Με αυτόν τον κώδικα δεοντολογίας θα «μπανάρονται» εκείνες οι πληροφορίες που θα κρίνονται αναξιόπιστες.
Του Άρη Δημόπουλου
Αν ζούσαμε σε έναν «ιδανικό κόσμο», το παρακάτω μέτρο θα ήταν σίγουρα ωφέλιμο για την ομαλή λειτουργία του διαδικτύου και κυρίως του τρόπου όπου διαχέονται οι πληροφορίες στα social media.
Ωστόσο η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει ακόμη και εκείνους που έχουν τις καλύτερες των προθέσεων.
Πάνω σε ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει αρκετά και το el.gr , η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία πάντα με τους «γίγαντες» του διαδικτύου (π.χ. Google, Facebook κ.α.) συνέθεσε τον νέο «κώδικα δεοντολογίας» κατά των Fake News.
Με τις ευρωεκλογές του 2019 να πλησιάζουν, στις Βρυξέλλες θεωρούν τον συγκεκριμένο κώδικα ως ένα μεγάλο πείραμα για την καταπολέμηση των Fake News, ένα «πρόβλημα» που αναδείχθηκε αμέσως μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.
Εν ολίγοις ο νέος κώδικας θα είναι σε θέση να ορίζει ποιες είναι οι έγκυρες και ποιες οι μη έγκυρες ειδήσεις και πηγές «ξεσκαρτάροντας» με αυτόν τον τρόπο το διαδίκτυο.
Όπως αναφέραμε ήδη, δεν ζούμε σε έναν ιδανικό κόσμο και ως εξορισμού ένα τέτοιο μέτρο σε τόσο μεγάλη κλίμακα λειτουργεί αποτρεπτικά για την ελευθερία στο διαδίκτυο.
Η Mariya Gabriel, Επίτροπος της Ε.Ε. για την Ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία, χαρακτήρισε το παραπάνω μέτρο «ένα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος το οποίο έχει διαδοθεί όλο και περισσότερο και απειλεί την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων σε δημοκρατικές διαδικασίες και θεσμούς.
Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες πρέπει να δράσουν ως υπεύθυνοι κοινωνικοί παράγοντες, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο πριν από τις εκλογές, πρέπει να κάνουν ό, τι είναι δυνατό για να σταματήσουν τη διάδοση της παραπληροφόρησης».
Σχολιάζοντας τον νέο κώδικα στο διαδίκτυο, εκπρόσωπος του Facebook υποσχέθηκε να «μην λάβει τέλος ο πόλεμος κατά των Fake News», συμπληρώνοντας πως θα αγωνιστεί για την απομάκρυνση των πηγών παραπληροφόρησης από τα social media.
Σίγουρα πρόκειται για ένα πολύ «βολικό» μέτρο για τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, η οποία εντέχνως χρησιμοποιεί στην πράξη τα «fake news» προκειμένου να «σιγάσουν» οι λίγες ανεξάρτητες φωνές στο διαδίκτυο.
Από τους πρώτους εθελοντές εξάλλου για την «εξάλειψη» των ψευδών ειδήσεων από το διαδίκτυο ήταν άτομα όπως ο ιδρυτής του Facebook , Μαρκ Ζάκερμπεργκ, και το «καλό παιδί» της Νέας Τάξης δισεκατομμυριούχος, Έλον Μασκ:
el.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
ευτυχώς που βρέθηκαν οι χρήσιμοι ηλιθιοι, που τερμάτισαν τα fake news και τώρα στο ίντερνετ θα υπάρχει λογοκρισία του κερατά