Τα κράτη και οι δημοτικές αρχές που υποφέρουν από προβλήματα ρευστότητας δεν επιθυμούν να έχουν την ευθύνη της λειτουργίας και συντήρησης τέτοιων επιχειρήσεων είναι δε πολύ δύσκολο ν’ αρνηθούν όταν αντιμετωπίζουν προσφορές εκατομμυρίων από την Goldman Sachs, την JPMorgan Chase, την Citigroup, την UBS ή άλλες τράπεζες για την εξαγορά υποδομών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
Οι μεγάλες τράπεζες και οι επιχειρήσεις της Wall Street επί πολλά έτη προετοίμαζαν και περίμεναν αυτή την περίοδο χρυσών ευκαιριών. Στη διάρκεια των τελευταίων ετών συγκέντρωσαν μεγάλες ποσότητες χρημάτων που θα διατεθούν ως αμοιβαία κεφάλαια εξαγοράς υποδομών ή για την ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων ύδρευσης και άλλων δημοτικών ή κρατικών υπηρεσιών σε όλη τη Γη.
Οι μείζονες τράπεζες και οι μεγιστάνες του πλούτου βιάζονται ν’ αποκτήσουν δικαιώματα στο νερό
Προσφάτως παρατηρούμε σε παγκόσμιο επίπεδο μιαν ανησυχητική τάση στα θέματα ελέγχου των υδατικών πόρων. Οι νέοι «άρχοντες του νερού» (οι τράπεζες της Wall Street και αρκετοί πολυδισεκατομμυριούχοι) βιάζονται ν’ αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα δικαιώματα ανάληψης και διάθεσης του νερού.
Γνωστές υπερ-τράπεζες και επενδυτικοί οίκοι (όπως η Goldman Sachs,η JP Morgan Chase, η Citigroup, η UBS, η Deutsche Bank, η Credit Suisse, η Macquarie Bank, η Barclays, ο όμιλος Blackstone, η Allianz η HSBC Bank και άλλες) αλλά και μεγιστάνες του πλούτου (ο T. Boone Pickens, ο πρώην Πρόδρος των ΗΠΑ George H.W. Bush κι η οικογένειά του, ο Li Ka-shing από το Hong Kong, ο Φιλιππινέζος Manuel V. Pangilinan και άλλοι) προσπαθούν να αποκτήσουν (και να ισχυροποιήσουν αν ήδη κατέχουν) δικαιώματα στο νερό ενώ αγοράζουν εκτάσεις γης με πηγές ή λίμνες, επιχειρήσεις ύδρευσης και μετοχές σε επιχειρήσεις ύδρευσης και των σχετικών με αυτήν τεχνολογιών παντού στη Γη.
Ανησυχητικό επίσης φαίνεται πως ενώ οι νέοι «άρχοντες του νερού» αγοράζουν παντού οι κυβερνήσεις βιάζονται να περιορίσουν την δυνατότητα αυτάρκειας των πολιτών σε νερό, όπως έχει κυρίως γίνει γνωστό από την υπόθεση του Gary Harrington στο Oregon, ο οποίος διώχθηκε ποινικά και καταδικάσθηκε σε 30ήμερη φυλάκιση επειδή συνέλεγε βρόχινο νερό σε δεξαμενές στο κτήμα του.
Έτσι σύμφωνα με το νόμο ο Gary Harrington (ένας απλός πολίτης όπως όλοι μας) δεν μπορεί να συλλέξει νερό στα 170 εκτάρια γης που κατέχει ενώ ο δισεκατομμυριούχος T. Boone Pickens, που έχει αποκτήσει δικαιώματα σε νερό περισσότερα απ’ οποιονδήποτε άλλον στις ΗΠΑ, δικαιούται να συλλέγει (από τον υδατοφόρο ορίζοντα στην Ogallala) Aquifer περίπου 65 δισεκατομμύρια γαλόνια (25.000.000 τόνους) νερού ετησίως.
Φαίνεται πως στη Νέα Τάξη Πραγμάτων ένας δισεκατομμυριούχος μπορεί να κατέχει λίμνες και πηγές ένας απλός πολίτης όμως δεν δικαιούται καν να συλλέγει το βρόχινο νερό ή το λιωμένο χιόνι απ’ την αυλή του.
“Το νερό είναι το πετρέλαιο του 21ου αιώνα”
Το αρθρο με τον παραπανω τιτλο το εγραψε,το 2008, ο Andrew Liveris, Διευθύνων Σύμβουλος της DOW Chemical (Economist 21 Αυγούστου 2008)
«Γιατί οι μεγάλες Τράπεζες θέλουν ν’ αγοράσουν τα δημόσια συστήματα ύδρευσης», στο οποίο παρέθεσα αναλυτικά αναφορές των γνωστών αλλά και εναλλακτικών ΜΜΕ, κατά τις οποίες όμιλοι επιχειρήσεων και μεγαλοεπενδυτές αναζητούσαν ν’ αγοράσουν δικαιώματα χρήσης υδάτων και επιχειρήσεις ύδρευσης προσπαθώντας ν’ αποκτήσουν έλεγχο του νερού.
Αυτά που δεν έχουν γίνει γνωστά είναι πολύ πιο πολύπλοκα. Είχα ισχυριστεί τότε πως η προσπάθεια για έλεγχο του νερού είναι μια ακόμη επενδυτική λύση για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα: επενδυτικές επιχειρήσεις της Wall Street ή κι από άλλα κράτη, Τράπεζες κ.ο.κ. συνεργαζόμενες συχνότατα υπερεθνικά με επιθετικά επενδυτικά κεφάλαια, δημόσιες και ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις σχετικών τεχνολογιών επενδύουν σε δικαιώματα άντλησης, διαχείρισης και διάθεσης με σκοπό να αποκτήσουν τον αποκλειστικό έλεγχο σ’ αυτά.
Το 2012 η τάση αυτή επιταχύνθηκε. Σε μια μελέτη της JP Morgan αναφέρεται ρητά η γνώση των επιχειρήσεων της Wall Street για τις επενδυτικές ευκαιρίες στις υποδομές των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης και στις τεχνολογίες διανομής του νερού. Όπως Συνήθως η Wall Street προσβλέπει σε μεγάλες εισπράξεις υπολογίζοντας στις ανάγκες για νερό κατά τις επερχόμενες δεκαετίες.
Η Goldman Sachs π.χ. έχει συγκεντρώσει από το 2006 πάνω από 10 δις $ σε επενδύσεις σε υποδομές (και) ύδρευσης.
Το 2008 ένα άρθρο στους New York Times ανέφερε πως η Goldman Sachs, η Morgan Stanley, η Credit Suisse, η Kohlberg Kravis Roberts και ο όμιλος Carlyle φέρονται να έχουν «συγκεντρώσει περίπου 250 δις $ (το μεγαλύτερο μέρος των οποίων κατά την τελευταία διετία) για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις σε υποδομές τόσο στις ΗΠΑ όσο και εκτός αυτών.
Η αναφορά στο νερό περιλαμβάνει δικαιώματα σ’ αυτό (όπως δικαίωμα άντλησης υπογείων υδάτων, εκμετάλλευσης υδατοφόρων οριζόντων και ποταμών), περιοχές με νερό στην επιφάνεια ή υπόγεια (λίμνες, πηγές και υπόγεια ύδατα), επιχειρήσεις αφαλάτωσης, καθαρισμού και εμπλουτισμού, τεχνολογίες άρδευσης και εξόρυξης, επιχειρήσεις ύδρευσης και διανομής με όλες τις υποστηρικτικές αυτών τεχνολογίες (από την κατασκευή σωλήνων μέχρι οικιακά, εμπορικά, βιομηχανικά και δημοτικά προγράμματα κατανάλωσης ), τεχνολογίες κατασκευής και υποστήριξη συστημάτων ύδρευσης αλλά και λιανική διάθεση όπως η παραγωγή και διάθεση εμφιαλωμένου νερού, μηχανών πώλησης νερού και υδροφόρων αυτοκινήτων και πλοίων.
Οι Τράπεζες αντιμετωπίζουν το νερό ως βασικό εμπόρευμα
Goldman Sachs: Το νερό δεν διαφέρει του πετρελαίου
Το 2008 η Goldman Sachs (στο ετήσιο συνέδριό της “Top Five Risks”) ονόμασε το νερό το πετρέλαιο του επομένου αιώνα θεώρησε δε πως όσοι επενδύσουν σ’ αυτό και στις υποδομές του θ’ αποκομίσουν τεράστια κέρδη.
Η αξία των επιχειρήσεων που ασχολούνται με το νερό υπολογίζεται στα 425 δις $, ενώ (όπως παραδέχθηκαν οι ομιλητές της) η έλλειψη νερού μπορεί ν’ αποβεί περισσότερο καταστρεπτική για την ανθρωπότητα απ’ όσο η έλλειψη τροφίμων ή ενέργειας. Η Goldman Sachs συγκάλεσε αρκετά σχετικά συνέδρια κι εξέδωσε μακροσκελείς αναλύσεις για το νερό όπως και για την τροφή και την ενέργεια. Η Goldman Sachs είναι έτοιμη ν’ αποκτήσει επιχειρήσεις ύδρευσης και διαχείρισης υδάτων αλλά και πηγές νερού σ’ όλη την Γη.
Από το 2006 η Goldman Sachs έχει ισχυροποιήσει την θέση της στις επενδύσεις σε υποδομές έχοντας συγκεντρώσει 10 δις $ διαθέσιμα γι’ τέτοιους σκοπούς (στους οποίους περιλαμβάνονται και οι υποδομές του νερού).
Τον Μάρτιο 2012 η Goldman Sachs ενδιαφέρθηκε για τις βρετανικές επιχειρήσεις ύδρευσης της Veolia, αξίας 1,2 δις £. Τον Ιούλιο απέκτησε τον έλεγχο της Veolia Water, η οποία έχει 3,5 εκ πελάτες στην νοτιοανατολική Αγγλία. Πρωτύτερα (Σεπτέμβριος 2003) η Goldman Sachs συνεργάσθηκε με τον όμιλο Blackstone και την Apollo Management για την εξαγορά (έναντι 4,2 εκ $ από την γαλλική Suez) της Ondeo Nalco (μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις διαχείρισης με πάνω από 10.000 εργαζομένους και δραστηριότητες σε 130 κράτη. Τον Οκτώβριο 2007 η Goldman Sachs σε συνεργασία με την Deutsche Bank και άλλους προσπάθησε ανεπιτυχώς ν’ αποκτήσει την βρετανική Southern Water. Τον επόμενο μήνα επίσης απέτυχε στην εξαγορά της βρετανικής επιχείρησης ύδρευσης Kelda. Παρά τις αποτυχίες αυτές εξακολουθεί ν’ αναζητεί προς εξαγορά παρόμοιες επιχειρήσεις ύδρευσης. Τον Ιανουάριο 2008 η Goldman Sachs επί κεφαλής μιας ομάδας επενδυτικών κεφαλαίων (μεταξύ των οποίων τα Liberty Harbor Master Fund και Pinnacle Fund) εξαγόρασε ομόλογα αξίας 50 εκ $ της China Water & Drinks Inc., η οποία προμηθεύει διυλισμένο νερό σε επιχειρήσεις όπως η Coca-Cola και η επί κεφαλής της ταϊβανικής αγοράς Uni-President.
Η China Water & Drinks είναι επίσης η πρώτη σε πωλήσεις επιχείρηση παραγωγής και διάθεσης εμφιαλωμένου ύδατος στην Κίνα ενώ εμφιαλώνει και για λογαριασμό άλλων όπως η Sands Casino στο Μακάο. Με δεδομένα την μη επάρκεια νερού στην Κίνα και ταυτόχρονα την αριθμητική αύξηση της συνεχώς ανερχομένης μεσαίας τάξης της οι εκεί επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού παρουσιάζουν ταχεία άνοδο και τεράστια κέρδη. Επί πλέον ας μην παραβλέπουμε πως η ανεπάρκεια του νερού στην Κίνα σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική μόλυνση μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν μιαν αύξηση της ζήτησης «καθαρού νερού» για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι οι κινεζικές επιχειρήσεις ύδρευσης (αξίας 14,2 δις $) παρουσιάζονται ιδιαίτερα ελκυστικές για μακροπρόθεσμους επενδυτές (Reuters, 28 Ιανουαρίου 2008).
Η Goldman Sachs διαπραγματεύθηκε επίσης με την πόλη Reno (στη Νεβάδα) μιαν μακροπρόθεσμη εκχώρηση των παγίων της που θα μπορούσε να φέρει σημαντικά έσοδα στις τρεις επιχειρήσεις, TMWA (Truckee Meadows Water Authority).
Η πρόταση ήταν για εκμίσθωση των παγίων για μιαν πεντηκονταετία με προκαταβολή των μισθωμάτων (Reno News & Review, 28 Αυγούστου 2008), κι ήταν ιδιαίτερα ελκυστική για την πόλη που αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας. Η Goldman Sachs προτίθετο να ιδιωτικοποιήσει τις υπηρεσίες ύδρευσης του Reno γι’ αυτήν την περίοδο, η πρότασή της όμως τελικά δεν έγινε δεκτή λόγω ισχυρής αντίδρασης των κατοίκων.
Πρόβλεψη της Citigroup: Η αγορά νερού σύντομα θα υπερσκελίσει αυτές του πετρελαίου, των γεωργικών προιόντων και των πολυτίμων μετάλλων
Ο κορυφαίος οικονομικός αναλυτής της Citigroup Willem Buitler είπε το 2011 ότι η αγορά νερού θα γίνει σύντομα σημαντικότερη αυτής του πετρελαίου: «Το νερό ως προϊόν, κατά την άποψή μου, θα γίνει σταδιακά το σημαντικότερο φυσικό προϊόν, αφήνοντας πολύ πίσω το πετρέλαιο, τον χαλκό, τα γεωργικά προϊόντα και τα πολύτιμα μέταλλα» Στο πρόσφατο συνέδριό της Περί Επενδύσεων η Citigroup υπέδειξε τις δέκα κυριότερες σχετικές με το νερό επιχειρήσεις ως εξής Συστήματα αφαλάτωσης Τεχνολογίες επαναχρησιμοποίησης ύδατος Παραγωγή και διάθεση Μέθοδοι καθαρισμού και φίλτρα Καθαρισμός με υπεριώδεις ακτίνες Τεχνολογίες χρησιμοποίησης ύδατος ως έρμα Τεχνολογίες αποτελεσματικής χρησιμοποίησης υδάτων και προϊόντα Συστήματα χρήσης ύδατος από καταναλωτές Κινέζοι ανταγωνιστές
Μια αρκετά προσοδοφόρα (λόγω της μεγάλης ζήτησης) δραστηριότητα είναι η χρησιμοποίηση νερού για διάσπαση σε πετρελαιοπηγές. Κάθε πετρελαιοπηγή χρειάζεται από 3 μέχρι 5 εκ γαλόνια (9.000 έως 15.000 τόνους) νερού, μη επαναχρησιμοποιήσιμους καθώς έτσι αποκτούν περιεκτικότητα σε αλάτι τουλάχιστον τριπλάσια και μέχρι δεκαπλάσια του θαλασσίου.
Η Citigroup προτείνει ως αποδοτικότερη την πώληση νερού προς διάσπαση από την πώληση για γεωργικές εργασίες, αφού στην πρώτη η τιμή πώλησης μπορεί να είναι μέχρι και εξηκονταπλάσια. Η χρησιμοποίηση νερού ως έρμα (που σήμερα έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 1,35 εκ $) υπολογίζεται να φθάσει σύντομα στα 30 ή και 50 εκ. $. Οι εργασίες των επιχειρήσεων φιλτραρίσματος αναμένεται επίσης να φθάσουν στα 5 εκ $ (σήμερα βρίσκονται στο 1 εκ $) ξεπερνώντας έτσι τις επιχειρήσεις εξοπλισμού χρησιμοποίησης/εμφιάλωσης.
Η Citigroup συγκεντρώνει κεφάλαια για να λάβει μέρος στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση των υποδομών. Το 2007 δημιουργήθηκε μια νέα μονάδα η Citi Infrastructure Investors στην ήδη υπάρχουσα Citi Alternative Investments. Σύμφωνα με το Reuters, η Citigroup «συγκέντρωσε αρκετούς από την αφρόκρεμα σε θέματα υποδομών και ταυτόχρονα σχηματίζει ένα αμοιβαίο κεφάλαιο 3 δις $ στο οποίο συμμετέχει με δικά της 500 εκ $.
Το κεφάλαιο αυτό, στο οποίο θα συμμετέχουν ελάχιστοι τρίτοι επενδυτές, θα χρησιμοποιηθεί για την εξαγορά υποδομών σε ήδη ανεπτυγμένες αγορές (πληροφορία από γνώστη της πρόθεσης της Citigroup, 16 Μαίου 2007) Η Citigroup ξεκίνησε αναζητώντας μόνο 3 εκ $ για το πρώτο κεφάλαιο εξαγοράς υποδομών σύμφωνα όμως με το Bloomberg, τον Απρίλιο 2007, αύξησε το ποσό στα 5 εκ $. Η Citigroup συνεταιρίσθηκε με την HSBC, την Prudential και άλλους μικρότερης εμβέλειας συνεταίρους για ν’ αποκτήσει την βρετανική Kelda (επιχείρηση ύδρευσης στο Yorkshire) τον Νοέμβριο 2007.
Αυτή την εβδομάδα η Citigroup υπέγραψε συμφωνία διαρκείας 99 ετών με την πόλη του Σικάγο για το τοπικό αεροδρόμιο Midway, σε συνεργασία με την John Hancock Life Insurance Company και μια καναδική εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων. Από εσωτερικές πληροφορίες προκύπτει πως η Citigroup έχει κάνει προσφορά για την απόκτηση της τσέχικης κρατικής Letiste Praha που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Πράγας στην Τσεχία (Bloomberg, 7 Φεβρουαρίου 2008).
‘Όπως προκύπτει από τις συμφωνίες για τις πέντε βρετανικές επιχειρήσεις ύδρευσης, ποτέ ένας επενδυτής δεν εμφανίσθηκε μόνος: πάντα συνεργάζονται πολλοί. Η Citigroup προτίθεται να επεκταθεί αποκτώντας υποδομές στην Ινδία σε συνεργασία με τον όμιλο Blackstone και δύο ινδικές ιδιωτικές εταιρίες χρηματοδότησης: τον Φεβρουάριο 2007 η Citi, η Blackstone και η IDFC ξεκίνησαν την δημιουργία ενός κεφαλαίου 5 δις $ διαθέτοντας από κοινού 250 εκ $. Στην Ινδία θα διατεθούν, κατά την επομένη πενταετία περίπου 320 δις $ για επενδύσεις σε υποδομές (Financial Express, 16 Φεβρουαρίου 2007).
UBS: Η έλλειψη νερού θα χαρακτηρίσει τον 21ο αιώνα
Το 2006, η UBS Investment Research, θυγατρική της ελβετικής UBS AG, η μεγαλύτερη σε πάγια ευρωπαϊκή τράπεζα, προχώρησε σε μια 40σέλιδη έρευνα με τίτλο “Q-Series: Water”- “Water scarcity: The defining crisis of the 21st century?” (10 Οκτωβρίου 2006).
Το 2007 η UBS με την JP Morgan και το αυστραλιανό αμοιβαίο κεφάλαιο Challenger, αγόρασαν τη βρετανική Southern Water αντί 4,2 δις £.
Credit Suisse: «Το νερό είναι η υπέρτατη τάση της εποχής μας»
Η Credit Suisse δημοσίευσε την αναφορά της για το νερό (Credit Suisse Water Index) στις 21 Ιανουαρίου 2008. Προέτρεπε επενδύσεις σε επιχειρήσεις ασχολούμενες με την άντληση νερού, την συντήρηση υποδομών και την αφαλάτωση νερού. Η αναφορά έδινε στοιχεία για το που θα ήταν αποδοτικότερη μια επένδυση. Σύμφωνα με την Credit Suisse, όλοι περιμένουν την μείωση των ποσοτήτων ποσίμου ύδατος καθώς οι παγετώνες θα εξαφανίζονται, η περιβαλλοντική μόλυνση θ’ αυξάνει κι η Γη θα αποκτά περισσότερους κατοίκους. Έτσι το νερό θα καταστεί ένα προϊόν σε ανεπάρκεια.
Η Credit Suisse θεωρεί πως η κύρια τάση στην εποχή μας είναι η επένδυση σε επιχειρήσης σχετιζόμενες με το νερό καθώς προέβλεπε πως μέχρι το 2025 τα 2/3 του παγκοσμίου πληθυσμού θα ζουν σε περιοχές με ελάχιστη πρόσβαση σε νερό. Προέτεινε την αφαλάτωση και τον καθαρισμό και επαναχρησιμοποίηση μολυσμένου ύδατος ως τις δύο πλέον αξιοποιήσιμες τεχνολογίες και σαν τομείς για επένδυση
Κατασκευή μεμβρανών για αφαλάτωση και καθαρισμό αποβλήτων Υποδομές (ανθεκτικότεροι σωλήνες, βαλβίδες και αντλίες Χημικά για τον καθαρισμό του νερού
Δημιούργησε επίσης τον Credit Suisse Water Index στον οποίο περιέλαβε τις μετοχές από 30 (από 128 παγκοσμίως) επιχειρήσεις ασχολούμενες με το νερό. Τον Ιούνιο 2007, απευθυνομένη σε επενδυτές, ξεκίνησε με 112,9 εκ $ το αμοιβαίο κεφάλαιο “Credit Suisse PL100 World Water Trust (PL100 World Water)”. Επίσης τον Μάιο 2006 συνεργάσθηκε με την General Electric (GE Infrastructure) για την δημιουργία από κοινού ενός κεφαλαίου 1 δις $ με σκοπό να επωφεληθούν από ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις σε υποδομές. Καθεμιά θα καταβάλει από 500 εκ $ ώστε ν’ αγορασθούν δικαιώματα σε επιχειρήσεις παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, αποθήκευσης και μεταφοράς πετρελαίου, ύδρευσης, αεροδρόμια, έλεγχο πτήσεων, λιμένες και διόδια. Υπολόγισαν πως η αξία τέτοιων επιχειρήσεων ανέρχεται κατά την επόμενη πενταετία στα 500 δις $ στις ανεπτυγμένες αγορές και στο 1 τρις $ στις υπό ανάπτυξη χώρες (δημοσίευση της Credit Suisse στον τύπο, 31 Μαου 2006).
Τον Οκτώβριο 2007 η Credit Suisse συνεργάσθηκε με τον όμιλο Cleantech Group (εταιρία συμβούλων, έρευνας αγοράς και αναζήτησης στελεχών από το Μίτσιγκαν) κι τον όμιλο Consensus Business (μια λονδρέζικη εταιρία κατοχής τίτλων κυριότητας του δισεκατομμυριούχου Vincent Tchenguiz) για επενδύσεις σε επιχειρήσεις καθαρισμού (και νερού) παγκοσμίως. Κατά το ασιατικό συνέδριό της επενδύσεων ειπώθηκε πως « το νερό είναι ο στόχος για όλους όσους γνωρίζουν τη στρατηγική αξία του. Όπως συμβαίνει και με το πετρέλαιο το νερό υπάρχει σε πεπερασμένες ποσότητες, η ζήτησή του όμως αυξάνει αλματωδώς και, σε αντίθεση με το πετρέλαιο, δεν υπάρχουν υποκατάστατα.» (Credit Suisse, 4 Φεβρουαρίου 2008). Η Credit Suisse υπελόγισε άνοδο της παγκόσμιας αγοράς νερού από τα 190 δις $ το 2005 στα 342 δις $ πέντε έτη αργότερα ενώ η μεγαλύτερη αναλογικά αύξηση θα ‘ηταν στην Κίνα.
JPMorgan Chase: Δημιουργία κεφαλαίου για την απόκτηση υδάτινων πόρων, επιχειρήσεων ύδρευσης και υποδομών
Μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως, η JPMorgan Chase, ήδη ασχολείται εντατικά με την απόκτηση υδάτινων πόρων και υποδομών. Τον Οκτώβριο 2007, συνεργασθείσα με την ελβετική UBS και το αυστραλιανό κεφάλαιο Challenger, επεκράτησε, έναντι της Morgan Stanley και της Goldman Sachs, στην εξαγορά της βρετανικής Southern Water. Η τραπεζική αυτή αυτοκρατορία ελέγχεται από την οικογένεια Rockefeller family, ο επί κεφαλής της οποίας, David Rockefeller, είναι μέλος της μυστικοπαθούς λέσχης Bilderberg, του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων και της Τριμερούς Επιτροπής.
Η JPMorgan αποσκοπεί στην χρηματοδότηση υποδομών σε παγκόσμιο επίπεδο, μαζί δε με τις όμοιές της επιχειρήσεις (τραπεζικές και επενδυτικές) έχει αποδυθεί σ’ έναν αγώνα επενδύσεων σε υδάτινους πόρους και υποδομές. Οι αναλυτές της υπολογίζουν την αξία των υποδομών στις αναπτυσσόμενες χώρες στα 21,7 τρς $ στη διάρκεια της επομένης δεκαετίας. Η JPMorgan δημιούργησε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο 2 δις $ για ν’ αποκτήσει υποδομές στην Ινδία τον Οκτώβριο 2007.
Στόχευσε σε μεταφορές (δρόμους, γέφυρες, σιδηροδρόμους) και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (ηλεκτρισμού, ενέργειας, ύδρευσης). Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της Ινδίας η χώρα θα χρειαζόταν περίπου 500 εκ $ σε επενδύσεις υποδομών μέχρι το 2012. Στις ενέργειες αυτές η JPMorgan συνεταιρίσθηκε με τη Citigroup, τον όμιλο Blackstone, τον όμιλο 3i (ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός όμιλος κατοχής τίτλων και την δεύτερη μεγαλύτερη ινδική τράπεζα ICICI Bank (International Herald Tribune, 31 Οκτωβρίου 2007). Η Διεύθυνση Διαχείρισης Παγίων της JPMorgan δημιούργησε επίσης ένα αμοιβαίο κεφάλαιο για την απόκτηση υποδομών και πόρων στην Νότια Ασία (κυρίως στην Ινδία και στην Κίνα) το οποίο ξεκίνησε διαθέτοντας 500 εκ $ με σκοπό να φτάσει το 1,5 δις $.
Οι πρώτες δύο επιτυχείς εξαγορές του ήταν στην Ινδία και στην Κίνα (Private Equity Online, 11 Αυγούστου 2008). Η Διεύθυνση Τίτλων της JPMorgan’s Global δημοσίευσε μιαν 60σέλιδη αναφορά με τίτλο: “Watch water: A guide to evaluating corporate risks in a thirsty world” (1 Απριλίου 2008). Το 2010, οι Διευθύνσεις Παγίων και Υδάτινων Πόρων της JP Morgan προσέφεραν 275 εκ $ για την εξαγορά της SouthWest Water.
Όμιλος Allianz Group: Το νερό είναι υποτιμημένο ως προιόν και ως αξία
Ιδρυθείσα το 1890 η γερμανική Allianz είναι μια από τις πρώτες επιχειρήσεις παγκοσμίως σε ασφαλίσεις, τραπεζικές εργασίες και διαχείριση παγίων, δραστηριοποιείται δε σε 70 χώρες. Τον Απρίλιο 2008 η Allianz SE ξεκίνησε το Αμοιβαίο Κεφάλαιο Υδάτων Allianz RCM, το οποίο επενδύει (συνήθως μακροπρόθεσμα) σε τίτλους επιχειρήσεων ύδρευσης σε όλη τη Γή. Τον Φεβρουάριο 2007 δημιουργήθηκε το επενδυτικό κεφάλαιο Alliance Global EcoTrends (Business Wire, 7 Φεβρουαρίου 2007).
Η θυγατρική της Allianz SE Dresdner Bank AG προειδοποίησε τους επενδυτές της για τις ευκαιρίες σε επενδύσεις σε υδάτινους πόρους επισημαίνοντας πως η αύξηση των τιμών του πετρελαίου αποσπά από το επίσης σημαντικό και ευρισκόμενο σε ανεπάρκεια νερό. Η παγκόσμιες ανάγκες σε νερό απαιτούν πολλά δις δολάρια για την δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών.
Η Dresdner Bank θεωρεί πως η ανάγκη αυτή δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες κέρδους σε μακροπρόθεσμους επενδυτές (Φρανκφούρτη 14 Αυγούστου 2008)
Όπως η Goldman Sachs, έτσι και η Allianz θεωρεί πως η τιμή του νερού είναι μικρή.
Ένας των διευθυντών του Κεφαλαίου Υδάτων δήλωσε: «Είναι σημαντικό πως η πραγματική αξία του νερού δεν έχει ακόμη αναγνωρισθεί… Παντού στη Γή η τιμή του είναι χαμηλή… Πιθανόν αυτό αποτελεί και την αιτία για την μη επένδυση σε αρκετές περιοχές, οι οποίες αντιμετωπίζουν έλλειψη. Έχοντας τούτο κατά νου, θεωρούμε λογική την επένδυση σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με την βελτίωση των υποδομών και της ποιότητας του νερού».
Η Allianz υποδεικνύει δύο κυρίως τομείς επενδύσεων: (1) αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών στις ανεπτυγμένες χώρες και επέκταση των υπαρχουσών πόλεων και εκβιομηχάνιση σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα.
Barclays PLC: Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρήσεων Ύδρευσης (Water Index Funds) και Κλειστά Αμοιβαία Κεφάλαια (Exchange-Traded Funds – ETF)
Η Barclays PLC που ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1690 ασχολείται με την παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε όλη τη Γη. Συνήθως επιχειρεί μέσω της θυγατρικής της Barclays Bank PLC και της επενδυτικής Barclays Capital. Η θυγατρική της πρώτης Barclays Global Investors διαχειρίζεται ένα ETF με την ονομασία iShares S&P Global Water, που χρησιμοποιείται για την εξαγορά μετοχών των μεγαλυτέρων εταιριών ύδρευσης και διαχείρισης υδατίνων πόρων. Είναι διαπραγματεύσιμο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και στα τέλη μαρτίου 2007 η αξία του ήταν 33,8 εκ $.
Η Barclays διαθέτει, από τον Ιανουάριο 2008, και αμοιβαίο κεφάλαιο με αντικείμενο επιχειρήσεις ασχολούμενες με το κλίμα. Τότε η SAM Indexes GmbH έδωσε στην Barclays Capital το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον δικό της δείκτη Dow Jones διατηρησιμότητας για επενδυτές στην Γερμανία και την Ελβετία. Το ίδιο έχουν πράξει αρκετές ακόμη τράπεζες.
Τον Οκτώβριο 2007, η Barclays Capital σε συνεργασία με την Protected Distribution Limited (PDL) δημιούργησε ένα νέο επενδυτικό κεφάλαιο σχετιζόμενο με το νερό με αναμενόμενες αποδόσεις από 9% έως 11% ετησίως, που ονόμασε Protected Water Fund. Tο κεφάλαιο αυτό είναι καταχωρημένο στη νήσο Man, απαιτεί τουλάχιστον δεκαετή δέσμευση 10.000 £, και έχει εγγύηση 100% κεφαλαίου από την Barclays Bank μέχρι τις 11 Οκτωβρίου 2017. Χρησιμοποιείται για επενδύσεις στις μεγαλύτερες εταιρίες ύδρευσης παγκοσμίως βάσει στατιστικών που διαχειρίζεται η Barclays Capital, οι οποίες απεικονίζουν την απόδοση των κεφαλαίων αυτών (Investment Week and Reuters, 11 Οκτωβρίου 2007, Business Week, 15 Οκτωβρίου 2007).
Οι επενδύσεις 2 δις € της Deutsche Bank σε ευρωπαικές κλιματικές, γεωργικές και υδατικές επιχειρήσεις
Η Deutsche Bank είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον τομέα του νερού παγκοσμίως. Η Deutsche Bank Advisors έχουν περιλάβει το νερό στις κλιματικές επενδύσεις όπως δε εξέθεσαν στην αναφορά “Global Warming: Implications for Investors” υπάρχουν τέσσερεις μείζονες τομείς για τέτοιες: § Διάθεση και Διαχείριση: (1) Παροχή και Ανακύκλωση (2) Διανομή και Αποχέτευση (3) Διαχείριση Υδάτων και Υποδομές. § Καθαρισμός: (1) Καθαρισμός Αποχετεύσεων, (2) Απολύμανση, (3) Αφαλάτωση, (4) Έλεγχος. § Απόδοση βάσει ζήτησης: (1) Οικιακές Εγκαταστάσεις, (2) Ανακύκλωση Ακαθάρτων, (3) Μετρητές. § Νερό και Διατροφή: (1) Άρδευση, (2) Εμφιάλωση.
Πλέον του νερού ασχολούνται με γεωργικά θέματα (ζιζανιοκτόνα, γενετικά τροποποιημένους σπόρους, λιπάσματα, γεωργικά μηχανήματα) και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή, αιολική, υδροθερμική, βιομάζας και υδροηλεκτρική).
Η Ομάδα Structured Capital Markets (SCM), υπό την διεύθυνση παγκοσμίων Αγορών της Deutsche Bank δημιούργησε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο μέχρι 2 δις € για επενδύσεις σε ευρωπαϊκές υποδομές. Η τράπεζα προσφέρει ήδη αρκετές ελκυστικές επενδύσεις σε υποδομές στις οποίες περιλαμβάνονται η East Surrey Holdings, που κατέχει την βρετανική επιχείρηση ύδρευσης Sutton & East Surrey Water (δελτίο τύπου της Deutsche Bank, 22 Σεπτεμβρίου 2006). Περαιτέρω, η Deutsche Bank διέθεσε 6 δις € σε κλιματικά αμοιβαία κεφάλαια, που επενδύονται σε επιχειρήσεις με στόχο την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου ή παρέχουν αρωγή στην επιβίωση σε μιαν θερμότερη Γη, σε τομείς όπως ο γεωργικός, ο ενεργειακός ή οι κατασκευές (Reuters, 18 Οκτωβρίου 2007).
Εκτός της SCM, η Deutsche Bank διαθέτει την RREEF Υποδομών, υποδιεύθυνση της νεοϋορκέζικης RREEF Εναλλακτικών Επενδύσεων, η οποία επιχειρεί επίσης στο Σίδνεϋ, την Σιγκαπούρη και το Λονδίνο.
Η RREEF Υποδομών έχει διαθέσει πλέον των 6,7 δις € σε επενδύσεις. Κύριος στόχος της είναι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όπως ηλεκτρισμού, καθαρισμού και διανομής νερού και φυσικού αερίου. Τον Οκτώβριο 2007 η RREEF σε συνεργασία με τις Goldman Sachs, GE, Prudentia και Babcok & Brown Ltd. Προσπάθησε ανεπιτυχώς ν’ αποκτήσει την βρετανική Southern Water. § Προβλέποντας την αύξηση στις επενδύσεις σε ευρωπαϊκές υποδομές η RREEF συγκέντρωσε, μέχρι τον Αύγουστο 2007, 2 δις €.
Η αξία των ευρωπαϊκών υποδομών υπολογίσθηκε στα 4 έως 6 τρις $ (DowJones Financial News Online, 7 Αυγούστου 2007). § Βουλγαρία — Η Deutsche Bank Bulgaria θέλησε να λάβει μέρος σε μεγάλα έργα υποδομών, συμπεριλαμβανομένων τέτοιων ύδρευσης και αποχέτευσης αξίας μέχρι 1 δις € (Sofia Echo Media, 26 Φεβρουαρίου 2008). § Μέση Ανατολή — Σε συνεργασία με την τράπεζα Ithmaar B.S.C. του Μπαχρέϊν η Deutsche Bank διαχειρίσθηκε ένα αμερικανικό αμοιβαίο κεφάλαιο 2 δις $ με αντικείμενο υποδομές και ανάπτυξη (σύμφωνα με τη Shari’a) σχεδιάζει δε να επενδύσει σε τοπικές υποδομές 630 δις $.
Η Deutsche Bank AG είναι εκ των ιδιοκτητών της Aqueduct Capital (UK) Limited, η οποία το 2006 έκανε προσφορά στον Βρετανό μεγιστάνα Guy Hand για την εξαγορά της (6ης μεγαλύτερης στο Ηνωμένο Βασίλειο εταιρίας ύδρευσης) Sutton and East Surrey Water plc.
Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ύδρευσης (Μάιος 2007) η Deutsche Bank δημιούργησε την Aqueduct Capital τον Οκτώβριο 2006 σε συνεργασία (μεταξύ άλλων) με δύο καναδικά ασφαλιστικά ταμεία, το σιγκαπουριανό ασφαλιστικό ταμείο και ένα καναδικό επαρχιακό αμοιβαίο κεφάλαιο.
Κι εδώ βλέπουμε την πολυπλοκότητα που επικρατεί στην κυριότητα των επιχειρήσεων ύδρευσης σήμερα, με την διαμεσολάβηση διαφόρων τύπων επιχειρήσεων, συνεργαζομένων υπερεθνικά με στόχο των έλεγχο της αγοράς. Δεδομένων των ποσών που επιθυμεί να διαθέσει στον σκοπό αυτό η Deutsche Bank θα είναι ένας εκ των κυριοτέρων διεθνώς παικτών στον τομέα.
Κι άλλες μείζονες τράπεζες θεωρούν το νερό αποδοτική επένδυση
Η Merrill Lynch (πριν την εξαγορά της από την Bank of America) εξέδωσε μιαν 24σέλιδη έρευνα με τίτλο “Water scarcity; a bigger problem than assumed” (6 Δεκεμβρίου 2007), ισχυριζομένη πως ανεπάρκεια νερού δεν απαντάται μόνο στα ξηρά κλίματα. Η Morgan Stanley δια της μελέτης της “Emerging Markets Infrastructure: Just Getting Started” (Απρίλιος 2008) συνιστά τρεις τομείς επενδυτικών ευκαιριών σχετικών με το νερό: εταιρίες ύδρευσης, υπερεθνικούς διαχειριστές (όπως η Veolia Environment) και επιχειρήσεις τεχνολογίας (όπως κατασκευής μεμβρανών και χημικών για καθαρισμό του βιομηχανικού νερού).
Αμοιβαία και Επιθετικά Κεφάλαια συμμετέχουν στο χορό
Τα αμοιβαία κεφάλαια με αντικείμενο το νερό έχουν αυξηθεί. Τα πιο γνωστά είναι:
1. Calvert Global Water Fund (CFWAX) — με 42 εκ $ το 2010, διατίθεται σε ποσοστό 30% σε επιχειρήσεις ύδρευσης, 40% σε υποδομές και 30% σε τεχνολογίες σχετικές με το νερό. Τα 2/3 των μετοχών που σχετίζονταν με το νερό απεκόμισαν πλέον του ημίσεως των κερδών από σχετικές με το νερό επιχειρήσεις.
2. Allianz RCM Global Water Fund (AWTAX) με 54 εκ $ (2010). Το μεγαλύτερο τμήμα είναι επενδεδυμένο σε επιχειρήσεις ύδρευσης.
3. PFW Water Fund (PFWAX) με 17 εκ $ (2010), απαιτεί ελάχιστη συμμετοχή 2.500 $. Το 80% είναι επενδεδυμένο σε επιχειρήσεις σχετικές με το νερό.
4. Kinetics Water Infrastructure Advantaged Fund (KWIAX) διαθέτει (2010) 26 εκ $ και απαιτεί τουλάχιστον 2.500 $ για συμμετοχή.
Ακολουθεί ένας μικρός κατάλογος των κυριωτέρων Επιθετικών Αμοιβαλιων Κεφαλαίων που ασχολούνται με το νερό:
§ Master Water Equity Fund — Summit Global AM (ΗΠΑ) § Water Partners Fund — Aqua Terra AM (ΗΠΑ) § The Water Fund — Terrapin AM (ΗΠΑ) § The Reservoir Fund — Water AM (ΗΠΑ) § The Oasis Fund — Perella Weinberg AM (ΗΠΑ) § Signina Water Fund — Signina Capital AG (Ελβετία) § MFS Water Fund of Funds — MFS Aqua AM (Αυστραλία) § Triton Water Fund of Funds — FourWinds CM (ΗΠΑ) § Water Edge Fund of Funds — Parker Global Strategies LLC (ΗΠΑ)
Κι άλλες τράπεζες έχουν δημιουργήσει αμοιβαία κεφάλαια με στόχο το νερό. Μερικά από τα γνωστότερα τέτοια είναι τα Pictet Water Fund, SAM Sustainable Water Fund, Sarasin Sustainable Water Fund, Swisscanto Equity Fund Water και Tareno Waterfund.
Περαιτέρω τράπεζες προσφέρουν εξειδικευμένα επενδυτικά προϊόντα (πάλι με αντικείμενο το νερό) όπως τα ABN Amro Water Stocks Index Certificate, BKB Water Basket, ZKB Sustainable Basket Water, Wagelin Water Shares Certificate, UBS Water Strategy Certificate και Certificate on Vontobel Water Index.
Τέλος υπάρχουν αρκετοί χρηματιστηριακοί δείκτες ασχολούμενοι αποκλειστικά με το νερό όπως οι Credit Suisse Water Index, HSBC Water, Waste and Pollution Control Index, Merrill Lynch China Water Index, S&P Global Water Index, First Trust ISE Water Index Fund (FIW) και International Securities Exchange’s ISE-B&S Water Index
Ακολουθεί ένας μικρός κατάλογος άλλων αμοιβαίων κεφαλαίων ασχολουμένων με το νερό (δεν είναι δυνατόν να εκτεθεί το σύνολο τέτοιων που ασχολούνται με όλα τα σχετικά με το νερό θέματα):
Allianz RCM Global EcoTrends Fund Allianz RCM Global Water Fund UBS Water Strategy Certificate—δραστηριοποιείται σε 25 χρηματιστήρια Summit Water Equity Fund Maxxwater Global Water Fund Claymore S&P Global Water ETF (CGW) Barclays Global Investors’ iShares S&P Global Water Barclays and PDL’s Protected Water Fund εξαρτώμενο από την World Water Strategy της Barclays Invesco’s PowerShares Water Resources Portfolio ETF (PHO) Invesco’s PowerShares Global Water (PIO) Pictet Asset Management’s Pictet Water Fund and Pictet Water Opportunities Fund Canadian Imperial Bank of Commerce’s Water Growth Deposit Notes Criterion Investments Limited’s Criterion Water Infrastructure Fund
Η συχνότερη αιτιολόγηση της σπουδής των τραπεζών να εξασφαλίσουν τον έλεγχο των ασχολουμένων με το νερό επιχειρήσεων είναι πως η επένδυση είναι αρκετά ασφαλής ιδίως μετά την κατάρρευση της αμερικανικής φούσκας των ακινήτων (Reuters, 9 Οκτωβρίου 2007).
Ένας αναλυτής της HSBC Securities στο Λονδίνο δήλωσε στο Bloomberg News πως «…το νερό είναι μια καλή επένδυση καθώς δεν επηρεάζεται από τον πληθωρισμό ούτε υπάρχει κίνδυνος μη αποκόμισης κερδών. Είναι ένα προϊόν που πωλείται σταθερά οποτεδήποτε.» (Bloomberg, 8 Οκτωβρίου 2007).
Κι άλλα ασφαλιστικά κεφάλαια που επενδύουν στο νερό
Πολλά ασφαλιστικά κεφάλαια άρχισαν αν επενδύουν στο νερό θεωρώντας το αρκετά ασφαλές. Π.χ. το BT Pension Scheme (της British Telecom plc) αγόρασε μετοχές της Thames Water το 2012 ενώ τα καναδικά CDPQ (Caisse de dépôt et placement du Québec, που ασχολείται με δημόσια συνταξιοδοτικά προγράμματα στο Κεμπέκ) και CPPIB (Canada Pension Plan Investment Board) απέκτησαν πέρυσι τις αγγλικές South East Water και Anglian Water (σύμφωνα με το Reuters).
Κρατικά ταμεία υγείας που επενδύουν στο νερό
Τον Ιανουάριο 2012, η Κινεζική Εταιρία Επενδύσεων αγόρασε το 8.68% των μετοχών της Thames Water, μεγαλύτερης εταιρίας ύδρευσης στην Αγγλία που εξυπηρετεί την κοιλάδα του Τάμεση, την περιοχή του Μείζονος Λονδίνου, το Σάρρεϋ και άλλες περιοχές. Τον Νοέμβριο 2012 ένα από τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά κεφάλαια παγκοσμίως η Αρχή Επενδύσεων του Αμπού Ντάμπι απέκτησε το 9.9% των μετοχών της Thames Water.
Δισεκατομμυριούχοι αγοράζουν νερό: ο George H.W. Bush κι η οικογένειά του, ο Li Ka-shing, Φιλιππινέζοι δισεκατομμυριούχοι και άλλοι.
Δεν είναι μόνο οι μεγάλες τράπεζες που επενδύουν στο νερό.
Αρκετοί δισεκατομμυριούχοι μεγιστάνες φρόντισαν αν μην μείνουν πίσω. Επικαιροποίηση των αγορών του πολυδισεκατομμυριούχου Li Ka-shing (Χόνγκ Κονγκ) Το καλοκαίρι 2011 ο μεγιστάνας του Χονγκ Κονγκ Li Ka-shing, ιδιοκτήτης της Cheung Kong Infrastructure (CKI), αγόρασε την Northumbrian Water, που εξυπηρετεί 2,6 εκ κατοίκους της βορειοανατολικής Αγγλίας αντί 3,9 δις $ (see this and this). Η CKI πώλησε επίσης την Cambridge Water αντί 74 εκ £ στην HSBC το 2011. Απογοητευμένη από την επένδυσή της στο νερό η CKI επί κεφαλής κοινοπραξίας είχε αγοράσει το 2010 τα εργοστάσια της EDF στο Ηνωμένο βασίλειο αντί 5,8 δις £. Ο Li ήδη συνεργάζεται με την Samsung για επενδύσεις σε επιχειρήσεις καθαρισμού νερού.
Ο Warren Buffet αγόρασε τη Nalco, που ασχολείται με τεχνολογία χημικών διαδικασιών και καθαρισμού νερού. Μέσω της ανηκούσης σ’ αυτόν Berkshire Hathaway, ο Warren Buffet είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής στη Nalco Holding Co. (NLC), θυγατρική της Ecolab, με 9 εκ μετοχές. Το 2012 η Nalco εξελέγη πρώτη μεταξύ των εταιριών που ασχολούνται με τεχνολογίες σχετικές με το νερό. Η Nalco κατασκευάζει καθαριστικά χημικά και εφευρίσκει τεχνολογίες καθαρισμού του νερού. Δεν είναι όμως ένας απλός κατασκευαστής μεμβρανών. Είχε παρασκευάσει το γνωστό τοξικό χημικό διαλυτικό Corexit που χρησιμοποιήθηκε για την διάλυση του αργού πετρελαίου με το οποίο η ΒΡ μόλυνε τον Κόλπο του Μεξικού το 2010. Προτού αγοραστεί από την Ecolab η Nalco ανήκε στην Blackstone. Η οικογένεια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ George H.W. Bush’s Family αγόρασε 30.000 στρέμματα του μεγαλύτερου υδάτινου ορίζοντα παγκοσμίως στο Guaraní στη Νότια Αμερική.
Στο άρθρο μου του 2008 δεν είχα αναφέρει τις εξαιρετικά μεγάλες αγορές γης (29.884 στρέμματα για την ακρίβεια) της οικογένειας Bush το 2005 και 2006. Το 2006 κατά την διάρκεια επίσκεψής της στην Παραγουάη για λογαριασμό της UNICEF, η Jenna Bush (κόρη του George W. Bush and εγγονή του George H.W. Bush) λέγεται πως αγόρασε 9,840 στρέμματα γης στο Τσάκο κοντά στα σύνορα Βολιβίας Βραζιλίας και Παραγουάης. Η περιοχή πιστεύεται πως βρίσκεται κοντά στα 20.000 στρέμματα που είχε αγοράσει ο παππούς της George H.W. Bush το 2005. Οι περιοχές αυτές που αγόρασε η οικογένεια Bush βρίσκονται πάνω από τον μεγαλύτερο παγκοσμίως υδάτινο ορίζοντα. Ο Guaraní εκτείνεται κάτω από την Αργεντινή, την Βραζιλία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη κι είναι μεγαλύτερος από το Τέξας και την Καλιφόρνια μαζί.
Το διαδικτυακό πολιτικό περιοδικό Counterpunch ανέφερε δήλωση του Αργεντινού ακτιβιστή Adolfo Perez Esquivel (βραβείο Nobel Ειρήνης 1981), σύμφωνα προς την οποία ο πραγματικός πόλεμος δεν διεξάγεται για το πετρέλαιο αλλά για το νερό. Στην δήλωσή του ανέφερε πως ο Guaraní είναι μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως δεξαμενές υπογείων υδάτων. Σύμφωνα με την Wikipedia, ο Guaraní καλύπτει πάνω από 1,2 εκ τ. χλμ, διαθέτει όγκο υδάτων περίπου 40.000 κυβικών χλμ, βρίσκεται σε βάθος από 50 μέχρι 800 μ κι έχει μέγιστο βάθος περίπου 1.800 μ. Θεωρείται η μεγαλύτερη δεξαμενή υπογείων υδάτων στη Γη, αν και το σύνολο των δεξαμενών στην Μεγάλη Αρτεσιανή Κοιλάδα (Αυστραλία) μάλλον περιέχουν περισσότερο, κι έχει δυνατότητα αντικατάστασης (από τις βροχές) περίπου 166 κυβ. χλμ ετησίως. Πιστεύεται πως μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Γης σε πόσιμο νερό για 200 χρόνια. Ο φιλιππινέζος μεγιστάνας Manuel V. Pangilinan και άλλοι αγοράζουν υπηρεσίες ύδρευσης στο Βιετνάμ Τον Οκτώβριο 2012 ο φιλιππινέζος επιχειρηματίας Manuel V. Pangilinan ανεζήτησε επενδυτικές ευκαιρίες στο Βιετνάμ κυρίως στους τομείς διοδίων και ύδρευσης.
Ο Pangilinan και άλλοι φιλιππινέζοι δισεκατομμυριούχοι, όπως οι ιδιοκτήτες του ομίλου Ayala και της θυγατρικής του Manila Water Co. έχουν ανακοινώσει συμφωνία για την αγορά του 10% τηςΕταιρίας Υποδομών της πόλης Χο Τσι Μινχ και το 49% της εταιρίας ύδρευσης Kenh Dong. Ο όμιλος Ayala εισήλθε επίσης στη βιετναμική αγορά αγοράζοντας δικαιώματα μειοψηφίας σε μια επιχείρηση υποδομών και σε μια επιχείρηση χονδρικής παροχής νερού στην πόλη Χο Τσι Μινχ.
Οι άρπαγες του νερού είναι ασταμάτητοι…
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
http://thesecretrealtruth.blogspot.gr/2014/04/78.html?m=1. ΣΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 7.8 ΧΙΛΗ
Γράφε όσα θέλεις…
Στην Ελλάδα φταίνε οι τεμπέληδες δημόσιοι υπάλληλοι…
…….
ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΤΕΡΕΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΒΡΑΙΚΕΣ
ΜΑΛΛΟΝ ΤΥΧΑΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