Διαφημίσεις

Πριν λίγες μέρες ταξίδευα με το αεροπλάνο με πτήση της Air Canada, όταν η γυναίκα δίπλα μου αποφάσισε να αρχίσει να παρακολουθεί μια ταινία, την “The Shape of Water” που κέρδισε το βραβείο Όσκαρ για την καλύτερη φωτογραφία. Λαμβάνοντας υπόψη μερικά από τα περίεργα πράγματα που εμφανίζονται στην οθόνη, αποφάσισα να γκουγκλάρω την ταινία και να μάθω περί τίνος πρόκειται. Εκείνο που ανακάλυψα ήταν ότι το The Shape of Water, προφανώς αγαπημένο από τους κριτικούς παντού (ακόμα και «συντηρητικούς»), ήταν μια ερωτική σχέση μεταξύ μιας γυναίκας και ενός πλάσματος σαν ψάρι από τον Αμαζόνιο.

Καθώς έβλεπα τα σχόλια, αυτό που με σόκαρε ήταν ότι κανείς δεν φαινόταν να βλέπει σε αυτό κάτι διεστραμμένο. Αυτή η ταινία, όπως ανέφεραν αρκετοί σχολιαστές, ήταν μια “όμορφη ιστορία” ενός «διασπισιστικού ειδυλλίου»* (“interspecies romance”). Που κάποτε αποκαλούσαμε “κτηνοβασία”. Στην πραγματικότητα, ο σκηνοθέτης Guillermo del Toro ήταν πραγματικά νευρικός λέγοντας στον ηθοποιό που έπαιξε το ψάρι (κάποιοι κριτικοί το ονόμασαν αμφίβιο) – τον Doug Jones – για τη σεξουαλική σκηνή, επειδή ο Τζόουνς ισχυρίζεται ότι είναι καθολικός. Ο Τζόουνς, ωστόσο, δεν είχε πρόβλημα με αυτό.

“Το καλό καθολικό αγόρι δεν με απογοήτευσε”, είπε ο Jones σε μια συνέντευξη. “Όπως του είπα, δεν πιστεύω καν ότι η Βίβλος έχει αναφορά για τι πρωτόκολλο υπάρχει. Τα ζώα στη φύση παντρεύονται πρώτα πριν κάνουν σεξ; Δεν το νομίζω. Και τον ξέρω αρκετά καλά για να ξέρει ότι δεν πρόκειται να είναι μια πορνογραφική σκηνή. Είναι κάτι το καλαίσθητο και υπέροχο και αθώο”.

Τι; Η Βίβλος είναι ξεκάθαρη για το “interspecies romance”, το οποίο ακριβώς απεικονίζει αυτή η ταινία. Δεν ήταν ένα ζευγάρι από δύο ζώα. Το ένα ήταν ένα πλάσμα σαν ψάρι πλάσμα και το άλλο μια γυναίκα. Και για κάποιο λόγο, η ιστορία αυτή δεν έχει καταδικαστεί ως άσχημη ή αηδιαστική ή ακόμα και σύμφωνα με την αγαπημένη φράση των κριτικών, “boundary-smashing” (δηλ. ότι «σπάει τα σύνορα ή τα όρια»). Λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις σε αυτή την ταινία, είμαι πραγματικά να αναρωτιέμαι, μου διέφυγε κάτι; Ξέρω ότι είναι δύσκολο να σοκαριστείς πλέον κανείς αυτές τις μέρες. Αλλά ένας άνθρωπος και ένα ζώο; Να κάνουν σεξ; Σε μια ταινία που κέρδισε όσκαρ;

Ένας τύπος σίγουρα φαίνεται να είναι ευχαριστημένος – ο Malcolm J. Brenner (Μάλκολμ Μπρένερ), ο δημοσιογράφος που κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα “Wet Goddess” (Υγρή Θεά) το 2010. Το μυθιστόρημα αυτό περιγράφει την ερωτική του σχέση με ένα δελφίνι – μια ιστορία που έγινε και το θέμα ενός ντοκιμαντέρ. Σε αυτό, κόμπαζε για το σεξ που έκανε με το ζώο. Η Huffington Post περιγράφει τον Brenner έτσι:

«Ο Μπρένερ είναι ένας “zoophile” («ζωόφιλος»!) σκεπτόμενος άνθρωπος. Κάνει μια προσεκτική διάκριση μεταξύ “zoophiles” και απλών κτηνοβατών, σημειώνοντας στο “Dolphin Lover”, στο ότι ο κτηνοβάτης “μπορεί να κάνει μόνο σεξ με ένα ζώο και μετά να φύγει”, ενώ ένας “zoophile” είναι κάποιος που έχει τρυφερά συναισθήματα για το ζώο –σύντροφό του”.

Η Huffington Post πήρε συνέντευξη από τον Brenner, με την απορία αν θεωρούσε το The Shape of Water “προσωπικό θρίαμβο, ένα σημάδι ότι οι zoophiles επιτέλους κερδίζουν την αποδοχή στο mainstream”. Ο Brenner είπε ότι περίμενε την ημέρα που η κοινωνία θα γινόταν λιγότερο θρησκευτική, έτσι ώστε άνθρωποι σαν και αυτόν να μπορούν να απολαμβάνουν περισσότερη ελευθερία:

«Θα ήθελα να πιστεύω ότι η κοινωνία θα γίνει λιγότερο θρησκευτική, επειδή οι απαγορεύσεις στο Λευιτικό είναι η μόνη δυνατή βάση για οποιονδήποτε νόμο κατά της κτηνοβασίας. Δεν μπορώ να καταλάβω ότι η “σχέση” μου με τον σκύλο μου έχει κάποια επίδραση στην κοινωνία, καλή ή κακή, αρκεί να μην τον πληγώνω ή τον κακοποιώ. Οι νόμοι κατά της σκληρότητας στα ζώα θα έπρεπε να είναι επαρκείς χωρίς να τιμωρείται η πράξη του interspecies sex, την οποία προσπαθούν να κάνουν οργανώσεις όπως η PETA».

Το έχω πει πριν, και θα το πω ξανά: αυτοί που μας επιβάλλουν την “μοντέρνα” κουλτούρα μας οδηγούν πέρα από την ηθική μας πτώχευση. Προωθούν ενεργά κάθε φανταστικό είδος διεστραμμένης συμπεριφοράς και με εξαιρετικά ισχυρό τρόπο: Δημιουργώντας αισθητικά όμορφες ταινίες που υπογραμμίζουν αυτές τις συμπεριφορές ως τρυφερές και ρομαντικές και συναρπαστικές. Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι διαβάζουν αυτό μπορεί να σκέφτονται ότι “έλα μωρέ, τσάμπα στενοχωριόμαστε” και “τι μας νοιάζει εμάς”. Αλλά για σκεφτείτε: Πότε μια ιστορία με την κτηνοβασία να είναι το κεντρικό θέμα είχε γίνει τόσο φυσιολογική που να αξίζει βραβείο Όσκαρ;

Φαίνεται ότι ο Μπρένερ έχει δίκιο: Μόνο η Βίβλος μπορεί να δώσει στους ανθρώπους έναν ηθικό κώδικα που τους επιτρέπει να βρίσκουν την κτηνοβασία απωθητική και ανήθικη. Ίσως η κοινωνία πρέπει να σκεφτεί λίγο περισσότερο, πριν την εγκαταλείψει εντελώς.

* Ο – αριστεροθολοκουλτουριάρικης προέλευσης – νεολογισμός “σπισισμός” είναι απόδοση του αγγλικού “speciesism” από το species=είδος. Υποτίθεται ότι αναφέρεται στον “διαχωρισμό των ειδών” (ανθρώπου – ζώων), όπου το ανθρώπινο είδος θεωρείται ανώτερο σε μία ιεραρχική κλίμακα από τα άλλα είδη. Άρα ο “αντισπισισμός” ή “διασπισισμός” συνιστά σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, “αντιρατσισμό”.

