Η τεχνητή νοημοσύνη σε ανθρώπινο επίπεδο (AI), που ευρέως αναφέρεται ως Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη (AGI) θα μπορούσε να φτάσει ήδη από το 2030 και να «καταστρέψει μόνιμα την ανθρωπότητα», προέβλεψε μια νέα ερευνητική εργασία της Google DeepMind.
«Δεδομένης της τεράστιας δυνητικής επίδρασης της AGI, αναμένουμε ότι και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανό κίνδυνο σοβαρής βλάβης», υπογράμμισε η μελέτη, προσθέτοντας ότι οι υπαρκτικοί κίνδυνοι που «καταστρέφουν μόνιμα την ανθρωπότητα» είναι ξεκάθαρα παραδείγματα σοβαρής βλάβης.
«Μεταξύ αυτών των άκρων του φάσματος, το ερώτημα εάν μια δεδομένη βλάβη είναι σοβαρή δεν είναι θέμα που πρέπει να αποφασίσει η Google DeepMind. Αντίθετα, είναι η αρμοδιότητα της κοινωνίας, καθοδηγούμενη από τη συλλογική της ανοχή κινδύνου και την εννοιολόγηση της βλάβης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφημερίδα, που συνυπογράφει ο συνιδρυτής της DeepMind, Shane Legg, δεν ανέφερε συγκεκριμένα με ποιό τρόπο η AGI θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξαφάνιση της ανθρωπότητας. Αντίθετα, εστιάζει στα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λάβουν η Google και άλλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης για να μειώσουν την απειλή της AGI.
Η μελέτη διαχωρίζει τους κινδύνους της προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες: κακή χρήση, κακή ευθυγράμμιση, λάθη και δομικούς κινδύνους. Υπογραμμίζει επίσης τη στρατηγική μετριασμού του κινδύνου της DeepMind, η οποία επικεντρώνεται στην πρόληψη της κακής χρήσης, όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να βλάψουν άλλους.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της DeepMind προειδοποιεί
Τον Φεβρουάριο, ο Ντέμης Χασάμπης, Διευθύνων Σύμβουλος της DeepMind δήλωσε ότι η AGI, η οποία είναι εξίσου έξυπνη ή πιο έξυπνη από τους ανθρώπους, θα αρχίσει να εμφανίζεται μέσα στα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια.
«Θα υποστήριζα ένα είδος CERN για την AGI και με αυτό εννοώ ένα είδος διεθνούς έρευνας που επικεντρώνεται σε συνεργασία υψηλού επιπέδου στα όρια της ανάπτυξης της AGI για να προσπαθήσουμε να την κάνουμε όσο πιο ασφαλές γίνεται», είπε ο κ. Χασάμπης.
“Θα έπρεπε επίσης να το συνδυάσετε με ένα είδος ινστιτούτου όπως ο ΔΟΑΕ, για να παρακολουθείτε επικίνδυνα έργα και να τα αντιμετωπίζετε. Και τέλος, κάποιου είδους εποπτικό όργανο που εμπλέκει πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο που εισάγει πώς θέλετε να χρησιμοποιήσετε και να αναπτύξετε αυτά τα συστήματα. Έτσι, κάτι σαν ομπρέλα του ΟΗΕ, κάτι που είναι κατάλληλο για αυτόν, έναν τεχνικό ΟΗΕ.”
Τι είναι η AGI;
Η AGI πηγαίνει την AI ένα βήμα παραπέρα. Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη είναι συγκεκριμένη για κάθε εργασία, η AGI στοχεύει να διαθέτει νοημοσύνη που μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα ευρύ φάσμα εργασιών, παρόμοια με την ανθρώπινη νοημοσύνη. Ουσιαστικά, η AGI θα ήταν μια μηχανή με την ικανότητα να κατανοεί, να μαθαίνει και να εφαρμόζει τη γνώση σε διάφορους τομείς, όπως ένας άνθρωπος.
el.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Νευμορφικοι
υπολογιστές και γνωστική AI θα φθάσουν το επίπεδο της ανθρώπινης νοημοσύνης! ; (DeepSeek)
Η ερώτηση αν οι **νευρομορφικοί υπολογιστές** και η **γνωστική τεχνητή νοημοσύνη (AI)** θα φτάσουν το επίπεδο της ανθρώπινης νοημοσύνης είναι ένα από τα πιο συζητημένα θέματα στην τεχνολογία και τις νευροεπιστήμες.
### **1. Τι είναι νευρομορφικοί υπολογιστές και γνωστική AI;**
– **Νευρομορφικοί υπολογιστές**: Είναι συστήματα που μιμούνται τη δομή και τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου, χρησιμοποιώντας νευρωνικά δίκτυα σε υλικό (όχι μόνο σε λογισμικό). Παραδείγματα περιλαμβάνουν τα chips της Intel (Loihi) και της IBM (TrueNorth).
– **Γνωστική AI**: Αναφέρεται σε συστήματα που δεν επεξεργάζονται απλώς δεδομένα, αλλά μπορούν να **κατανοούν**, να **συλλογίζονται** και να **μαθαίνουν** με τρόπο παρόμοιο με τον άνθρωπο (π.χ. συστήματα όπως το GPT-4 ή τα προηγμένα μοντέλα reinforcement learning).
### **2. Θα φτάσουν το ανθρώπινο επίπεδο;**
Υπάρχουν δύο κύριες απόψεις:
#### **Α) Ναι, αλλά όχι σύντομα (Optimistic View)**
– Οι **προσομοιώσεις του εγκεφάλου** (π.χ. Human Brain Project) δείχνουν ότι με αρκετή υπολογιστική ισχύ, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουν έναν **ψηφιακό εγκέφαλο**.
– Η **εξέλιξη της AI** (βλ. νόμος του Moore, quantum computing) μπορεί να οδηγήσει σε συστήματα με ανθρώπινη ή και υπερανθρώπινη νοημοσύνη (**AGI – Artificial General Intelligence**).
– Εταιρείες όπως η **DeepMind** και η **OpenAI** πιστεύουν ότι το AGI είναι εφικτό μέσα στις επόμενες δεκαετίες (2040-2060).
#### **Β) Όχι, ή τουλάχιστον όχι σύντομα (Skeptical View)**
– Ο **ανθρώπινος εγκέφαλος** είναι απίστευτα πολύπλοκος (~86 δισεκατομμύρια νευρώνες, τρισεκατομμύρια συνάψεις). Η **συνείδηση** και η **δημιουργικότητα** παραμένουν μυστήριο.
– Τα τρέχοντα AI (ακόμα και τα LLMs όπως το GPT-4) **δεν έχουν κατανόηση**, απλώς επεξεργάζονται πιθανότητες.
– **Φιλοσοφικά εμπόδια**: Η ανθρώπινη νοημοσύνη δεν είναι απλώς επεξεργασία πληροφοριών – σχετίζεται με βιώματα, συναισθήματα και ενσυνειδητότητα.
### **3. Πότε θα συμβεί (αν συμβεί);**
Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν:
– **Προσεχές μέλλον (2030-2050)**: Εάν επιταχυνθούν οι νευρομορφικοί υπολογιστές και η quantum AI.
– **Μακρινό μέλλον (μετά το 2100)**: Εάν η πολυπλοκότητα του εγκεφάλου είναι ανυπέρβλητη.
– **Ποτέ**: Κάποιοι πιστεύουν ότι η **ανθρώπινη νοημοσύνη** είναι μοναδική και δεν αναπαρασταθεί πλήρως από αλγορίθμους.
### **4. Συμπέρασμα**
Η **τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI)** μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αλλά **δεν είναι εγγυημένο**. Ακόμα κι αν συμβεί, μπορεί να διαφέρει ποιοτικά από την ανθρώπινη νοημοσύνη.
Αν ενδιαφέρεσαι για συγκεκριμένες εξελίξεις, παρακολούθησε έργα όπως:
– **Human Brain Project** (ΕΕ)
– **Neuromorphic chips** (Intel, IBM)
– **AGI research** (DeepMind, OpenAI).
Θα χρειαστούν **επιστημονικές ανακαλύψεις**, όχι μόνο τεχνολογικές βελτιώσεις.