Ποιες χώρες είναι περισσότερο κοντά στην αδρανοποίηση των ανθρώπων;
Δεν αποτελεί, όπως ίσως νομίζουν ακόμη κάποιοι, σενάριο επιστημονικής φαντασίας η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης σε ευαίσθητους τομείς όπως είναι ο κλάδος της βιομηχανικής παραγωγής.
Τους αριθμούς τα ρομπότ-εργαζόμενοι κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις ασιατικές χώρες, όπου και παρατηρείται ούτως ή άλλως ο μεγαλύτερος βαθμός εισαγωγής της τεχνητής νοημοσύνης στην ανθρώπινη εργασία.
Πουθενά αλλού από ότι σε ασιατικές χώρες ,όπως είναι η Νότια Κορέα, δεν έχει αρχίσει να γίνεται αισθητός ο αντίκτυπος της επέλασης αυτής.
Τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομποτικής (International Federation of Robotics) δεν κάνουν λάθος και καταδεικνύουν τους τρομακτικούς ρυθμούς με τους οποίους επιτυγχάνεται η αυτοματοποίηση σε ό,τι έχει να κάνει με την βιομηχανική παραγωγή.
Σε καθαρά ψυχρούς αριθμούς, η Νότια Κορέα είχε τα πρωτεία το 2016 με 631 εγκατεστημένα βιομηχανικά ρομπότ ανά 10.000 εργαζόμενους, ενώ ακολουθούσε η Σιγκαπούρη με 488.
Στους τομείς δε των ηλεκτρονικών και της βαριάς βιομηχανίας, η ζυγαριά γέρνει συνεχώς κατά του ανθρώπινου παράγοντα, όπου και στην Ασία αλλά και σε Ευρώπη και Αμερική επιλέγονται ως επί το πλείστον ρομπότ για να…«βγάλουν την δουλειά».
Ο παρακάτω πίνακας είναι ενδεικτικός της επέλασης των ρομπότ, με τα στοιχεία να αφορούν υπενθυμίζουμε το 2016:
Για να αντιληφθούμε καλύτερα την ραγδαία αυτή άνοδο που κάθε άλλο παρά καθησυχαστική είναι, στην Κίνα το 2013 25 ρομπότ αντιστοιχούσαν σε 10.000 εργαζόμενους.
Το 2016 ο αριθμός αυτός εκτοξεύθηκε στους 68, θέτοντας την Κίνα, μαζί με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, στις χώρες με την μεγαλύτερη (ποσοτικά) αύξηση στην εισαγωγή ρομπότ στην βιομηχανία.
Οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές και πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα πριν η ζυγαριά γυρίσει κατά των ανθρώπων.
el.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice