«Canto terzo, nel quale tratta de la porta e de l’entrata de l’inferno e del fiume d’Acheronte, de la pena di coloro che vissero sanza opere di fama degne, e come il demonio Caron li trae in sua nave e come elli parlò a l’auttore; e tocca qui questo vizio ne la persona di papa Cilestino.»[1]
Κάπως έτσι ξεκινάει ο Dante Alighieri το ταξίδι στην Κόλαση του Δάντη, στο 3ο μέρος του Inferno, που φέρει την επιγραφή για τις Πύλες της Κολάσεως…
κάπως έτσι θα αρχίσω και εγώ λοιπόν..
Στην Βόρεια Ιταλία βρίσκουμε την άκρως μυστικιστική πόλη της Ευρώπης…μια πόλη που περνάει σχεδόν αδιάφορη στους περισσότερους καθώς για ελάχιστους αποτελεί τουριστικό προορισμό – κακώς βέβαια – στην Ιταλία…
Μια πόλη που για τους λάτρεις του εσωτερισμού, του αποκρυφισμού και όσων ψάχνονται από τους Ναΐτες ως το Ιερό Δισκοπότηρο..και από τον Νοστράδαμος ως τον Μασονισμό…θα ήταν ο κατάλληλος τόπος να βρουν αυτά που ψάχνουν…
Ωστόσο, παρ όλο που το Τορίνο από μόνο του μπορεί να γεμίσει άπειρες σελίδες αφιερώματος, εγώ θα εστιαστώ σε ένα συγκεκριμένο μέρος.. την Piazza Statuto..και συγκεκριμένα το «La Porta dell’Inferno»…δηλαδή..της Πύλες της Κολάσεως..
Piazza Statuto Ιστορική αναδρομή
Η περιοχή της Piazza Statuto υπήρξε από την ίδρυση της πόλης του Τορίνο μια από της 4 πύλες της πόλης.
Είναι ένας τόπος ποτισμένος με αίμα..καθώς από τους Ρωμαϊκούς χρόνους γινόντουσαν ακριβώς εδώ οι εκτελέσεις των καταδίκων..Στο μέρος αυτό τους σταύρωναν και πετούσαν τα πτώματα.. Αλλά και στην ύστερη εποχή, δηλαδή τον Μεσαίωνα..σε αυτό το σημείο περιφέρονταν ο Δήμιος για να «κάνει την δουλειά» του…
Το μέρος αυτό στην δυτική πλευρά της πόλης είναι ο τόπος του θανάτου…άλλωστε εδώ είχε στηθεί η γκιλοτίνα τον 18ο και 19ο αιώνα..και ακριβώς εδώ θάβανε τους εκτελεσμένους για πολλούς αιώνες…εξ ου και ο τόπος πήρε – καθόλου άδικα – το όνομα “Vallis Occisorum”… που μεταφράζεται ως «Η κοιλάδα των σκοτωμένων».
Στην νεότερη ιστορία ωστόσο το μέρος πήρε το όνομα Piazza Statuto…δηλαδή Πλατεία Συντάγματος.. χάρη στο “Statuto Albertino”, δηλαδή το Σύνταγμα που υπεγράφη από τον Βασιλιά Carlos Alberto στiς 4 Μαρτίου 1848 και αποτελεί ως σήμερα το Σύνταγμα της Ιταλίας
La Porta dell’Inferno
Και ακριβώς λοιπόν σε αυτό το σημείο..αυτής της πλατείας…έχουμε την λεγόμενη Πύλη της Κολάσεως…
Το μνημείο που σηματοδοτεί την είσοδο, είναι ένα σύμπλεγμα από σωριασμένες πέτρες και ανάμεσα τα καταπλακωμένα ανθρώπινα σώματα από μάρμαρο.. και στην κορυφή του συμπλέγματος υπάρχει ένα ωραίο μπρούτζινο άγαλμα …με ένα άστρο πάνω από το κεφάλι του Αγγέλου…σαν να ενώνεται με τον ουρανό..
Εικαζετε ότι στο συγκεκριμένο άγαλμα με το αγγελικό πρόσωπο..γίνεται αναπαράσταση του Εωσφόρου…
Το μνημείο αυτό, το «Monumento al Traforo del Frejus» όπως είναι το επίσημο ονόματα του, σύμφωνα με τον εμπνευστή του… εκφράζει «τον θρίαμβο της λογικής απέναντι στην ωμή βία», και αφιερώνεται στους ανθρακωρύχους που έχασαν τη ζωή τους στη διάνοιξη του τούνελ του Frejus, στις Άλπεις, για να περάσει η σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει το Torino με τη Λυών στη Γαλλία.
Η εξήγηση συνεχίζει ότι τα λευκά αγάλματα που μοιάζουν να είναι καταπλακωμένα στις μεγάλες, ασήκωτες, σκούρες πέτρες, είναι τα σώματα των Τιτάνων, ενώ οι πέτρες που σχηματίζουν την πυραμιδική κατασκευή προέρχονται όλες από τη διάνοιξη της σιδηροδρομικής σήραγγας του Frejus, μήκους 13,7 χιλιομέτρων, στα σπλάχνα των Άλπεων.
Βέβαια σαν έργο θα ήταν ένα απλά ωραίο έργο…αλλά όταν κάποιος συνδυάσει όσα υπάρχουν σε αυτή την πόλη..με την ιστορία του εμπνευστή του συμπλέγματος..τότε ίσως αρχίζει να αναρωτιέται αν ήθελε να παρουσιάσει και κάτι άλλο…στους πιο μυημένους…
Ο εμπνευστής του μνημείου ήταν ο Κόμης Marcello Panissera di Veglio…γερουσιαστής του Βασιλείου της Σαρδηνίας και αργότερα του νεοσύστατου Ιταλικού κράτους… ένας άνθρωπος που τιμήθηκε με το Μεγαλόσταυρου του Ιππότη του Τάγματος των Αγίων Μαυρίκιου και Λαζάρου (Τάγμα που Δημιουργήθηκε στους Αγ. Τόπους κατά την διάρκεια Σταυροφοριών) ..και με τον Μεγαλόσταυρο του Ιππότη του Τάγματος του Στέμματος της Ιταλίας..θέλει μήπως κάποιος να ψάξει ποιοι ανήκουν σε αυτά τα τάγματα..και πόσο “αθώα “..χωρίς άλλες σκέψεις παιδιά είναι;..
Μερικά Στοιχεία ακόμα..
Γύρω από το σύμπλεγμα αυτό…υπάρχουν ακόμα και σήμερα τα καπάκια από τις καταπακτές που οδηγούν στα έγκατα του Τορίνο…τουλάχιστον στα 15χλμ «επίσημο» υπόγειο δίκτυο της Πόλης..(η είσοδος στο υπόγειο δίκτυο υπάγεται στο Στρατό).
Στην Άλλη άκρη της πλατείας..απέναντι από το σύμπλεγμα..ανάμεσα στα δέντρα..υπάρχει ένας Οβελίσκος…που συμβολίζει τον 45ο παράλληλο που περνάει ακριβώς από εκεί…και δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε..ότι ακριβώς από εκεί ξεκινάει το «Μαύρο Τορίνο»..με την κορυφή ενός «Μαύρου Τρίγωνου»…
Και ο Νοστράδαμος γείτονας..
Και εκεί δίπλα σε αυτό το σημείο..πέρασε ένα χρόνο ο γνωστός Νοστράδαμος…ακόμα και σήμερα σώζεται η επιγραφή που άφησε στο σπίτι «το Villa Domus Marozzo» που διέμενε όσο έμεινε στο Τορίνο…μια επιγραφή στα γαλλικά…από το 1556 που μεταφράζεται κάπως έτσι..
«Ο Νοστράδαμος έμεινε εδώ, που είναι μαζί ο Παράδεισος, η Κόλαση και το Καθαρτήριο. Ονομάζω τον εαυτό μου νίκη και όποιος με τιμά θα γνωρίσει δόξες, ενώ όποιος με περιφρονεί θα καταστραφεί εντελώς».
Οι μυημένοι θεωρούν ότι οι λέξεις σ’ αυτή την επιγραφή είναι τα «κλειδιά» για τις «ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ» του Νοστράδαμου.
Και όπως λέει ο καλός μου φίλος Συγγραφέας- Ερευνητής – Δημοσιογράφος Νικόλαος Ζερβονικολακης, σε ένα αντίστοιχο άρθρο γι αυτό το μέρος…
“Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η Piazza Statuto, στη Δυτική Πύλη του Torino, τη σημερινή Porta Susa, είναι ένα Παγκόσμιο Σημείο”
ΥΓ: Προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσει κάποιος και τα δυο κείμενα που έχει ανεβάσει για το μέρος ο Νικόλαος Ζερβονικολακης τα οποία βρίσκετε..Εδώ και Εδώ
Πηγες:
….Οι διαχειριστές του katohika.gr διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης ή διαγραφής σχολίων που περιέχουν υβριστικούς – προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.
Απαγορεύεται η δημοσίευση συκοφαντικών ή υβριστικών σχολίων.Σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων μηνυμάτων θα ακολουθεί διαγραφή