ΚΟ / Πηγή



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

12 σχόλια στο “Το είπαν “ειδύλλιο μεταξύ διαφορετικών ειδών” για να απενοχοποιήσουν την κτηνοβασία”
  1. Είναι ο Δαγών (Dagon ή Dagan) της Μεσοποταμίας και της Ασσυροβαβυλωνίας – ο Dagon του Λάβκραφτ είναι σχεδόν πανομοιότυπος με το υβρίδιο της ταινίας.
    http://lovecraft.wikia.com/wiki/Dagon
    Το νόημα της ταινίας πάει πολύ πιο βαθιά από την απενοχοποίηση της κτηνοβασίας.
    Για όσους είδαν την ταινία, αναφέρεται πως το πλάσμα αυτό λατρεύεται ως θεός στα «μέρη» του γιατί μπορεί να κάνει θαύματα. Ένα πλάσμα που πρέπει να δεχτούμε και να αγκαλιάσουμε. Άλλωστε όπως μας τρίβουν στη μούρη καθ όλη τη διάρκεια της ταινίας, η διαφορετικότητα, μας τρομάζει και δεν βλέπουμε πέρα από την εξωτερική εμφάνιση και το κοινωνικό στάτους. Στο πλασάρουν τόσο “βολικά”.

  2. Νταξει ρε παιδιά αλλά μακακίες γράφετε. Αν δείτε όντως την ταινία, στο τέλος αποδεικνύεται ότι και η “τύπισσα” είναι του είδους του.

  3. κορυφαια ταινια,να τη δειτε να ξεστραβωθειτε και αφηστε τα ρατσιστικα μπλοκς τυπου “κοκκινος ουρανος” (*πουτσες μπλε εννοει….) να ουρλιαζουν μισαλλοδοξιες

  4. μαλλον εμενα μου φάνηκε ως love story σαυροειδη με γυναικα .Τους θεους των Σουμεριων που εμοιαζαν σε ψαρια .Τους υιούς του Θεου με τις κορες του ανθρωπου.Τ

  5. Είναι όλα μέρος του σχεδίου για την εξόντωση του ανθρωπίνου είδους, πριν την πλήρη μετάλλαξή του. Κι εσύ τύπε που μιλάς περί “ρατσιστικών μπλογκς” και “μισαλλοδοξιών” άσχετος του κερατά είσαι και μάλλον για τρολ μας κάνεις.

  6. Καλά, όχι οτι περιμένουμε απο τα κατοχικά να καταλάβουν απο κινηματογράφο. Η ταινία είναι ενας ύμνος στην αγάπη αλλά που να ξέρουν απο αγάπη όσοι σπέρνουν το μίσος τους εδώ μέσα για οτιδήποτε διαφορετικό.

  7. Δεν αντέχεται αυτή η διαστοφή! ‘Εχω αηδιάσει με όλους αυτούς τους “προχωρημένους”, ότι τους έρθει το ερμηνεύουν όπως θέλουν. Είπαμε οι άθεοι είναι τα καλύτερα “πιόνια” χειραγώγησης της κοινής γνώμης γι΄ αυτό και προωθούνται από την Νέα Τάξη Πραγμάτων για να αλλάξουν τα δεδομένα της κοινωνίας και οι έννοιες καλό και κακό να αντιστραφούν, ότι γνωρίζαμε ως καλό θα αντιμετωπίζεται ως κακό και ότι γνωρίζαμε ως κακό θα αντιμετωπίζεται ως καλό. Όλες οι μορφές διαστροφής θα απενοχοποιηθούν και όποιος δεν τα αποδέχεται θα περιθωριοποιείται και θα γίνεται αντιπαθής, θα τον χαρακτηρίζουν ρατσιστή, στενόμυαλο, σκοταδιστή, πουριτανό, και αμόρφωτο.

  8. Pε πατε καλα, τι ερμηνειες δινετε για την ταινια? Απο που κι ως που ,βλεπετε ενα ζωο απεναντι σ εναν ανθρωπο?Βλεπουμε ενα ανθρωποειδες,υδροβιο,που εχει νοημοσυνη,και αλλιλεπιδρα,μ ανθρωπο.Ποιος ο λογος για κτηνοβασια,και αλλα φεδρα,..Μηπως ειδαμε ανθρωπο να κανει σεξ με κατσικα?Ρε πατε καλα..συνελθετε,και βγαλτε την συνχυση απο μεσα σας..Εκει κατω ,ενοω στον βυθο,ζουν οι Αβυσαιοι,ετσι για μαθαινετε και καποια πραγματα,που ειναι ανθρωποειδη.Τωρα γιατι δεν μας το κανουν γνωστο αυτο ευρυτερα,αυτο αναγεται σε συνομοσιωλογικα σεναρια..Θελει αλλη αναλυση.ΨΑΞΤΕ λιγο και θα εκπλαγειτε,απο το τι συνολικα μας κρυβουν..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek