Διαφημίσεις

Στην σελίδα του αμερικανικού πανεπιστημίου NC, ο Κολίν Ντόχερτι, καθηγητής μοριακής και δομικής βιοχημείας,

αναλύει τον τρόπο αντίδρασης των φυτών στην κλιματική αλλαγή και, πιο συγκεκριμένα του λυκίσκου, βασικού συστατικού της μπίρας, αναφέροντας ότι οι αλλαγές στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος θα επηρεάσουν τη γεύση της.

Η μπίρα μπορεί να μετρά αιώνες στα ποτήρια μας αλλά συνεχώς αλλάζει καθώς προσαρμόζεται στα μέτρα της κάθε εποχής. Οι νέες τάσεις που αφορούν τα πάντα, από τα συστατικά μέχρι τον τύπο της διαδικασίας ζυθοποίησης, μεταβάλλουν σημαντικά τη γεύση της μπίρας. Ωστόσο δεν είναι όλες οι αλλαγές ελεγχόμενες.

Η γεύση της μπίρας στα επόμενα χρόνια θα είναι διαφορετική όχι όμως από εκούσια ανθρώπινη παρέμβαση στον τρόπο παραγωγής της αλλά επειδή τα ίδια τα βασικά συστατικά της ουσιαστικά αλλάζουν σε μια προσπάθεια προσαρμογής τους στα νέα κλιματικά δεδομένα.

Ο Ντόχερτι παραπέμπει, για να επιχειρηματολογήσει σχετικά με τη θεωρία του, σε έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature το 2018, η οποία αναφέρει πιθανή προσεχή αύξηση των τιμών της μπίρας λόγω κλιματικής αλλαγής. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και οι συνεχείς περίοδοι ξηρασίας θα οδηγήσουν σε άνοδο του κόστους υλικών όπως το κριθάρι και ο λυκίσκος. Η τιμή όμως είναι ίσως το λιγότερο σημαντικό από όσα θα αλλάξουν δεδομένου ότι η θερμοκρασία και οι βροχοπτώσεις είναι στοιχεία που επηρεάζουν δραστικά τη βιοχημική σύσταση βασικών συστατικών της μπίρας όπως αυτά που προαναφέραμε, κάτι που συνεπάγεται μεταξύ άλλων και αλλαγή της γεύσης της. Ο Ντόχερτι εστιάζει στην αλλαγή της θερμοκρασίας τις πρωινές και βραδινές ώρες ανά εποχή που διαταράσσει τις λειτουργίες των φυτών, βλάπτει τις σοδειές και έχει άμεση επίδραση και στη γεύση της μπίρας, που συνεπώς εξαρτάται μεταξύ άλλων και από το τερουάρ του οποίου ο συνολικός ρόλος δεν είναι πλήρως γνωστός ακόμα.

Η γεύση είναι -χονδρικά- σύνθεση του τύπου των φυτών που χρησιμοποιούνται και της μαγιάς.

Εξαρτάται όμως κυρίως από το λυκίσκο, του οποίου τα Α – οξέα προσδίδουν τη χαρακτηριστική πικρή γεύση. Ανά τα χρόνια, οι καλλιεργητές λυκίσκου δούλεψαν με διαφορετικά είδη για να εμπλουτίσουν το γευστικό προφίλ μιας γκάμας από μπίρες που συνεχώς διευρύνεται.

Η τελική γεύση είναι μίξη στοιχείων που παράγει το κάθε φυτό ανάλογα με τις συνθήκες υπό τις οποίες αναπτύχθηκε, ανάμεσα στις οποίες και η θερμοκρασία περιβάλλοντος, που είναι και ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας, όπως αναφέρει ο καθηγητής.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει την πολυπλοκότητα του ρόλου της αφού δεν έχουν σημασία μόνο τα επίπεδα αλλαγής αλλά και οι ώρες που αυτή συμβαίνει.

Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό, σημειώνει ότι κάποιες διαδικασίες στα φυτά πραγματοποιούνται νυχτερινές ώρες για να προστατευτούν από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Λειτουργούν λοιπόν με πρόγραμμα και προσαρμόζονται σε στρεσογόνες καταστάσεις όπως η άνοδος της θερμοκρασίας πραγματοποιώντας αρκετές λειτουργίες τους το βράδυ. Όταν όμως και τη νύχτα η θερμοκρασία δεν είναι η σωστή, οι ισορροπίες διαταράσσονται.

Τα αποτελέσματα αυτής της διαταραχής καταγράφονται και η ακριβής διαπίστωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη βιοχημική σύσταση του λυκίσκου θα βοηθήσουν στην κατανόηση της συνολικής συμπεριφοράς και άλλων καρπών.

el.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Μια σκέψη στο “Ε όχι! Η…κλιματική αλλαγή θα είναι υπεύθυνη για την αλλαγή στη γεύση της μπίρας!”
  1. ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΣ ΚΡΑΣΙΩΝ. ΑΥΤΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟ ΗΤΑΝ ΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΠΥΡΑ. ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek