Η μικρή κοινότητα των χριστιανών στην Αλγερία αντιμετωπίζει μια διπλή απειλή: η κυβέρνηση κλείνει τις εκκλησίες τους λόγω του κορωναϊού και μιας νέας διάταξης στο Σύνταγμα, που πιθανόν να περιστείλει τη θρησκευτική ελευθερία.
“Ενώ εμείς εδώ στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουμε μεγάλη αβεβαιότητα με τους νέους περιορισμούς, οι εκκλησίες στην Αλγερία είναι ήδη κλειστές και σιωπηλές”, δήλωσε ο Rex Rogers, πρόεδρος του SAT-7, ενός μη κερδοσκοπικού χριστιανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού που μεταδίδει χριστιανικό πρόγραμμα στην Αλγερία. Η εταιρεία άρχισε πρόσφατα να προβάλλει ένα πρόγραμμα στη διάλεκτο Kabiyle, την οποία μιλούν περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εκτιμά ότι ένας στους 200 Αλγερινούς είναι χριστιανός. Πάνω από το 99% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, η πλειονότητα των οποίων είναι Σουνίτες.
Το Υπουργείο Θρησκευμάτων της χώρας προσλαμβάνει και εκπαιδεύει μουσουλμάνους ιμάμηδες, παρόλο που η Αλγερία τυπικά δεν είναι θρησκευτικό κράτος.
Ενώ στους μουσουλμάνους επιτρέπεται να αλλάξουν θρησκεία, ο αλγερινός νόμος απαγορεύει να προσπαθεί κάποιος να τους οδηγήσει μακριά από το Ισλάμ. Όποιος «υποκινεί, περιορίζει ή χρησιμοποιεί μέσα αποπλάνησης που προτίθεται να μετατρέψει έναν μουσουλμάνο σε άλλη θρησκεία. ή χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό ιδρύματα διδασκαλίας, εκπαίδευσης, υγείας, κοινωνικής, κουλτούρας, κατάρτισης… ή οποιουδήποτε οικονομικού μέσου» αντιμετωπίζει πρόστιμα έως και 8.500 $ και ποινή φυλάκισης πέντε ετών.
Οι άφθονες συλλήψεις χριστιανών για «προσηλυτισμό» που ξεκίνησαν το 2019 και οδήγησαν σε κλείσμο εκκλησιών, κορυφώθηκαν με την πανδημία του COVID-19, όπου διατάχθηκε να κλείσουν όλες οι εκκλησίες.
Η Αλγερία, στις 28 Νοεμβρίου, είχε καταγεγραμμένους 2.393 θανάτους από τον COVID-19 σε ένα πληθυσμό 44 εκατομμυρίων ανθρώπων. Το ποσοστό αυτό είναι 56 θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού.
Καθώς ο κορονοϊός υποχωρεί τα τζαμιά ανοίγουν ξανά, αλλά οι χριστιανικοί τόποι λατρείας παραμένουν κλειστοί. Τον Αύγουστο, μια εκκλησία στη Makouda, μια πόλη 34.500 κατοίκων στη Μεσόγειο Θάλασσα, ζήτησε από ένα δικαστήριο να της επιτρέψει να ανοίξει ξανά. Το δικαστήριο αρνήθηκε να δώσει άδεια.
Στην βουλή αυτό το μήνα, εγκρίθηκε ένα νέο Σύνταγμα που αλλάζει τις θρησκευτικές ελευθερίες. Η προηγούμενη διάταξη ανέφερε: «Η ελευθερία της συνείδησης και η ελευθερία της γνώμης είναι απαραβίαστες. Η ελευθερία λατρείας διασφαλίζεται σύμφωνα με το νόμο».
Η διάταξη πλέον έχει ως εξής: «Η ελευθερία της γνώμης είναι απαραβίαστη. Η ελευθερία άσκησης λατρείας είναι εγγυημένη εάν ασκείται σύμφωνα με το νόμο. Το κράτος διασφαλίζει την προστασία των τόπων λατρείας από οποιαδήποτε πολιτική ή ιδεολογική επιρροή».
Επομένως, δεν υπάρχει πλέον «ελευθερία συνείδησης», πιθανώς ένας τρόπος να σταματήσουν τις εκκλησίες και τα μέλη τους να συζητούν για τον Χριστιανισμό στο Διαδίκτυο ή να έχουν διαδικτυακές θρησκευτικές λειτουργίες. Όσον αφορά την προσπάθεια συμμόρφωσης με το αλγερινό δίκαιο, οι εκκλησίες πρέπει να λάβουν την έγκριση μιας επιτροπής που συγκροτήθηκε το 2006 με την οποία είναι αβέβαιο αν έχουν συναντηθεί ποτέ. Έχουν προσπαθήσει να αποκτήσουν νομιμότητα με άλλους τρόπους, σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχώς.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Άρα , αυτό που τους ενοχλεί αφάνταστα είναι το όνομα του Ιησού Χριστού!