Διαφημίσεις

Η Αυστραλία έχει λύσει το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, η Ευρώπη μπορεί να κάνει το ίδιο;

Με αφορμή τις μαύρες σελίδες που γράφτηκαν στη Μεσόγειο τις τελευταίες ημέρες με τα απανωτά ναυάγια και τους εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες, η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» αντιπαραθέτει το παράδειγμα της Αυστραλίας.

Συγκεκριμένα, μέσα στο 2014, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης πνίγηκαν στη Μεσόγειο συνολικά 3.072 μετανάστες, ενώ αντίθετα στη θάλασσα της Αυστραλίας το νούμερο είναι μηδενικό.

Ο λόγος είναι η αλλαγή της νομοθεσίας για τη μετανάστευση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ θέσπισε από τον Σεπτέμβριο του 2013 την πολιτική «Κυρίαρχα Σύνορα», βάσει της οποίας οριζόταν ότι οποιοσδήποτε, είτε ήταν πρόσφυγας είτε όχι, δεν θα γινόταν δεκτός στη χώρα αν δεν έφερε βίζα.

Η νομοθεσία αυτή απέτρεψε τα καραβάνια μεταναστών κυρίως από τη Σρι Λάνκα, το Ιράν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Βιετνάμ.

Βέβαια, επισημαίνεται και από τη γαλλική εφημερίδα ότι πρόκειται για μια «πολύ αυστηρή πολιτική η οποία ενισχύθηκε και από τη στρατιωτική συμβολή», καθιστώντας την Αυστραλία στη χώρα με την «πιο σκληρή νομοθεσία που έχει ποτέ υιοθετηθεί για την προστασία των συνόρων».

Ριζοσπαστική η αυστραλιανή μεταναστευτική πολιτική με ριζοσπαστικά αποτελέσματα

«Είναι μια ριζοσπαστική μέθοδος η οποία φέρει ριζοσπαστικά αποτελέσματα» σχολιάζει η Monde, παραθέτοντας τα αμείλικτα στοιχεία: «Κανένας παράνομος μετανάστης δεν εντοπίστηκε να μπαίνει στο αυστραλιανό έδαφος διά θαλάσσης κατά τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η κυβέρνηση μέσα στον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2015».

Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης Πίτερ Ντάτον έπειτα από 18 μήνες εφαρμογής της νέας μεταναστευτικής νομοθεσίας: «Μόνο μία βάρκα έφτασε στην Αυστραλία, όλες οι άλλες απέτυχαν. Καταγράφηκαν 534 παράνομες είσοδοι από τη θάλασσα σε σχέση με τις 35.000 που καταγράφονταν προηγουμένως».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός τόνισε ότι εδώ και 15 μήνες, δεν σημειώθηκε κανένας πνιγμός παράνομου μετανάστη, ενώ από το 2001 μέχρι και το 2013 είχαν βρει τον θάνατο περίπου 1.000 άτομα, ήτοι πνίγονταν περίπου 2 τον χρόνο.

Εδώ και 15 μήνες δεν πνίγηκε κανένας μετανάστης

«Ωστόσο», επισημαίνει η Monde, ότι «ο Αμποτ παρομοιάζει τη μάχη του κατά της παράνομης μετανάστευσης με μία μάχη σε καθεστώς πολέμου» και σύμφωνα με πληροφορίες, η αυστραλιανή κυβέρνηση χαρακτηρίζει εντάσσει τη νέα της πολιτική στο πλαίσιο της «μυστικής άμυνας».

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι το γεγονός πως δεν σημειώθηκε κανένας πνιγμός δεν σημαίνει ότι δεν εισήλθε στη χώρα και κανένας παράτυπος μετανάστης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, μέσα στους τελευταίους 15 μήνες οι Αρχές της Αυστραλίας άλλαξαν πορεία σε συνολικά 908 βάρκες που πλησίαζαν τα σύνορα.

«Οι μετανάστες λοιπόν που συνελήφθησαν εν πλω έχουν την επιλογή

είτε να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους
είτε να μεταφερθούν στο Κέντρο Κράτησης που βρίσκεται εκτός του Αυστραλιανού εδάφους.

Εκεί, κρατούνται επί μακρόν μέχρι να ετοιμαστεί και να μελετηθεί ο φάκελός τους με την αίτηση για άσυλο. Αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν θα πατήσουν το πόδι τους σε αυστραλιανό έδαφος, αλλά εγκαθίστανται σε χώρες-εταίρους» της Κοινοπολιτείας διευκρινίζει για τους Ευρωπαίους αναγνώστες η Monde.

Σημειώνεται ότι η τόσο σκληρή μεταναστευτική νομοθεσία στέλνει τους πρόσφυγες από την Αυστραλία

στο νησί Μάνους της Παπούας-Νέας Γουινέας, όπου υπάρχει ένα κι από τα κέντρα φιλοξενίας,
στο μικρό νησί Ναουρού το οποίο συμφώνησε τον Αύγουστο του 2013 να δέχεται τους πρόσφυγες έπειτα από οικονομικά ανταλλάγματα και
στην Καμπότζη η οποία από το 2014 δέχεται τους μετανάστες που δεν μπορούν να εγκατασταθούν στο Ναουρού έναντι 40 εκατ. δολαρίων (30 εκατ. Ευρώ).

Παραβιάζονται ανθρωπινα δικαιώματα -Οργή από τη Διεθνή Αμνηστία για την Αυστραλία

Ομως, το σύνολο αυτής της πολιτικής αγγίζει τα όρια της παραβίασης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οπως υποστηρίζει η Διεθνής Αμνηστία, η Αυστραλία παραβιάζει τη Σύμβαση του 1951 για το καθεστώς των Προσφύγων, την οποία έχει υπογράψει. Το να κρατά τους πρόσφυγες στα σύνορά της συνιστά καθαρή παραβίαση.

Μάλιστα, στα τέλη του 2013, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε την Αυστραλία για τις «απάνθρωπες» συνθήκες μέσα στις οποίες κρατούνται οι μετανάστες, χωρίς την «αξιολόγηση κάθε περίπτωσης μίας προς μία». Κατά την έκθεση της οργάνωσης, οι συνθήκες κράτησης είναι «τρομερές και εξευτελιστικές»: υπερπληθυσμός, λεκτική και σωματική βία, σεξουαλική κακοποίηση, ελλιπείς και υποδομές και παροχές υγείας και ανεπαρκής επικοινωνία.

Πολυέξοδη η αυστραλιανή πολιτική

Παράλληλα, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία γαλλική εφημερίδα επισημαίνει ότι «η απουσία δημόσιας ενημέρωσης αναφορικά με τους ακριβείας πόρους για την επιχείρηση “Κυρίαρχα Σύνορα”, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το ακριβές κόστος της χρηματοδότησής της, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια πολυέξοδη επιχείρηση».

Σύμφωνα με έναν think-tank της χώρας, τον Ιούλιο του 2013, το κόστος προστασίας των συνόρων ανήλθε στα 262 εκατ. δολάρια τον χρόνο, χωρίς μέσα σε αυτό να συνυπολογίζονται και τα χρηματικά ανταλλάγματα που παίρνουν οι χώρες που δέχονται τους πρόσφυγες.

Ανέφικτη αυτή η πολιτική για την ΕΕ

Κατά τη «Le Mοnde», αυτή η αυστηρή που αγγίζει τα όρια της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολυέξοδη μεταναστευτική πολιτική είναι μια πολιτική «ανέφικτη» για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι λόγοι έχουν ήδη προαναφερθεί: «είναι υπερβολικά ακριβή και σε πλήρη αντίθεση με την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και εν τέλει ανίκανη να δώσει μια απάντηση σε μακροπρόθεσμο επίπεδο για την εισροή των μεταναστών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους μέσα στη θάλασσα».

«Το ολοκληρωτικό κλείσιμο των συνόρων στους παράνομους μετανάστες είναι εντελώς ανέφικτο για την ΕΕ» συμπεραίνει η Monde. Κι επιπλέον, «καμία γειτονική χώρα της ΕΕ δεν είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε μια συμφωνία η οποία θα όριζε τη φύλαξη των μεταναστών στο έδαφός της σε αντάλλαγμα μιας οικονομικής βοήθειας, στο πρότυπο της Παπούας-Νέας Γουινέας και της Καμπότζης».

ΠΗΓΗ



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Μια σκέψη στο “ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΚΥΡΙΑΡΧΑ ΣΥΝΟΡΑ»”
  1. τυχεροι οι αυστραλοι,αλλα τον πρωθυπουργο τους δεν τον βλεπω να είναι για πολύ καιρο ακομη καλα,μαλλον κανενα ατυχηματακι θα του συμβει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek