«Η Ελλάδα είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να βγει από το τέλμα. Άλλα οι έλληνες πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι εάν φύγουν από το ευρώ θα φύγουν από την Eυρωπαϊκή Ένωση Στην συνέχεια εάν θέλουν να ξαναγυρίζουν στο ευρω θα πρέπει να υποβάλλουν αίτημα από την αρχή»… Tάδε έφη η Μαρία Φέχτερ, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, γνωστή για την… ευθύτητά της, σε συνέντευξη ….
που παραχώρησε στο protothema.gr
Η συνέντευξή της έχει ως εξής:
Πολλοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει εκτός ευρω και να γυρίσει στην νέα δραχμή. H Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ευρωζωνη η από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Προσέξτε. Είναι τεχνικά αδύνατο να εγκαταλείψει κανείς την ευρωζώνη. Μόνο από την ΕΕ μπορεί κάποιος να εξέλθει εάν θέλει. Άλλα θα σας έλεγα ότι είμαι αντίθετη με μια τέτοια κίνηση. Δεν μπορείς να εγκαταλείψεις την ευρωζώνη. Μπορείς να φύγεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό η συνθήκη το προβλέπει. Αν φύγεις από την ΕΕ, έχεις φύγει και από την ευρωζώνη. Εάν το θέλει αυτό μια χώρα το κάνουν πρέπει να σκεφτεί δίπλα γιατί στην συνέχεια και πάλι εάν θελήσει να επανέλθει τότε θα χρειαστεί να καταθέσει εκ νέου αίτημα ένταξης.
Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι πλέον προβληματική. Από την μια χρειάζονται μεταρρυθμίσεις άλλα και το μνημόνιο είναι σκληρό.. Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για τις μεταρρυθμίσεις, όπως συνέβη και με τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπου η αλλαγή διήρκεσε τουλάχιστον δέκα χρόνια. Για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων η Αυστρία παρέχει «αναπτυξιακή βοήθεια», όπως για παράδειγμα στην διοργάνωση υποδομών στις οικονομικές υπηρεσίες, στο πρόβλημα ασύλου ή στις ιδιωτικοποιήσεις.
Ποια είναι κατά την γνώμη σας η αιτία των άσχημων συνθηκών για την Ελλάδα;
Ο υπέρογκος και αναποτελεσματικός δημόσιος τομέας, η διασπάθιση δημόσιου χρήματος από δημόσιους υπαλλήλους και τη σπατάλη του εύκολα δανεισμένου χρήματος πριν την κρίση. Για παράδειγμα στον τομέα του τουρισμού, ενώ πριν 15 χρόνια η Ελλάδα βρισκόταν μπροστά από την Τουρκία, αυτή την έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό, ανεβάζοντας την ποιότητα και επεκτείνοντας την τουριστική περίοδο σε όλη τη διάρκεια του έτους. Από αυτό το παράδειγμα, μπορεί κανείς να καταλάβει το τι συνέβη. Επίσης μεταξύ άλλων υπάρχει η απουσία κτηματολογίου , πρόβλημα με την φοροδιαφυγή . Από την άλλη και οι νεότεροι περιμένουν μια θέση στο Δημόσιο, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα για ανάπτυξη επιχειρηματικότητας, ενώ, όταν υπάρχει, προκύπτουν εμπόδια, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των οδηγών ταξί που απεργούν ενάντια στο άνοιγμα του επαγγέλματός τους.
Φταίνε όμως και τα πολιτικά κόμματα;
Ναι. Ενα άλλο πρόβλημα της Ελλάδος είναι ότι οι παλιές γενιές κυριαρχούν στην κοινωνία, η νεότερη γενιά αδυνατεί ή δεν θέλει να δραστηριοποιηθεί. Θέλω επίσης να πω ότι : Οι ελληνικές πολιτικές δομές είναι περίεργες: στη διάρκεια πολλών χρόνων, μόνον δύο οικογένειες κυβέρνησαν: Καραμανλής, Παπανδρέου, Καραμανλής, Παπανδρέου. Γι΄αυτό δεν θέλω να πω σε ποιον ανήκει περισσότερο το φταίξιμο για την καταστροφή.
Η Αυστρία δεν ωφελείται από τα πακέτο βοήθειας που δίνει στην Ελλάδα;
Σε σχέση με τα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα, βοηθώντας τους Έλληνες επωφελείται η Αυστρία. Xωρίς αυτή τη βοήθεια θα κινδύνευε με μεγάλη αποτυχία τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το ευρώ.
Η Αυστρία θα αντιμετωπίζει προβλήματα εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει πλήρως;
Υπάρχει μια πιθανότητα να χρεοκοπήσει η Ελλάδα και η Αυστρία θα πρέπει να ανταποκριθεί στις δανειακές εγγυήσεις της. Και σας το λέω αυτό καθώς η κρατική τράπεζα Kommunalkredit, θα χρειαστεί ξαφνικά πολλά χρήματα. (Η Kommunalkredit, που ειδικεύεται στη χρηματοδότηση σχεδίων υποδομών, κρατικοποιήθηκε το 2008 μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και τα υψηλού κινδύνου στοιχεία του ενεργητικού της διοχετεύτηκαν σε μια χωριστή τραπεζική
μονάδα. ) . Η τράπεζα αυτή πριν το PSI + είχε στην κατοχή της (και οι δυο μονάδες) είχαν στην κατοχή τους τίτλους ελληνικου χρέους ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, κυρίως με τη μορφή κρατικών ομολόγων ή ασφαλίστρων κινδύνου. Τώρα το ποσό αυτό είναι πέριξ των 500 εκατ ευρω.
Έχω μια απορία. Η Αυστρία δεν κερδίζει από τα χρήματα που δανείζει την Ελλάδα;
Μέχρι τώρα δεν θα έλεγα πως η Αυστρία έχει κερδίσει χρήματα από τη βοήθεια προς την Ελλάδα.. Η μείωση του επιτοκίου που αποφασίστηκε για την Ελλάδα, περιορίζονται τα έσοδα για την Αυστρία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως θα χάνει χρήματα. Είμαστε ικανοποιημένοι με τη συμφωνία στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, με την οποία, , επιτεύχθηκε η τήρηση του κανόνα 130/120, δηλαδή αφενός μεν να μην υπερβεί το νέο πακέτο τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ και αφετέρου το ελληνικο χρέος να μειωθεί έως το 2020 στο 120% του ΑΕΠ. Με τον τρόπο αυτό οι Έλληνες έχουν περισσότερα χρήματα και χρόνο, ώστε να εξασφαλίσουν τη ρευστότητα τους, ενώ η χώρα πρέπει να «ακολουθήσει ένα δρόμο που θα εξασφαλίζει την επιβίωσή της».
Στέλεχος του κόμματος σας o Κριστοφ Λαιτλ πρότεινε η Ελλάδα να πουλήσει απομακρυσμένα και ακατοίκητα νησιά για να ξεχρεώσει. Εσείς συμφωνείτε;
Είναι προκλητική η πρόταση αυτή του προέδρου του Αυστριακού Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Λαιτλ . Δεν θα ήθελα να την σχολιάσω.
defencenet.gr
Οι διαχειριστές του katohika.gr διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης ή διαγραφής σχολίων που περιέχουν υβριστικούς – προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Απαγορεύεται η δημοσίευση συκοφαντικών ή υβριστικών σχολίων.Σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων μηνυμάτων θα ακολουθεί διαγραφή
Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice