Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ ΜακΓκρέγκορ συνεχίζει να προκαλεί με τη στάση του, αλλά κυρίως με την απόφασή του να στείλει κομμάτια της συλλογής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη Ρωσία.
Τώρα λέει πως μπορεί να τα στείλει και αλλού.
Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «Telegraph» ο κ. ΜακΓκρέγκορ λέει, δίχως αιδώ, πως παρά τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς, κι άλλα μουσεία έχουν αιτηθεί να φιλοξενήσουν μέρη της συλλογής. Κάτι που έκανε και το State Hermitage της Αγίας Πετρούπολης, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Το εξοργιστικό είναι ότι το Βρετανικό Μουσείο, όχι μόνο δεν σκοπεύει να αρνηθεί αυτά τα αιτήματα, αλλά θα τα ενισχύσει. Όπως λέει ο ΜακΓκρέγκορ στην εφημερίδα: «Αρκετές απόπ αυτές τις συζητήσεις με μουσεία και σημαντικά ιδρύματα του εξωτερικού βρίσκονται εξέλιξη. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τα Γλυπτά του Παρθενώνα από όλο τον κόσμο».
Αποκάλυψε, δε, πως αυτές οι συζητήσεις γίνονται εδώ και ένα χρόνο και θα συνεχιστούν παρά τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς. Πάντως, δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για το χρονικό ορίζοντα που θα διατεθούν τα Γλυπτά, αλλά ούτε και τους «τυχερούς» που θα έχουν επιλεγεί από το Βρετανικό Μουσείο.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα αυτή η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου αναμένεται να πυροδοτήσει μια περαιτέρω αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά φαίνεται πως ο κ. ΜακΓκρέγκορ δεν κάνει πίσω. «Αυτό που κάνουμε είναι το σωστό. Το να δανείζουμε σημαντικά έργα σε μεγάλα μουσεία. Αντίστοιχο αίτημα θα μπορούσαν να κάνουν και οι Έλληνες προς εμάς και θα αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε στα υπόλοιπα», συμπλήρωσε με στόμφο.
Στο μεταξύ, στην Αγία Πετρούπολη, με λαμπρότητα υποδέχθηκαν τα σημαντικά γλυπτά. Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Μιχαήλ Σβιντκόι, που βρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης, είπε στην Telegraph: «Η τέχνη μπορεί να αποδιώξει τις εντάσεις και μια κατάσταση όπου ο ένας δεν εμπιστεύεται τον άλλον. Αυτό είναι άλλωστε και το πρόβλημα της Ρωσίας με τη Δύση: η έλλειψη εμπιστοσύνης. Δεν ακούμε ο ένας τον άλλον».
Μάλιστα, απάντησε και στην κριτική από μερίδα Βρετανών πως τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν έπρεπε να δοθούν στη Ρωσία, λόγω της Ουκρανίας, τονίζοντας: «Αν οι σχέσεις μας με τη Μ. Βρετανία είναι κακές, αυτό σημαίνει πως πρέπει να σταματήσουμε να διαβάζουμε Σαίξπηρ και Μπέρναρντ Σο; Αυτό δεν θα ήταν σωστό».
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Γραψτε εδω το σχολιο σας ..
Λες να τους τα δώσει πίσω ο πούτιν;
ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΗΝ ΜΟΥΧΛΙΑΣΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ ΠΕΤΡΕΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
Ε λοιπόν, ας τα "δανειστουμε "και εμεις αφου μας το προτεινουν και "μετά " ….ξάμας!!