία στο διαδίκτυο όπως την ξέραμε, κάτι που οι ίδιες αυτές ομάδες προσπαθούν να εφαρμόσουν εδώ και χρόνια.
Όλα αυτά θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως μια οδυνηρή υπενθύμιση ότι, όσο κι αν οι ζωές μας έχουν διασυνδεθεί με το διαδίκτυο και την διαδικτυακή δραστηριότητα, ο αγώνας για την προστασία της ανθρώπινης ελευθερίας, αξιοπρέπειας και ελευθερίας ενάντια σε μια ληστρική, παγκόσμια ολιγαρχία είναι ουσιαστικά ένας αγώνας που πρέπει να λάβει χώρα στον πραγματικό κόσμο, όχι μόνο στο διαδίκτυο. Μακάρι ο επερχόμενος «κυβερνοπόλεμος», όποια μορφή κι αν πάρει, να θυμίσει σε πολλούς ότι ο διαδικτυακός ακτιβισμός πρέπει να συνοδεύεται από δράσεις και οργάνωση του πραγματικού κόσμου.
@Whitney Webb / 8 Ιουλίου 2021
Σε ελέυθερη μετάφραση και διασκευή
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
https://www.pdfdrive.com/the-13-satanic-bloodlines-paving-the-road-to-hell-quadrilogy-4-books-in-1-volume-the-end-of-individual-choice-is-at-hand-worldwide-evil-and-misery-the-antichrist-salvation-d200506391.html