H κβαντική σύμπλεξη αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα της κβαντομηχανικής, επιτρέποντας σε δύο σωματίδια να συν-πλέκονται μεταξύ τους ακόμα και αν βρίσκονται εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Η μέτρηση ενός σωματιδίου αλλάζει ταυτόχρονα την κατάσταση του κβαντικά συζευγμένου ζεύγους του, ανεξάρτητα από την απόσταση.
Τώρα, Ισραηλινοί ερευνητές έδειξαν πως δύο φωτόνια μπορούν βρίσκονται σε κβαντική σύμπλεξη ακόμα και αν δεν υφίστανται την ίδια χρονική στιγμή.
Η χρονικά ανεξάρτητη κβαντική σύμπλεξη προβλέπεται από την κβαντική θεωρία, αλλά δεν είχε πραγματοποιηθεί με επιτυχία, μέχρι να το προσπαθήσουν οι Ίλαϊ Μεγκιντίς (Eli Megidish) και Χαγκάι Άιζενμπεργκ (Hagai Eisenberg) του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ.
Οι ερευνητές ξεκίνησαν χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό που ονομάζεται εναλλαγή κβαντικής σύμπλεξης. Εκθέτοντας έναν ειδικό κρύσταλλο σε ακτινοβολία λέιζερ, δημιούργησαν δύο ζευγάρια “πεπλεγμένων” φωτονίων. Στην αρχή, τα φωτόνια 1 και 4 δεν βρίσκονται σε κατάσταση σύμπλεξης, αλλά μπορούν να βρεθούν εάν οι επιστήμονες πραγματοποιήσουν την κατάλληλη μέτρηση στα φωτόνια 2 και 3.
Για να επιτύχουν την ανεξαρτησία από το χρόνο, οι Μεγκιντίς και Άιζενμπεργκ δημιούργησαν πρώτα το ζευγάρι με τα φωτόνια 1 και 2, και μέτρησαν κατευθείαν την πόλωση του φωτονίου 1, πριν δημιουργήσουν το ζευγάρι με τα φωτόνια 3 και 4. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν τη μέτρηση στα φωτόνια 2 και 3, και τελικά μέτρησαν την πόλωση του φωτονίου 4. Παρ’όλο που τα φωτόνια 1 και 4 δε συνυπήρξαν ποτέ, οι μετρήσεις έδειξαν ότι οι πολώσεις τους κατέληξαν να συμπλέκονται κβαντικά.
Σύμφωνα με τον Άιζενμπεργκ, το πείραμα δείχνει ότι δεν είναι απολύτως λογικό να σκεφτόμαστε την εμπλοκή ως μία απτή φυσική ιδιότητα. «Δεν υπάρχει καμία χρονική στιγμή κατά την οποία τα δύο φωτόνια συνυπάρχουν», δήλωσε. «Συνεπώς δεν μπορούμε να πούμε ότι το σύστημα είναι πεπλεγμένο σε εκείνη ή την άλλη χρονική στιγμή», πρόσθεσε.
Ωστόσο, το φαινόμενο υπάρχει σίγουρα και το πείραμα αποδεικνύει πόσο διαφορετικές είναι οι έννοιες της κβαντικής μηχανικής. Τα κβαντικά γεγονότα είναι έξω από τις καθημερινές μας έννοιες του χώρου και του χρόνου και για αυτό εμφανίζουν διαφορετικές αντικειμενικές δυσκολίες στην πειραματική τους προσέγγιση και κατανόηση.
Οι επιστήμονες ελπίζουν πως το πείραμά τους θα βοηθήσει στη δημιουργία κβαντικών υπολογιστών και δικτύων, στα οποία θα χρησιμοποιείται η κβαντική σύμπλεξη ως πρωτόκολλο για τη δημιουργία κβαντικών συνδέσεων μεταξύ απομακρυσμένων χρηστών, για την ασφαλή και ιδιαίτερα γρήγορη μεταφορά κωδικοποιημένων πληροφοριών.
H πειραματική διάταξη που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές E. Megidish et al (για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε ΕΔΩ
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
To πρώτο λάθος είναι ότι τα φωτόνια θεωρούνται πεπλεγμένα κατά τη στιγμή μηδέν. ΑΔΥΝΑΤΟΝ!
Κατά δεύτερον η ανίχνευση από το Projecting PBS έχει ήδη καταστρατηγήσει την αρχή της απροσδιοριστίας του Heisenberg.
Αποτέλεσμα : Αρχή λάθος, επιβεβαίωση λάθος.
Τί μετρήθηκε? Να το πώ σε καθομιλουμένη. Με πιθανή σύμπτωση χρόνου στην εκπομπή δύο ακραίων φωτονίων δνε μπορεί να περιμένει κανείς μεταχρονολογημένη σύμπτωση, ΣΥΝ το ότι η μέτρηση έχει ήδη μεταβάλει την πιθανή τοπική και χρονική ροή του γεγονότος.
Λυπάμαι που τα λέω μπερδεμένα αλλά έχω τους λόγους μου να πιστεύω με πιθανότητα πάντα – κβαντομηχανική είναι αυτή – ότι είμαι σωστός κατά 95% ΜΟΝΟΝ !
Αριστοφάνης από το Bahrain (ελλ. Τύλος).
ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΥΛΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΙΑΦΩΤΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ!!
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΕΙΓΜΑ ΚΑΛΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΙ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΟΥ,ΤΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΜΟΥ!
Ε Υ Γ Ε!!!!ΚΑΙ Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΘΩΣ ΚΙ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ ΣΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΑ(ΜΑΚΑΡΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΤΟ ΛΕΜΕ ΕΤΣΙ,ΜΑ ΚΑΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ)
ΝΑ ΣΤΕ ΚΑΛΑ!!!!
Eγώ ευχαριστώ ταπεινά για τα καλά σου λόγια.
Για λόγους γνώσεων και για όποιον διαβάζει έχω τα παρακάτω :
Δεν λέγομαι Τύλος, αλλά Αριστοφάνης. Τύλος είναι το όνομα του Bahrain, όπου ζώ προς το παρόν, που δόθηκε από τον Μ. Αλέξανδρο ο οποίος έστειλε τους στρατηγούς του εδώ και ερεύνησαν σε τί θα μπορούσε να χρησιμεύσει η περιοχή.
Και για την ιστορία, οι στρατηγοί πέρασαν και από το Κουβέιτ για να φτάσουν ως εδώ. Εκεί έφτιαξαν ένα κρατητήριο δηλαδή φυλακή σε ένα νησάκι λίγο παραέξω από εκεί που είναι σήμερα το Κουβέιτ. Το σημερινό όνομα του νησιού είναι Φαϊλάκα στα Αραβικά…
Αριστοφάνης από το Bahrain (ελλ. Τύλος)