Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο… συγκάτοικος του μέλλοντος
Ψυγεία που μας δείχνουν το εσωτερικό τους χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα και μας προτείνουν συνταγές ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά εντός τους, πλυντήρια που αναγνωρίζουν το είδος των ρούχων κι επιλέγουν μόνα τους το σωστό πρόγραμμα, έξυπνα ηχεία που μας ενημερώνουν από πού να πάμε για να μην βρούμε κίνηση, τι ρούχα να βάλουμε ανάλογα με τον καιρό και σε ποιο σινεμά παίζει την ταινία που θέλουμε να δούμε το βράδυ, ήταν μόνο μερικές από τις καινοτομίες που συναντούσε κανείς στο μεγαλύτερο τεχνολογικό σόου της Ευρώπης στην IFA 2018, η οποία έλαβε χώρα την εβδομάδα που μας πέρασε στο Βερολίνο.
Πέρα βέβαια από τα προϊόντα που έκαναν το καθένα καλή ή κακή εντύπωση το σίγουρο είναι πως το μήνυμα που έστειλε η φετινή έκθεση για το μέλλον μπορεί να συνοψιστεί στην παρακάτω φράση: η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ο συγκάτοικος το μέλλοντος και οι επόμενες γενιές θα ζουν σε ένα σπίτι μπορεί κι εξυπνότερο από τις ίδιες.
Οι μεγάλοι τεχνολογικοί παίκτες οι οποίοι σύστησαν σε κοινό και προμηθευτές τα νέα τους προϊόντα επαναλάμβαναν με κάθε αφορμή την λέξη AI κάνοντας το παραπάνω συμπέρασμα ακόμα πιο σαφές. Σύμφωνα με αυτούς το σπίτι του αύριο θα περιλαμβάνει έξυπνες συσκευές οι οποίες θα ελέγχονται είτε από τα έξυπνα ηχεία με ενσωματωμένους ψηφιακούς βοηθούς είτε από το κινητό σας. Μια άλλη εκδοχή θέλει το ψυγείο – μια συσκευή που είναι στην πρίζα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο να εκτελεί χρέη σέρβερ για όλες τις διασυνδεδεμ΄νες συσκευές.
Στον τομέα των home speakers ξεχωρίζουν οι ψηφιακοί βοηθοί Google Assistant, Alexa της Amazon και Bixby της Samsung. Όπως αποδείχτηκε στην εν λόγω κατηγορία το προβάδισμα είχε η Google αφού ήδη ο ψηφιακός της βοηθός περιλαμβάνεται σε πλήθος έξυπνων συσκευπών κάνοντας με τον τρόπο αυτό τις συσκευών διαφορετικών κατασκευαστών να επικονωνιούν μεταξύ τους. Βέβαια το στοίχημα του Google Assistance αποδεικνύεται δύσκολο στην περίπτωση της χώρας μας αφού η διαφορετική γλώσσα μπορεί να καθυστερήσει αισθητά την διείσδυσή του. Αυτός είναι και ο λόγος που διάφορα home speakers που παρουσιάστηκαν δεν θα κάνουν την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά. Ακόμα κι αν κάποιος επιθυμεί να δίνει εντολές στα αγγλικά στις συσκευές του η απόκλιση στην προφορά μπορεί στην αρχή να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Αυτό βέβαια δεν ισχύει για τις μεγάλες αγορές όπως αυτή των ΗΠα και της Αγγλίας. Εξού και τα smart speakers αυξάνονται και πληθύνονται. Ακόμα και η παραδοσιακή bang& Olyfen παρουσίασε ένα είδος έξυπνου ηχείου με ενσωματωμένο ψηφιακό βοηθό και φυσικά την ξεχωριστή αισθητική για την οποία ούτως η άλλως διακρίνονται τα προϊόντα της.
Πέρα από τις μεγάλες συσκευές έξυπνες και κατ επέκταση οικονομικές γίνονται και οι μικροσυσκευές και ειδικά ότι έχει να κάνει με την ενέργεια. Λάμπες πρίζες θερμοστάτες και άλλα πολλά συνδέονται με το κινητό και ενεργοποιούνται εξ αποστάσεως μέσω του κινητού. Τρανό παράδειγμα οι λάμπες της Lenovo ή οι καινοτόμοι θερμοστάτες της TAdo που υπόσχονται ζεστό σπίτι αφού ανοίγουν την θέρμανση πριν φτάσουν αλλά και εξοικονόμηση ενέργειας.
Φυσικά η τεχνητή νοημοσύνη ήταν εμφανής και στα κινητά τηλέφωνα τα οποία τελειοποιούν με την βοήθειά της τις φωτογραφίες μας υποσχόμενα την επανάσταση των selfies καθώς και στις τηλεοράσεις και σε κάθε εξάρτημα ήχου που παρουσιάστηκε στους διαδρόμους του Messe Berlin.
Κι αν κάποιοι πιστεύουν πως η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ένα ακόμα trend που θα σβήσει με την πάροδο του χρόνου, όπως για παράδειγμα το VR που κάποτε καταλάμβανε το 70% της έκθεσης, μάλλον κάνουν λάθος.
Η τεχνητή νοημοσύνη ήρθε στο σπίτι μας και θα εγκατασταθεί μαζί μας αφού θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τις βασικές οικονομίες του πλανήτη.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του McKinsey Global Institute η ΑΙ θα μπορούσε να συμβάλλει περί το 1,2% στο παγκόσμιο ΑΕΠ μέσα στην επόμενη μόνο δεκαετία. Για την ακρίβεια εκτιμάται ότι θα φέρει περί τα 13 τρισ. πρόσθετη οικονομικής δραστηριότητας μέχρι το 2030, προσφέροντας μεγάλα περιθώρια κέρδους στις εταιρείες που ασχολούνται με αυτή αλλά και συστήνοντας νέες καινοτόμες τεχνολογίες που θα κυριαρχήσουν στην καθημερινότητά μας.
Όπως προβλέπει η έκθεση της MKinsey, το 70% των επιχειρήσεων παγκοσμίως θα εισάγει τουλάχιστον ένα είδος τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγική τους διαδικασία ενώ ένας σημαντικός αριθμός μεγάλων επιχειρήσεων θα χρησιμοποιεί μια πλήρη γκάμα της τεχνολογίας αυτής.
Οι δύο ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου άλλωστε – ΗΠΑ και Κίνα – έχουν ξεκινήσει ήδη τον αγώνα επενδύσεων στον εν λόγω τομέα για να κερδίσουν το επόμενο τεχνολογικό στοίχημα.
Συγκεκριμένα το Πεκίνο έχει ήδη κάνει την τεχνητή νοημοσύνη μέρος του πενταετούς πλάνου ανάπτυξης που τρέχει μέχρι το 2020 και επιδιώκει να ηγηθεί της συγκεκριμένης αγοράς μέχρι το 2030.Πολλοί μάλιστα ισχυρίζονται ότι χωρίς την τεχνητή νοημοσύνη οι αναπτυξιακοί στόχοι της χώρας μπορούν να ξεστρατίσουν από το αναπτυξιακό μονοπάτι.
Όπως συνομολογούν αναλυτές και ηγέτες της τεχνολογικής αγοράς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει και μεγάλες αλλαγές στην αλυσίδα παραγωγής και στην παραγωγική διαδικασία.
Οι χώρες που θα ηγηθούν του αγώνα θα είναι κατά κύριο λόγο οι ήδη αναπτυγμένες οικονομίες και θα πετύχουν 20-25% αύξηση των οικονομικών τους στόχων μέσω αυτής. Στον αντίποδα οι αναδυόμενες αγορές θα κερδίσουν μόνο τα μισά οφέλη.
Νικητές και ηττημένοι θα κριθούν στο μέλλον, όπως και να έχει όμως η τεχνητή νοημοσύνη θα μας συντροφεύει για πολλές δεκαετίες.
insider.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice