Κατέρριψαν αεροπλάνο στην ΑΟΖ οι Τούρκοι;
Την υπόθεση των Ιμίων και τη συντριβή του μοιραίου ελικοπτέρου του Π.Ν. στην ελληνοτουρκική κρίση του 1996 θυμίζουν εμπειρογνώμονες αεροπορικών ατυχημάτων, μιλώντας για την περίεργη υπόθεση της πτώσης του δικινητήριου αεροσκάφους Diamond DA42, 50 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Λάρνακας. Οι ειδικοί που έχουν αναλάβει την έρευνα στην Κύπρο αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμη και αυτό της κατάρριψης ή της δολιοφθοράς, μεγαλώνοντας το μυστήριο.
Η πτώση του αεροσκάφους εντός περιοχής, που είχαν δεσμεύσει παράνομα οι Τούρκοι για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και σε απόσταση περίπου 10 μιλίων από το σημείο που έπλεε η τουρκική φρεγάτα «Gelibolu», εγείρει εύλογα ερωτήματα και κάνει τους ειδικούς να στρέφονται ακόμη και στην κατεύθυνση της κατάρριψης. Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Κύπρο, τα συντρίμμια (που έσπευσε να περισυλλέξει γερμανική φρεγάτα!) έχουν μεταφερθεί ήδη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί και θα εξεταστούν για ίχνη πυρομαχικών. Θα εξεταστούν επίσης και οι σοροί, οι οποίοι βρέθηκαν διαμελισμένοι και αναγκάζουν τον ιατροδικαστή στη χρήση DNA για να διαπιστωθεί η ταυτότητα των νεκρών.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων Γιαννάκης Λοΐζου μίλησε για «βίαιη πρόσκρουση του αεροσκάφους στη θάλασσα», εννοώντας επί της ουσίας ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια από τον έμπειρο χειριστή Αυγουστίνο Αυγουστή για προσθαλάσσωση. Απέκλεισαν ταυτόχρονα οι εμπειρογνώμονες το ενδεχόμενο να υπέστη βλάβη στον κινητήρα ή στους κινητήρες, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα υπήρχε ενημέρωση του πύργου ελέγχου και ο χειριστής θα εξέπεμπε σήμα κινδύνου, κάτι που ποτέ δεν έγινε.
Αντιθέτως, υπάρχουν στοιχεία που μαρτυρούν ότι η πτώση του αεροσκάφους ήταν «ακαριαία». Εξ ου και η διακοπή της επικοινωνίας αεροσκάφους και πύργου ελέγχου έγινε με έναν ήχο που παραπέμπει σε έκρηξη. Πέραν του ενδεχομένου της κατάρριψης με πυρά ή μέσω κάποιας ηλεκτρονικής παρεμβολής (κάτι, πάντως, που δεν ασπάζεται ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαΐδης), εξετάζεται και αυτό της δολιοφθοράς με έκρηξη στον αέρα. Τα συντρίμμια είναι πολύ μικρά κομμάτια και συνηγορούν στην κατεύθυνση αυτή. Ο υπουργός Αμυνας διαψεύδει, επίσης, τους τουρκικούς ισχυρισμούς για συμμετοχή στην έρευνα και τη διάσωση.
Ανδρέας Κούτρας
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Μία και σήμερα!