Εγκρίθηκε η θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια στην Κρήτη, καθώς για πρώτη φορά στα ιατρικά δρώμενα της χώρας η ειδική επιτροπή Ιοντιζουσών και Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών του Υπουργείου Υγείας η οποία είναι υπεύθυνη για την έγκριση νέων θεραπειών στην Ελλάδα, κλήθηκε να γνωμοδοτήσει στο φάκελο που κατέθεσε ο Αλέξης Κοκολάκης με θέμα ‘Έγκριση πρακτικής για την θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια στην Κρήτη’.
Στην συνεδρίαση της επιτροπής αποφασίστηκε ομόφωνα η έγκριση της θεραπευτικής πρακτικής του καρκίνου με πρωτόνια για την Ελληνική επικράτεια σύμφωνα με το τεκμηριωμένο αίτημα και την πρόταση του κ. Κοκολάκη
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία και πρόκληση για το νησί μας αλλάζει τα δεδομένα στην θεραπεία του καρκίνου στην χώρα και ανοίγει το δρόμο για την εγκατάσταση κέντρου θεραπείας με πρωτόνια στην Κρήτη, τεχνολογικά της πιό σύγχρονης και ιατρικά πιο αποτελεσματικής μεθόδου ακτινοθεραπείας στον κόσμο.
Το έργο αυτό, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε πολλά ερευνητικά πεδία και στις ιατρικές επιστήμες. Θα προσδώσει κύρος και υπεραξία στον τόπο μας αλλά θα δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις για την ένταξη της Κρήτης στον παγκόσμιο χάρτη του ιατρικού και χειμερινού τουρισμού όπου και άλλοι τομείς υγείας μπορούν να ακολουθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση.
Στο άκουσμα αυτής της είδησης ο επιστημονικός διευθυντής του Ιταλικού ογκολογικού κέντρου για αδρονική θεραπεία (CNAO) στην Παβία, και συντονιστής του Προγράμματος ULICE (Union of Light Ion Centres in Europe- Ένωση Ευρωπαϊκών Κέντρων με ελαφρά ιόντα), καθηγητής Ρομπέρτο Ορέκια δήλωσε χαρακτηριστικά ‘Ένα κέντρο σωματιδιακής θεραπείας στην Κρήτη όχι μόνο θα κάλυπτε μερικώς η πλήρως τις ανάγκες της Ελλάδας, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει κέντρο αναφοράς για τη Νότια Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική’.
Η επιτροπή Ιοντιζουσών και Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών του Υπουργείου Υγείας αποτελείται από τους παρακάτω κορυφαίους επιστήμονες:
Νικόλαο Κελέκη, Καθηγητή Ακτινοδιαγνωστικής, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΑΤΤΙΚΟΝ», ως Πρόεδρο, με αναπληρωτή του, τον Παναγιώτη Παντελάκο, Δ/ντή Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΑΤΤΙΚΟΝ».
Ανδρέα Φωτόπουλο, Καθηγητή Πυρηνικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Πυρηνικής Ιατρικής & Βιολογίας, ως εκπρόσωπο της, με αναπληρωτή του τον Ιωάννη Κούτσικο, Πυρηνικό Ιατρό στο Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών και Γενικό Γραμματέα της Εταιρείας, ομοίως.
Δημήτριο Καρδαμάκη, Ακτινοθεραπευτή Ογκολόγο, Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, ως εκπρόσωπό της, με αναπληρωτή του τον Γρηγόριο Γεωργακόπουλο, Ακτινοθεραπευτή Ογκολόγο, Διευθυντή ΕΣΥ και Γενικό Γραμματέα της Εταιρείας, ομοίως.
Βιργινία Τσαπάκη, Ακτινοφυσικό ΕΣΥ, στο Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας «ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ», ως εκπρόσωπο της Ένωσης Φυσικών Ιατρικής Ελλάδας, με αναπληρώτριά της την Άννα Μακρίδου, Ακτινοφυσικό ΕΣΥ, στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ», ομοίως.
Βασιλική Καμενοπούλου, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αδειών και Ελέγχων της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας ως εκπρόσωπο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, με αναπληρωτή της τον Σωτήρη Οικονομίδη, Ακτινοφυσικό, του Τμήματος αδειών και ελέγχου της ΕΕΑΕ, ομοίως.
Σταύρο Κυριαζή, Τεχνολόγο Ακτινολόγο, ως εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συλλόγου Τεχνολόγων Ακτινολόγων και Χειριστών Εμφανιστών, με αναπληρωτή του τον Ευθύμιο Αγαδάκο, ομοίως.
Κωνσταντίνο Πιπερίδη, υπάλληλο κλάδου ΤΕ Ακτινολόγων Ραδιολόγων, που υπηρετεί στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, ως εκπρόσωπο των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, με αναπληρωτή του τον Παναγιώτη Καλογερόπουλο υπάλληλο κλάδου ΠΕ Ιατρών, που υπηρετεί στη Δ/νση Υγειονομικής Μηχανικής & Υγιεινής Περιβάλλοντος, ομοίως.
Νικόλαο Μπατάκη, Ακτινοδιαγνώστη, Διευθυντή ΕΣΥ στο Γ.Ν.Α. «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ –ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ» Ε.Ε.Σ., ως εκπρόσωπο της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, με αναπληρωτή του τον Κωνσταντίνο Λυμπερόπουλο, Ακτινοδιαγνώστη, Διευθυντή Ε.Σ.Υ. του Γ.Ν.Α. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», ομοίως.
Παναγιώτη Σκανδαλάκη, Καθηγητή Χειρουργικής Ανατομικής-Ανατομίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρο του ΚΕ.Σ.Υ., ως εκπρόσωπο του ΚΕ.Σ.Υ., με αναπληρωτή του τον Βλασταράκο Μιχαήλ, Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ομοίως.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Μακάρι να υπάρξει πρόοδος στο μεγάλο αγκάθι του καρκίνου για να βρουν τη σωτηρία συνανθρωποι μας και να αισθανθούμε όλοι μας μια κάποια ανακούφιση.
Μακάρι
Σημαντικό αλλά δεν είναι κάτι εντελώς καινούριο:
(από το vita.gr με απλό googlάρισμα)
Σήμερα η ακτινοθεραπεία πρωτονίων εφαρμόζεται σε δημόσια και ιδιωτικά κέντρα της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας, ενώ βρίσκονται υπό κατασκευή περισσότερα από 20 νέα κέντρα διεθνώς.
Στην Ευρώπη τα περισσότερα κέντρα είναι δημόσια, έχουν περιορισμένες θέσεις θεραπείας και δέχονται ασθενείς μετά από αυστηρή επιλογή. Η θεραπεία που προσφέρουν αφορά κυρίως:
• Μη μεταστατικούς ενδοκρανιακούς όγκους της βάσης του κρανίου σε παιδιά και ενηλίκους -με ποσοστά πενταετούς επιβίωσης, που σε ορισμένες μορφές όγκων, όπως το χαμηλής κακοήθειας χονδροσάρκωμα, αγγίζουν το 94%.
• Το μελάνωμα της ίριδας -με ποσοστό ίασης 98%, γεγονός που σημαίνει ότι διασώζεται το μάτι του ασθενούς.
• Τον καρκίνο του προστάτη με καλύτερη προστασία του ορθού (παχέος εντέρου), σε σύγκριση με τα φωτόνια.
Στις ΗΠΑ τα κέντρα είναι κατά κανόνα ιδιωτικά και προσφέρουν θεραπεία για περισσότερα είδη καρκίνων. Ωστόσο, η κάλυψη του υπέρογκου κόστους από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες παραμένει ένα ακανθώδες ζήτημα.
Το μέλλον ανήκει στα πρωτόνια;
Τα τελευταία χρόνια γίνεται ένας αγώνας δρόμου μεταξύ των κέντρων πρωτονίων της Ιαπωνίας, της Αμερικής και της Ευρώπης ώστε να παραχθούν πρωτόνια από συσκευές λέιζερ, ούτως ώστε να μειωθεί το κόστος και ο όγκος των σημερινών μηχανημάτων. Μάλιστα, εκτιμάται ότι την επόμενη πενταετία θα είναι δυνατή η θεραπεία με πρωτόνια από λέιζερ για το μελάνωμα του οφθαλμού. Οι εξελίξεις αυτές θεωρείται ότι θα καταστήσουν τη θεραπεία πρωτονίων πιο προσιτή από πλευράς κόστους και εγκαταστάσεων, ενώ θα μπορούσαν ακόμη και να οδηγήσουν στην αντικατάσταση της ακτινοθεραπείας φωτονίων (ακτίνων Χ) με τα πρωτόνια.
Στη χώρα μας
Τα τελευταία χρόνια, ευτυχώς η νέα θεραπεία προσφέρεται και σε έλληνες ασθενείς.
1. Το νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας» συνεργάζεται, από το 2003, με το δημόσιο κέντρο Centre de Protonthérapie d’ Orsay (CPO) του Institut Curie στο Παρίσι, όπου παρέχεται θεραπεία πρωτονίων σε αυστηρά επιλεγμένους ασθενείς με όγκους της βάσης του κρανίου (χόρδωμα, χονδροσάρκωμα, κακόηθες μηνιγγίωμα) και μελάνωμα της ίριδας. Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στην Α΄ Ακτινοθεραπευτική-Ογκολογική Κλινική του «Αγίου Σάββα», τηλ.: 210-64.09.626.
2. Επίσης, στη χώρα μας εκπροσωπείται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουψάλα, μέσω της «Care Life» (τηλ.: 210-72.26.451), όπου γίνεται θεραπεία πρωτονίων, κυρίως για τους όγκους στη βάση του κρανίου και πρόσφατα για τον καρκίνο του προστάτη.
Προσοχή: Και στα δύο νοσοκομεία, το κόστος καλύπτεται από το ταμείο του ασθενούς εφόσον έχει πάρει έγκριση.
Είθε να βοηθήσει ο Θεός τα φάρμακα που κρύβουν να γίνουν προσβάσιμα για να σταματήσουν τα βάσανα και οι θυσίες των αρρώστων στο βωμό του χρήματος.
Ποιος τα κρύβει ρε μάστορα; Έχετε φάει κουτόχορτο εδώ μέσα τόσο που δεν βλέπετε πέρα από την μύτη σας. Φώναζαν οι θρησκόληπτοι για την επιστήμη και στον μεσαίωνα, φωνάζουν και τώρα κατά των εμβολίων και των φαρμάκων και τώρα φωνάζεται ότι τα κρύβουν κάποιοι; Διαλέξτε, είναι κακά τα φάρμακα και οι θεραπείες ή τα κρύβουν οι κακοί;
ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΕ ΑΥΤΟ, ΕΓΩ ΘΑ ΚΑΤΣΩ ΝΑ ΜΕ ΓΜΣΤ !!!!!!!
ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ ΜΗΧΑΝΑΚΙ ΡΕ ΜΑΓΚΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ????
ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΚΑΤΙΝΑ ΜΟΥ, ΕΙΧΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΛΕΙΠΕ ΗΤΑΝΕ ΠΡΩΤΟΝΙΑ !
Το HERMES κόβει τις γέφυρες με τον Αλέξη Κοκολάκη
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1287072&srv=127